Quantcast
PCR тестовете станаха златна мина | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
PCR тестовете станаха златна мина

С ръста на заболелите от коронавирус бизнесът с PCR тестове се разраства и процъфтява. Надценките са многократни, а в цените има абсурдни вариации. Парадоксалното е, че най-високата цена за момента се предлага за тестване в държавни структури - рекордните 130 лв. за тестване по лична инициатива в РЗИ-тата. За нещо, което според държавата струва 130 лв., частни лаборатории взимат около 100 лв., а Националната здравно-осигурителна каса плаща 60 лв.

България тепърва ще увеличава дела на тестовете, тъй като броят на заразените расте, а и през ноември се очаква джипитата също да могат да издават направления за безплатни изследвания.

Голямата разлика в цените лъсна още при договорите за доставка на PCR тестове, сключени на държавно ниво. През юли България например подписа договор с корейската OSANG Healthcare Co. Ltd за доставка на 42 000 PCR теста на цена от $340 500 с транспорта. Или единичната цена на теста е около 13,4 лв. Пред "Сега" от МЗ обясниха, че корейските тестове са предоставени на Националната референта лаборатория към НЦЗПБ, както и на четирите лаборатории в МУ Плевен, МУ Пловдив, УМБАЛ Стара Загора и Столична РЗИ.

На сходни ниски цени на тестовете работят и частните лаборатории, които сами си ги закупуват, разказа пред "Свободна Европа" Недялко Калъчев, началник на "Цибалаб". "16-17 лв. струва тест без ДДС. 7-8 лв. е стойността на изолация на ДНК, консумативи около 4 лв. Материалната себестойност на един тест е между 32 и 50 лв.", сметна той. Така реалната цена на теста според Калъчев е около 65-66 лв. (б. р. не се разбира дали са включени разходите за труд и печалба).

60 лв. е и цената, която Националната здравноосигурителна каса плаща по издаваните направления за изследване за нейна сметка. Стойността бе договорена между НЗОК и Българския лекарски съюз и влезе в сила през май като поправка в Националния рамков договор. Така лаборатории, които са сключили договор с касата, получават по 60 лв. по изследвания, правени с направление, и взимат по 100-120 лв. от частните пациенти за същото.

На този фон самото здравно министерство е предложило рекордно висока цена за провеждане на изследването в публични структури като Националния център по заразни и паразитни болести и регионалните здрави инспекции. В края на септември здравно министерство е пуснало за обсъждане промени в тарифата за таксите, които се събират от органите на националния здравен контрол и една от новите такси е именно за провеждане на PCR тестове в РЗИ и Националния център срещу 130 лв., съобщи "Банкеръ".

Тя ще се плаща, в случай че изследването е поискано по инициатива на конкретни физически или юридически лица, става ясно от документа. Не е ясно как е определена тази цена и защо е допусната такава огромна разлика с плащаното от НЗОК. Принцип при събираните от държавни структури такси е те да са разходноориентирани и да не включват печалба.

Хаосът с цените се обяснява както с различните източници на финансиране на тестовете, така и с децентрализирания начин на доставка. Извън закупените на държавно ниво по международни договори тестове съответните лечебни заведения и лаборатории закупуват сами консумативите. Тестовете не са еднакви, както и ползваната апаратура.

Няма информация какви цени се постигат по тези договори, за които в извънредната обстановка не се прилага и законът за обществени поръчки. Цената пък се плаща по три различни пътеки - ведnъж от НЗОК по линия на направленията за хора със симптоми, втори път - от здравно министерство за проучванията, инициирани от РЗИ на контактни лица в социални домове, предприятия, детски градини и прочие, и трети път - от самите пациенти.

На въпрос за високите цени здравният министър Костадин Ангелов бе категоричен, че не може да наложи цени на частните лаборатории. "Не очаквайте да има заповед на министъра, която да определи цената на тестовете, цената на НЗОК е 60 лв.", коментира Ангелов. Пред "Свободна Европа" Калъчев изложи теза, че може да се мисли за въвеждане на лимити за цените. 

 

ОБЕМИ

От предоставени от Министерство на здравеопазването на "Свободна Европа" данни става ясно какво е имал предвид премиерът Бойко Борисов, като обяви, че държавата плаща по 120 000 лв. на ден за тестове. От МЗ ежедневно се изразходват около 45 000 лв. по линия на извършвания държавен здравен контрол от РЗИ-тата извън тестовете, плащани от НЗОК с направления на конкретни болни. Други 21 000 лв. на ден отиват за тестове, плащани от държавата и провеждани от Национална референтна лаборатория, лабораториите в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, УМБАЛ Ст. Загора, Плевен и Столична РЗИ.

Това прави общо 66 000 лв. по линия на бюджета на МЗ и около 660 теста на ден, ако приемем условна цена на тест от около 100 лв. (б. р. - това са много груби сметки - ако се заложи цената на корейските тестове, числата ще са други). По линия на НЗОК разходите за покриване на тестове с направления са около 55 000 лв. на ден или около 917 теста при цена от 60 лв. Равносметката е за около 1600 теста дневно с публично финансиране. По данни за последното денонощие общият брой на PCR тестовете в България е бил 9038.

 

ЦЕНИ НА ДРУГИ ПАЗАРИ

Високите цени на PCR тестовете на българския пазар, който е малък и често пъти спекулативен, се изтъкват и от хора, които пътуват. Особено стряскащо е сравнението със съседна Турция. До средата на август цената на PCR тестовете в Турция бе $15 и в последствие скочи на $34, като поскъпването бе остро критикувано от турската диаспора зад граница, която е длъжна сама да си плаща изследванията. Тестовете за живеещите в Турция са безплатни. Тестовете за туристи през септември струваха $30.

Сериозен дебат предизвикаха високите цени и във Франция, която от юли започна да осигурява безплатни тестове за всички. В началото на епидемията през март PCR тестовете струват €135, въпреки че производствената цена е в пъти по-ниска - €12, сигнализира организацията Observatoire Médicaments Transparences.

"Буди недоумение на какво се дължи тази висока цена, след като всички 48 лаборатории във Франция, извършващи това изследване, са публични и използват молекулярни инструменти с отдавна изтекли патенти. Изглежда са наложени изкуствени цени, при това от публичния сектор", коментира обсерваторията. 

Към статията във в. СЕГА
риболовец 5

   Да бяха дали примери колко струват тестовете в страните от ЕС.

   

cymen

Дали са сравнение с държавата, към която от цяла "напреднала" Европа се стичат, за да получат качествено лечение. В турска ракова болница съм виждал шведи, специално пристигнали за лечение.

независим експерт

в коя друга държава се плащат тестовете?

Liubo50
Именно за това Red State твърди, че PCR тестовете водят до над 13 милиарда долара корпоративни печалби. Към днешна дата (5 октомври) в България са направени 543 076 PCR теста. При цена на един PCR тест от 100 лв. общата стойност е 54 307 600 лв. (в някои лаборатории цената на един PCR тест е 120-130 лв., а експресният PCR тест в „Софиямед“ струва 190 лв. + 10 лв. за сертификат на английски, ако ще пътувате в Гърция, например). Важно е да знаем, че тези тестове са купени на цена 6$ (10 лв.). Според различните база данни, в България има около 40 сертифицирани лаборатории, които имат право да правят PCR тестове. Следователно, за седем месеца средно всяка една от тях прави 1 357 690 лв. от тестове, за които тестове са платени около 135 769 лв. Печалбата е очевидна. С други думи, Red State са прави, като смятат, че 13 млрд долара е печалбата на различни корпорации само от PCR тестовете.

https://mobile.frognews.bg/article/204797/

bay Dragan

Сега ще видите какво ще стане с цената на витамин Д.

А следват цените на погребалните агенции. Мани, мани.

Гюнтер Валраф

bay Dragan, за да не те вълнува цената на витамин Д, следвай примера на Премиера-мутра - в слънчевите дни си пий ракийката половин час под слънчевите лъчи, а за лошото време си купи българската УВ и ИЧ лампа "Слънце", производство на завода за медицинска апаратура на гара Искър и аз ще ти дам схема за профилактични физиотерапевтични процедури ...

Nashenec

В последните години бизнесът с лекарства и лекарски дейности стана по-доходоносен от продаването на наркотици. Затова и преди 10 г. Интерпол отчете, че италианската мафия прехвърля дейността си от наркотици към дейности за производства, пренос и разпространение на лекарства. Често ембаргови за дадени държави.

deqerven
снимка на deqerven

А бе още не е баш така, щом се запъват и не затварят дискотеките. 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Всъщност, няма никаква разлика между двата бизнеса.

И двата умишлено създават зависимост с цел продължаващо във времето осребряване на разликата между цена и себестойност на съответния продукт.

☺️

urupuchi

И за кого е интересна тази информация? Били скъпи тестовете. Ми скъпи са. Дреми му на някой за некви там цени, стойности и други глупости. Така нареченият Прогрес докара човеците до нивото на листни въшки в мравуняк - от люлката до гроба сме в ръцете на медици и фармацефти. "Ама били повишили данък живот... мън-мън..." На кого му пука бе?!  

редник

Високите цени на PCR тестовете на българския пазар, който е малък и често пъти спекулативен...

 

Къде го Параграфа да поясни - ами капитализъм Е,БЕ...         ;)

Азбукарче

За едни брадва, за други - сватба!

майор Цепеняков

"...а в цените има абсурдни вариации."

 

Що "абсурдни"? Питайте ИПИ, ще ви кажат: свободен пазар, търсене и предлагане, конкуренция...

редник

П.П.

Някъде около 1985-6 г. страховете бяха от СПИН епидемията и тогава в Народна република България се направиха масово тестове, безплатно, разбира се...

Michael_P

....и в бръснарниците, бръснарите престанаха да бръснат. Но пък четиридесет години по късно масово се пръкнаха Tatoo салони. По националните телевизии масово дават "мацки" татуирани като през неолита.

Льо Клер

Бате ви Боцко, защо ви дава пари, пенсионери и държавни "хранени хора"? Тестувайте се, бе!

Калпазанче

В София за тестване по самоинициатива, се чака за час 3 денонощия. Проверете сами в сайтовете на лабораториите. Пощуриха народа!

ОСТАВКА!

Solace

Глупости. Лаборатории в София колкото щеш. И повечето не записват час. Скоро отидох в лаборатория на Сточна гара - за около 40 мин. минахме 11 човека - без записване, без час, без суматоха.

cymen

Докато няма лекар да виси, ще продължават да тъпчат раята.

bisdatquicitodat

Този, на снимката, с две маски ли е? Божеее!

А, тая, жълтата престилка, хартиена ли е? И зее отзад. Плътно...

А, тая стая, каква е? Щото, бюро, компютър, принтер, скафандър? Вратата също зее. Май, ще е кабинет на GP.

А, пода - плочки, върху които е падала бомба... и цокълът в коридора. Малей...

Еха, голяма дезинфекция ще правят след пробовземането. Влажна, с пръскало.  

 

mick

Спекула. Навсякъде.

Кара Колю

Нека си харчат парите... като не четат сий интелегентен форум?

Тук им се обеснева постоенно, че такъва ковид нема... ама нали нема кой да чете... 

paragraph39

"Където и когато ПАРИТЕ СА ВСИЧКО, там тогава всичко друго е НИЩО!" /§39/

Забравете за Хуманност, Човешка солидарност, Взаимопомощ, Морал, Етичност, Човещина и т.н.!

Тези, с парите и заради парите, НЕ само ще ни се качват на главите, но и ще се друсат отгоре! ПФУ!

КАЗАХ!

paragraph39

Baltic News Network: Латвия прекратява доброволните безплатни тестове за коронавирус

23.10.2020

http://www.focus-news.net/categories/134/International-news/