Quantcast
Корабът, полагащ тръбите за Северен поток-2, се оттегли | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

59 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Корабът, полагащ тръбите за Северен поток-2, се оттегли

Снощи работата по "Северен поток-2" на практика е била прекратена. Тогава, след почти месец престой в германското пристанище Мукран (Засниц), тръбополагащият кораб "Академик Черский" е потеглил обратно към Калининград.

През октомври специализираният кораб бе на котва недалеч от Калининград, срещу Курската коса (98-километрова пясъчна ивица, разделяща Курския залив от Балтийско море). Там заедно с него работеше и корабът "Финвал" (за снабдяване с тръби). След това "Академик Черский" се отправи към Мукран, заедно с още няколко съда - "Финвал", "Артемис Офшор", "Остап Шеремета" и "Умка". В Мукран се съхраняват тръбите за трансграничния газопровод.

"Артемис Офшор" и "Остап Шеремета" се върнаха в Русия още в началото на ноември, а снощи към руския ексклав Калининград се отправи и "Академик Черский", като се очаква да пристигне там утре, според данните на портала Marine Traffic. Все още в Мукрон са "Умка" (той също се използва за доставка на тръбите) и "Финвал".

Оттеглянето на тръбопоставящия кораб идва малко след като вчера фирмата-сертификатор на "Северен поток-2" напусна проекта заради заплахата от санкции от САЩ. Норвежката международна сертификационна и класификационна компания Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL) се позова на това, че Държавният департамент на САЩ е публикувал ново тълкувание на закона "За защита на енергийната сигурност на Европа" (PEESA).

"В съответствие с това, считаме, че дейността на DNV GL по инспектиране на плавателните съдове, обслужващи проекта "Северен поток-2" попада под санкции. Ето защо DNV GL прекрати предоставянето на услуги, които може да попаднат под действието на PEESA", заяви говорител на норвежката фирма.

Той поясни, че в рамките на "Северен поток-2" компанията е извършвала разглеждане на документацията и проверка на строителните работи в съответствие със стандартите. В тези дейности влизат мониторинг на тестването и подготовката на оборудването, което използват специализираните плавателни съдове при полагането на тръбите на морското дъно. Освен това DNV GL е трябвало да издаде и сертификат за съответствие след завършването на газопровода.

Недостроеният участък от "Северен поток" се намира в териториалните води на Дания.

Фирмата-оператор по изграждането на - Nord Stream 2 AG, счита, че всички страни от Европейския съюз, а също и Европейската комисия трябва да защитават всички съпричастни с проекта "Северен поток-2" фирми от потенциални санкции на САЩ. Това са обявили представители на Nord Stream 2 AG пред руската агенция ТАСС след решението на норвежката DNV GL да се оттегли.

"Не можем да разкриваме или коментираме търговска информация. Да защитават европейските компании от незаконни екстериториални санкции са длъжни правителствата и Еврокомисията", е цитираното изявление.

 

ЗА САНКЦИИТЕ

По-рано този месец стана известно, че Сенатът и Камарата на представителите в американския Конгрес са постигнали договореност за това, че под разширените санкции за "Северен поток-2", предвидени в проекта за бюджета за отбрана за следващата финансова година (тя започна на 1 октомври 2020), могат да попаднат застрахователни и сертификационни компании, които имат отношения към руските плавателни съдове, извършващи полагането на газопровода.

Тогава от Nord Stream 2 AG съобщиха, че разширените санкции срещу "Северен поток-2" ще засегнат дейността на над 120 фирми от 12 европейски държави.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Boris65

) Така е с полуколниите и зависимите територии) 

чевермехайвер

Не им трябва - те се насочват към Китай за 3/40 млрд ,защото Китай ще е по - голям пазар от Европа . Силата на Сибир е готов и чака .

Boris65

Червено жълтите Китайски Другари се радват на батака в Европа) 

Въпрос

чевермехайвер

Не им трябва - те се насочват към Китай за 3/40 млрд ,защото Китай ще е по - голям пазар от Европа  .

Китай купил в 12 раз больше СПГ, чем российского газа.
Китай продолжает наращивать закупки сжиженного природного газа, несмотря на снижение спроса на топливо из-за пандемии и запуск трубопроводного проекта «Сила Сибири».
В августе (2020) китайские импортеры приобрели 7,531 млрд кубометров СПГ - на 1 млрд кубов, или 15% больше, чем в тот же месяц годом ранее, сообщает «Интерфакс» со ссылкой на данные таможни КНР.
Крупнейшим поставщиком осталась Австралия, обеспечившая почти половину всего импорта СПГ - 3,022 млрд кубометров.
Втрое место занял Катар (750 млн кубов), а третье поделили Индонезия и Малайзия (718 и 714 млн кубометров соответственно).
Общие поставки СПГ оказались в 12 раз больше, чем прокачал по «Силе Сибири» «Газпром» (542 млн кубометров).

Силата на Сибир е готов и чака .

Верно е, чака. Ама какво ще дочака не е много ясно.😂

Сгугню
снимка на Сгугню

Не им трябва - те се насочват към Китай за 3/40 млрд ,защото Китай ще е по - голям пазар от Европа . Силата на Сибир е готов и чака .

Брей, тъй ли било - не им трябвал.

Затуй сигурно се пънат всячески да го построят.

Извадете си глъвътъ от където сте я поставил и вижте реалния свят.

Bifidus Essensis

 Силата на Сибир е готов и чака .

Тъй де.

На престоите вече им казват "чакане".

Китай е голям пазар, ама си разработва собствените ресурси. Явно руският му идва скъп.

 

Колкото до СП2 - вече никой няма зор да го довършва. Освен с пропагандна цел.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Зелените тъпо и упорито закопават Европа. Без евтини и надеждни енергоносители промишлеността я пишете бегала. Тия електрички, дето всички луднаха по тях - тесли и прочие откъде ще ги зареждаме? От слънцето и вятъра? Ами в облачен и безветрен ден няма да ги караме ли? За колите ок, ще караме колелета и ще вървим пеш. Ами зимъска всеки като си набичи кой климатик, кой конвектор, или старомодна акумулираща печка там точеца откъде ще дойде? А на промишлеността кой ще осигури сигурен и евтин енергоносител? LNG ли ще носим? Щото АЕЦ били опасни, ТЕЦ замърсявали. Откъде ще дойде енергията и на каква цена?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Откъде ще дойде енергията и на каква цена?

 

от "Малки модулни реактори" (ММР)

 

В книгата си „Бъдещето на ядрената енергетика“  енергийните експерти Йордан Йорданов и Йордан Янков представят една от посоките за бъдещото развитие на атомните централи - Малките Модулни Реактори (ММР).

Тези мини-ядрени блокове се базират на технологии, използвани отдавна във военната сфера, но сега са готови за навлизане и в икономиката, обясняват авторите.

 

Технологията има няколко предимства:

Тези реактори са няколко порядъка по-сигурни и от най-съвременните големи ядрени реактори.
Те не само нямат проблеми с отработеното гориво, но ще решат и проблемите с вече натрупаното отработено гориво.
Построяването на такива мощности е в инвестиционните възможности и на малки икономики, и на частни инвеститори.
ММР разширяват възможностите за утилизация на ядрената енергия, строят се бързо и лесно се адаптират към текущите пазарни условия.

„Бъдещето на ядрената енергетика“  представлява обобщен преглед на технологиите, върху които се базират ММР, проблемите пред ядрената енергетика, които те разрешават, както и препятствията, които стоят пред тяхното внедряване в практиката, обясняват авторите.

Йордан Йорданов е заемал различни оперативни и управленски длъжности в АЕЦ „Козлодуй“, в Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и в Националната електрическа компания (HЕК.). През 2000 г. става първият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, след отделянето й от НЕК. Участвува като експерт в групата на съветниците към Генералния директор на Международната Агенция по Атомна Енергетика

Йордан Янков работи върху методологии за прогнози, модели и стратегии в енергетиката. Активно разработва темата за Малките Модулни Реактори като бъдеще на ядрената енергетика у нас. Автор е на книги и статии в областта на политиката, социологията и икономиката.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Когато станат масови, тогава може да ти повярвам. За момента това е утопия. Германия сама си закри АЕЦ мощностите, просто ги отрече. И Свидетелите на Тунгберг не вярвам да са по-стока. В момента се залагат основите на бъдещата тежка енергийна криза.

hristob

Хуми, пак фантастика.

Forza NATO

Дори и да не е фантастика, отсега е ясно, че зелените пак ще са против.

 

Където големия АЕЦ, там и малък модулен Хасан.

geo_19

ОСКВА, 26 ноя — РИА Новости. Норвежская компания Det Norske Veritas — Germanischer Lloyd (DNV GL) не отказывается от сертификации газопровода "Северный поток — 2", однако прекратит работы, связанные с морскими судами, сообщает РБК со ссылкой на представителей компании.

Как пояснили в DNV GL, изучив новое руководство американского Госдепа в отношении закона "О защите энергетической безопасности Европы" (PEESA), в компании пришли к выводу, что под санкции подпадет инспектирование судов, обслуживающих проект, и установленного на них оборудования. В DNV GL подчеркнули, что не прекращают предоставление услуг, касающихся труб магистрали.

paragraph39

/:/Държавният департамент на САЩ е публикувал ново тълкувание на закона "За защита на енергийната сигурност на Европа" (PEESA).

..........................................................................................................................

"Северен поток 2" е по искане и желание/ и участие!/ на Германия, а НЕ на Европа, ЕС и ЕК!

Германия е ПРОТИВ санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2"!

А Германия е водеща държава в Европа и ЕС!

Апропо, дори и по времето на "Студената война", в продължение на повече от 40 години, СССР/, вкл. Русия, като член на СССР- комунистически тогава!/ нито веднъж НЕ е използвал, като политическо и/или икономическо "оръжие" или средство за натиск, доставките на руски газ за "вражеска" антикомунистическа  Западна Европа- и СССР/вкл. Русия/ винаги коректно е изпълнявал доставките, вкл. и на количества над договорените при молба от вносителите! Ерго, НЯМА логични и резонни причини НЕкомунистическа сега Русия/РФ/ да използва доставките на руски газ за Европа/вкл. и за Германия/, като политическо и/или икономическо "оръжие" и средство за натиск! Отделно, че от износа на газ Русия печели/ като производител, търговец и износител/- и НЯМА причини Русия да НЕ иска да печели, или да иска да печели по-малко, от износа на стоката си, като го спира или намаля!!!

Тогава за каква "енергийна сигурност на Европа" са загрижени управляващите в САЩ! Пак "демократични", САЩски  и ЕТАЦки тинтири-минтири и ала-бала! ПФУ!

Hasta la vista

Параграфе, и на слепите е ясно, че Русия не е използвала, не използва и няма да използва енергийните доставки за Европа за политически цели! Все пак руснаците не са луди да отрежат клона, на който седят! Та това са огромни пари във чужда валута, които са им жизнено необходими. Това чудо, диверсификацията, го измислиха нашите отвъдокеански партньори, непрекъснато повтаряйки мантрата за руската заплаха, за да нанесат колкото се може по-голяма щета на Русия, използвайки подвластните си пудели. Повече от ясно е, например, че американските газови доставки не могат да задоволят нуждите на Европа от газ и горива, щото не иде реч само за цена, но и за количества. Тук работата става малко кат наш'та, шопската, дето Вуте не сака да е добре, а на Нане да му е зле...И от там меракът за световно лидерство...

old war horse
снимка на old war horse

само не ми е ясно каква ще стане ако рашките спрат газа?!?

пак ли те ще са виновни?!?

old war horse
снимка на old war horse

а защо не?!? някои забравиха януари 2009

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Ако искаха досега отдавна да са го направили. За разлика от САЩ Русия не извива ръцете на ЕС. Тези проекти бяха взаимо изгодни. Политиката ги прави неизгодни. При нас същата работа. Вместо Южен поток и Баце да върти кранчето и да трупа пачки в чекмеджето, султанът намаза и сега с него ще се пазарим. Белене можеше да работи и да се е изплатила досега, ама не - гьол била, не знам какво била, вече е тотално в киреча и само загуби ни носи. За Козлодуй руснаците вземаха отработеното гориво, да им направим "мръсно" сега стои при нас...
Ние все правим сечено на руснаците и накрая сами го отнасяме. А в ивъл раша ни се смеят както ние на макетата.

Hasta la vista

Ама някои наистина забравиха 2009! Там сякаш имаше съвсем конкретна причина за завъртане на кранчето и тя не беше, че Русия искаше да шантажира някого, а да накаже хохлите, че доста се бяха увлекли в кражбите на газ, не ли? Не си спомням по друг повод Русия да е спирала доставките на газ за Европа по друго време, освен някоя авария по тръбопроводите...

Аладар

   Руснаците с енергийните си проекти искат да ни защитят от монопола на САЩ който ще имат ако руснаците се откажат.

   Ако руснаците се откажат, европейците ще разберат какво значи американски  монопол върху доставките.

hristob

още един изкукал. Како САЩ ще направят монопол? С корабчета? Или тръбичка под Атлантика?

Buridan
снимка на Buridan

Да трудно е  да оцеляваш в пазрната обстановка на мафиотите отвъд океана  но това не  е нещо ново за  Русия - ще го преживее  както е преживяла всички олигавени чакали дето скимтът от векове край границите и . 

Газпром ще има непрекъснато проблеми ,  не ясно дали ше могат да завъшат СВ2  - но защо руският газ през Украйна  не е енергийна зависимост ?    С изключение на 2009  ( криза предизвикана от крадливите украйнски пършивци ) кога Русия дори при студената война е спирала газови доставки за европейските васали ? 

Енегрийна зависимост - де гиди лицемерна лъжлива отврат - мафиоти ! 

Платон
снимка на Платон

Пачему ривьеш? Новина готиная - нема вече тормоз от гей-фашицка фирма, пей сърце и строй джаста-праста как доди, па савецкому. Отръсихме и тез окови от широките си русские души и слава родной мафиото! Апят праздник, дарагой. Толка... де затри оселья? 

Buridan
снимка на Buridan

За пояснение. 2009 - Русия трябваше по некъв начин да спре крадлива Украйна,  която на практика предизвика кризата .  Само за миг да си представим какво чакаше Украйна  ако вместо Газпром доставчика беше накоя тлъста енергийна олигархия отвъд окена .. 

Аладар

    Украйна навремето открадна цял полуостров Крим чрез човека си с украинско самосъзнание Хрушчов, а руска газ ли няма да може да открадне ?

Платон
снимка на Платон

Ну, ну, истинская чугунная хистория. Бравос, само смазвай от време на време, че дъжд-снег и току-виж... 

F16
снимка на F16

Пошел нахер, варашила.

Платон
снимка на Платон

Не слушаюс, ефке шеснайстя, ма. Чо паделаеш... куда захачу, там и паеду, по мечкарски... 

Скрудж

След ВСВ монополите бяха: съветско-руски за изток и американски за западните страни. Видяхме какво стана. Вече 30 години страните от соц. лагера не могат да преодолеят щетите нанеси от 45 години руски монопол.

Аладар

    Нафтата за нафтовите печки беше 8 стотинки литъра при съветския монопол.

    Проблема беше че нямаше качествени стоки за дълготрайна употреба каквито днес Китай произвежда за целия свят, а тогава нямаше кой.

Никса

 И пенсията 15 лева месечно!

Страници