Quantcast
Президентът на РС Македония: България е в матрицата на живковизма | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

78 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Президентът на РС Македония: България е в матрицата на живковизма

"Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма", това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Така той характеризира официалната българска позиция от вторник, с която страната ни спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз, съобщи БНР.

„Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография“, заяви Стево Пендаровски, като допълни, че българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Европейския съюз.

Все пак според Пендаровски трябва да продължи да се търси решение, но само чрез научни и исторически факти, а не с политика. Реални шансове не съществуват. Някакви минимални шансове съществуват, но реални, големи, за съжаление няма, посочи президентът на Северна Македония.

Ето как коментира във Фейсбук думите на Пендаровски във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев: „Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали „по род български“ под натиска на „правешкия пътешественик във времето"!“.

От своя страна в интервю за предаването „Събота 150“ дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков изтъкна, че липсата на диалог и оставането в сегашната ситуация ще доведе до негативи за прагматичното правителство на премиера Зоран Заев. 

Към статията във в. СЕГА

Страници

ЛАФЪРДИЕВ

https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_EU_Ital_1929.jpg

Италианска карта 1929 г.

https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_anglijska_EU_1923.GIF

https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_Mitteleuropa_ethnische_1932.jpg

Английски етнически карти от 1923 и 1932 г.

https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_German_Bg_1926.jpg

Немска карта на българската народност 1925

Общото е – има Албания, Сърбия, България..

Македония я НЯМА на картите!!!

Панко
глупендер, и той като нашия
Антей

 

До вицепремиера Каракачанов.

 

Г-н Каракачанов, публикувайте историческите данни как е създаден македонският език, така както го разказахте онзи ден в "Денят започва" по БНТ1.

 

120 000 са българите в РСМ.

 

Хайде да не се нападаме повече - Живковизъм било.

Нещо друго така?!

 

Миналото по "македонския въпрос"  е твърде близко, за да се ИЗКРИВЯВАТ фактите и Истината!

 

На тъщата зетя

Кажете му на тоя калъф с очилата, дето се е втрещил като надрусан, че акъл вземаме само от тия, дето ОЧЕВИДНО го имат повече от нас!

илианм
снимка на илианм

И от "началниците", не забравяй! Защото нямаме 1-държавници: 2-управленци с "топки"!

whoever1

тия па, неиндетифицираните 😄

сърби, албанци, българи?

bay Dragan

И нашите и вашите се се оправдават с др.Т.Живков.

Памфуций
снимка на Памфуций

Всъщност е прав. Българската политическа интерпретация следва постановките от 60те г. (от 1963 г. насетне) на миналия век. Само дето тогава Коминтерна не го споменаваха по разбираеми причини. Ама и линията на Коминтерна и тя беше наложена от българи. 

 

А Какракачанов дали ще публикува апела до просветния министър Омарчевски от 1922 за вестник на македонски, подобно на вестниците на руски или на турски в тогавашна България, а Антейчо?  

whoever1

аре стига с тоя коминтерн. коминтерн не е имало нито през 1014-та, нито през 1878-ма, нито през 1903-та, нито по авантюрите на селския феодал фердинанд, нито през 1919-та.

geo_19

А Какракачанов дали ще публикува апела до просветния министър Омарчевски от 1922 за вестник на македонски, подобно на вестниците на руски или на турски в тогавашна България

------

Ами публикувай го ти. Македонската тематика ме инетересира, но за подобен апел (от кого?) го чувам за сефте. Да не е от Дядото (обявил се още в 1918 г. за "славянин от Македония")

Памфуций
снимка на Памфуций

аре стига с тоя коминтерн. коминтерн не е имало нито през 1014-та, нито през 1878-ма, нито през 1903-та, нито по авантюрите на селския феодал фердинанд, нито през 1919-та.

http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=329:2011-08-12-14-01-30&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

 

geo_19

И тъй като бонго нищо не каза за апела до Омарчевски от 1922 г. се наложи сам да потърся. Е, не е баш това, което твърди...:

 

 Когато държавното кормило е в коравите селяшки длани на Българския земеделски народен съюз неговото правителство въвежда нов правопис. Промяната махва е двойното и е одобрена от Народното събрание. Тя предизвиква ропот сред македонците, намерило израз в писмо с дата 24.11.1922, което Управителният съвет и редакционният комитет на организация “Илинден” отправят до Стоян Омарчевски, оглавяващ Министерството на народното просвещение. Възражението е прието и македонските издания съхраняват дотогавашния правопис, с ятовата гласна. Ето какво Иван Михайлов казва по същия повод: “Тая молба биде удовлетворена - македонските издания продължиха да се печатат по стария правопис, Кирило-Методиевският, който българското правителство не искаше да се признава и прилага занапред като общобългарски. Организацията “Илинден” заяви, че македонските българи ще запазят тоя правопис - свят за българщината - като македонски”

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Съвсем очаквано и първосигнално СтеВчо ни обвини в живковизъм.Просто защото преди дни нашите казаха на хунзите, и то съвсем правилно, че главите им са пълни с титови простотии.До степен, че чак прелива навън през носа и ушите.

Сиреч - Тито ако е лош, то вашият Тошо е още по-лош.Реакция на ученик в първо отделение за бавноразвиващи.

При всичките си кусури обаче, българската историография е на светлинни години пред скопската.Последната си е най-обикновена белетристика.На българските позиции, или поне на 70-80 % от тях, са и повечето историографии в света.Застъпници на макдоналдските тези са малцина, които са или със спорен авторитет(Хорас Лунт), или ''учени',' кръвно или финансово свързани с БЮРМ и СФРЮ (Виктор Фридман).

Това наше предимство досега не бе никак използвано и е крайно време да бъдем доста по–активни в тази насока.

Доц.Трътлев

Koй е този Стевчо? Да не би да е Стефан Пендаров?

SINDBAD

След разпадането на Югославия, Сърбия бе обявена за „малката Русия“ на Балканите и е трогателно и наивно да търсим някакво научно, не дай Боже, братско „разбиране“ на българската история от страна на Москва. В редица официални руски медии методично се води антибългарска пропаганда чрез защита на сръбските интереси и непризнаване на българската история. Постоянно се обяснява на обикновенния гражданин на Руската федерация, че „българите искат да откраднат историята, писмеността и езика на гордите македонци“. 
 

А, нима не е ясно, че македонският език е западен диалект на българския? Нима не се вижда, че се правят непрекъсното усилия македонският език да се отдалечи от своята историческа основа чрез вкарване насила на сърбизми. Македонският език по заповед на Тито е роден in vitro в манастира „Свети преподобни Прохор Пчински“ на 2 август 1944 г. На първото заседание на АСНОМ (Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония), чиито решения конституират македонския език. 

 

http://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Makedoniya---yabalkata-na-razdora-/232469/11/33

 

 

hamel

България е в матрицата на живковизма

Де да бяхме

geo_19

Твърденията на Пендаровски имат в основата си едни писания на един нашенец - Чавдар Маринов:

 

На денешен ден, 9 ноември 1970 година, пред точно 50 години, во Софија се одржува средба на тогашните бугарски и југословенски функционери на која главна тема е „македонското прашање“. Реплицирајќи им на бугарските политичари кои, користејќи аргументи од средновековната историја, тврдат дека Македонците се всушност Бугари, југословенскиот раководител Вељко Влаховиќ забележува дека веројатно по триесет или педесет години луѓето ќе се смеат на такви расправи.

„За жал, половина век подоцна сè уште речиси никој не се смее", вели за ДВ бугарскиот историчар Чавдар Маринов, автор на книгата „Македонското прашање од 1944 до денес“.
 

https://www.dw.com/mk/македонско-бугарски-спор-каноните-на-тодор-живков/a-55547197

ПГеоргиев

Основен обект на научните изследвания на големия български публицист Васил Кънчов (1862 – 1902) е Македония в две направления – показва историческия процес на заселване и разселване на различните етнически групи в Македония и количественото съотношение между народите, населяващи областта в кр. на ХХ век.

 Сред анализите на Кънчов намираме и „Град Скопие. Бележки за неговото настояще и минало“. В него нашенецът представя града в пълната му цялост – история, култура, население, борба за църковна независимост и т.н.

"Град Скопие има сега според турските книги 4474 къщи, 1550 дюкяна, 50 фурни, 45 ханища и 3 бани. Той се дели близо на 60 малки улици. От къщите 2336 са турски, 1687 — български, 240 — цигански, 100 — еврейски, 60 — влашки, 17 — гръцки, 15 — албанско-католишки, 6 — черкезки и 13 — разни западноевропейски. 

Турци - 14 016 души.

Българи - 11 809

Цигани - 1920

Евреи - 800

Власи - 420

Гърци - 119

Албано-католици - 105

Черкези - 30

Западноевропейци - 78

Общо - 29 297"

https://bulgarianhistory.org/skopie-etnicheski-sustav/

Никъде в турските документи няма народност "македонци. Няма и как да има.

Макетата търсят под вола коня на Александра - Буцефал.

Ама най-много да намерят на вола мандрагорите дето са му отнети.

Как пък изведнъж почнаха да ни намират кусури и то, след като ги отрязахме. Дотогава бяха толкоз нежни в изказа си. Поне политиците им.

И сега бай Тошо им е виновен. 

Не, макета, Александър Велики и родата му са виновни. Тях турсете. 

SINDBAD

Е, висящата на стената пушка изгърмя в 3-то действие:

 

"Съединените щати отдавна са твърди поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес", се казва в позицията на външнополитическото ведомство. 

"Ние насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да придвижат напред тяхната обща цел за европейско членство на Северна Македония", се казва в позицията на Държавния департамент, получена чрез посолството на САЩ в София. 

На 17 ноември България блокира приемането на рамката за преговори на Скопие за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев определи решението на България като „най-голямото поражение за ЕС и огромна несправедливост“. 

 

сега, бабам, да ги видим нашичките от външно министерство и Минпредя от джипката как ще го отиграят!

 

http://epicenter.bg/article/SASht-sa-razocharovani-ot-Sofiya--Nasarchavame-Balgariya-i-Severna-Makedoniya-da-razreshat-nerazreshenite-dvu/233007/7/0

Кайзер Сoзе

простотиите започват със серската група на Яне и Паница.Но дори младотурчина Яне не си играе на македонска нация.Аромънката късно застрелва Паница.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Никъде в турските документи няма народност "македонци. Няма и как да има.

 

То, до 1800, няма и народност "българи". Дотогава самото население се е определяло като "православни християни". Така присъстват и във всички европейски документи преди 19 век - "християнското население на Османската империя.

Константин Матеев

Ами тогава се връщаме още назад - до второто Българско царство, после до първото, започвайки отзад напред, вкл. Иван Владислав, Самуил и т.н., но без да стигаме чак до Александър Македонски по обясними причини. И установяваме фактите такива, каквито са и каквото излезе, това да пише в учебниците - и нашите, и македонските. Иначе ще продължим да се обвиняваме в кражба на история. Тази утопия може би ли да се сбъдне или историята ще продължи да бъде в плен на идеологията и политиката? Имам предвид историята въобще, не само нашата обща с македонците. А македонският президент да си гледа работата с нелепите си обвинения, защото не пречи Тодор Живков да е стигнал да истината по македонския въпрос, така както и Германия навремето е признавала българския характер на Македония. И обратното - фактът, че Тито е бил на страната на победителите във ВСВ, не значи, че е бил прав по македонския въпрос. За съжаление няма признаци за пробив в тези разбирания за ролята на историята, вкл. най-новата такава.

Кайзер Сoзе

Всъщност Бивков стига до "истината за македонския въпрос" след отстрелването на Югов- жившият шеф на ВМРО-Обединена.След скандала със Сталин от наша страна си заминава Трайчо Костов- генерализимуса го подозира като твърде близък с Тито и следват оцичайните процеси, но Югов остава силен в Партията и макар македонизацията да е заебана компартията се "снишава" в типичен стил.Той и довежда на власт Живков 54-а.62-а правешкият решава че се е еманципирал-от там и завоят му по "македонският въпрос".Дори ухажва Ванчето в Рим- последният е издал смъртна на Югов още преди девети.Та тъй с принципните ни позиции.

Кайзер Сoзе

и при младотурците няма.Затова пък има всички други.

 

Паница започва играта с федерализма в рамките на братоубийствените кланета във ВМРО.Факт е че се добира и до подкрепата на Коминтерна(ччко Сталин по това време е главният спец по фабрикуването на нации- създал е повече от който и да е друг).Не че му помага особено-ВМРО отцепва пиринско още при Стамболийски , (когото после убива) и до идването на деветомайци е заето да се избиват едни други.Що се отнася до комунистите-факт е че приемат идеята за балканска федерация, до скандала с Тито, искащ просто още две (с Албания) провинции за империята си.Но точно следовници на Паница след това с мекерето Кулишевски създават македонската нация за да си гарантират място на елит в една империя.Сръжски учители и родни продабници създават съвременна Македония-това е факта.Да оспорваме съществуването и е отричането му.Да отречеш гравитацията не значи че ще полетиш разперил криле(освен ако не броиш скок отт десетия за успешен)

Памфуций
снимка на Памфуций

Общо взето е така. 

https://books.openedition.org/ceup/890

Hasta la vista

Хмм, а те нима са се измъкнали от матрицата на титовизма? Май не...Не знам вие как сте, но на мен ми писна да им чета простотиите...

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Мъже с боядисана коса няма.

Няма мъже с боядисана коса.

Това по повод снимката на президента.

Това по повод президента на снимката.

Памфуций
снимка на Памфуций

Рудолф Джулиани 😂

Доц.Трътлев

Също и Бай Тошо от Правец.

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Именно. Няма мъже с боядисана коса.

Страници