facebook
twitter

Вие сте тук

24 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
БОЕЦ: Защо има тестове за 240 депутати, а за лекари на фронта - не

Гражданското сдружение БОЕЦ разпространи отворено писмо до Националния оперативен щаб. Активистите на БОЕЦ твърдят, че са разкрили потресаващи факти за битката със заразата в болницата във Видин, че са сезирали щаба и са поканили лично ген. Мутафчийски да провери синала на място, но от НОЩ реакция няма. 

"След 26 март има спусната инструкция от щаба до районните здравни инспекции (РЗИ) да не се взимат и изпращат проби от контактни с доказано заразени с коронавирус, включително и от медици, твърдят от БОЕЦ.  В сдружението получили сигнал за отказ от Централната референтна лаборатория да бъдат изследвани такива проби на медици и затова предприели собствена проверка по случая.

Ето какво разказа председателят на БОЕЦ Георги Георгиев пред в. "Сега" за гражданското разследване: 

На 31 март в Общинската болница във Видин е приет пациент с грипоподобни оплаквания. Настанен е в отделението по пулмология. През първят ден лекарите и сестрите в отделението обработват пациента без необходимите предпазни средства и нужното ниво на защита. На третия ден –  2 април, четирима медици, които са били в пряк контакт с болният (с вече доказана положителна проба) получават грипоподобни симптоми, включително температура и т.н. Настанени са в същото отделение, вече като пациенти. Още същия ден са взети проби за COVID 19 - на тях и на контактните им лица - още 16 медици от отделението и от спешна помощ. Пробите трябвало да заминат чрез РЗИ за изследване в референтната лаборатория в София. На следващия ден дошъл отказ. Д-р Владински, директор на РЗИ - Видин, обяснил на председателя на БОЕЦ, че имало инструкция от Националния оперативен щаб да не се взимат и изследват проби на контактни, вкл. и медици. След като БОЕЦ дава гласност на случая и медии подемат темата, на 4 април генерал Мутафчийски лично се намесил, на всички контактни са взети и изпратени за изследване повторни проби.

"Сезирахме МВР и прокуратурата за казуса. Разполагаме с документи", обясни Георги Георгиев.

Докато изяснява видинския казус, сдружението получава още три сигнала за подобни казуси - откази да се взимат и изследват проби от хора, които са имали пряк контакт с доказано заразени с коронавирус.

Вчера "Сега" писа за подобен проблем с с част от персонала в реанимацията на МБАЛ "Благоевград". "Взеха ни гърлен секрет. После ни информираха, че ще ни бъдат направени бързи тестове, но това беше отменено. Притесняваме се, хората се страхуват от нас, а и трябва да продължим да работим", разказаха пред "Сега" служители на болницата в Благоевград. Обяснението е, че не се налагат тестове, ако няма симптоми. Това не е първият случай на отказани тестове в МБАЛ "Благоевград" - роднините на починалите в болницата майка и дъщеря трябваше да заплатят сами два бързи и два PCR теста.

 

ДВОЕН АРШИН

Шефът на БОЕЦ обясни защо се е стигнало до днешното отворено писмо: "Преди дни поканихме официално г-н Мутафчийски да посети Видин, но отговор нямаме, а щабът няма обявени сайт, електронна поща или телефон за връзка".

 

Тестват депутатите за коронавирус във ВМА и „Софиямед“ - bTV Новините

Сдружението настоява за изясняване на скандала с указанията, спуснати от щаба до РЗИ, да не се взимат проби от контактните с доказано заразени с коронавирус граждани и медици. "Това са най-рисковите групи, ако тях не тестват, кого тогава - само депутати, министри, олигарси, техните близки и най-тежките случаи ли", питат от БОЕЦ.

 

 

На снимката: Масовото тестване на народните представители бе проведено светавично, след като се оказа, че техният колега Хасан Адемов е заразен. 

Към статията във в. СЕГА
редник

Mда, отговорите - на предстоящите избори...

Iberia
снимка на Iberia

БОЕЦ могат спокойно да си заврат въпроса там където слънце не грей.

 

Депутатите ги подложиха на тест след като един от тях се разболя.

 

Лекарите ги подлагат на тест, след като някой от тях се разболее.

 

Всеки български гражданин го подлагат на тест, след като даде характерната симптоматика.

LPetrov

Гербав, ти неграмотен ли си или да ? А съветът си към БОЕЦ можеш да го приложиш най първо на себе си! 

boboran

За времето на епидемията щабът успя да оторизира лабараторийте в Пловдив и Плевен.  През това време сумати частни лабораторий получиха лиценз а вече им се плаща от здравната каса . Това е отговора защо липсват тестове 

Lillian
снимка на Lillian

БОЕЦ трябва да се сети,защо не изследват медицински лица

ако се установи, че са позитивни, няма кой да ги замести

предполага се,че ще спазват мерките за безопасност в работата си занапред

това правят на много места по света 

д-р Мутафчийски каза днес, че работещите на първа линия се изследват на 15 дни

но дали ще спрат работа ,ако имат вирус е неясно

редник

Ех, Iberia,

 

Трудности имате да четете с разбиране?...

wreckage
снимка на wreckage

"Това са най-рисковите групи, ако тях не тестват, кого тогава - само депутати, министри, олигарси, техните близки и най-тежките случаи ли", питат от БОЕЦ.

Да.

Мисля, че треа да спрат да харчат пари за тестване на най-тешките случаи, щото на тях няма кво да им тестваш, те са ясни. Треа да се наблегне основно на по-първите хора.

редник

Lillian,

Наистина ли вярвате, че болни лекари някой ги оставя на работа?...

тодор георгиев1...

Защото техните дебели задници са по-важни от нашите.Защото в тях са парите и лекарствата и тестовете.

Lillian
снимка на Lillian

Lillian,

Наистина ли вярвате, че болни лекари някой ги оставя на работа?...

болни едва ли, но вирусоносители със сигурност

знам това от първа ръка , мои племенници, медицински работници в Солун и Бавария, лекар и медцинска сестра

 и аз не вярвах,  не исках да е така, докато не разбрах смисъла на това

а после видях потвърждение и в постовете на д-р Борис Таблов, реаниматор -анестезиолог в Германия 

Никса

 Позитивирането на теста става след 4-5 дена, а не веднага след контакта. В момента на контакта, чий да го дири тестът! Гражданинът Георги Георгиев е известен с малумието си, но се пита в задачката, какви са мисирките дето му се връзват!

ПероВТ

Вие като че не знаете в каква държава живеем. От най-малкото разслоение стигнахме за 30-тина години до най-голямото в ЕС. От ТКЗС-та и АПК-та минахме на огромни латифундии с по 100-тина хиляди хектара, каквито няма в Германия, Франция и Великобритания. Комсомолски секретари, мутри и милиционери станаха милиардери. И при всичкото това неравенство да очаквате лекарите и сестрите, и то от Видин, да бъдат третирани наравно с управниците?!

cymen

Защо в такива черни краски описахте 30-те години демокрация. Нали има банани.

mick

Лъжа е, че тук разслоението е по-голямо от това в ЕС или САЩ. Просто там - най-богатите не влизат в никакви класации - те са над всичко.

Каубой
снимка на Каубой

Да, има. Няма също партийни секретари и кАмунисти. Станаха цоциалисти. За нещо друто да се изходите?

LPetrov

 За едни ковбойци де заработват форумно например може да се изходи....ама едва ли си струва 

mick

По интересен е въпросът - по колко пъти на седмица се тестват важните клечки в държавата? И кой плаща за тези тестове?

Lola the Kinks

При неприемлив дефицит на лични предпазни средства за лекарите, медицинските сестри, лаборантите и др. Барселонският татко помага на Австрия?!?

 

Урсула фон дер Лайен:

"България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

Никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия."

Nashenec

Не знам кое е истина или не в писанието на Боец, но това което снощи чух за Спешна помощ в София направо ме потресе. И не това, че са се заразили, а това как сега ще се търсят незнамси колко адреса за да се следи кого тези медици са заразили.

Хубави/лоши, но бързите тестове трябваше задължително да се използват за медиците от спешна помощ и спешните центрове всеки път преди застъпване на дежурство. И няма значение, че само в 50 % от случаите са верни, защото като не ги изследваме откриваемостта на болестта е 0 %.

Аналогично, ако са закарали болен с открив вирус, то се слагат под карантина като всеки бил в досег с болестта.

Все пак организацията на системата не е само медицина, а и нещо друго. Лично аз съм страшно недоволен от всичките мерки и за много от тях считам, че са неадекватни.

Жълт котарак

Бързите тестове са евтини, но несигурни, казват. Понеже на изхода е ДА или НЕ, то това означава, че грешката не може да е систематична, а статистическа. Какво пречи да се правят едновременно два теста? Тогава при недостоверност 30% на един тест, недостоверността на двата едновременни независими теста ще е само 9%. Дори и два теста са доста по-евтини от скъпите. ДА? 

Непримирим

В тая милиционерска държава безумията са ежедневие, а на пръв поглед, правилните и разумни решения са просто някоя поредна свръхдалавера, под маската на грижата за хората.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Как защо ?!ми то лекарите ги продадоха...

марк

 

 

 

                           Мутафчийски , Мутафчийски , кажи ми с кого ходиш да ти кажа какъв си .

×