Quantcast
В Афганистан - улични взривове и слухове за смърт в Ал Кайда | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В Афганистан - улични взривове и слухове за смърт в Ал Кайда

Важни събития се случват в Афганистан. В ход са ключови преговори за мир в страната, но успоредно с тях столицата Кабул бе разтърсена от експлозии. А и се появиха непотвърдени информации за естествена смърт на лидера на Ал-Кайда Айман ал-Зауахири.

Взривовете в събота разтърсиха централната част на Кабул в събота. Избухнана и няколко ракети, включително до силно укрепената Зелена зона, където се намират много посолства и международни фирми. Засега няма съобщения за жертви, но експлозиите са се случили в гъсто населени части. Никоя група досега не е поела  отговорността за атаките, които идват на фона на вълна от насилие. През последните шест месеца в Афганистан бяха извършени 53 самоубийствени атаки и 1250 експлозии, при които загинаха 1210 цивилни, а 2500 души бяха ранени.Талибаните бяха обещали да не атакуват градски райони съгласно условията на американска сделка за изтегляне, но администрацията в Кабул обвини бунтовниците или техните симпатизанти за други скорошни атаки в столицата.

Прегововорите между талибаните и афганистанското правителство започнаха в Доха през септември. Напредъкът беше бавен, но в петък официални представители заявиха пред "Франс прес", че през следващите дни се очаква да бъде обявен пробив. Пак в петък държавният департамент на САЩ съобщи, че Майк Помпео ще се срещне с преговарящи и от двете страни. По-рано тази седмица Пентагонът заяви, че скоро ще изтегли около 2000 войници от Афганистан.

 

СЛУХОВЕ

Айман ал-Зауахири е починал от естествена смърт в Афганистан, съобщават афганистанските и пакистанските медии, предаде ABNA, цитирана от нашата БГНЕС. Информацията няма потвърждение. Според доклад на ООН за дейността на терористични групи от цял свят, публикуван миналия юли, Ал-Кайда е действала тайно в 12 афганистански провинции и нейният лидер Ал-Зауахири остава със седалище в Афганистан. Общия брой на членовете на Ал-Кайда в Афганистан се изчислява на 400 - 600 души.

Към статията във в. СЕГА
pataran

Важно, от важно по важно, че цигани правили цигански работи

emo1971

Една от най-най- големите и идиотски грешки на САЩ за цялата им история... че не оставиха навремето Наджибула, след разпада на СССР, да стабилизира Афганистан. Той не беше комунист в никакъв случай. Нямаше нищо против едрата частна собственост и бизнеса, включително чуждестранния. Хората на Бабрак Кармал директно го обвиняваха, че е предател на комунистическата идеология, а самия Наджибула търсеше да се договори и със САЩ, без при това все още съществуващия СССР да му се противопоставя... точно както бе започнал да прави и нещо звучащо направо невъзможно... да намира взаимноизгодни компромиси със заклети муджехидински врагове на правителството в Кабул, като Достум и Шах Масуд. Тъпите американци обаче, нали са най-най-коджакафалии от всички... не. Макар чудесно да са знаели, че пакистанците ги лъжат и... помощите им отиват при много опасни ислямистки радикали, са продължили упорито да наливат... дори и години след като руснаците са спрели всякакви помощи за Наджибула. Е, СЕГА си плащат цената... още повече, че докато Тръмп е преобладаващо миролюбив... и нито започва нови войни, нито ескалира заварените... даже напротив, опитва се да ги угаси напълно, то Байдън уви... е демократ... точно какъвто беше и нобеловия лауреат за мир Обама, та ще продължат със сигурност, много американски момчета да гинат из ония диви чукари... и за какво... дето нямаше да го получат от Наджибула на тепсия, срещу много по-ниски разходи и без практически никаква тяхна кръв!? 

Алиса в странат...

И къде тук са интересите на Англия?

Старата дама искаше такъв Афганистан, и го направи такъв.

 

 

inventus

И на старата дама много от децата и си оставиха костите в Афганистан...

Boris65

Демократичен Процъфтяващ евро ориентиран Афганистан . Бетер Украина.