Quantcast
Личните лекари ще изписват рецепти по телефона | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Личните лекари ще изписват рецепти по телефона

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Около това предложение са се обединили здравният министър, Българският фармацевтичен съюз и Българският лекарски съюз, съобщи председателят на лекарската организация Иван Маджаров пред Нова телевизия. Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента, обясни той. И в момента много хора купуват лекарства, като показват препоръките на джипито си на телефона, което неведнъж бе критикувано от здравните власти. Фармацевти пък се оплакват, че хората настояват да получат лекарства и без рецепта, а те са заплашени от глоби в такъв случай.

„Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа", коментира Маджаров. До дни БЛС и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната. Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.

"Трябва да има едно разбиране от контролните органи, като то е на база комуникация между лекар и фармацент. Така фармацевтът ще се увери, че всъщност лекарят е препоръчал продукта", коментира пред БНТ и проф. Асена Сербезова.

С последните договорки отпада от дневен ред обсъждането на обособяване на денонощни аптеки, каквито идеи имаше в последните дни.

Към статията във в. СЕГА
test431

 Очаквам да започнат да изпращат лекарства по пощата с предварително заплащане ! 😁

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...както каза Мангъра щом личните лекари отказват да правят прегледи на живо и искат само по телефона, то те са стават излишни за обществото...

Andrij

Ами преди личните лекари системата беше на основата на поликлиниките.Отиваш на регистратурата и си взимаш талонче за специалиста.После пред кабинета ако има хора сядаш на диванчето и си чакаш реда.Аз така съм процедирал почти 40 год. и нямам забележки.Тогава даже не ти искаха и документ.Известно време преди да се разпиша с жена ми,която беше чужда гражданка тя също ходеше.Казваше моята фамилия и всичко беше наред.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента, обясни той.

Даже когато сме на голям зор и сме решили да направим нещо добро, българския "ген(ий)" не може да се удържи и да не вкара вътре някоя бюрократична простия. В случая: "Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта" .

mini96

 След като герберасите приеха поправката,че болните от Ковид да не се лекуват в болници сега личните лекари да си направят телефоните инпулсни за да си събират лекарската такса и здравната система ще стане цъфтяща и връзваща!

Леля Ог

С подобно споразумение не може да се дрогира разпоредба на нормативен акт. 

 

fractal
снимка на fractal

Това означава че личните лекари ще работят целодневно както фармацевтите защото пациентите ще им звънят по всяко време през деня 

Nickolas

Тук чак рецепти по телефона няма, но при настинки, ако не е точно със симптомите на ковид, има болнични листове по телефона. Как си ги получават не знам, защото цял живот съм на свободна професия и не съм имал нужда от болничен лист.

Знам само, че през март/април беше така и сега е пак така. Целта е да не се претрупват практиките на домашните лекари и да няма още повече размяна на зарази с каквото и да е.

---

Колкото до поликлииките, също е интересно да се отбележи, че в западна Германия поликлиники нямаше, но след обединението повечето поликлиники в източна Германия и изт. Берлин останаха и си съществуват и до сега.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

И в  България болничните са в електронен вид и биха могли да бъдат издавани след телефонна консултация. Но това е изрично забранено и се преследва от правораздавателните органи. В момента близка лекарка е разследвана и разпитвана от полицията, защото миналата година, по време на грипната епидемия, е издала продължение на болничен лист- 3 дни, след като пациентът се е обадил, че още не се е оправил след първоначалния преглед. Така  българската бюрокрация принуждава хората да ходят по лекарските кабинети, дори когато това не е съвсем наложително.