facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Цацаров и Гешев пледират в Брюксел мониторингът да отпадне

Главният прокурор и кандидат за шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и избраният за негов приемник Иван Гешев участваха днес в конференция в Европейския парламент, която трябваше да убеди страните-членки, че мониторингът за България трябва да отпадне. В залата обаче буквално всички присъстващи бяха българи, с изключение на един представител на Европейската комисия, предава Euractiv.bg.

В делегацията са и вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Събитието беше организирано от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.

Основните послания се повтаряха при всички изказали се, някои от тях бяха само по-колоритни. Емил Радев зададе тон, наричайки докладите по мониторинга “инструмент за атака срещу България и Румъния”, аргументирайки се, че на тях се позовават противниците на членството на тези страни в Шенген. Ангел Джамбазки доразви тезата, като каза, че с безкрайните опашки по границата страни-членки искали да отслабят българската конкурентоспособност.

Йотова каза, че в първоначалния период след въвеждането му, механизмът е бил полезен, но след това по нейни думи медийният интерес заглъхнал и докладите се превърнали във вътрешнополитически инструмент. В дългата си реч Йотова каза нещо, което очевидно изразява опасенията на властите в София. Говорейки за бъдещия механизъм за мониторинг на всички страни членки за съблюдаване на върховенството на закона, тя заяви: “В никакъв случай аз не съм съгласна окончателното отпадане на механизма за сътрудничество и проверка към България и Румъния да бъде поставен в зависимост от сроковете на приемане на този нов механизъм". Йотова изказа скептични очаквания от Съвета на ЕС, който трябва да вземе решение за отпадането на мониторинга: “Аз на този етап на мога да преценя какъв ще бъде документът, който Съветът трябва да приеме, и как да го приеме този документ, защото никъде тази процедура не е разписана”.

Тя каза още, че е крайно време в ЕС да се престане с двойните стандарти и да има унифицирани критерии към всички страни. Обръщайки се към Уилям Слийд, директор на дирекция „Граждани, миграция и Съюз на сигурността“ на Европейската комисия, тя каза, че Комисията е хвърлила ръкавица към българските власти сами да се справят, и че те ще се справят. Слийд каза, че докладът от октомври е отбелязал, че напредъкът на България е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети от страната при членството й през 2007 г. “Сега сме във фаза консултации с Европейския парламент и Съвета, преди Комисията да вземе окончателно решение”, каза той.

Гешев каза, че този механизъм, който ще функционира след отпадането на сегашния мониторинг, следва да осигури запазване на постигнатия напредък и продължаването на наблюдението на национално ниво, както и докладване пред българското общество по показатели като борба с корупцията и борба с организираната престъпност. “Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската конституция”, увери Гешев.

В изказването на Цацаров прозвуча предупреждение срещу тези у нас, които смятат, че нивото на корупция и организирана престъпност не позволява премахването на мониторинга. “Време е гласовете у нас, които са за запазване на действието на механизма, независимо дали идват от политически сили, дали идват от отделни висши магистрати, поне сега, поне веднъж да загърбят политическата конюнктура, личните страхове, личните интереси, и да се насочат в посока общо мислене за националните интереси и достойнство на страната ни”, каза той.

По-ярко изрази същата мисъл евродепутатът Александър Йорданов (СДС, ЕНП). Той каза че високата оценка на Комисията била оценка за главния прокурор Сотир Цацаров и за неговия заместник Иван Гешев, и продължи: "Затова намирам политическата атака срещу тях в България като крайно недостойна и петняща името на нашата страна. Това не бива да го допускаме, не заради някаква криво разбрана национална гордост, а просто защото сме европейци и така не се прави в ЕС. Не се пускат някакви учили-недоучили, знаещи-недознайващи полици и политиченца да клеветят хора, които реално работят в България за тази държава".

Към статията във в. СЕГА
JollyRoger's

Ъхъм... Веднага! Цървули на прошение в колхоза... Порнография. 

Хулиган

Да отпадне!

А двамата просбописци да ги предадат на Кьовеши...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Непримирим

Срам! Пародия – престъпници молят предсрочно освобождаване. И после, защо нищой не ни взима насериозно ...

ppipi7766

В изказването на Цацаров прозвуча предупреждение срещу тези у нас, които смятат, че нивото на корупция и организирана престъпност не позволява премахването на мониторинга.

 

Това преведено на от Банкянски значи:

Който не с нас е против нас! 

"много като вас плакаха" е по-популярната транскрипция.

 

първолета

 В залата обаче буквално всички присъстващи бяха българи, с изключение на един представител на Европейската комисия

Не разбрах, защо трябваше да харчат парите на данъкоплатеца да бият пътя до Брюксел. Можеха да поканят единия от ЕК в София.?

 

nebenebe

Да подвият куйруците и да се прибират по дупките.

Stern

В изказването си Гешев повтори тезите на Боко - имало дела срещу висши кадри, имало непримирима борба с орг.престъпност, контрабанда, разбити фабрики за цигари, никаква корупция.

Само дето напоследък откъде ли не ни засипват критики, че корупцията е по върховете, няма свободни медии, престъпност.

Та Гешев си каза приказките, покимаха му и никой не му повярва.

Илиан Стоименов
снимка на Илиан Стоименов

То бива простотия, ама Боково-дръдарската трупа вече прекалява! Не мониторинг ,килия за вас мърши долни.

peniko

Може да е оф топик, макар, че аз си имам една наум:

Тези дни си пуснах няколко серии от "На всеки километър" в памет на Стефан Данаилов. Та в 4-та серия "Трите удивителни". Париж, гарата и Митко Бомбата с петела. Изискан господин иска да купи петала и пита за цената. А Бомбата отговаря: Струва колкото една държава. Толкова скъпо пита мосюто? Годподине, когато в една държава остане само един истински петел, той струва колкото цялата държава. Кой разбрал, разбрал, който не е - здраве да е.

×