Quantcast
Каракачанов: Германия ни притиска по македонския въпрос | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

46 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Каракачанов: Германия ни притиска по македонския въпрос

Бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски (1998-2002 г.) ще пристигне в България през следващите дни с цел да подпомогне разрешаването на споровете, които съществуват между двете държави в момента. Визитата ще се осъществи, след като той е имал наскоро разговор с премиера Зоран Заев, съобщи Дарик.

Бившият премиер съобщи, че ще има публични изяви с цел да развие някои тези, които се разпространяват в момента и България да оцени правилно поведението на висшите македонски държавни ръководители.

"Нашият премиер казва, че Гоце Делчев е общ революционер на Македония и България - до преди три години никой в Македония не смееше за каже това", обясни вчера Георгиевски в интервю за "360 степени“. "И аз не го казвах, щото щяха да ме разкъсат, казвах, че ще разгледаме нашата позиция. Смятам, че за българската политика беше мечта някой македонски политик да каже, че Гоце е общ герой. И сега, когато това е казано, те пак не са доволни, пак не разбират какво означава това твърдение за македонските политици", добави бившият македонски премиер, който от 2006-а г. е и с българско гражданство.

 

По повод разногласията пък вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че Германия оказва натиск върху България за започването на преговори на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

„Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава. Никой не може да ни каже, че трябва да загърбим 1000 години“, заяви по "Нова тв" Каракачанов.

Той посочи, че на първо място става дума за страната, която председателства ЕС в момента. „Германия е много активна с аргумента "Вие можете да ги спрете пак“, добави Каракачанов.

Той припомни, че през 1941 г. не България обявява война на Кралство Югославия, а фашистка Германия, но в Македония няма нито една плоча за немските окупатори. „Сигурно в Северна Македония днес се притесняват да говорят за това, защото канцлерът Ангела Меркел и Германия са водещите в ЕС, но смятат за възможно да говорят за българските окупатори“, посочи Каракачанов.

Според него македонците смятат, че договорът с България е празен лист хартия, но в него е казано какво трябва да направят.

„Скопие не само не спазва Договора за добросъседство и приятелство, но дори смята, че няма задължение да го спазва. В СР Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите“, заяви Каракачанов.

По въпроса за Гоце Делчев Каракачанов заяви, че в Скопие искат да го представят като български учител, но македонец по националност, като пропускат, че той сам се е определял за българин. Същото и за цар Самуил, който не бил българин, а македонец, но искал да се напише наследник на българските царе.

„Не можеш да си присвоиш историята на една държава и да очакваш тя да седи и да си мълчи“, заяви министърът на отбраната. 

 

ВЪНШНО МНЕНИЕ

Австрийският проф. Улф Брунбауер от университета в Регенсбург, един от малцината историци в Европа, които следят работата на двустранната комисия критикува българската страна.

„Реакцията е разбираема, защото през последните години Република Северна Македония трябваше да направи много болезнен компромис с името си, така че Гърция да отключи пътя ѝ към НАТО и към Европейския съюз. И сега се появяват тези искания от България, които наистина са много странни. Това, което иска българското правителство е много неясно и странно, и всъщност няма нищо общо с преговорите за присъединяване към ЕС. Нито една точка в този меморандум не е критерий за членство в ЕС“, каза той пред БНР.

Брунбауер твърди, че "България се опитва да измисли спор. По същество няма нищо, което може да се определи като спорно между двете страни. В случая става дума за различно възприемане и интерпретиране на историята. Но това така или иначе не е работа на правителствата, а на историците. От българския меморандум лъха духът на комунистическата историография от годините, когато се е смятало, че държавата, правителството, може да казва как да се пише историята. Както в България, така и в Република Северна Македония, и навсякъде другаде по света историците трябва да са свободни да пишат историята така, както смятат че е правилно. А иначе, ЕС наистина не иска да се внасят двустранни конфликти, не на последно място заради лош опит. Нека спомена конфликта между Словения и Хърватия за морската граница. Или още по-големия и все още неразрешен конфликт на разделения Кипър.

Професорът смята, че най-добре би било, ако София и Скопие оставят добрите историци, каквито има и в двете страни, да си вършат работата. А правителствата да не се занимават с история. "Ако политиците вложат енергията си в общи проекти, като например изграждането на железопътна линия между Скопие и София, ще бъдат много по-полезни на хората, отколкото с този абсурден исторически спор", твърди Брунбауер.

Към статията във в. СЕГА

Страници

ЛюдоедкаЭллочка

От 31 години всички се подиграват с туземната колониална администрация на подмандатната на чичо САМ територия ...

vvatkov

   Въпросът не е в това чий ге3рой е Гоце, а какъв е по народност, етнос и имало ли е по негово време македонски етнос и народност и българи ли са македонците или да! С северомакедонските българи няма да се разберем, което се дължи на българския им инат.

Perun

 

  Този бил идвал да ни разяснява видите ли! 

  И видяхте ли какво му е разяснението?

   Абе аланколу!

  Кога стана македонец - кога почна да разясняваш на исконната си родина кое как е!?

Нафарфор

Господата северно-македонци са толкова македонци, колкото е северно-македонец Гоце Делчев. EZ

Бронщайн
снимка на Бронщайн

А какво мисли Джафери по въпроса?

Пращайки Люпчо Заев дава "ясни сигнали" че иредентизмът ни няма да мине.Ние дори не знаем за къф чеп ни е Македония, но продължаваме да се инатим че такова животно нема, при все че първи я признахме. Откажат ли се изобщо от Историята си (целият комплекс от митове и пропаганда извличащ морални основания за съвременната политика- още от Херодот насам) братята албанци веднага ще пристъпят към подялба .Предпочитат с нас, щото враждите им с гърци и сърби са скорошни.Отстъпиха дори повече от очакваното.

valldi

Мартина Балева и Улф Брумбауер от Института за Източна Европа към Берлинския свободен университет, разработиха  проект, според който Баташкото клане е чист мит, а неговите жертви са доста  преувеличени. 

Станчо Станчев

Това май е професорчето дето отричаше Баташкото клане, а?

Памфуций
снимка на Памфуций

Аре глупости - никой не е отричал клането. Един цитат от Балева:

Защо Батак е символът на нациналната памет след като има още над 100 селища с не по-малко на брой и също така зверски избити българи. 

 

Да сте ги изучавали случайно тези кланета в училище? Жертвите от Бояджик случайно да са канонизирани от БПЦ? Поети да са писали за тях стихотворения? 

 

Perun

 

  A дали в Германия и Австрия са си задавали въпроса "Защо аджеба цели две страни от Балканския полуостров са против начин по който се асоциира тази появила са едва средата на миналия век измислена страна? 

Звън®
снимка на Звън®

Подялбата на общото историческо наследство между България и Македония е алгоритмично нерешим проблем. Този факт бе доказан от учени от Института по математика и информатика с командир офицера акад. Дренски.  Научният колектив, намерил доказателството на проблема, се състои от математици от секция "Алгебра и логика". В него са били привлечени и група сътрудници от Института за исторически изследвани, ръководена от полковник доц. Нягулов. Доказаната алгоритммична неразрешимост на историческото наследство не изключва възможността отделни проблеми от общия континуум да са напълно или частично решими. Учените дават пример с добре известната историческа шарада "Чий е Гоце Делчев". В опит да се даде отговор на този въпрос са изписани хиляди дисертации, статии, проведени са безчет семинари, срещи без вратовръки, срещи по пижами и т.н. Общоприемлив отговор до днес няма. Но ето, че благодарение на учените от БАН, тази отчайващо сложна,  безнадеждната загадка вече е решима. Предложеният метод съдържа трансцендентални елементи и се основава върху спиритически сеанс, при който трябва да се извиква духът на загиналия герой. Съмедиуми трябва да са проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев. Те ще зададат нужните въпроси и след като Гоце Делчев отговори ще стане ясно дали той е българин, македонец, мадагаскарец или пратеник на цивилизацията на скрофоидите.

Антоан Савов

На тия е време да им обърнем палачинката. Позицията ни трябва да стане да се признаят всички за българи и че са държава от 1990 г. История, география, език, литература и т.н. на Република Северна Македония започва от тогава. Точка. Ако не им изнася, ще видят ЕС и НАТО през крив макарон.

indiec

Добре е човек да знае и да мисли като пише. Като прочетох това за НАТО почнах да се съмнявам и за другите неща, които са верни по принцип. Има и една аксиома, че политиката е изкуство на възможното.

 

Антоан Савов

То не стига, че целия им елит е с БГ гражданство, то ясно защо, заради екстрите да си пътуват като европейци, ама какво днес са българи, а утре като ги приемат в ЕС, пак ще станат македонци. Що не взехте гръцко гражданство?

whoever1

см е май 2,5-3 млн., не ми се проверява. 40 % са шиптъри, със сичките им роднини в мама албания и косово. за кво му е на ес това впечатляващо количество мюслемане?

Антоан Савов

И дебелия Каракачанов + външната + президента, като заев или още кой още там, ако още се правят на отворени, я им отменете БГ гражданството. Това граждансто има и задължения, не само права!

paragraph39

Ключовата дума е "НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНА БОРБА"!!!

Сиреч, става въпрос за борба за освобождаване на съществуваЛА Нация, която към момента е под чуждо Владичество/ иго, робство, присъствие .../!

А, за да има Нация, трябва да има Държава на съответния Народ- който така става Нация!

Друг е въпросът, ако става въпрос за борба за Национално Самоопределение- т.е., борба за създаване, от Народ,  на Нация, чрез създаване на държава на този Народ, който дотогава НЕ е имал негова държава!!!

А преди завладяването ѝ от Османската империя е имало държава "България"/Царство България/! Но е НЯМАЛО държава "Македония"! Следователно, имаЛО е българска Нация, но е нямало и НЕ е имало "македонска" Нация! Сиреч, имало е Националност "българин", но е нямало националност "македонец"! А дали е имало "македонски" Народ е БЕЗ значение за спора, защото "Македония" става суверенна/самостоятелна, независимза.../ държава чак през 1991 г.!

И, естествено и логично, НЯМА как Гоце Делчев да е бил "македонец" по Националност! ТЧК

А той НЕ е бил и "българин" по Националност по времето, когато е нямало държава "България", а бившата ѝ територия/вкл. географската област "Македония"!/ е била част от Османската империя- тогава Гоце Делчев е бил "османец" по Националност! След освобождението на България 1878 г. , Гоце Делчев става "българин" по Националност, БЕЗ значение какъв е бил той обективно или субективно/ Самоопределение!/ по Етнос- а той публично е заявавал, че е "българин"!

Ерго, борбата на Гоце Делчев е била за освобождение от османско Владичество/ иго, робство, присъствие .../ на онази част от някогашната БЪЛГАРСКА Нация, която е останала НЕосвободена от османско Владичество след руско-турската война 1877-1878 г.! ТЧК

Апропо, след създаването на независима от Сърбия държава Косово/бивша АО Косово в Сърбия/, има вече и косовска Нация- независимо, че преобладаващато население в нея е "албанци" по Етнос, както е и в държавата Албания! Сиреч, един Народ/Етнос/, в две държави, в две Нации! Както някога ГФР и ГДР, Северна и Южна Корея, Германия и Австрия сега и т.н.!

 

 

Антоан Савов

изобщо е ненужно това дълго писание. В тази територия има самостоятелна държава от 1990 г. Ние сме достатъчно добри били да признаем на населението в тази територия да се управлява само (даже и танкове им подарихме). Тия дървени глави, ако искат да са в Европа, трябва да докажат, че са узряли и ще изповядват европейски ценности, които изключват шовинизъм и национализъм. Европа иска да ходи напред обединявайки се, а не назат като тях делейки се. В този ред на мисли, тия дървени глави защо не си присвоят нещо от албанската или сръбската история?

paragraph39

Последователността и хронологията е:

индивид--->семейна двойка--->семейство с деца--->фамилия--->род--->съюз на родове-->-племе--->съюз на племена--->народ--->нация/ ако е създадена държава/--->федерация

AliBabah

Те ни натискат, факт! България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава.

Откога?

whoever1

антоане, ако си запознат, ний ги признахме преди те да си се признаят 😄

ПГеоргиев

"Както в България, така и в Република Северна Македония, и навсякъде другаде по света историците трябва да са свободни да пишат историята така, както смятат че е правилно."

Не, драги, историците не трябва да пишат историята така, както смятат, че е правилно. Трябва да проучват, тълкуват и представят историческите извори правилно и реално. Те са просто едни събирачи на данни. А ако някой иска да си измисля истории и история, то това са фентъзи писателите или кинаджиите.

Точно от това произтичат проблемите. Западните ни северомакедонски историци пишат каквото им падне, щото това смятат за правилно. Смятат за правилно да измислят наличието на хилядолетна македонска държава и нация, различна от древногръцката, да отричат българското по територията им, да си крадват героите ни. 

Ама гърците ги поставиха на място. Накараха ги да си сменят знамето и да се откажат от Александра и фамилия. 

Ние комисии правим. Че и Люпчо щял да идва да ни ограмотява. Айде холан. 

Nickolas

Цитат: Германия и Австрия сега и т.н. край на цитата

Параграфе, това за Германия и Австрия го твърди единствено Адолф в неговата борба, но няма нищо общо с реалността нито сега, нито преди. Различни народи са. И до доста, и по много белези. Ако е само до езика, лесно можем да причислим и 70% от швейцарците, целия Люксембург, части от Белгия и Дания....., ама няма да отговаря на истината.

Памфуций
снимка на Памфуций

Той припомни, че през 1941 г. не България обявява война на Кралство Югославия, а фашистка Германия, но в Македония няма нито една плоча за немските окупатори. „Сигурно в Северна Македония днес се притесняват да говорят за това, защото канцлерът Ангела Меркел и Германия са водещите в ЕС, но смятат за възможно да говорят за българските окупатори“, посочи Каракачанов.

Според него македонците смятат, че договорът с България е празен лист хартия, но в него е казано какво трябва да направят.

„Скопие не само не спазва Договора за добросъседство и приятелство, но дори смята, че няма задължение да го спазва. В СР Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите“, заяви Каракачанов.

На този дебил трябва да му бъде забранено да говори по темата! Някой от Германия да е предявил претенции към историчарството в Македония? 

 

Тая рамкова позиция, независимо от нейния идиотизъм,  трябваше да бъде гласувана преди договора и договорът да бъде основан на нея, а не обратното , както се случи. Пришиването на тая позиция на българското НС към преговорите, които би трябвало да са на основата на двустранния договор, дава възможност на Скопие да ни обвинява в опити за диктат и налагане от позиция на силата. И , за да бъдем честни, ще са прави, защото "Рамковата позиция" беше приета като заместител на "анекса" към договора, към който някои парламентарни сили призоваваха. Но понеже едностранен анекс към междудържавни договори е невъзможен, затова дебилния ход с "рамковата позиция". 

 

Сетне искаме да се премахнат табелите с "българския фашистки окупатор", но и изобщо понятието от македонските учебници. Чудесно звучи, 

НО:

 

1/Окупира ли България бившата Вардарска бановина, наред с други части на Югославия, през 1941. Според чл. 21 на Парижкия мирен договор от 1946 г - да. Там пише:

21. 1. Вредите, които бяха причинени от България на Югославия и Гърция чрез военни операции и военна окупация на територията на тези държави ще бъдат поправени от България, и т.н. и т.н.

Значи през 1946 г. българската държава е призната за окупатор ,ние сме страна по Парижкия договор, но днес ние отричаме това?

 

Но дори като нацистки съюзник България признава, че е окупирала части от бивша Югославия и Гърция, без да прави никакво разграничение между тях. Според договорката с Германия, която така или иначе никога не се реализира като официален междудържавен договор ("спогодбата" Клодиус-Попов от 24.04.1941 е всъщност междуведомствена записка, одобрена от Министерския съвет) се говори за "завзетата отъ България част от бившата югославска държава". Там не се прави никаква разлика в статута на Македония и този на земите от същинска Сърбия, оставени временно на българската държава. В допълненителната записка към "спогодбата", тази за Беломорието - също. 

Т.е. още тогавашната българска държава приема, че България окупира тези области (немският глагол ”besetzten” в тези документи на немски го има 8 пъти), при това временно -  до едно бъдещо "окончателно уреждане" (което се споменава 3 пъти).  Само дето "окончателното уреждане" го уреждат победителите от войната. 

 

СЕГА , ние отричаме документи на българската държава, както спрямо нацистка Германия, така и спрямо "обединените нации", че и казваме на Скопие, вие нямате право да наричате периода "българска окупация".  В същото врме настояваме за признаване на исторически реалности, историческа истина и наричаме тях фашлшификатори. 

А какво правим с Гърция , където за "българската окупация"  на Беломорието пише в учебниците.    

 

Сетне, "фашистка" ли е била окупацията?

 

В самата България, като общество има разделение по въпроса за "(монархо-)фашизъма" до 1944 г., а в центъра на София стърчи един паметник на Съветската армия - освободителка.  Получава, се, че докато в самата Република България е допустима - в рамките на плурализма - дискусия по въпроса за фашизма в България, ние налагаме на съседите да зачеркнат въпроса за характера на българската власт в периода 1941-1944. 

 

И после - ама защо не ни разбират в Европа, защо не ни разбират в Скопие. Ами защото позволяваме на кретени да формулират позициите ни, така ще е!

indiec

По това време има само Югославия - няма "същинска Сърбия" нито Македония поотделно. Така че и горната трактовка не е коректна.

Памфуций
снимка на Памфуций

Верно? Напротив - трактовката ляга върху това, че всичко влиза в категорията "завзетите земи" или както Филов ги е нарекъл простичко в дневника си "окупираните земи". Нещо повече, в българския превод на "спогодбата" четем:

5. Българското правителство е съгласно, щото пътуващите работници, които произхождат от завзетите (което замества задрасканото "окупираните“) от България бивши югославски области и които до сега са били настанявани в Германия, да работят и за напред в Германия. То ще следи да не се създават пречки за по-нататъшното спазаряване на такива пътуващи работници за Германия.

 

Още по-величаво става , когато се разровим в документите около депортацията на евреите:

 

В спогодбата Белев-Данекер за изселването фразата "от новите български земи Тракия и Мекедония" е задраскана, но може би не толкова заради статута, колкото за да не се ограничи обхвата само до тях. 

 

Но, макар в повечето документи за българско вътрешно ползване да изобилства терминът "новите/новосовободените земи" все пак виж какво става тук:

 

До Българската Легация Виши На № 68 Т.А. от 20.V.1942 г.

Министерството на Външните Работи и на Изповеданията има чест да изпрати на Царската Легация във Виши, тук приложена, една карта в която са означени границите на окупираните от България земи в Тракия и Македония. Върху същата карта е означена сухопътна граница с Ромъния. Дирекцията на Статистиката не е издала досега Годишник, съдържащ данни за Тракия и Македония. Легацията се умолява да запита г. Лапрадел какви данни точно му са потребни и за отстояване на каква теза, за да ги изиска Министерството от Дирекцията на Статистиката и ги достави. Приложение: 1 карта.

За Политически директор Легационен съветник: [подпис]

[на ръка] Свършена.

Вх. № 18699-13-І от 30.V.1942 г.

 

ЦДА, ф. 176К, оп. 8, а.е. 1082, л. 183. Оригинал. Машинопис. Публ. у Н. Данова и Р. Аврамов, Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, С. Обединени издатели, 2013, стр. 314. 

 

Найс, а? 

paragraph39

"Писаната от историците История е като проститутка- обслужва този, който ѝ плаща!"/ В.И. Ленин/

paragraph39

/:/ Каракачанов: Германия ни притиска по македонския въпрос

..........................................................................................................................

НЯМА НЕразрешен "македонски въпрос"!!!

Има македонска Нация- защото има държава "Македония"!

Дали има или няма "македонски Етнос"- това го решават хората, а НЕ държавите! Важното е към кой Етнос хората се самоопределят субективно/ или им се внушава!/, че принадлежат! И това тяхно етническо самоопределение е единственото валидно!!!

А въпросът "Какъв е Гоце делчев по Националност и Етнос?!" също е разрешен:  преди 1878 г. е "османец" по Националност,, а след 1878 г. е "българин" по Националност/ поданик е на български монарх/! И никога Гоце Делчев НЕ е бил "македонец" по Националност- тъй като е НЯМАЛО по негова време държава "Македония"!

А по Етнос Гоце Делчев е бил такъв, какъвто сам се е самоопределил- "българин", а НЕ "македонец"

Та, питам аз: какъв е този НЕразрешен "македонски въпрос"!?? Май НЯМА такъв?!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

всякакво решаване на "македонският въпрос" прави Каракачанов безпредметен и безработен.

paragraph39

Nickolas

/:/Цитат: Германия и Австрия сега и т.н. край на цитата

...................................

Параграфе, това за Германия и Австрия го твърди единствено Адолф в неговата борба, но няма нищо общо с реалността нито сега, нито преди. Различни народи са

.......................................................................................................................

ЪХЪ!

Тва ще да е причината/ че са "различни народи"/, че австрийците приветстваха Аншлуса между двата "различни народа"/с преобладаващ германския Етнос в Германия и "австрийски" Етнос в Австрия/?!?

Та, върло любопитен съм да узная за РАЗЛИЧИЯТА между германски и "австрийски" Етнос- има ли и какви са!

Впрочем, Народ е нещо повече от Етнос- "Народ" включва повече от един Етнос, но е важно кой е преобладаващ!

dzh-1

в германия, австрия, швейцария, люксембург, нидерландия живеят етнически немци. от тях в германия живеят германци, в австрия - австрийци и т.н...

опитайте се, например, да убедите един австриец, че е едно и също с немец от бундес републиката😡

в австия са на път да обявят съществуването на австрийски език, макар че според duden само 0,4 % от лексиката се различава от германско-немската...

Страници