facebook
twitter

Вие сте тук

102 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Американският разрушител "Портър" влезе във Варна

По случай 140-та годишнина на българските Военноморски сили американският разрушител „Портър” (USS Porter) от състава на ВМС на САЩ е на посещение във Варна от 9 до 11 август 2019 г., съобщава американското посолство в София. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Крейг Трент.

Бойният кораб освен това извършва рутинна операция по патрулиране, с цел поддържане на сигурността в акваторията на Черно море, както и за подобряване на комбинираната готовност и военноморските способности със съюзници и партньори в НАТО в региона.

Шарже д‘афер на Посолството на САЩ Джъстин Фридман и контраадмирал Майкъл Бейз, началник отдел „Международно сътрудничество“ на Шести американски флот ще се включат в събитията в чест на годишнината на българските Военноморски сили и ще присъстват на церемонията по производството в първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморското училище „Н. Й. Вапцаров“.

"Портър" е един от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи „Иджис“ с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата. "Доналд Кук", "Карни", "Рос" и "Портър" са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия. Корабите са снабдени и с десетки ракети "Томахоук".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще присъстват на тържествата в гр. Варна, посветени на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС), съобщава и Министерство наотбраната. В тях ще участват също зам.-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, както и директори на дирекции от Министерството на отбраната.

На 10 август (събота) от 10.00 ч. във Фестивалния конгресен център в гр. Варна ще се състои церемонията за връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2019” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Дипломи ще получат 338 студенти, успешно завършили своето обучение в 8 бакалавърски и 6 магистърски програми. Първенец на випуска сред студентите е Диляна Димитрова, завършила с пълно отличие специалността „Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия“, редовна форма на обучение. 

Същия ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в тържественото събрание – концерт, посветено на 140-ата годишнина от създаването на военния ни флот. То ще започне в 18.00 ч. в зала 1 на Фестивалния конгресен център в града. Министър Красимир Каракачанов и вицеадмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС по повод празника и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения. Гости на тържеството ще бъдат висши офицери от военноморските сили на САЩ, Румъния, Турция, Грузия и Италия, представители на държавната и местната власт, ветерани от военния ни флот.

По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС ще съвпадне с тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2019“ на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“. Ритуалът ще започне в 9.00 ч. на 11 август (неделя) на Морска гара Варна с тържествено издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще поздравят младите офицери от „Випуск 2019“ по повод успешното завършване на ВВМУ и постъпването им на служба във военния ни флот. 

През тази година дипломи и офицерски пагони ще получат 15 курсанти, завършили петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от ВМС“ със специализации „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми“. Седем от тях са с отличен успех, а първенец на випуска сред курсантите е Петър Генов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.

След тържествения ритуал, в 11.00 ч. в района на Морска гара Варна военнослужещи от ВМС ще демонстрират умения при изпълнението на елементи от операция по морска сигурност. 

Същия ден на Морска гара Варна жителите и гостите на града ще могат да посетят фрегатата „Смели“.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Курти влезе

Американският разрушител "Портър" влезе във Варна

Той идва по случай 140-та годишнина на българските Военноморски сили. Предстои раздаването на дипломите на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, а отличник на випуска е Диляна Димитрова

Нищо ново под слънцето. Преди присъстваха съветски военни.

аман бе

Тц! В голяма грешка си. На производството съветски военни по принцип не присъстваха, защото производството на всеки випуск НЕ БЕШЕ във Фестивалния или в Двореца на културата и спорта (казано иначе Спортна зала). Пропускам малката подробност, че випускът от военни не е бил САМО 15 души. Но и флотът не беше с по-малко кораби, отколкото адмирали.

myrmorko

""Доналд Кук", "Карни", "Рос" и "Портър" са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия."

 

Да де, ама май взеха да се държат на подобаващо разстояние от Русия. Че току виж пак ги налетели едни СУшки...

HBK

Каква символика!

 

Преди 103 години руски кораби и самальоти бомбардират Варна и избиват мирни жители. Сега военният министър посреща американски бойни кораби и кани американските офицери на ВМС-тържеството.

 

Каква стана тя?

 

Рублофилите очакваха поредния руски десант на кея във Приморско. А то се оказа  - пияни руски туристи, повсеместно по черноморско (а и не само).

mi6osp.

Хъм, после американците  бомбардираха София и други български градове далеч по хуманно  -без кораби, само със самолети. 

Добре, че нямаха атомни бомби. 

myrmorko

Хранително - вкусовият, би ли ни светнал за какви точно "самальоти" става дума?  Щото през 1915 г. Русия е най-зле от воюващите страни откъм авиацията:

"В момент объявления войны на вооружении русской авиации состояли главным образом «Ньюпоры» с моторами мощностью 70 лошадиных сил, в некоторых отрядах имелись учебные аппараты «Фарман» типа XVI и XXII." Отделен въпрос е, че по това време "...самолёты использовались только для разведки и корректировки артиллерийского огня, но скоро начались первые воздушные бои." https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82#%D0%A3%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B9_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5

 

 

Така че преди да се пише, трябва да се мисли. Иначе, както е в твоя случай, излизат глупости.

geo_19

Колега, Приморско отдавна е превзето. Това ми сподели един колега почивал преди седмица там. Според него повечето качествени хотели предлащи ослужване на ниво се държат от руснаци. Свиквайте.... 

Миряна Б.

Разрушителят Портър никак не ми се връзва с Н. Й. Вапцаров, който е писал:

 

 

Ще строим завод https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Vapcarov_Varna.jpg

 

Ще строим завод,

огромен завод,

със яки

      бетонни стени!

Мъже и жени,

народ,

ще строим завод

за живота!

 

Децата ни мрат

в отровната смрад,

без слънце,

в задушни коптори.

Светът е затвор.

Мъже и жени, народ,

ни крачка назад!

Ще строим завод

за живота!

 

Децата ни мрат

в задушната смрад

със жадни за слънце очи.

А ние? – Бездушно

превиваме врат

и мълчиме,

позорно мълчим.

Прокарахме мрежи

и в тях укротена тече,

да, нашата кръв

преминава

        в проводните мрежи

                         и движи живота

а той ни помита,

              влече

и ние го гледаме

               с тъпа, наивна

                            небрежност.

Със нокти дълбахме скалите.

             В гранита

                     тунели пробихме.

Опасахме с релси земята,

                      в недрата й

всичко открихме.

Антени замрежват небето,

                      където

в мъглите

        забити

са небостъргачи,

а още нагоре в простора

                    стоманени

                           гарвани

                                грачат.

Другари,

      да бъдем наясно –

не удрям клеймо

              на прогреса

и знам прекрасно,

че не прогреса е, който ни души.

         И ние не ще го рушим. –

 

Ще строим завод,

огромен завод,

със яки

      бетонни стени.

Мъже и жени,

          народ,

ще строим завод за живота!

 

И как порт Варна се реши да се омърси с РАЗРУШИТЕЛ?????

riapa

❤️

За стихотворението

bay Dragan

Аз пък искам да присъствам на скромната вечеря.

Кара Колю

Еми, Вапцаров е писал за звездите на Фамагуста, а не на Биробиджан?

Апропо - винаги съм се сещал за Моабит, щом прочета :

"Ще строим завод,

огромен завод,

със яки

      бетонни стени."

читатель

 

"Бойният кораб освен това извършва рутинна операция по патрулиране, с цел поддържане на сигурността в акваторията на Черно море, както и за подобряване на комбинираната готовност и военноморските способности със съюзници и партньори в НАТО в региона."

 

От кого ще ни "защитава"? Вече сме във война с някого ли?

 

 

"Един размазан Джон
целува сластно Грета.
По устните му
сладострастна лига...
С т и г а!

 

Къде е тука нашата съдба?

Къде е драмата?

Къде съм аз? Кажете!

В гърдите ни опрян е за стрелба

на времето барутно пистолета."

RRZ4

"Американският разрушител "Портър" влезе във Варна"

 

И Слава Богу!

 

Ще се въведе ред!

 

Писнало ми е от разпищолени руснаци на българска земя и в български води!

RRZ4

"Американският разрушител "Портър" влезе във Варна"

 

И Слава Богу!

 

Ще се въведе ред!

 

Писнало ми е от разпищолени руснаци на българска земя и в български води!

fierсe
снимка на fierсe

ало, емигрантчето, откога не си си идвало по морето,

да видиш кои са разпищолените!?! симпатяга, разпищолен!???

Миряна Б.

Омерзена съм. Вън разрушителя от българските води и въобще от черноморските! Тия диви агресори разполагат с два океана. Шкембевойводо, ти ли ги покани? Заслужаш да те удавят с гира на врата в подножието на Галата!

RRZ4

Предпочиташ разпищолени руснаци?

 

Миряна Б.,

 

това не очаквах от теб!

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Миряна Б., читатель, за цитатите ?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Да му имам името на разрушителя!

RRZ4

Е тука направо си стана... Другарско завръщане в миналото: 2.00...

 

Лека нощ! Спокойни и приятни сънища за велики събития, които никога не са се случили и никога няма да се случат!

 

Ред се въвежда само с ясни изисквания! 

аман бе

Да не си потомствен бургазлия? ?

RRZ4

БИОХАЗАРТ,

 

то не, че някой разбра, какво искаш да кажеш, ама важното: ти си се изокал!

 

Това ти е важното, явно! Малко ми е смешно!

Скрудж

Еееех....ако беше акостирал "Кузя", какъв "кайф" щеше да е, нали товарищи? Песни и пляски, а децата щяха да "дават крушки на солдатите без страх" и всички дружно щяхте да ревете: "Здраствуйте, братушки"☺️

читатель

Можеха да почетат и името на Списаревски с бойна авиация?

 

"

1943 г. Поручик Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Роден е в Добрич на 19 юли 1916 г. Загива на 20 декември 1943 г. при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките над София през Втората световна война. На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище.

Прочети още : https://www.actualno.com/chronicles/zagiva-legendarnijat-bylgarski-letec-dimityr-spisarevski-news_582859.html
© Actualno.com
"

RRZ4

Кузяка няма как да акустира на наше пристанище. Самите руснаци си го счупиха... от много акъл!

 

Я влезе в експлоатация 2020, я не... Пълен и пореден провал на руснаците, инженери и пр.!

RRZ4

"Можеха да почетат и името на Списаревски с бойна авиация?"

 

читатель

 

с много уважение, но тази изключителна важна тема “Списаревски" няма място под тази статия!

 

Темата “Списаревски" е преклонение пред Българския Дух!

 

И не трябва да се смесва с нищо друго от политическо естество!

Magi

Кого ще разрушава? Нас ли? Ние отдавна сме разрушени. Не искаме военни кораби в нашето Черно море.

HBK

би ли ни светнал за какви точно "самальоти" става дума?  Щото през 1915 г. Русия е най-зле от воюващите страни откъм авиацията:

 

Мърморещият,

 

Бих. Тъй като по разбираеми причини не съм присъствал на събитието от 1915 (надявам се и Вие) затова съм принуден да се доверя на източници:

 

14 октомври 1915 година остава една от най-черните дати в българската история. Руски кораби и самолети вероломно нападат Варна, бомбардират морската столица. Тези драматични събития обаче години наред се крият от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като нашите единствени спасители и закрилници. Преди 101 години обаче българите изпитват реално силата на руската „любов“. От неочакваните бомбардировки жителите на Варна изпадат в стрес. Ужасени бягат по улиците, спасяват се по мазета и подземия. Грохотът от срутващи се къщи се смесва с викове и стенания на ранените.

Източник: https://www.faktor.bg/bg/articles/predi-102-godini-ruski-korabi-i-samoleti-bombardirat-varna-izbivat-mirni-grazhdani

 

P.S. Между впрочем „братята” от Руската империя са ни бомбардирали и на следващата година (13 декември 1916) – черноморския бряг на Балчик

P.S. Преди да се пише, требе и да се чете. А след това и мисли. Иначе излизат не глупости, а нещо по-вонящо – манипулации.

P.S. С това, че Русия е най-зле ..." съм напълно съгласен. Така си е и досега. 

Селинджър

На война като на война. След като небългарския цар, натресен ни от Западна Европа, е натикал България във война с Русия, какво очакват плювачите  от фрактор.бг?

Може би им се ще Русия да ни е бомбардирала с цветя и рози?

vkamen

В кампания на ИЗБОРИ, не е удачно външнно присъствие. Особенно ако, говорим за демократичен избор. Уви в България се залага на индивид тип: Аз съм вашия човек!

Страници