facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Белгия прекрати първенството и избра служебен шампион

Белгия е първата държава в Европа, която прекратява футболното си първенство заради коронавируса и избира шампион според временното класиране до момента. Решението бе взето от борда на директорите на местната Юпилер лига, но трябва да бъде одобрено от общото събрание на 15 април. Очаква се обаче това да е само формалност и първенството да бъде спряно.

За шампион ще бъде определен "Брюж", който води с 15 точки пред "Гент" само кръг преди края на редовния сезон. След това трябваше да се играят плейофи, в които първите 6 тима да определят шампиона и отборите, които се класират за европейските турнири, но това няма да се случи. Титлата ще е 16-а за "Брюж" в историята.

Местната лига публикува съобщение, в което казва, че е "много малко вероятно" да има мачове с фенове преди 30 юни, а не иска да продължава първенството след това. 

"Възобновяването на шампионата по никакъв начин не трябва да тежи повече от риска за здравето на играчите, служителите и всички, които работят за организацията на мачовете. В допълнение, потенциално заразяване на играч или друг човек от отбор рискува да повлияе допълнително на сезона по неприемлив начин. Въпреки че мачовете пред празни трибуни на теория са възможни, допълнителен натиск върху здравните служби и служителите на реда трябва да бъдат избегнати", се казва в съобщението. 

Белгия има два отбора в Шампионската лига, а освен шампионът "Брюж", в турнира влиза още и вторият "Гент". "Шарлероа" и "Антверпен" пък ще получат третото и четвъртото място в класирането и ще играят в Лига Европа. От елитната дивизия изпада "Васланд-Беверен", който е на последно място с 20 точки, само с 2 по-малко от предпоследния "Остенде". 

В съобщението от лигата се казва още, че е създадена работна група, която да разгледа усложненията и "финансовите последствия" от преждевременното спиране на сезона.

УЕФА посъветва всички държави да направят всичко възможно да довършат настоящите сезони, дори ако трябва да се играят мачове и след 30 юни. Големите първенства обмислят варианти за подновяване на мачовете, като почти сигурно това ще се случи пред празни трибуни. 

Някои отбори пък вече отхвърлиха вариант да бъдат обявени за шампиони без игра. Президентът на италианската футболна федерация (FIGC) Габриеле Гравина обяви, че "Ювентус", който води в класирането на Серия А, вече е отказал служебна титла и иска сезонът да бъде довършен. Гравина обяви, че целта на футболните власти е първенството на Италия да бъде подновено в края на май или началото на юни.

Към статията във в. СЕГА
×