facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ананиев разреши първи изключения от карантината

В две заповеди от тази вечер здравният министър Кирил Ананиев за пръв път разреши изключения от задължителната 14-дневна карантина на контактни лица и идващи от чужбина. Изключенията се отнасят до работещите в животновъдството и до шофьорите на тежкотоварни камиони. Освен това се отварят фермерските пазари.

В същото време обаче Ананиев разпорежда да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органите на местната власт извън тези, предвидени в закона за здравето и закона за мерките при извънредно положение. Някои от местните власти веднага се съобразиха със заповедта - Стара Загора отмени вечерния час. Какво гласят заповедите?

 

ГРАНИЦИ

С едната заповед министърът актуализира забраните за влизане на чужденци у нас, както и правилата за карантина на шофьорите на тежкотоварни камиони. Въвежда се забрана за влизане у нас на чужденци от трети страни, както и от 12 европейски страни - Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург през всички контролно-пропускателни пунктове и с всякакъв вид транспорт. Не е ясно защо Дания и Швеция не са включени в този списък (досега забраната важеше за 16 страни, включително Китай, Иран, Северна Корея и Южна Карея).

Предвидени са изключения от забраната за сезонни земеделски работници, погранични работници, хора, ангажирани с изграждане или поддръжка на ключова инфраструктура у нас, медицински специалисти, хора, пътуващи по хуманитарни причини.

Допуска се и транзитно преминаване на хора - на европейци, които се прибират в държавата, където пребивават; граждани на трети страни с право на пребиваване в ЕС, граждани на Сърбия, Македония, Черна Гора и Турция, които се прибират у дома. Такова преминаване обаче ще се разрешава само ако е възможно незабавно напускане на нашата територия, като трябва предварително да са уведомени съответните дипломатически представителства и да се съгласува маршрут за преминаване с МВР.

По отношение на карантината правилата остават както досега - всички, които влизат от чужбина, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, през което време се наблюдават от личния лекар или от РЗИ, ако нямат личен лекар. Всички близки контактни на лице с COVID-19 също се поставят под 14-дневна карантина. Ако до изтичане на карантината не се появят симптоми на заболяване, тя се счита за изтекла.

Сега обаче се предвижда изключения. Въвеждат се специални правила за водачите на тежкотоварни автомобили - след много оплаквания на бранша, здравният министър разрешава шофьори под карантина да шофират, да извършват товаро-разтоварни дейности, да преминат транзитно през България, както и да я напуснат преди да е изтекъл карантинният период. Шофьорите чужденци ще могат да разтоварят у нас или да преминат транзитно, ако са за друга държава, като за тях АПИ ще определя маршрут. Остава в сила изискването преминаващите да напуснат страната в рамките на 24 часа.

 

В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

С друга заповед министър Ананиев разрешава да се отворят отново фермерските пазари, но при строги условия за предотвратяване на зараза, на които трябва да отговарят и кооперативните пазари. Организацията трябва да се създаде от общините, като в заповедта е записано, че могат да се прилагат допълнително редица практики - да се разшири площта на фермерските пазари, да се въведе задължително еднопосочно  движение в рамките на пазара и заграждения, да има контролиран достъп на клиенти, храните да са предпазени от вторично замърсяване, да е осигурена дистанция от минимум 2 метра между продавачите и между клиентите, продавачи и потребители трябва да имат предпазни средства.

В тази заповед се предвижда и при налагане на карантина на контактни здрави лица, работещи в животновъдните ферми и преработвателните предприятия, свързани с тях, те да могат да продължат работа с нарочно предписание. Те ще напускат дома си с лично подписана декларация, като работодателят трябва да осигури условия на работа, които не застрашават околните лица.

Дава се възможност и за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи. В заповедта се посочва да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

От 13 март насам фермерските пазари в страната бяха прекратени, което постави в безизходица десетки производители. На 23 март три организации - Хранкооп, фондация "Биоселена" и фондация "Локалфууд.бг", изпратиха писмо до министерството на земеделието и до Столичната община, с искане да бъде позволено възобновяването на фермерските пазари и с предложение за голям набор от мерки за сигурност при провеждането им. Днес организациите се оплакаха, че две седмици по-късно дори не са получили отговор, камо ли да се предприемат действия.

БЕЗ САМОДЕЙНОСТ

Още едно облекчение идва по линия на местните власти. Ананиев разпорежда да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Справка в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение показва, че кметовете не са упълномощени да приемат мерки във връзка с извънредното положение. Право да одобрява допълнителни мерки, извън конкретно посочените в закона, има само министърът на здравеопазването. Отношение по извънредното положение имат и няколко други министри - на отбраната, на образованието, на енергетиката, вследствие на внемяване на нови правомощия и отлагане на срокове. Кметовете са упълномощени само по линия на налагането на санкции за нарушаване на отделни противоепидемични мерки.

Към статията във в. СЕГА
АдМин

т.5 отнася ли се за фриволното тълкуване на Ананиевите заповеди от страна на фъндъкова по отношение на разхождане на кучета в парковете?

Mars11

   Животните също боледуват и пренасят вируса. Намериха в зоопарка на Ню Йорк тигър заразен  от корона вирус. Сега се пита в задачата котки, кучета дали ще ги поставят под карантина или направо ще ги избиват.

lalluger

Животновъдите у нас не отглеждат тигри, кучета и котки. Кравите не боледуват.

Джиджи

Животните също боледуват и пренасят вируса.

Намериха в зоопарка на Ню Йорк тигър заразен  от корона вирус.

Сега се пита в задачата котки, кучета дали ще ги поставят под карантина или направо ще ги избиват.

😂

 

Ай стига си писал днес тая глупотевина под всяка дописка, А? 💋

ivanko77

Такааааа, малко по малко почвате да разбирате глупостта си и ако прочетете няколко закона и регламенти ще ви дойде наум, че има едно нещо дето му викате критична инфраструктура и то не следва да спира, т.е. същата тая заповед е необходимо да се приложи за цялата критична инфраструктура. Добавяте, че има едно нещо като транспорт, дето мерките ви също са абсурдни. И ... Всъщност, защо просто не се опитате да мислите и да слушате, а не само вашата дума да има значение. 

Джиджи

Всъщност, защо просто не се опитате да мислите и да слушате, а не само вашата дума да има значение. 

Съфсем праильно!!! 😅

 

Щото нема почти никой от списващите тук, който да не иска да му се чуе думата ... 💩💃💅

Бронщайн
снимка на Бронщайн

До петък ще им дойде акъла.

wreckage
снимка на wreckage

таа заповед гарантирано ще затвори маса пазари. Щото като тръгнат проверяващите да проверяват има ли

 

2.1  Разширено площта на фермерските пазари и поставено информационни табели за спазване на мерките?

2.2  Въведено заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определено задължително еднопосочно движение в рамките на пазара?

2.3  Осигурено персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти?

2.4  Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им?

2.5  Спазване на дистанция от минимум 2 м. между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите?

2.6  Ползване на предпазни средства от продавачи и потребители?

2.7  Спазване на лична хигиена и дезинфекция?

 

хората, ще затворят пазара по две причини:

1. Масрафът по поткупите на проверяващите свива маржа на печалба.

2. Разходите по 

2.1  Разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките;

2.2  Въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара;

2.3  Осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти;

2.4  Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;

2.5  Спазване на дистанция от минимум 2 м. между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите;

2.6  Ползване на предпазни средства от продавачи и потребители; 2.7  Спазване на лична хигиена и дезинфекция.

ще се фключат ф цените на предлаганите стоки ще ги направят непривлекателни.

 

Но ноо ме кефи точката изискваща  задължително еднопосочно движение в рамките на пазара. Тва е ена од най-амбициозните точки, които съм виждал ф живота си.

Colt 45

Еднопосочното вече е въведено в"Tesco " .Изобщо не забелязах стрелките на пода и навлезнах с бясна скорост в насрещното но един пъргав служител ми препречи пътя и ме върна в пол позишън.Въртях се като изоглавен и така и не успях да стигна до заветния шелф с пиячката.Но,2та метра разстояние между продавач и клиент ме кефят.Аз ще го замерям с пари а той мен с каквото му падне.

wreckage
снимка на wreckage

Кое Теско, тва ф Пордим ли? Министерът говори за селкотупански пазари, а не за ритейлъри. Не е заповядвал нищо на Била, Лидл и разните други тука.

 

Секо ТескоЕкспрес е така, щото мястото е кът. Редовното Теско...фсъщност де да знам, последно съм влизал ф Теско лани ф Нюкасъл да си зема 4-5 кутии гинес. Иначе пазарувахме основно ф Уейтроуз. 

 

SgtTroy
снимка на SgtTroy
Хулиган

Споко!

До няколко часа на калинката от здравеопазването ще ѝ сритат кокалчетата и ще има корекция на заповедта...

....................................

http://www.drago.info/

Джиджи

😋

 

Верно. И аз вече се чудя, докога ли ше издържат кокалчетата. На калинката ... 😘

PlaNed
снимка на PlaNed

Маймуните трябва да работят, нищо че няма да станат хора!

Каубой
снимка на Каубой

Пак Чудомир " българин трябва да е този Тотьо Чушката — все мърмори, все критикува, все не ..." "Трябва да е чист българин бай Тотьо Чушката, натурален, без никакъв примес. Иначе не може да бъде. Започнахме ограда на читалищния двор...."

Begemot
снимка на Begemot

Ами скоро трябва да се сее, не само у нас.  Въобще требе да се работи,вирус не вирус, не може да се спре всичко задълго, иначе иде глад, след мора...

Aniki

Някой има ли идея кога най-безумната мярка*, тази с кпп-тата ще бъде премахната?

 

*Това е лично мнение. Мисля, че дори и преувеличено, да е в топ 3 на най-неадекватните мерки е реалистична позиция.

GabroWitz

Държави от ЕС се готвят да разхлабят строгите ограничения
Ананиев разреши първи изключения от карантината

 

Управлявящите "умници" започнаха да стоплят-карантината не може да продължи вечно, това е просто отлагане във времето на епидемията. Тя ще продължи до мутиране на вируса, придобиване на колективен имунитет или откриване на лекарство и ваксина. Това го каза един доцент, който малко заеква, но никой не го послуша. Ако карантината бъде продължена, щетите за населението (икономиката) ще бъдат непоносими, при съмнителен ефект от мерките. Това го каза Президентът. Но...тук от престъпната шайка се видя възможност да се "прилапат"и раздадат безотчетно едни пари. Пак гласувайте за тях, особено пенсионерите!

Compay
снимка на Compay
Театрото не може да продължи вечно , управляващите умници знаят много добре.Вирусът си е вирус , както грипните , парагрипните , RS вирусите , корони , арени , и още към петнайсет такива...Лекарства има и в момента , доказани. Одобрени в западните страни и ги работят. Тихомълком. Ваксината е чок хабер от арменския поп , я стане я не стане. А кога ще стане , не се знае. Шайката ще прави , каквото наредят началниците.
Джиджи

Шайката ще прави, каквото наредят началниците.

А ний ше продължаваме да си дрънкаме и мрънкяме, както "едно си баба знай" ... 😝

Никса

 Пенсионерите по пощите навръх празника на здравето, разказват играта на мерките на Ананиев. За Великден може да се чака берекет.

bay Dragan

Ананиев ? Ха,ха,ха.

Може би Някой му нарежда ?

Джиджи

Този път обаче мерките му са АДЕКВАТНИ.

 

Прочетох ги по-горе, прочети ги и ти.

 

И бас държа, че поне този път няма да ги промени ... 😄

bay Dragan

Разбира се Джиджи, не само ги прочетох , но и гледах как вчера  земеделците молят с писма НЕГО за помощ  . Продукцията им отива на кино. 

И днес - хоп Ананиев.....

×