Quantcast
България не е одобрила препоръките за движение из ЕС в пандемията | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България не е одобрила препоръките за движение из ЕС в пандемията

България не е съгласна с препоръките на Европейската комисия относно това как да бъде ограничавано свободното движение в рамките на Евросъюза. Това са потвърди нашето МВнР пред "Сега".

Неодобрението за приетите препоръки към страните членки е причината България да гласува с "въздържал се" на 13 октомври, при приемането на решението на Съвета на ЕС по препоръката на Еврокомисията за координиран подход при ограничаване свободното движение в ЕС в отговор на пандемията от коронавируса. Според испанската агенция Europa Press, с "въздържал се" са гласували също Австрия, Кипър, Малта и Люксембург. Така препоръките, които не са задължителни за страните-членки, са приети с 22 гласа "за", а не с всички 27.

МВнР уточни пред "Сега" днес:

На 9 октомври 2020 г. България гласува с „въздържал се“ по отношение на Препоръката на Съвета относно координиран подход за ограничаване на свободното движение в отговор на пандемията от COVID – 19, тъй като смята, че част от текстовете й са неясни и биха могли да доведат до затруднения при приложението на акта от страна на държавите членки. Страната ни е на мнение, че предложението тестването да бъде предпочитана мярка пред поставянето под карантина не изпълнява целите за ограничаване на разпространението, тъй като то е моментно за документиране наличие или не на коронавирусна инфекция.
Също така България смята, че съобразяването с допълнителни критерии извън основните (брой на новосъобщените случаи на 100 000 души от населението през последните 14 дни; ​брой направени тестове на 100 000 души от населението през последната седмица; процент на положителните проби през последната седмица) при взимането на решения за въвеждане на мерки не улеснява, а затруднява държавите членки.
Препоръката е само начална стъпка. Необходими са допълнителни усилия за координация, като същевременно се зачитат националните компетенции.

В Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов заяви: "Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон". Само че три дни по-рано правителството му не е гласувало за препоръките, одобрени от мнозинството държави в Евросъюза.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОБЩИТЕ ПРЕПОРЪКИ?

Това са всъщност общи стандарти за пътуване в засегнатите от коронавирус райони в Европа, както и за пътуващите от трети държави до ЕС. Целта е да бъде премахнат сегашният хаос с най-различни мерки, предприемани от правителствата, при които хората не знаят дали няма да ги застигнат промени, докато са в чужбина - попълване на най-различни декларации, сканиране на QR кодове за вход в държавитe, представяне на PCR тестове или поставяне под карантина. 

Предстои да бъде изработена обща карта с еднакви цветове на области, а не на цели държави, показващи кои са риск. Тази карта ще се обновява ежеседмично, като регионите в ЕС ще бъдат оцветявани със зелено, оранжево и червено, в зависимост от процента на инфекция с COVID-19 в тях. 

В зелено ще са областите, където в последните 14 дни новозаразените са под 25 на 100 000, или под 4% от изследваните. В оранжево ще са районите със стойности до 50 нови случая на 100 000 и над 4% на позитивните, а в червено - всички с по-високи показатели. Ще има и сиви зони, за които няма достатъчно данни и където изследванията са малобройни.

За зелената зона не трябва да се поставят никакви органичения, за оранжевата може да се очаква въвеждане на ограничения.

В приетите препоръки държавите от ЕС се договарят също така да предоставят навременна информация на своите съседи за нови ограничения - ако е възможно 48 часа предварително. На сайта Re-open EU ще може да бъде проверявана актуалната информация.

 

Към статията във в. СЕГА
AliBabah

Показва им жълт картон заради резолюцията, която иначе неглижира.

Явно яко го е жегнала по самочувствието на топ евролидер, даваш съвети на Германия и Франция как да се оправят, това според Севда-ТВ, де.

Льо Клер

Такава сивота ще ни налегне! Може да съм пропуснал, но не знам, какви са областите, с които ще се отчитаме в ЕС. Може и да има такава статистика?

Диагностик

Областите, в които се правят малко изследвания ще станат зелени...

Диагностик

Темата за Великото народно въстание отпадна като новина, поради слабото участие, отсъствие на значителни скандали и реални резултати.

 

Фотографът Виктор Димчев е готов с последните си изчисления. Продуцентът пресметна недоволните, посетили петъчното Велико народно въстание.  Според него в Триъгълника на властта е имало около 280 души. Други 1300 пък са наблюдавали случващото се в интернет. 

Светозар

България е с най-ниската минимална заплата в ЕС – 312 евро. Преди нас е Румъния с 461 евро или с 50% по-висока минимална заплата от нашата. С по-висока минимална заплата в евро са Черна гора – 331, Сърбия – 344 и Турция – 383, без да са членова на ЕС.

Говори се, че поради високата ефективност на румънската прокуратура, румънските политици и олигарси започнали да крадат по-малко и оставали повече пари за заплати и пенсии на румънците. Затова пенсиите на румънците се увеличават с 40%, а на българите - с 5%.

Диагностик

Финландската премиерка Сана Марин, очевидно е по-красива от нашия премиер.
 

https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/202010/1602908813-sana-157049-1140x0.jpg

Светозар

Цвета Караянчева мисли друго.

Доц.Трътлев

Вероятно защото е израстнала в "рейнбоу фамили", а и не е яла филии с мас.😉

Румен Павлов

https://www.nexusnewsfeed.com/article/geopolitics/massive-lawsuits-allege-covid-scam-is-a-crime-against-humanity

Доц.Трътлев

Пак козирува неуставно на гола глава. А Рьоте да не му е батальонен на нашия? Сетих се, нали "Батальонът се строява" му е любима.😉

👍 за снимката.