Quantcast
Бойко Борисов е с COVID-19 и е на домашно лечение | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

258 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Бойко Борисов е с COVID-19 и е на домашно лечение

Премиерът Бойко Борисов е с COVID-19. Това съобщи самият той в официалната си страница във Фейсбук. "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим", написа Борисов.

Премиерът Бойко Борисов е дал положителен тест за COVID-19Премиерът е информирал лично американското посолство, което е предупредило представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него. Като контактни лица Борисов е посочил още министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева -началник на Политически кабинет на министър-председателя, и Севдалина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ. РЗИ-София е в контакт с всички екипи от министерския съвет, обслужвали срещите на премиера в петъчния ден. Борисов е декларирал, че след петък не се е срещал с никого и се е самоизолирал.

Привечер от правителствената пресслужба информираха: "И към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на МС. Той има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера".

С лечението на Борисов са се ангажирали лекари от ВМА, а състоянието му не буди тревога за момента. Това разкри пред "Нова телевизия" шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. "Доколкото знам състоянието на премиера е стабилно. Колегите от ВМА ще го лекуват", каза проф. Балтов.

Междувременно министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи с пост във Фейсбук, че се самоизолира и се счита за поставен под карантина с оглед положителния тест за COVID-19 на премиера Бойко Борисов. Последната среща на двамата е била в петък. При първа възможност ще си направя PCR тест, посочва още здравният министър.

И зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев съобщи във Фейсбук, че влиза доброволно в карантина. "В петък бях в контакт с премиера Бойко Борисов. Затова веднага, след като днес научих, че той е с положителен тест за COVID-19, се самоизолирах и очаквам разпорежданията на здравните власти", съобщи той.

След като бях информирана за положителен тест за COVID на министър-председателя Бойко Борисов, се самоизолирах. Това написа министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни....

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 25, 2020

 

По повод бързо свалената карантина на премиера председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че столичната РЗИ е нарушила закона. "Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник - министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо, че първите проби на премиера са били отрицателни", коментира той пред БНР. "СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера", категоричен бе той. По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR-теста. "Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината", посочи той.

 

Радев с нов отрицателен тест за Covid-19: Пожелавам бързо възстановяване на  Борисов - ТрудПрезидентът Румен Радев пък за пореден път съобщи, че е чист от коронавируси, и че ще продължи да се придържа към начертаната си програма за срещи - въпреки че в Талин е общувал с полския си колега Анджей Дуда, който се оказа с КОВИД-19.  

"Резултатът и от днешния ми тест е отрицателен. Нямам никакви симптоми и оплаквания, написа на официалната си страница във „Фейсбук“ държавният глава. „В изпълнение на разпоредбите на РЗИ днес, 25 октомври, отново си направих тест за коронавирус, заради новината за позитивния тест от вчера на президента на Полша след участието му в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Талин на 19 октомври т.г. На всички болни, на моя колега и приятел Анджей Дуда и засегнатите от пандемията сънародници, сред които е и министър-председателят, пожелавам бързо възстановяване. Продължавам със събитията от моя календар при спазване на санитарните изисквания. Не правя тестове за опровержение на разпространяваните внушения и спекулации, а в изпълнение на предписанията на здравните органи и от уважение и грижа към хората, с които се срещам“, написа Румен Радев. 

 

Проф. Балтов: Това е тунингован в лаборатория вирус (ВИДЕО) - България -  DarikNews.bgЧасове по-късно обаче шефът на "Пирогов" Асен Балтов коментира, че заради срещата си със заразения с коронавирус полски президент Радев би трябвало да е под карантина - независимо от негативните резултати. "Пет дни не са достатъчни, за да реагират тестовете на евентуално заразяване с коронавирус. Трябва да минат поне седем дни, каза проф Балтов пред "Канал 3".

Дали трябва да си прави още тестове президентът, може да каже РЗИ, заяви директорът на "Пирогов", според когото Румен Радев трябва да остане 10 дни в изолация. 14-дневна карантина за болни и 10 дни за контактни са напълно достатъчни срокове, смята проф. Балтов.

 

ПРАВИЛА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ

По-рано се разбра, че правилата за карантината при контакт със заразен с коронавирус не важат за президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов - защото били ангажирани с  крайно важна обществена работа. Като мотив се ползва и това, че двамата имат по две отрицателни теста. Това обясни шефът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пред "24 часа". По думите му и Радев, и Борисов са изпълнили разпоредбите на Столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек.

"Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме", обясни Пенчев. Не посочи обаче в кой точно нормативен документ е заложена тази привилегия.

"На това основание всеки карантиниран може да иска отмяна след 2 отрицателни PCR теста. В противен случай може да съди РЗИ за дискриминация", коментира пред "Сега" адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право. "Какви критерии ползват да определят чия работа е обществено, а коя не е обществено необходима", попита тя.

По думите на Пенчев двата последователни отрицателни теста, които са дали президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването. Това доказва, че и двамата не са заразени, мотивира се РЗИ. Пенчев допълни, че 10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички. "В този период се очаква да има някаква клинична симптоматика и ако сте на свободен режим, има опасност и за другите около вас", обясни д-р Пенчев. И прогнозира, че по примера на други европейски държави карантината вероятно ще бъде още намалена още и у нас в следващите седмици. Един от вариантите е тя да стане 7 дни.

"Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада." Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв преди броени дни.

"Всеки човек, който е бил в контакт с болен, ако контактът е бил близък и за дълго време, като водене в джип, взема мерки за ограничаване на контакти, ползва маски. Премиерът е изследван многократно. СРЗИ е снела карантината му, но той винаги много дисциплинирано е спазвал мерките. Надявам се, че той ще ограничи масовите си контакти и ще носи маска на закрито", коментира темата и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред БНР в неделя. Той допълни само, че политиците трябва да служат за добър пример на хората, които са ги избирали. Всъщност премиерът не е от най-дисциплинираните и не веднъж е сниман как носи маската си неправилно. Пандемията не го спря и да разхожда различни спътници в джипа си. Когато се стигне до глоби пък, се санкционира не той, а Министерският съвет.

Освен за отпадналата скоростно карантина на премиера в събота се разбра, че и бившата му пиарка Севделина Арнаудова (сега служител в централата на ПП ГЕРБ) също се спасява от изолация с отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. След това стана ясно, че и от карантина след два отрицателни теста е освободен и финансовият министър Кирил Ананиев.

Според правилата, разписани в заповедите на МЗ, всички те трябваше да останат 10 дни в карантина, дори и с негативен тест. "Изключения от правилото" в последните дни регистрираха и президентът Радев и външната министърка Екатерина Захариева, за която даже не е известно да си е правила тест, след като е била контактна със заразено лице - белгийската си колежка, която от миналата седмица е в интензивно отделение.

В петък СРЗИ наложи карантина на всички близки контактни лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, след като той даде положителен тест за COVID-19. Сред тях бяха премиерът и трима министри.

"След положителен тест за COVID-19, на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е наложена изолация в домашни условия. Съгласно заповедта на здравния министър на карантина подлежат всички близки контактни лица на зам.-министър Нанков. Същите са установени, информирани и предстои да им бъдат връчени предписания - пишеше в съобщението на РЗИ. - Информираме ви, че сред контактните лица са и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на финансите Кирил Ананиев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, както и Севделина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ."

До края на съботния ден СРЗИ не даде информация за резултатите от тестовете на министрите Танева и Аврамова.

Арнаудова, макар вече официално да не е пиар на Борисов и да работи в партийната централа, продължава да ходи с Борисов и да стриймва неговите пътувания с джипката и срещите му с трудови колективи и хора по села и градове. 

Реакцията на столичната РЗИ дойде след съобщението в социалните мрежи на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, че е заразен с коронавирус. Преди 5 дни той и премиерът Борисов бяха заедно в Родопите. На клиповете се вижда, че ги придружава голяма група местни кметове и политици, а на едно от мероприятията присъства министърът и на финансите Кирил Ананиев. Същия ден с Нанков и Борисов е Десислава Танева. Всичко това е част от прословутите обиколки из страната с джип. На кадрите се вижда как Нанков, Борисов, Танева и почти всички останали не носят маски.

Във Фейсбук Нанков обяви, че е положителен, след като се е тествал профилактично, а не заради симптоми. Малко по-късно Борисов съобщи във "Фейсбук", че си е правил PCR тест. Бил отрицателен, но ще се самоизолира след вестта за Нанков. В петък Борисов се срещна с американска делегация. 

Днес стана ясно, че положителен тест за коронавируса е дал и кметът на Широка лъка Bacил Ceдянĸoв, който се е самоизолирал още в събота. Пред ЅmоlуаnNеwѕ.соm той разказа:

"He e яcнo oт ĸъдe мoжe дa cъм xвaнaл зapaзaтa, aз cъм в пocтoянeн ĸoнтaĸт c xopaтa, ceлoтo e мнoгo пoceщaвaнo. Чyвcтвaм ce дoбpe зaceгa, нямaм тeмпepaтypa. Аз бях по-близо до Борисов , в джипа му се возихме заедно от центъра на селото до църквата".

C oтpицaтeлни тecтoвe зaceгa ca ĸмeтът нa Cмoлян Hиĸoлaй Meлeмoв и oблacтният yпpaвитeл нa Cмoлян Heдялĸo Cлaвoв, ĸoитo cъщo ce cpeщнaxa c Бopиcoв и Haнĸoв пpи пoceщeниeтo им в Poдoпитe. Двамата обаче са се caмoизoлиpaли и им пpeдcтoят нoви тecтoвe.

Ето и кадри от 18 октомври:

 

 

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 18, 2020
 

Скоро още една връзка между България и Гърция ще бъде изградена. Това е дългоочакваният ГКПП „Рудозем-Ксанти“. През пункта е предвидено да минават всички видове превози, което ще от голяма полза за развитието на търговията, бизнеса и добросъседството в региона. Ще бъдат открити нови работни места. Кризата с коронавируса ще отмине, хората пак ще се придвижват без ограничения, затова не спираме да изграждаме пътища и магистрали. Реализирането на пункта и на инфраструктура до него струват близо 40 милиона евро. Средствата са осигурени по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“. В края на миналата година Министерският съвет осигури допълнително 18 445 744 лв. Родопите са едни от символите на българщината. Затова за всеки от нас това е специално място. Това е регион с огромен потенциал за развитие и съм сигурен, че новият пункт ще окаже своето ключово значение за подобряване на свързаността, бизнеса и туризма.

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 18, 2020
 

Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Заедно ще преодолеем тази пандемия. Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички. Работим на високи обороти, за да може парите бързо да стигат до хората. До края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса. За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за уговяване на телета.

Posted by Boyko Borissov on Sunday, October 18, 2020

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

mick

Тия новите тестове.. много чувствителни, дали не са доста по-чувствителни от тия преди месец, два?

hristob

Не са. Щото ако бяхаа, нямаше толкова много хора да са в болниците. Айде и ти ходи да си допиеш в кварталната кръчма преди да я затворят.

Професора

Че Борисов е уникат, знаем, но това си е доста забавно. При два отрицателни PCR теста вчера и днес, той се оказа положителен за COVID-19, но без тест или го тестват всеки час и резултатът излиза за няколко минути.

Най-после за нещо и той да е положителен, без да му желая проблеми със здравето, разбира се. 

Liubo50

Хубав ден за българската демокрация 😆

hristob

Профи, ми чети бе, човек!

 

"След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19." Очевидно се е тествал пак, тъй като е "неразположен".

Гласът

Тия новите тестове.. много чувствителни, дали не са доста по-чувствителни от тия преди месец, два?

Няма им нищо на тестовете. Работят както трябва. 

Професора

Отговор на 173: Точно защото чета, бе Христе:

"В петък СРЗИ наложи карантина на всички близки контактни лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, след като той даде положителен тест за COVID-19. Сред тях бяха премиерът и трима министри."

В събота и неделя след два отрицателни теста Борисов решава да не спазва карантината, а в неделя вечерта след два положителни теста вече е заразен. 

Освен да чета, мога и да смятам. Кога в неделя направиха три теста и кога излязаха резултатите за един отрицателен и два положителни?

 

Калпазанче

👍

Getsbi

Притесних са. 

А кръвното? Кръвното му как е? От доста време нищо не собщавате за него.

Казвам ви, че медиите са маниполирани - ама никой не ми верва.

Сигурно и крачето го наболява.

 

 

ловkия

Аре, Баце, марш ф карантина за десет дена ф джипката! 🚙

Sine_metu

Десет дни? Бацето ви?

От него ще се съвземаме десет и повече години

Sine_metu

Борисов не може да знае 5 (словом пет) дни след контакта дали е заразен с ковид-19 или не. Никой не може да знае. Има инкубационен период и той е до 12 (словом дванайсет) дни.

 

П.П.

Новината в новото заглавие не е изненада. Да оздравяват! и той, и всички други. Искрено им го желая, макар че Борисов определено има лична вина за заразяването си. Него никой не го тъпче в обществен транспорт и магазини, не виси по опашки и никой не го държи в офис с още двайсет души без маски.

 

Видях по-долу упреци към д-р Данчо Пенчев. Не са основателни. Такъв документ има, не е „нормативен“, но въпреки това е задължителен за доктора. Защо не е наистина нормативен и достатъчно точен, та да не оставя вратички и за онази, каква беше там, питайте други.

 

Най-тревожното е, че на нищо не се учим

 

 

Sine_metu

не може да знае 5 (словом пет) дни след контакта дали е заразен с ковид-19 или не. Никой не може да знае. Има инкубационен период и той е до 12 (словом дванайсет) дни.

 

се отнася и за уважаемия Румен Радев.

Sine_metu

Най-интересното, ловкия

 

Преди два месеца, когато почнах да ви надувам главите с Горна камара,

проучих нета. За България - една публикация забравена от 2002 година.

Гледам неска - страници и страници за двукамарен парламент у нас.

 

Защо го казвам, освен че хората се променят, поумняват?

Щото идеята я застъпва СДС.

Хем приятно, хем ме притеснява.

 

 

Гюнтер Валраф

Фейсбук- Д-р Георги Тодоров

Лабораторният лекар Г. Тодоров съобщи:

“След вчерашния брифинг и срещи здравия разум следва да отчете следното:

 

1. Ангел Кунчев, е решил да ни мъчи, с маските и условията към нас за носене на открито, защото призна , че не предпазват, а са част от мерките, тоест от замисъла да ни показват, че те са на власт и не им пука, освен за собствената си наслада- това е садизъм, т. мизантропия и част от медицинския фашизъм. Заповедта за маските, ще бъде обжалвана в най-кратки срокове, като макар да я отменят ще сме морални победители ние!

2. Отново се оправдаваха, като убеждаваха, горките уплашени и неподготвени журналисти, колко са добри ПСР тестовете, като самите производители декларират около 67% надеждност. И така с над 33% съмнение, вкарваме под карантина, плашим малосимптомните хора така че да влизат в болница. Това е пак проява, на поредната лъжа за тестовете, възможността на лабораториите и 1200 лева на болен по клинична пътека. Само че никой не казва броя на симптомните – казвам ви го аз под 3% хора с поне 2 симптома на ОРЗ.

3. Министърът след среща с ръководителите на заведенията , реши да разреди местата в тях, като не се сети , че някои от тях няма смисъл да отварят така. И с никакъв тест или наука не доказа , че това би помогнало. Което говори за разредениет му знания по хигиена и медицина като цяло.

4. Върха на глупостта – заповедта на Ангелов за поведението на карантинираните за 10 дни – всички контактни лица , на доказан случай. Особено човеконенавистна и особено фашизоидна е т.7 Да водят ежедневни бележки за лицата, с които са контактували, типа и продължителността на контактите си по време на периода на проследяване или мястото, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок, Стимулира се доносничеството, и от тук нататък не е далеч момента, в който да докладваш за контакни да стане в лов на хора. Най-ужасното е че карантините доказано не работят, а така се ограничават на хората свободите и правото им да общуват, основните хуманни действия заради , които имаме общество. Приятен ден на всички и се гответе за още смехотворни глупости от властта!”

Aniki

христо, по-убедителен ли се чустваш като обиждаш хората? Има достатъчно информация за немалък процент фалшиво положителни пвр тестове.

 

hristob

Къде я тая информация за грешно положителни тестове от рода на 30-40%. И да, по-убедителен се чуствам, но не ми харесва. Просто ми е омръзнало от КОН.спиратори и мрънкала, които дрънкат едно и също, а като им упре до където ще им опре, ще искат някой да ги спасява.

 

ПС: заблавих за тарикатите.

hristob

За другото няма да споря, но как реши, че съм объркан и неграмотен? Особено за неграмотен?

И пророк не съм, просто работя с данни.

hristob

УПСС, би ли пратил линк? Пише, че може да има грешно негативни до 30%, обаче грешно позитивните процентът е много нисък.

Su38

Няма как да дефинираш фалшиво позитивни или фалшивно негативние резултати, след като нямаш друг начин за изолиране и идентифициране на вируса. Това принципно.

Процентът грешно позитивни е различен в зависимост от метода за ПВР проверка: taqMan или SYBR Green. Вторият дава доста по-висок процент, колко не  е ясно, но методиката е такава, че предполага флуроресцентен сигнал при наличие на някаква ДНК, не е задължително да е свързана с РНК веригата на изследвания материал. Но едва ли и нашите медицински светила са наясно с методиката на конкретнотно тестване, иначе щеше да има указания кой тип тестове да се използват. Има и други методи, но също едва ли са известни на "лъвовете", дето всеки ден са по телевизиите.

Въобще... пълна калинковщина....

John Slow

Приятен ден на всички

След тая тирада... нема начин.

Epikur

 

    Тиквоний да излиза  в карантина за 10 дена и да ги използва за да си подготви торбичка с най-необходими вещи за рандевуто с Бай Ставри.  Спомних си един стих от прочутата в началото на промените песен "Ех, Канада"  : "  ...казах си, подготвяй се, човече!..."

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Още след формирането си, партизанският отряд, с командир Ким Пън Бо, е изправен пред трудно изпитание!Вместо да дойде от ония, лошите, дето фъргат домати и яйца по центъра, ударът дойде от коварния монархист Коронов, тръшкайки важен партиен и отряден член.Ролята на шут в шумкарската каляска обаче, одма може да бъде запълнена от други верни партийни кадри.Щото, да бъдем откровени, сал' един бай Киро не може да сколаса да развлича Лидера, пък и не му иде много отръки.

hristob

Аз залагам, че до месец поне един от правителството ще е в интензивното.

Каспър

Караш ме да мечтая💓

Минувача
снимка на Минувача

Румен Георгиев в карантина ли е или пак ще излиза сред протестиращите без маска, пазещ се единствено с щмрук?

Hasta la vista

Не, не е! Но Бойко Методиев е! Но дори и без карантина, вторият беше минал в нелегалност...

deqerven
снимка на deqerven

Нема страшно, он караше с отворени прозорци. И беше с жълтата фланелка. 

pasamaz

Не сте прави. Нанко най-накрая откри способ да слезне от жипката. Това ще да е. 

Pavkata2020

Баш Баканина кога?

Страници