Quantcast
Русия въведе в експлоатация най-мощния атомен ледоразбивач в света | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

54 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Русия въведе в експлоатация най-мощния атомен ледоразбивач в света

Най-мощният в света универсален атомен ледоразбивач "Арктика" (от проекта 22220) официално бе въведен в състава на руския атомен флот днес, в присъствието на премиера Михаил Мишустин. Генералните директори на "Атомфлот" - Мустафа Кашка, и на "Балтийский завод" - Алексей Кадилов, подписаха акта по приемо-предаване. След това на кораба бе издигнат флагът на Русия

Атомните ледоразбивачи от проекта 22220 са най-мощните и големи в света и трябва да осигурят лидерството на Русия в Арктика, се казва в съобщението. Те могат да преведат колона от плавателни съдове, разбивайки ледена покривка с дебелина до 3 метра.

"Арктика" е дълъг 173.3 метра, широк 34 и има водоизместимост 33 500 тона. Миналата седмица, след проведените изпитания, той пристигна в пристанището си по регистрация - Мурманск. За три седмици тестове ледоразбивачът е преминал 4800 морски мили. По време на проверките на системите и оборудването в ледови условия той е достигнал географската точка на Северния полюс, се казва още в съобщението за въвеждането на "Арктика" в експлоатация.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Аладар

Винта на заден ход режи леда като месомелачка.

KTP

По време на проверките на системите и оборудването в ледови условия той е достигнал географската точка на Северния полюс...

Сериозна машина... браво, вярно че нямат самолетоносачи, но това е сигурно щото не знаят какво правят... а и тостерите в кухнята на "Арктика" са вносни, 100% е така... и кафеварката... абе мъка 

аиг3

На тезата, че видиш ли щото Русия правила големи работи(в повечето случаи оръжия) то не произвежда всичко останало винаги противопоставям Япония. Държава в пъти по-малка от Русия/СССР. Без никакви ресурси, с неблагоприятен климат, но със сходно по брой население. Та таз малка Япония може да произвежда от велосипеди, през чаосвници, ножове, металорежещи машини, оптика, влакове, потребителска електроника, автомобили,  строителни машини, реактори, самолетоносачи, подводници та чак до космически апарати и да има по-успешна космическа програма от Роскосмос в момента. И във всичко да е символ на качество. И да бъде на 4-то място в света по брой ядрени реактори-Русия е на пето.

Та как може тази лишена от ресурси Япония да произвежда всичко? Защото в Япония има свободна инициатива. Няма бащица, който да решава горе-ще произвеждаме ракети вместо тостери. Сейко и Тойта са вековни компании. Огромни корпорации като Тойота и Сейко са започнали като работилнички и магазинчета в края на 19 и началото на 20 в само и единствено благодарение на волята и уменията на създателите им.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Голяма работа са японците,ама плачат за Курилите.

☺️

 

Luckbox

И нека споменем каква в крайна сметка е целта на това да ''произвеждаш'' каквото и да било - хората да живеят добре, възможно най-дълго, във възможно най-добро здраве....

Иначе, да - супер машина изглежда този ледоразбивач. Не знаех, че кораб може да разбива лед с дебелина 3 метра, наистина е впечатляващо. 

аиг3

Ама стандартът им на живот е в пъти над руския.

Luckbox

Ама стандартът им на живот е в пъти над руския.

Така де. Аз допълвам твоето мнение. 

pasamaz

Искрено ви пожелавам да поработите в Япония. На третия месец лозунгите за свободна инициатива, липса на бащица (!!) и пр. ще сте ги забравили. А климата хич не е лош. Влажно е но се свиква. Добро място за живеене, не за работа, особено за лежерни европейци.

аиг3

Пореден нефелен опит за отклоняване.  Какво общо имат културологичните особености на държавата с икономиката и стандарта на живот. Не искам да работя нито в Япония, нито в Китай, нито в Корея, заради местните особености. Ама неискам да работя и в Русия. И като гледам никой от форума не се е запътил да бачка във Воронеж и Омск. Половината сте на запад или децаъа и внуците са там. Дори Душко плюе западаът от лошата Виена.

pasamaz

 😂

Какво общо имат културологичните особености на държавата с икономиката и стандарта на живот

 

Огромно, уважаеми колега, огромно. Когато ви посреща мениджър с поклон стойка Г, когато видите как леко смръщване на вежди на мениджър образува порой потни капки (буквално) в служител ще разберете и чудото на икономиката им. Това се случва именно поради културни особености. Загледайте се в японските туристи. Движат се на групи и средната им възраст е 60+ (да не кажа 70). Там отпуски няма, т.е. има, но да кажем, че всъщност предпочитат да работят. Позволяват си удоволствия след като се пенсионират. Както може да се досетите, стандарта е нещо като лафа за зелето и свинското, дето на усреднена база звучи "свинско със зеле". За първи път видях автентични японски селяни и села около Каназава. Съвсем не личеше стандарта, да кажа - не изглеждаха богаташи. Даже "техниката" с която обгрижваха парчетата си земя си беше доста вехтичка. Макар поддържана и чиста. Не е нефелен опит за отклоняване. Само обяснявам, че хората, манталитета е различен. "Свободата" там е друга и със сигурност много различна от вашата представа.

 

Boris65

Азиатци както руснаците, не ми ги хвали. Все зпюа Курилите плачат както ученички. 

Boris65

Като ученички. 

Boris65

2 азиатски Йени са 1 РУБЛА) 

аиг3

Чудя се дали си пропуснал каквво съм писал и че примерно икономическата свобода, за която съм писал май  не е свободата, за която си мислиш, че съм имал друга представа от реалната. Още по-добре ще е да се вгледаш в какъв  контекст съм изпозлвал япония. И че поклоните, чупките, веждите са абсолютно ирелевантни в случая. Ако си говорихме за бит и душевност на народите, може, като от другата страна щяхме да поставим пиенето на одеколон и продажността на нежния пол

Boris65

И аз не искам, там работят 15 Милиона Велики украинци, грузинци, поляци, немци, Шрьодер, италианци, узбеки. Само мене ме няма там, да подавам кирпич на Таджиките. Аз работя с европейци - магрибци и кюрди. 

аиг3

Ами какво чакаш? Ще замениш  магребците с чеченци. Ще  носиш и техните куфари. А може да наминеш да видиш новата забележителност и гордост най-голямата джамия в Европа.

редник

Честито на Руския флот!

Интересно, обмислят ли атомен луноход?...

ПГеоргиев

Арктика и Антарктида - последните неусвоени места на Земята. 

За добро или за зло скоро това ще се промени. 

Не броим военните или научноизследователските бази, които са разкрити там. 

Става въпрос за нефт, газ, които са в огромни количества.

Севморпуть, който е алтернатива на по-дългия и заобиколен път през Суец до пазарите на югоизточна Азия, тепърва ще дава печалби. 

Не случайно САЩ, Канада и някои страни от Скандинавия мрънкат срещу руското господство. 

На стапелите се залага по-голям и по-мощен ледоразбивач - "Лидер", който ще разбива лед с дебелина до 6 м. 2027 трябва да е готов. 

"Лидер" за лидерите при атомните ледоразбивачи.

 

Luckbox

Арктика и Антарктида - последните неусвоени места на Земята. 

За добро или за зло скоро това ще се промени. 

За добро или за зло?

Ако продължава всеки от нас да живее все едно е малка фабрика за токсични отпадъци - за зло. 

Ако усвояването на Арктика и Антарктика ни помогне да изградим някакъв баланс между човека и природата:  за добро. 

Базирайки са на историята - не съм оптимист. Човекът продължава да се занимава с пълни глупости в немалка част от времето си.  

марк

 

 

 

 

                                             Та как може тази лишена от ресурси Япония да произвежда всичко? Защото в Япония има свободна инициатива. Няма бащица, който да решава горе-

 

                              Япония единствената страна ли е в света дето има свободна инициатива ? Щото инак всички трябва да са като нея....По този признак де . А то цял свят купува от Китай . И не забравяй ,че от както съществува Русия , респ.СССР е подложена на свирепи санкции налагани с единствената цел да се спира развитието и . И пак върви напред .

аиг3

Не знам. Ти ми обясни. Щото вашата теза е тази, че производството на бомби, танкове, ракети и ядрени оръжия, и хайде реактори е най-важното. Тостерите и изобщо потребителските стоки нямат значение. Послужих си с Япония, защото именно тя е фрапантен пример как тази теза издиша. Можех да използвам и САЩ. А щом си решил нека е Китай. Пак показва как една държава може да е фабриката на света, да има силна икономика, пак да произвежда същите неща, като Русия и да е и военна сила. Всъщност Китай вече има и политическо и културно влияние в пъти по-голямо отколкото СССР някога. Основано не на оръжия, а на силната икономика. Та вече и Холивуд се съобразява как ще представи Китай в техните филми. Между другото Китай вече е третата държава в света по брой реактори. След САЩ и Франция.  Как го правят те, а Русия не. 

 

СССР съвсем не е бил през цялото време под санкции. Цели производствени линии са изнесени от САЩ за тогавашния СССР. Тези, които ги е имало са свързани с КОКОМ и ограничението на износа на определени стоки, но чак Рейгън ги засилва и ограничава сериозно през 80-те. А съвременна Русия откога е под санкции? През 90-те даже получаваше помощ от САЩ. Санкциите са от последните няколко години. Но какво от това, нали Русия всичко може сама. И пармезан си произведоха сами. Тук имаше хора, които обяснявах как санкциите са полезни за икономиката й

скайспирит (непроверено)

Е, и? Не могат да направят тостер, телевизор и айфон - символите на консуматорския просперитет. 

Luckbox

Ще обясня защо е по-добре да произвеждаш тостер, телевизор и айфон, вместо оръдие, бомбардировач или танк:

- защото пазарът на тостери, телевизори и айфони е в пъти по-голям от пазара на пушкала. Ще ти го кажа по-просто: износът на оръжия на 5-те най-големи страни-износителки на оръжия в света е колкото месечния оборот на Apple........No comment. 

- защото парите от тостери, телевизори и айфони се разпределят в по-широк кръг от хора спрямо ВПК, който е една доста по-затворена индустрия. 

Та, да - да правиш (и още по-важно - да продаваш) тостери, телевизори и айфони е много по-голям признак на просперитет отколкото да правиш танкове. 
 

Boris65

И там Азиатците ни мачкат и тъпчат с ботушите си ( тостера ми Малайзия, кафе машината Тайланд, самовара руски,  елефона корея. Азия (

аиг3

Душе, само това ли руско имаш? Нямаш ли поне един макет на Булова в човешки ръст, който да прегръщаш нощем сънувайки как си иконом в имението на някой олигарх в Рубльовка. Но ще те разочаровам и там руско няма да видиш. Освен водката. И пармезана им ще е вносен.

Аладар

Японците живеят в най-малките жилища на развития свят.

Руснаците правят машини които им пазят суверенитета. Защото

без суверенитет ще правят каквото им заповядат като нас. Китай прави

ширпотребата на Русия от която не зависи суверенитета. Ширпотреба правят

повечето държави в света но такива ледоразбивачи прави само Русия.

аиг3

Само Русия ли произвежда оръжия? Няма дори да споменавам САЩ, които хем харчат и произвеждат повече оръжие, хем са по-богати. Пак Япония е достатчъчна. Хем произвеждат оръжията, които им трябват(флотът им в момента е по-модерен от Руския в доста отношения), хем са производител на кажи речи всичко. И това е държава с размерите на Камчатка. Без и процент от ресурсите на Русия. А да ми замазваш с малките жилища, в една от най-гъсто населените, поради високия стандарт държави на фона на държавата на комуналките, панелите и външните тоалетни е смешно. Ако имаха руския стандарт на живот и средна продължителност на живот и японците щяха да се поразширят, но на-живеят до дълбока старост, защото имат условията.

Какво за теб и широупотреба? Колите широпотреба ли са? Компютрите, машините, самолетите, корабите, турбините....Все неща, ккоито се произвеждат по-успешно в Китай, Япония, САЩ, ЕВропа. Че вече и космически апарати произвеждат по-добре. Та какво ВАЖНО произвежда Русия?

Браво за ледоразбивача, но другите страни не правят ядрени такива(имат по-малки) просто защото нямат нужда. За какво им е на САЩ такъв ледоразбивач. За да ходи зимата до Ноум? И защо. Канада също. Няма икономическа необходимост да осигуряват товарни морски превози зимата до зачукани  селища, които нямат икономическо значение.  Докато за Русия е важно. СМП покрива огромна част от територията и, осигурява бърз достъп до Тихия океан и Владивосток и най-вече осигурява достъп до огромни ресурси.

Luckbox

Не е важно какво правиш, а колко печелиш от него и съответно как живееш? Та нека прави такива ледоразбивачи само Русия - ако им излиза сметката като теглят чертата - супер. Ама като гледам как живеят, тия дето правят ширпотреба (не говоря за Китай щото все пак са 1.3 милиарда) и тия, дето правят ледоразбивачите, май бих избрал да правя ширпотреба. 

Boris65

Жилищата им са от 0ризова хартия и летви. Като се напих със САКЕ  изпочупих жилищата на 5 гейши и 6 самурая. 

paragraph39

Япония, Германия са окупирани държави, на които е наложено ограничения за производство и притежаване на войсково оръжие и техника и НЕ участват във военната надпревара в световен мащаб! НЕ им е нужно и да правят огробни капиталовложения и разходи за отбрана, тъй като Окпаторът им гарантира защита от военен агресор! Същото, в някаква степен важи и за неутралните военно държави, които НЕ участват във военни блокове и военно противопоставяне в глобален мащаб!

Това позволява на Япония, Германия и военно неутралните държави да пестят и да пренасочват ресурси/материални, човешки, научни, иновационни и т.н./ към НЕвоенната сфера- т.нар. "гражданско производство"! И това е една от причините тези държави да имат силно развито гражданско производство и висок стандарт на живот!

НЕ така стои въпросът с Русия/още от времето на ВОСР-1917 г.  и СССР/! Русия, както и СССР преди това, пренасочва и влага големи ресурси/материални, човешки, научни, иновационни и т.н./ за постигане на военен паритет спрямо враждебните САЩ, НАТО и "пуделите" им! Разбира се, за сметка на гражданското производство! Въпрос на приоритети и реалност! Само САЩ имат 700-800 млрд долара годишен военен бюджет, който е равен по обем на военния бюджет на следващите 14 държави общо, вкл. Русия/с нейните 40-60 млрд военен бюджет/!

Страници