facebook
twitter

Вие сте тук

84 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Броят на заразените нарасна до 242 души

22 нови случая на заразени с коронавируса са регистрирани през деня, съобщи началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на следобедния си брифинг. С това общият брой на болните в страната нарасна до 242 души.

Повечето от болните - 16, са в София. По един заразен има в Сливен и Плевен, и по двама в Пловдив и Благоевград. Вирусът за първи път навлиза в Сливен, болните в столицата нямат нищо общо помежду си, уточни шефът на оперативния щаб.

"Продъжаваме много плавно да катерим, което е резултат на това, че са рестриктивни мерките", обрисува той ситуацията. Като доказателство извади диаграма, сравняваща разпространението на болестта в България и Белгия, която била в полза на нашата страна.

Мутафчийски още веднъж подчерта колко е важно да се спазва ограничителния режим и даде пример с премиера Бойко Борисов. "Щом премиерът може да спазва всичко, което му се казва, а аз потвърдавам, че фанатично го спазва, даже на един малък радиатор се топли в кабинета си, защото сме спряли климатичната инсталация в Министерския съвет. Щом той може да го спазва, значи всеки може да го спазва."

Той отхвърли твърденията на лекари, че коронавирусът ще спре да е опасен когато 70 на сто от българите го преболедуват. "Това значи 5 млн. случая, 1.1 млн. от които – тежки, от които половината – на апаратна вентилация. 500 000 апарата няма в Европа“, изтъкна Мутафчийски.

Шефът на щаба съобщи, че днес е провел разговор с вицепремиера Томислав Дончев, на който двамата са се разбрали да организират среща със Св. Синод на БПЦ във връзка с продължаващите случаи на църковни мероприятия, на които се събират хора.

 
Последна информация за разпространението на COVID-19 у нас

Последна информация за разпространението на COVID-19 у нас

Posted by Novini.bg on Wednesday, March 25, 2020

 

Тази сутрин Муфчийски разказа: "Излязоха и първите изследвания след освобождаването на круизния кораб "Даймънд принцес". След 17 дни там се намира още коронавирус на борда. Това означава удивителна устойчивост, което предполага фанатична дезинфекция на помещения и повърхности".

Той потвърди, че предстои поставяне на всички болници в страната в готовност да приемат заболели от COVID-19. "Всички болници, общо 380 в България, ще имат готовност да приемат заразени от коронавирус. До три дни всички те трябва да докладват за броя легла и дихателни апарати. Мога да ви кажа за следващата мярка - претрансформиране на цели болници за болни от коронавирус. Имаме готовност и за използване на резервни помещения (б.ред. - като залите "Арена Армеец" в София, "Колодрума" в Пловдив и др.). Гледаме месец, месец и половина напред, дори два месеца. Това ни е работата. Не да се изненадваме и да вземаме хаотични решение", каза началникът на Националния оперативен щаб. Той допусна, че може да се стигне до принудителна изолация на възрастните хора като застрашен контингент, но такава мярка за момента не е наложителна.

Ген. Мутафчийски посочи и най-големият дарител в битката със заболяването в България. Това се оказа Българската банка за развитие, която е дарила 492 000 лв. С тези средства са подпомогнати болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. "Продължава тенденция за все повече дарители, вклчително и частни лица, което показва мобилизация на цялото общество", допълни генералът. 

В щаба още нямат постъпила информация за втората отрицателна проба на Кирил Домусчиев, който обяви лично във "Фейсбук", че вече е излекуван. Засега там имат само първа отрицателна проба.

Под 14-дневна карантина пък са поставени военнослужещите от новия контингент за Афганистан. Сред тях са установени двама военни с простудни заболявания, но не и коронавирус, които са спрени от мисията.

Ген. Венцислав Мутафчийски отрече също така ширещите се твърдения, че болните от астма не са уязвими от коронавирус. Той дори посочи изследване, че тъкмо при тях има предпоставки за утежняване на състоянието и развитие на двойна бронхопневмония.

Към статията във в. СЕГА

Страници

miles

Минахме ли пика, или има още пари за усвояване?

ЕМОКОМ

https://www.business-gazeta.ru/news/462543

Direktiva

Леенето на куршум също помага!

SvSophia
снимка на SvSophia

Ген. Венцислав Мутафчийски отрече също така ширещите се твърдения, че болните от астма не са уязвими от коронавирус. Той дори посочи изследване, че тъкмо при тях има предпоставки за утежняване на състоянието и развитие на двойна бронхопневмония.

Преди няколко дни прочетох интервю с професор Костов, пулмолог все пак, който твърдеше обратното. Също и за болните с ХОББ. Твърдеше, че сърдечно-съдовите заболявания представляват риск.

 

Има ли някакъв начин двата - вече - щаба да се съгласувате помежду си поне по медицински въпроси и при подобни твърдения да ни давате някаква статистика - китайска примерно, защото при толкова разноречиви и противоречиви твърдения, ако бяхме компютри, щяхме да сме отдавна блокирали.

slavabg

Когато те карат да съчиняваш несъществуващи факти, за несъществуващи неща, няма начин да има и еднакви твърдения..

rorik

 

Ако си мисля че ми подават грешни факти , че фактите ги няма , вместо да анализираш тези факти си е направо паника . 

Вярно е че фактите за различни страни са различни  но мисля че не е удачно  да предполагаме как ще се  развият нещата при нас , като се позоваваме на факти от другите държави . Видяхме какво се случи с Италия след  "фактите " в Китай .  . 

bay Dragan

Светице, лекарството за кръвно способства за навлизане на вируса

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

В крайморските градове е пълно с астматици, вкл. и малки дечица (всяко трето е с бронхит или астма в Бургас), и по този начин нищо друго не правите, освен да всявате допълнителна паника.

Johnny2965

По последни впечатления от Бургас, респираторните заболявания се дължат нощните обгазявания от химкомбината.

Meto_ot_Interneto

Забележителна статия на Петьо Цеков в "Наблюдател": Другите жертви на вируса👍

Сократ-май

Подкрепям. Жалко, че не може да се коментира.

Талибан

Тая новина не я виждам в "СЕГА":

 

Coronavirus hits first deployed US warship – an aircraft carrier

 

https://americanmilitarynews.com/2020/03/coronavirus-hits-first-deployed-us-warship-an-aircraft-carrier/

binich

 

.

Талибан

Coronavirus: Romania moves to full virus lockdown enforced by army

Read more at: https://www.deccanherald.com/international/world-news-politics/coronavirus-romania-moves-to-full-virus-lockdown-enforced-by-army-817215.html

 

При 762 заразени. 

Антей

 

Билд, Ди велт и други немски издания публикуват нови сведения от учени.

Последните са, че вируса пандемик харесва мръсния влажен въздух

щото му било лесно да се лепка за праховете частици.

 

И затова се препоръчва чист въздух!

 

Второ, Слави снощи показа снимка от арена Армеец с едни

жалки легла/табли с пружини подредени като след всякакво друго бедствие,

но едва ли и за инфекция.

 

Вчера проф.Генчо Начев обясни, колко уязвима е имунната система

и че най-добрите вентилационни апаратури се намират в кардиологиите

 

включително и с апарати - заместители на изкуствено сърце и бели дробове,

докато се възстановят органните системи на човека. 

 

И се пази изключителна чистота и стерилност на средата!

 

По света показват болници за заразно болни с модерна апартура към всяко легло

и всяко легло отделено от другите!

 

Та как ще се обгрижват болните в зала Армеец?!

Какъв персонал ще се грижи за болните в така подредените няколко стотин легла?!

 

Ако не дай си Боже се наложи да се ползват...

 

⚓️

 

 

Сократ-май

Ако не дай си Боже се наложи да се ползват...

Сам го казваш, човече.

Ако, не дай си Боже, болните станат десетки хиляди, може ли някой да им осигури индивидуално лечение?

Su38

Арена Армеец е друга бира. Това е военно-полева болница, предвидена е за друг тип болни. Явно някой се подготвя за този случай. Индикации има.

А иначе, Сократе, може и десетки милиарди да станат. Хайде да не слагаме каруцата пред коня и да ревем за нероден Петко.

Su38

220 пъти досега е регистриран КоВид19. Иначе диагностицирано заразените са 213... Днес или утре могат да станат и по-малко, ако няма нови... Но броят на оздравелите ще се увеличава, тъй като минават повече от 14 дни и се очаква броят на актуално заразените да намалява.

Johnny2965

Не бъдете оптимисти. Картината на епидемията ще е ясна след година. Нито Китай, нито Корея са приключили с коронавируса.

Lillian
снимка на Lillian

аз пък предлагам, да спрем да се взираме във всяка подробност, която не  е по изтънчените ни вкусове и да си дадем сметка,

че сме в епидемия причинена от недостатъчно познат вирус, с неизвестни последствия

не знам дали ще ни е по силите да спрем да хленчим, да изискваме от другите, да заливаме околните с негативизъм

все по-ясно става, че сме в сериозно изпитание, да вземем да се справим, а?

Sergey Dimitrov

Според официалната статистика в България няма епидемия на коронавирус. Много са малко официалните заболели за да кажем, че има епидемия. За това можете да кажете пандемия (понеже е разпространена в достатъчно страни) или инфодемия (защото е нагнетена паника по медии и социални мрежи).

Не подценявам опасността, просто излагам фактите.

Здравка
снимка на Здравка

👍Лили, съгласна съм с теб.

Miranda
снимка на Miranda

Лили, подкрепям те на 100 % 👍

Дохс_Читем

Никой не коментира тези 17 дни устойчивост, според находките на кораба „Диамантена принцеса“. Това реално ли е? Питам съвсем сериозно. За жив вирус, способен да заразява дори след 17 дни ли става дума, или за бивш вирус, мъртъв вирус, остатъци от обвивка или RNA, които са реагирали на пробата?

 

17 дни устойчивост звучи чудовищно дълго и нереално. С какво е обвит в такъв случай този вирус и как така обвивката не се разрушава извън благоприятна среда?

Сократ-май

Сигурен ли си, че не става дума просто за 14+3 дни устойчивост?

 

Дохс_Читем

За да бъде 19 като името на вируса, трябва да е 14+5. 😃

3*14 = 42, което също е емблематично. 😜

Aniki

Източника на това за 17те дни е CDC щатите(тяхното РЗИ). Ето линк:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6912e3.htm?s_cid=mm6912e3_w

 

Mутафчийски се позовава на тези данни. Това което пропуска, като нямам идея дали е нарочно или поради друга причина е следното:

Although these data cannot be used to determine whether transmission occurred from contaminated surfaces, further study of fomite transmission of SARS-CoV-2 aboard cruise ships is warranted.

 

Няма данни тези следи от вируса да причиняват зараза. 

 

edit: очевидно вече са го написали... 

 

Остава въпроса защо Мутафчийски не редактира изказването си също?

Талибан

Ето за кво става дума

 

https://www.cnbc.com/2020/03/23/cdc-coronavirus-survived-in-princess-cruise-cabins-up-to-17-days-after-passengers-left.html

 

Ето кво пише най-отдолу:

 

Correction: This story was updated to reflect that SARS-CoV-2 RNA, not live virus, was identified on surfaces in cruise ship cabins up to 17 days after cabins were vacated on the Diamond Princess.

Дохс_Читем

Сърдечно благодаря! Уточнението е съществено. 👍 Така нещата си идват на мястото.

HBK

В съседна рубрика се поставя важния въпрос „Има ли смисъл от масово тестване за коронавирус?”, но по някаква непонятна логика не е предоставена опция за мнение, камо ли за отговор.  Твърди се, че:

 

Без ранни и широко прилагани тестове, здравните служители и политиците ще действат на сляпо,

 

Да, това е така. Безспорно. Но при липса на здравна стратегия (протокол за лечение) резултатите от тестовете нямат никакво практично значение. На думите на генералния директор Тедрос Адханом Гебрейсус „не можете да се борите с огъня със завързани очи” (спор по това няма), може да се отговори и така „ако няма вода не можеш да гасиш огъня, даже и да са ти отворени очите” (надявам се и по това да няма спор).

 

Въпросът е наистина важен. Защото е и практичен. Оставам с впечатлението, че основната препоръка на новосформираният консултатиев Съвет към МС е именно свързана с масовизираното използване на тестовете. Ако ми е позволено изобщо да имам мнение (не предложение), то е ясно и категорично: „МАСОВОТО ТЕСТИРАНЕ НЕ САМО Е ГРЕШНО, НО ТО Е И ВРЕДНО”. Да не кажа и че е невъзможно.

 

Част от доводите вече ги изтъкнах по-горе. Към тях можем да прибавим и следните доводи: цена на тестването (говорим за лабораторните тестове, не за меренето на температура) и разбира се, кой ще ги извършва и имаме ли подготвен човешки ресурс за това. И да не стане така, че този ресурс да бъде масово командирован по села и паланки за да тества клинически здрави (но потенциални) заразоносители, като изостави тежко болни и вече хоспитализирани хора. Не напразно някои доста по-богати страни се колебаят за масовизацията. Демек, разумно ли е да тестваме (сканираме) морето за риба при положение, че нямаме достатъчно риболовни принадлежности и рибари.

Страници