Quantcast
Турция забрани излизането нощем през уикенда заради коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Турция забрани излизането нощем през уикенда заради коронавируса

От днес Турция ще започне да се прилага забрана за излизане навън през уикендите, съобщи в Туитър турският министър  на здравеопазването Фахреттин Коджа, съобщи в. "Миллиет". Гражданите няма да имат право да излизат навън от 20.00 часа в събота до 10.00 часа в неделя и от 20.00 часа в неделя до 05.00 часа в понеделник. Други мерки в борбата срещу коронавируса, които влизат в сила също тази вечер, предвиждат работно време на търговските центрове, магазините за хранителни стоки и фризьорските салони само в интервала между 10.00 и 20.00 часа. Затварят се кина, концертни зали, театри, спортни салони. От тази вечер рестораните ще предлагат или доставят само храна за вкъщи.
Въвеждат се и т.нар. коридори - лицата на и над 65 години ще могат да излизат навън между 10 и 13 часа, а тези под 20 години - между 13 и 16 часа. 

В края на януари Италия планира мащабна кампания за ваксинация срещу вируса.  "Надяваме се тогава да разполагаме с първите дози от ваксината", заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца. Сперанца е изтъкнал, че кампанията ще е без прецедент и ще изисква извънредно мобилизиране на ресурси. "Ваксините представляват огромен напредък в историята на човечеството", коментира още Сперанца на фона на видима опозиция в Италия срещу въвеждането им. 

Нови мерки въвежда и Сърбия. Работното време на ресторанти, кафенета и барове, казина, търговски центрове се ограничава до 18 часа. Пътниците в градския транспорт следва да заемат максимум 50% от капацитета на превозното средство. Забраняват се всички публични събития с участие на повече от пет души с изключение на пространства като училища, молове и т.н., където действат други правила за отстояние и максимален брой допуснати. Новите мерки ще са в сила 10 дни и ще бъдат анализирани отново в зависимост от епидомиологичната ситуация. 

Русия отбеляза нови черни рекорди. Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция за едно денонощие се увеличи с 24 822. В понеделник беше съобщено за 22 778 заразени, в четвъртък - около 23 610, в петък - около 24 318. В момента в Русия са болни 451 535 души. Броят на смъртните случаи на ден също расте - 467. Това е нов максимум за цялото време на пандемията. Има и добра новина - броят на изписаните пациенти също се е увечилил - 26 021 на ден. Това също е максимумът от началото на пандемията.

Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди поляците да не пътуват по Коледа, тъй като повечето ограничения за коронавирус ще бъдат удължени, но магазините ще бъдат отворени отново, предаде АФП.

"Моля, не планирайте пътувания", каза Моравецки на пресконференция, добавяйки, че правителството търси начини за налагане на ограничения за движение. Моравецки каза, че театрите, баровете и ресторантите ще останат затворени до след Коледа, а учениците ще продължат да учат дистанционно.

"Ситуацията все още е много сериозна", каза той, изразявайки загриженост от високата смъртност в Полша, но посочвайки, че броят на новите случаи се е стабилизирал. Министерството на здравеопазването в събота съобщава за 574 смъртни случая за 24 часа, което води до общо 13 288 жертви. Броят на новите ежедневни инфекции в Полша е 24 213. 

Моравецки призова поляците да продължат да следват правилата през период, който той нарече "100 дни солидарност", като заяви, че в края на този период "има голяма вероятност да бъде налична ваксина".

Според новите мерки, обявени в събота, заведенията за хранене, фитнес залите и местата за забавления ще останат затворени поне до 27 декември, докато търговските центрове ще могат да се отворят напълно от 27 ноември.

Към статията във в. СЕГА
6veik
снимка на 6veik
Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Вирус пълзи коджа по-лесно !
Banana Joe
снимка на Banana Joe

навън да излезе веч никой не смее
заглъхват последните весели песни
линейките вият, цовида беснее
от вир03а всеки ще бъде отнесен
и бавно потъват чаршиите ни в прах
а шадраваните във синкава плесен
и никъде няма ваксина за страх
мъждукат кандилата, изгасват последни

deqerven
снимка на deqerven

Турция води кризата коджа по-смислено от наште поплювковци. ЗатварАха се и се отварАха точно когато и както требваше. Спасиха си летнио сезон, разиграват си коньо у Сирия както си искат, разръчкаха Нагорни Карабах, дървИха се бабаитски на Макрон и на когото му кефне на Султано, баш авер на нашто Толуп. И земетресение преживяха. Ама лирата падала надолу.... Пада, ама оти техните болници изглеждат така, а нашите-иначе, а? 

Случаен787

Миналата седмица броя на починалите и заразените в Турция (80 млн.население)  е колкото в България.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Кой би повярвал преди 30 години, че европейците ще ходим да се лекуваме в турски болници? Но е факт. Само че не си вадим правилните изводи от него, въпреки трагичните резултати, които в текущата обстановка вече са очеизвадни за всички...

Sine_metu

Кой би повярвал преди 30 години, че европейците ще си колим държавата, както турчин не я е клал?

Johnny2965

Който е бил по-образован и по-малко наивен!

bay Dragan

Ами и Русия - 5 пъти по-малко смъртни случая.

бастун

такива мерки са разбира се пълни глупости (без ирония), просто за толкова им стига акъла на управляващите почти навсякъде по света (и у нас)