facebook
twitter

Вие сте тук

37 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов: Откъде дойде това 8 лв. субсидия? Искам анализ!

За субсидията не съм разговарял с Корнелия Нинова. Парламентът сам предизвика криза, заяви премиерът Бойко Борисов по повод приетата партийна субсидия от 8 лв.

"За мое най-голямо съжаление, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка само в бюджета. За мен бюджетът беше по-важен, защото става въпрос цяла година какво ще работи държавата, общините и министерствата и заетите в производството хора да бъдат спокойни", каза премиерът.

"По време на дебатите говорих с Владислав Горанов и Валери Симеонов беше до него - на спикер по телефона. Горанов обясни, че няма да се приеме бюджетът, ако не се реши въпросът с държавното финансиране за партиите. Не можехме да приемем бюджета. Субсидиите можеха да попречат на приемането на бюджета. И ако нямаше приет бюджет, щеше да остане настоящият. А със стария бюджет няма как да се реализират политиките на кабинета, нямаше да има увеличение на заплати с 10%, а някъде и с 15%, да се реализират политиките в социалната сфера, в спорта, в образованието...Това беше един риск и трябваше да взема решение", заяви Борисов.

"За мен бюджетът бе по-важен, изтъкна той. Друг вариант за изход от кризата със субсидията беше заедно с Валери Симеонов да внесат промени в Закона за политическите партии. Не можех да го приема", каза премиерът.

"Не съм говорил с Корнелия Нинова. Ако тя е разговаряла с Валери Симеонов, да си каже, призова премиерът. Сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. Затова искам анализ от финансовия министър Владислав Горанов, защото ние сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП  - колко пари трябват на партиите за нормална политическа дейност. От къде дойде това число осем? Може да са 5, може да са 7, или 30? - попита Борисов. - Да, за да има нормален живот на политическите партии - неслучайно и от Брюксел ни препоръчаха. Защото този див популизъм: "Оставете ги партиите без финансиране", води до диктатура. Рано или късно, води до диктатура! Всички диктатори са дошли на базата на народното недоволство и след това са се разправили жестоко с народа си. Историята познава не един, не два - десетки такива случаи. Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна политическа система дава най-добри резултати. И е най-добре за хората. 

Така че, колко да е субсидията - искам да се върнем отново на този дебат. И второ - за какво да се харчи субсидията. Правила. Ако данъкоплатецът ни дава пари за партийна дейност, тя трябва да бъде регламентирана. Колко административен апарат, колко офиса или за офиси, за семинари, за международната им дейност. Имаме ли право - включително и нашата субсидия (на ГЕРБ), много харчим за църкви, манастири, джамии, за хора с увреждания или болни деца. Имаме ли право, или не! Всичко това трябва да се регламентира и да се знае. С тази партийна субсидия можеш ли да правиш телевизия? И тука примерно моето предложение ще бъде БНТ и БНР, където държавата дава финансиране, да станат по време на избори безплатни за всички политически партии. Искаш да излезеш по телевизията - ето ти БНТ, ето ти БНР, покритие в цялата страна... Този дебат искам да се води. Решава парламентът или решават, че могат да имат вестници, телевизии, списания, издателска дейност - решават и ОК, да го направят! За нас е важно да има правила за какво могат да се харчат парите  - офис оборудване, автомобили за партията, въобще да има рамка. 

Така че на тези, които говореха за брак (б.р. - изявлението на Слави Трифонов за брак между БСП и ГЕРБ, с кум "Патриотите"), мога да им кажа да погледнат Разград - кметовете и заместник кметовете от кои партии са. Иначе има много примери за брак, но аз понеже винаги съм бил честен с хората исках да повторя защо приехме този вариант - приехме го, за да си приемем бюджета. Сега обаче искам ние да сме водещи в темата за какво трябва да се харчат парите и дали трябва да са 8 лева. Сега вече спокойно може да се отвори този дебат и си говорят в парламента, всеки да си защити позицията и накрая да се намери правилното решение. Има редица примери в Европа - къде колко се дава. На едното место с по-малко пари, но с изведени фондации отстрани, които подпомагат политическите партии - леви, десни, либерали.

Така че - Горанов, сега след като сме приели бюджета, се заемете с тази работа, говорете и с колегите от Обединени патриоти, и да я върнеме темата отново за разискване. 

След това премиерът закри извънредното заседание, но не пропусна да си направи дебелашки майтап: "Ако бях такава, неправителствена организация за правата на животните, вчера бурни протести щях да организирам. Убиха шараните! Иначе по "Дискавъри" като дават филмите, или по "Лов и риболов", хванат рибата, след това я погалят и я пуснат във водата. Нали, там е един начин. А като ги бият шараните с чука по главата в рибарските магазини, това ни се вижда естествено. Нали, просто давам пример. Беше ми мъчно за рибите, като гледах как ги дават по телевизията - едвам дишат".

През 2014 г. обаче Борисов бе на друго мнение. Тогава той публикува в социалните мрежи своя снимка с уловени два шарана (непогалени и непуснати обратно във водоема) и се похвали: "Когато кълве, наистина кълве".

 

 

Коментари след извънредното заседание на Министерския съвет

Posted by bTV Новините on Saturday, December 7, 2019

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Хумангоид

Демокрацията дава най-добри резултати при многопартийна система, категоричен бе премиерът. 

Гледай ти. Какви ли други демокрации се въртят из главата на Категоричния?

vvatkov

   На КНДР - например. Корейска НАРОДНО-ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА - те такава.

Диагностик

Поради кръвополитието над шараните у нас си купих хърватски шаран, ефтанизиран по всички демократични правила. Напълнен с орехи, стафиди, ориз, гъби... полят с бяло винце той достойно участва в скромния ни обяд.

Колкото до партийната субсидия, ГЕРБ не би следвало да са прекалено недоволни. Дъртата партия помисли и за тях.

mi6osp.

Тези 8 лв. дойдоха от това, че ако не ги беше приел, щеше да  лъсне коалицията ГерБ -ДПС.  

sube
снимка на sube

И първо са джамиите, а после църквите...

wreckage
снимка на wreckage

Ето, ГЕРБ даваме от субсидията пари за джамии, църкви, за болни хора. 

тоест, герп е фторостепенен преразпределител на бюджета. Нещо като агенция.

 

Магнолий или въопще нема претстава ква е целта на субсидията, или нема претстава как функционира бюджетът, или е тъп.

 

Или и трите.

 

sube
снимка на sube

Т.е. джамиите са най-важни, после църквите и за болни хора - ако остане. Така е, като говориш първосигнално. Ако можеше да мисли, щеше да ги изброи точно в обратен ред...

wreckage
снимка на wreckage

Ако правителството на герп го беше грижа за болните, то щеше да си влезе въф функциите на първостепенен разпределител на бюджета и да действа ф тая посока, а немаше да префърля кинти въф вит на субсидии на партията герп и да чака тя да праи нещо по въпроса.

Диагностик

Нека Корнелата сподели, за какво е пръснала тези над 26 млн лв от партийните субсидии, като не е дарявала за болни, църкви и джамии? Не вярвам троловете да са толкова забогатели. Те сами ще се обадят.

wreckage
снимка на wreckage

Защо да обяснява, да не би твоите шебеци да са приели закон, който задължава партиите да ползват субсидиите по предназначение?

Чичо Гошо

Откъде дойде това 8 лв. субсидия? Искам анализ!

Пак го изненадаха! Гадове!

Stern

Оставете партиите без финансиране, и това ще доведе до диктатура - див популизъм.

А това следствие го живеем вече 10 г.

Въпреки доволното финансиране на партиите.

Воден прах

Колко е хубаво да чуеш първия партиен и държавен ръководител в събота сутрин? Ти си в постелята още, а Той работи и мисли за хората.

nobody2

ма тоа наистина ги е събрал в 9 след никулден, в събота ?

сбръч!

психопатологизацията му е в пълен напред. требе да внимаваме.

Хулиган

Увеличете заплатите на психиатрите!

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

Антей

 

Не знаем кой е Христо Христов,

 

нито кои са "бандитите от ДПС",

 

но не мислите ли, че ако партиите се финансират

от корпорации, синдикати, групи и съюзи, и прочие

 

ще има ефективен контрол за изразходване на средствата!

И партиите наистина ще вършат работа

и населението определено ще живее по-добре!

 

Защото, нали виждате колега SunnyAfternoon,

последните 30 години какво става -

 

харчене на корем, без контрол, без отговорност

към парите на електората.

 

Ходят си на работа, когато си искат,

гласуват си закони и наредби след задкулисно

договаряне, неясно в чии интерес.

 

Този филм го гледаме всички - на живо, ин ливе 

в последните години.

 

 Затова дайте да видим как ще е с

 

нула лева - държавно финансиране!

 

И финансиране за политическите партии

само от честния сектор.

 

И населението ще живее много добре!

 

☝️ :)

 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Избиха шараните вчера

Умен, убав, че и духовит!Каква смешка, каква гениалност!Тоз чиляк не мо'е да не пише и стихове.

Нафарфор

Барни пак си е глътнал граматиката. Постояно трябва да бъде превеждан от господинът министър-птредседател, който никога нищо не знае за това какви ги дробят неговите министри!

nebenebe

Ха, пак изненадан другарят. Ма тез мурафети не минават веки.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Къде ще му отиде краят, ако таз държава се управляваше след анализ!

Тук се слуша Неговата воля, според хороскопа, съновника и посолствата.

 

Е, няма лошо някой анализ да се закичи зад ухо, за наукообразност и лепота.

 

Виж, синтезът е готов отдавна: за чеп за зеле не ставате, щото сте гола вода.

 

Може ли и аз да поискам нещо? Не искам много. За "лека нощ, деца" Боко да чете приказка.

Много хубаво чете, не бърза, спира на всяка втора дума с изразителна пауза (дискретно се бори за интеграцията на децата с дислексия) и заеква -- само за да създава самочувствие на малките пелтеци, разбира се.

Не искам много. Бих могла примерно да поискам да мине публично тест PISA за четвърти клас.

fractal
снимка на fractal

По 8 лева на ден на всеки в България и после някаква заплата ако работи и няма да има престъпления 

Както партиите взимат 8 лева на глас после депутатска заплата после участия в комисии и когато си поискат ходят в парламента и по този начин са защитени от корупция и от престъпни организации

paragraph39

/:/ Ето, ГЕРБ даваме от субсидията пари за джамии, църкви, за болни хора. 

.........................................................................................................................

На партиите трябва да бъде абсолютно ЗАБРАНЕНО, със Закон, да правят, с пари от държавната Субсидия, Дарения, както и Спонсорство, на когото и да било! Както и да получават Дарения и Спонсорство от когото и да било! ТЧК

Държавната Субсидия за партии е ЦЕЛЕВО финансиране- за финансово подпомагане САМО на чисто партийните функции и дейност на партиите! Иначе, и държавата би могла да направи тези Дарения и Спонсорства за "ощастливените" от партийните такива!

Сиреч, НЯМА причини партии да правят Дарения и Спонсорства с дадени им от Държавата пари, като това може, с тези същите пари, да го прави Държавата! ТЧК

А и друтго има: при Дарения и Спонсорства от партии/ГЕРБ, например/, които законово получават голям размер държавна субсидия/ и имат "излишни" пари ли- значи Субсидията е прекалено голяма?!/, Избирателите могат да останат с убеждение, че другите партии/ тези с по-малък размер на субсидията за тях/ НЕ желаят да даряват и спонсорират- което е АНТИреклама за тях!!! КАЗАХ!

 

принцеса Даяна

От утре се основава платформа "Активни Борци за Субсидии" или АБС!

Анализът показва, че ако нямаше 8 лв субсидия за Корнела и Симчо, нямаше да има бюджет, нямаше да има пенсии, учителски и полицейски заплати. Ето как БСП мисли за народа, за избирателите, за гражданите. Само за селяните не е ясно какво мисли...

paragraph39

WRECKAGE,

/:/Защо да обяснява, да не би твоите шебеци да са приели закон, който задължава партиите да ползват субсидиите по предназначение

................................................................................................................

ИМА такъв действащ Закон- Закон за политическите партии!

А в него е казано:

Чл. 23. (1) Собствените приходи на политическите партии са приходите от:

...

(3) Политическите партии могат да ползват заеми от банки в размер до две трети от отчетените в Сметната палата приходи за предходната календарна година.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) В приходите по ал. 3 се включват държавната субсидия и приходите по ал. 1, т. 1, 2, 5 и 6

...

Чл. 29. (1) Политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи.

......................................................

Но Дарителството и Спонсорството НЕ са присъщи на партиите дейности и разходи! Още повече, пък, да го правят Дарителството и Спонсорството при условие, че получават държавно субсидиране! ТЧК

 

wreckage
снимка на wreckage

од думите на Магнолий излиза, че "партията" на същия е фнарушение на Чл. 29. (1) од Закона за политическите партии.

 

Щото строежът на църкви и джамии и грижата за болни лица не ми изглеждат ноо присъщи на партиите занимания.

fractal
снимка на fractal

Както се казва

Пари ми дай акъл не искам

Антей

 

По време на дебатите говорих с Владислав ГОРАНОВ 

и Валери СИМЕОНОВ беше до него - на шпикер по телефона.

 

Горанов обясни, че НЯМА да се приеме бюджетът, 

ако не се реши въпросът с държавното финансиране

на партиите.

 

Не можехме да приемем бюджета.

Субсидиите можеха да попречат на приемането на бюджета.

 

 

1. Разбрахме - държавата е в ръцете на този недобър човек,

както не един път САМ се представи - Валери Симеонов.

...............................................

 

2. Пък в любимата ни за ПРИМЕР най-голяма демокрация

в света 

в САЩ - дали сте видяли "див популизъм и диктатура" ??!!!

 

Въпреки, че в САЩ: финансирането е само от частния сектор!

 

В САЩ - политическите ПАРТИИ и кампаниите

се финансират

единствено от физически и юридически лица!

 

И отгоре на това през 2010 г. Върховния съд на САЩ

премахва и лимитите на разходите в предизборните кампании!

 

Върховният съд на САЩ решава, че корпорации

(в това число и синдикати, и други групи)

 

могат да правят неограничени разходи

за разпространение на послания,

призоваващи избирателите

да гласуват в подкрепа или против конкретни кандидати ....

 

 

Има ли,

г-н Борисов в САЩ - "диктатура и див популизъм"!?!

 

.............................................

 

1 евро на глас в най-богата и мощна Германия!

 

4 евро на глас в най-бедната и слаба България!

 

И в двете държави - освен на държавно финансиране

партиите разчитат и на членски внос, дарения 

и приходи от стопанска дейност...

 

Но немците са наложили таван на субсидията

и прочие мерки, за да има справедливост между

големите и малките партии...

 

Кога ще ги стигнем немците, ъм?!

 

Американците нямат стигане...

 

☝️ 

 

wreckage
снимка на wreckage

радвам се, че фпочивните дни не си си изключил вграденото устройство за генериране на щуротии.?

 

1. Ако сравниш броя на германските гласоподаватели с тоя на българските, ще установиш че първите са към 10 пъти повече од фторите. Тоест абсолютният размер на супсидията ф Германия е по-голям од тукашния.

Башка безплатното време ф телевизиите по време на избори, башка разните други улеснения, предвидени од държавата за улеснение и удопство на политическата дейност на гражданите.

 

2. Само некъф пълен идиот може да причисли PAC-вете и superPAC-овете към достиженията на демокрацията ф Щатите. 

Антей

 

Думичката "щуротии" с ранг на комплимент ли,

да се възприема?!  :)

 

По т.1 - по-горе ясно е записано 

 

"... мерки, за да има справедливост между

малките и големите партии" в Германия.

 

По т.2 - ако обичаш колега wreckage,

да поясниш - какво означава това:

 

"РАС-овете и superPAC-овете към ...."

за да го разберем всички и г-н Борисов, даже!

 

:)

...................................

 

И защо, интелигентни човеко wreckage,

 

си позволяваш квалификации от рода

на "идиот" и прочие ...

Прави впечатление, че разума ти може да е зает с

усилията за "изчанчен" български правопис, но

тези думички - "идиот, малоумнно" ... ги пишеш правилно.

 

Хайде да бъдем по-уважителни!

 

И ако имате нещо да казвате - казвайте

как е според Вас?!

 

☝️

 

LEFT

Някак между другото негово Щараномилосърдие спомена, че и от Европата са му направили приятелска забележка за субсидията от 1 лев. Нали Той я измисли, след като се събуди една сутрин в Банкя. Ей така напук! Сега искал анализ и то от кого - от главния счетоводител Владито.

Страници