Quantcast
Адвокат Екимджиев: Изборът на Гешев беше от севернокорейски тип | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

48 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Адвокат Екимджиев: Изборът на Гешев беше от севернокорейски тип

"Изборът на Иван Гешев не е предрешен, тъй като изборът протече абсолютно законосъобразно, съобразно процедурата, която е разписана в Закона за съдебната власт, в конституцията, бяха запазени абсолютно всички етапи", заяви пред БНТ членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева.

"Предложението беше направено от всичките 11 членове на прокурорската колегия за г-н Гешев - каза още тя. - Беше направено едно много продължително обсъждане на тази кандидатура, тя беше публично оповестена с абсолютно всички документи като концепция, като кадрова справка, докладите относно професионалните му качества, относно нравствените му качества и беше една много продължителна процедура, разположена във времето, която приключи към настоящия етап с този успешен избор".

Машева също така смята, че реакцията срещу избора на Гешев е достигнала недопустими рамери и заподозря политически страхове.

В коментар на хипотезата президентът да не подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, тя заяви, че дори Румен Радев да върне тяхното решение, те отново ще обсъдят възможността да внесат за гласуване същата кандидатура. "При гласуване, както знаете, отново, при повторно внасяне на нашето решение до президента, тогава той е задължен да издаде указ и да назначи избрания главен прокурор", допълни Машева.

На друго мнение е адвокат Михаил Екимджиев. Според него в избора участват две институции, като президентът не е просто с формална роля. "Очевиден е конституционният замисъл, че трябва да се търси консенсус между ВСС, който представлява съдебната власт, и президента, който олицетворява единството на нацията и представлява суверена", коментира той пред "Медиапул". Юристът смята, че ако президентът върне избора, при втората процедура не може да бъде предложен дори същия кандидат. Именно затова и държавният глава не може втори път да откаже указа - за друг кандидат, различен от първия. "Не може държавният глава да бъде поставян на колене пред шайка апаратчици", коментира Екимджиев.

Адвокат Екимджиев окачестви избора на Гешев като "напълно негоден". В интервюто пред "Медиапул" той казва:

"Едни хора, които би трябвало да олицетворяват елита на юридическите професии, бяха почти нечленоразделни. Те сричаха предварително написани въпроси, защото явно не бяха ги тренирали да ги прочетат гладко. Те не завършваха дори мислите си при задаването на въпросите. Човек би си помислил, че част от ордата, която бе докарана да скандира пред сградата на ВСС, се е качила горе и е заела мястото на членове на съвета. Този сигнал е крайно е негативен заради доверието в системата. Членовете на ВСС са образа и гласа на съдебната система в съзнанието на публиката. Самия избор на прокурор Гешев бе демонстрация, че формалното спазване на процедурите, без съобразяване с обществения интерес и морала, може да доведе до прокарване и на най-неподходящите кандидати. Може да бъдат прокарвани частни и корпоративни интереси.

Процедури имаше и по времето на Тодор Живков. Процедури има и сега в Северна Корея и сигурно се спазват безотказно. Вероятно заради физическата прилика между г-н Сотир Цацаров и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, първият се опитва да ни вкара в един сценарий на процедури от севернокорейски тип. Надявам се, че държавният глава като конституционно замислен коректив на това безумие, ще прояви необходимата отговорност и смелост. Сега се изисква и смелост, за да застанеш срещу волята на главния прокурор, олицетворена от неговите марионетки в Прокурорската колегия на ВСС. Очакваме действията на президента."

Бившият министър на правосъдието Антон Станков пък обяви пред bTV: "Не мога да предположа дали президентът ще издаде указ за избрания за главен прокурор Иван Гешев, но категорично съм на мнение, че той няма срок за за това". Според него Румен Радев има много силен правен екип, който ще го посъветва как да действа.

"Имаме разделен Висш съдебен съвет на две колегии и възможност кандидатури да се издигат само от прокурорската колегия или от министъра на правосъдието. Това е едната голяма разлика, а другата е в публичното гласуване. Публичното гласуване създава проблем, защото свободата на вътрешното убеждение на волята е част от съдебната система, от вземането на решението. Ако вотът за Иван Гешев беше таен, може би щеше да е по-различен”, предположи Антон Станков. 

Той отбеляза, че сега възможността министърът на правосъдието да направи номинация има много по-голяма тежест, отколкото в предишния правен ред. И добави, че безалтернативността в случая не е изиграла добра роля, а е оставила горчив  привкус.

„Иван Гешев се състезаваше със себе си, но това състезание беше тежко - коментира Станков. - Прокуратурата е пирамидална структура с едноначалие. Това че 11 прокурори, включително и сегашният главен прокурор, издигнаха само една кандидатура, отново показва на преден план проблема за единоначалието в прокуратурата. Не си дадоха сметка колегите,че сами себе си показаха в една друга светлина. Дали пък не е било по нареждане това издигане на една кандидатура?” 

Според него подкрепата, която Гешев е получил от от изпълнителната власт, в лицето на МВР структури, ДАНС и т.н., за пореден път поставя и другия въпрос – къде е мястото на прокуратурата, в съдебната власт или в изпълнителната.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Предводител на ...

Машева също така смята, че реакцията срещу избора на Гешев е достигнала недопустими рамери и заподозря политически страхове.

Интересно, защо ли изборът на главен прокурор в територията може да предизвика евентуални политически страхове?

 

Иначе личното ми социологическо проучване сред 38 пълнолетни мъже на възраст от 19 до 67 години с единствен въпрос "Кой е Иван Гешев?" имá следните резултати:

а) ни знам, ба - 45%

б) туй да ньей Иван Дибелия, на Теню Тамбурата сина? - 32%

в) нье бье, туй Иван от селу Х., на Архонди Гърка кумшията - 23%

nottheone

???

 

това е великолепно

2019
Да започнем прогнозите. Президентът ще подпише, или - ДА, но с особено мнение, което няма да научиме.

(На България май не й требе театро "Сълза и Смях".)

Гявурина

 Залагам шише мастика , че ще подпише указът.... Президента ,де.

Доц.Трътлев

И от мен една Карнобатска, от Миньовата. За указЪТ и ПрезидентА.

дъртреалист

За първи път след служебното правителство, президентът има реална възможност да промени нещо в желязната хватка с която мафията е обхванала нашето общество и държава.

Не вярвам, че той ще изпусне този шанс.

Но, ще видим как ще го отиграе.

Формално, за да се изтъкне - и аз съм тук, 

или с искрено желание за промяна в сърцето на съдебната система.

Екимджиев е заковал проблема.

Избора е образцов тоталитаризъм.

И по-лошото е, че човекът е тепегьоз. Не взема от дума.

Хулиган

Ами то и изборът на Делянчо за шеф на ДАНС се случи с пълно съблюдаване на процедурата...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Banshee
снимка на Banshee

Точно! И Делянчо, освен че е неприлично дебел и богат, не е правил такива груби селски прояви на мегдана, като прокурора. 

А, да, и е от ДПС. Но никого не е оковавал в пранги, защото пречел на строежа на ортак, например. 

Джиджи

Ами то и изборът на Делянчо за шеф на ДАНС се случи с пълно съблюдаване на процедурата...

?????

Желязко Желев

               При огромното ми уважение към Антон Станков мисля ,че пропуска една хипотеза.КТБ въртеше на пръста си държавата и държавните хора години на ред.Нещо повече тя КТБ си купуваше "културния и

 интелектуален елит'Днес КТБ я няма,няма го Ц.Василев но информацията за тоталното корумпиране е съсредоточена къде?В Гешев. Той знае ,за разлика от нас, как например Веждичката си е върнал 3те чесно спечелени милиони.Гешев ЗНАЕ! Е хванал ли е Гешев бика за рогата?

             Далеч съм от мисълта ,че Гешев е сам.Вероятно има силова структура която гарантира ,че няма да го очистят физически.Но Гешев е концентрирал огромна власт от КТБ и с цялата възможна наглост я ползва.То и затова  ВСИЧКИ политически събекти МЪЛЧАТ.

           Ако Гешев изкара това което знае покрай КТБ ще има тотална политическа лустрация.Нещо непостижимо за умни,красиви ,гросни,граждани,народ.

           Очевидно Гешев не е толкоз прост колкото си мислим.Е може щридическите му знания да не са топ,но кой е прогресирал със академично и научно знание на територията? 

rorik

==="Изборът на Иван Гешев не е предрешен, тъй като изборът протече абсолютно законосъобразно, съобразно процедурата, която е разписана в Закона за съдебната власт, в конституцията, бяха запазени абсолютно всички етапи", заяви пред БНТ членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева.===

Значи на България и се дадоха едни пари от ЕС да си  синхронизира  законите  с европските за реформиране на Съдебната система.  . Парите са усвоени , работата е свършена. От България беше свалено наблюдението по  този проблем .

 

На какво основание Президентът ни няма да подпише, като са спазени всички  изисквания??

 

nottheone

радев мое да мисли колкото си иска.

но не трябва никога да забравя, че 2,5 млн. секви хора бяха зад него.

дано се сети за тях.

Джиджи

??

дъртреалист

То и затова  ВСИЧКИ политически събекти МЪЛЧАТ.

Факт.

Тъмно пиво

Ми не е факт. Четете Радан и Христо Иванов.

Su38

На основание на това, че кандидатурата на Гешев разделя обществото и противопоставя едни части на други, а той е държавен глава и има задължението да бъде обединител.

Затова може да си позволи да каже на глас, това, което си мислим всички. Освен процедурата той има право да изтъкне и други далеч по-важни неща - целесъобразността на този избор.

Една процедура може да се законосъобразна, но целесъобразността и да е под въпрос и това е в задълженията на президента.

Не знам как ще реагира президентът. Не е проста ситуацията. И мисля, че това е опит да му се подложи динена кора, но той е в ситуация win-win. Може да откаже и пак не може да бъде обвинен, че не спазва конституционните си задължения, което може да бъде сигнал за обществен отпор срещу избора на Гешев.

С което ще обедини голяма част от българите и имиджът му ще хвръкне в небесата.

Повторният избор на Гешев само ще предизвика сполятяване на обществото срещу статуквото и Радев ще бъде знамето му. Тогава и тези, които го наричат "Чорапа" ще викнат "Осанна"...

Може и да подпише, с което ще раздели още повече обществото и ще предизвика по-голяма криза.

Мисля, че с голяма степен на вероятност Президентът ще използва добре вдигната му топка, за да забие.

И мисля още, че отново сме в ситуацията "Ква я мислехме, ква стана"... Или още по-добре "Кой ми сра в гащите", както често се случва напоследък, независимо от изхода...

Slava
снимка на Slava

Къде са другите кандидати за главен прокурор?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Адвокат Екимджиев: Изборът на Гешев беше от севернокорейски тип

Е, какъв друг да е ''изборът''?При нас просто управлява Ким Чен-Бо.Голяма разлика няма.Може да са и брат'чеди.

....физическата прилика между г-н Сотир Цацаров и севернокорейския лидер Ким Чен-ун....

Да, такава прилика има, но тя става по-очевадна сал' коги Сотето похапва свинско с ориз.Тогиз му се дръпват повечко очетата.

Su38

"Къде са другите кандидати за главен прокурор?"

=======================

Наврени в онази част на кучето, където слънчев лъч не влиза...

rorik

===Къде са другите кандидати за главен прокурор?==

 

Единия  се пред;ага от ВСС , другия от Правителството. Правителстото се е отказало и така е останала една кандидатура.

Що не слушате Баце к"во ви приказва ,м??

майор

Абе, що не си... нараниш кокошките и да си траеш.

А, и зАбърши иконата Му, че от цалуфките ти е заприличала на нищо...

 

Паткан

Думата "избор" въобще трябва да се премахне.

Най точно е да се каже - те си го избраха, и тогава би имало избор.

Иначе мафиотския закон обезсмисля ветото на президента. Защо да слага вето като ще си го върнат.

Ветото трябва да има някакъв смисъл , и човекът е прав - про вето трябва да има съвсем друг кандидат.

Още повече , и доколкото виждам, суверенът , а и адвокатската гилдия въобще не е съгласна с подобен избор.

Но мафията има други планове ...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Изказването на многоуважаваният адвокат Екимджиев е най-малкото несправедливо. Или европоцентрично, ако трябва да прецизирам. В страната на чухче все пак има някакви принципи, а и хилядолетната култура изключва подобна публична загуба на лице от режима.

Джиджи

а и хилядолетната култура изключва подобна публична загуба на лице от режима.

Това, дето си го тропнал, не изключва преЦедент. И режимА да почва да свиква ... ???

Шлифера

Чоевк би си поиимслл, че чсат от отарда, ктяоо бе дакраона да санкдира перд сгардтаа на ВСС, се е кчлиаа грое и е зелаа мстотяо на чнелове на свтъеа.

Джиджи

А за горната снимка на Михаела Катеринска с раздадени позиви вместо лица на митингуващите,

поклон доземи!!! ???

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Боя се че Китай и Корея не приемат прецедента за източник на правото. Малце по-башка са и от англосаксите, и от континенталната, стъпила на наполеоновият .... Въпрос на култура. Ако не е на три хиляди години го смятат за парвенющина...или поне за недоказала се новост.

Джиджи

Ми ний затуй сме в Европа, а не в Китай или Корея! ???

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не мисля. В най-добрият случай ментално режимът е в северен Ориент. Нейде преди Танзимата.

Stern

Гешев през пролетта се кълнеше пред Мая Костадинова, че няма да става главпрокурор, а 3 месеца след това плю на думата си и стана единствения кон в кушията.

Как после Баце да не го харесва?

Страници