facebook
twitter

Вие сте тук

55 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Десетки руски свещеници се обявиха срещу управлението на Путин

Руски свещеници се вдигнаха на безпрецедентен протест срещу управлението на президента Владимир Путин и репресиите срещу протестиращите в Москва преди местните избори, предава БГНЕС, като се позовава на руските агенции.

160 свещеници, дякони и монаси се подписаха под открито писмо, в което призовават Кремъл да се откаже от сегашния си курс на потъпкване на гражданските права на православните християни.

Сред подписалите са духовници от Москва, Санкт Петербург, Ростов Велики, Томск, Минусинск, Велики Новгород, Нижний Новгород, Твер, Саратов, Тюмен, Иркутск, Костромска, Рязанска, Орловска области и много други.

За пръв път в най-новата история на страната духовниците издигат глас и обвиняват полицията и съдебната система за разправата и несправедливите присъди, които имат за цел да сплашат гражданите.

За последен път подобна инициатива с толкова голям обществен отзвук е имало през 1965 г. Тогава свещениците Глеб Яконин и Николай Ешлиман са написали писмо до патриарх Алексей Първи по повод на гоненията, които съветските власти са организирали срещу РПЦ.

Официалната църковна власт е силно изненадана от реакцията на своите свещенослужители. Новият говорител на патриарх Кирил Владимир Легойда обеща, че подписалите писмото няма да бъдат наказани.

В момента в руското общество се води дискусия за състоянието на свещеничеството и ценностите, които Руската църква изповядва. Според наблюдатели писмото само за няколко дни е променило РПЦ

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

н16
снимка на н16

поповете протестират срещу управлението на Путин и репресиите срещу протестиращите в Москва

Tия попове искат да кажат, че трябва да се фалшифицират подписите при регистрирането на кадидатите? Трябва по-сериозно да се разследва, откъде им идва на тия господа - нелегалното финансиране.

Вова

Давай товарищ,посягат на най милото ти,кремълските власти.  Да бъдат съдени и в Колыма или в Туруханския край. В най добрите сталински традиции,товарищ....

Krasimir Chenov

Сорос е проникнал в РПЦ! Анатема!

rorik

Ммм даа, имаше една приказка , "вържи кмета, попа и даскала , та да е мирно селото"

 

Тия не са никакви християни.

В Библията пише , ако те ударят  по едната буза , обърни се да те ударят и по другата.

ЗЛАТИЯ

Ммм... това са свещениците с най-чувствителното обоняние. 

А и не им се лети от върха на някоя камбанария ?

 

Кире

Изключителният президент Росен Плевнелиев има пръст в тая работа.

Zmeja

"160 свещеници, дякони и монаси ...от Москва, Санкт Петербург, Ростов Велики, Томск, Минусинск, Велики Новгород, Нижний Новгород, Твер, Саратов, Тюмен, Иркутск, Костромска, Рязанска, Орловска области и много други". (Общо от повече от 200 области от наличните 46.)

Вова

Хора с чест и достойнство са тези свещенослужители...!

Уважение и респект за смелостта им!

 

Boris65

Да  реакционното православие проникна дори  сред нас обичащите Русия и Пушкин (

Воден прах

Религията е опиум за народа?

ЗИП
снимка на ЗИП

 Църквата е вечна а държавата е временна !

 

Путин прекален почна да залита "наляво" и Църквата съвсем правилно е решила да го върне на правия път...

Nashenec

Да бъдат съдени и в Колыма или в Туруханския край. В най добрите сталински традиции,товарищ...

Явно Путин трябва да се допита до Тръмп как се поддържа режима в Гуантанамо и да го приложи. ?

 

А иначе - когато поповете започнат да се месят в управлението на държавата става лошо. Все пак те да си се занимават с душата, а материалното да го оставят на светските власт. Иначе идва инквизиция или се установява шариат.

 

Сократ-май

Според идеята за Третия Рим не е точно така.

Krasimir Chenov

Как е възможно Сорос да проникне в Русия?

YMCA

Явно Путин трябва да се допита до Тръмп как се поддържа режима в Гуантанамо и да го приложи.

 

Грешиш много - тия от Гуантанамо са се учили от руския опит в сибирските колонии.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Ако трябва да се придържаме към историческата действителност - челния опит започва освен със Сибир и с наказателната колония/каторга в Австралия, подобна има и във Френска Гвиана, а малко по-късно продължава с индианските резервати в САЩ.

Отколешна цивилизационна практика, демек. 

Няма нужда да цитирам Мънро, надявам се. 

:) 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ако трябва да се придържаме към историческата действителност - челния опит започва с наказателната колония/каторга в Австралия и малко по-късно продължава с индианските резервати в САЩ. 

Първите каторжници в Русия се появяват по времето на Алексей Михайлович  , като основната дестинация е Украйна (в Съборното уложение от 1649 г. Сибир е споменат веднъж само за конкретен вид престъпници). Кук открива Австралия повече от век по-късно, а Джон Хауърд предлага наказателното изселване в Австралия в 1777 г.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Част от първите английски колонисти в  Северна Америка, които започват да пристигат в началото на 17 в, също са били каторжници.

Както вече споделих, обичайна имперска практика , било тя руска, английска или френска.

За мен лично няма разлика.

:) 

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Кук открива Австралия повече от век по-късно, 

 

 

Ама верно ли Кук открил Австралия?
САмо от това твърдение е ясно колко са верни и останалите ти уйдурми.
 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ама верно ли Кук открил Австралия?
САмо от това твърдение е ясно колко са верни и останалите ти уйдурми.

 

Споменах Кук, а не а не холандци, португалци и испанци, защото Австралия става наказателна колония на Британската империя, а не на някоя от другите изброени държави.

Британска Америка е по-особен случай - тя не е дестинация за каторжници, а обикновено престъпници са освобождавани от затвора, за да станат колонисти.


 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Ако конкретизираме, каторгата е римско изобретение.

На него дължим основните достижения на империята - изграждането на пътища и акведукти.

С оглед първоначалните коментари дебата започна от съпоставките между Колима и Гуантанамо като примери за нехуманно отношение към въдворените там.

С уточнението, че  Гуантанамо бе действаща до съвсем скоро затворническа дестинация за разлика от Колима.

:) 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Гуантанамо е друга бира от Колима. Иначе - да. Каторгата, както личи по етимологията, е стара практика.

вила

Топла новина-160 недоволни от 160 милиона население?!

nanyac

Наскоро проведената от спец-службите акция за задържане на якутския шаман Александър Габишев, който беше тръгнал пеш на поход към Москва за да изгони демона Путин, показа СТРАХ.

СТРАХ от духовната сила на собствения им народ, когото кремълските демони водят към нищета и безизходица.

Реакцията на тези православни свещенници не е просто прекипяло брожение. Демонстративният слугинаж на Гундяев по отношение на Кремълските му господари руши образа на църквата като несветска духовна опора на паството. Донякъде по съвест, а донякъде и от нежелание да се превърнат в презряна патерица на властта, свещенниците се намесват в конфликта между население и върхушка.

Очаквам службите да ги започнат индивидуално, персонално, по пълната програма, която в случая с шамана беше ограничена до заплаха с лудница и процес. А Гундяй сигур е вече на килимчето да докладва план за отлъчване на разбеснелите се пастири.

First Strike

Очаквам службите да ги започнат индивидуално, персонално, по пълната програма, която в случая с шамана беше ограничена до заплаха с лудница и процес. 

И кат се окаже, че не са ги почнали, ти няма да признаеш, че си сбъркал, а вместо това ще ни залееш с още няколко тона идиотски очаквания. Тва пък е моето очакване. 

nanyac

А ти ще признаеш ли нещо след като ги "почнат"?

nanyac

В Кремъл гледат сериозно на изгонването на бесовете си и не се отказват от услугите на шамани по този въпрос. Ето един пресен пример:

 

https://youtu.be/oEwOLDUzHy8?t=18

"..Всю порчу снимите... аааааа....АААААА..!!"

 

Възможно е шаманът Александър Габишев да не е бил сертифициран за такава дейност и това да е наложило реакцията на властта. Неговото задържане беше проведено през малките часове на нощта с участието на два автобуса маскирани служители.

Сгугню
снимка на Сгугню

И кат се окаже, че не са ги почнали, ти няма да признаеш, че си сбъркал, а вместо това ще ни залееш с още няколко тона идиотски очаквания. Тва пък е моето очакване. 

А ти, освен да коментираш другите, при това изнасящи ясни факти и обстоятелства за путинските изцепки, годен ли си да формулираш и собствено мнение по същество?

First Strike

Не се наричам Сгугню, не се оприличавам на маймуна, нямам мнение по всяка тема. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Не се наричам Сгугню, не се оприличавам на маймуна, нямам мнение по всяка тема. 

Аз те питах за мнение по същество по тази тема, ти ми отправяш личностни нападки.

Колко си типичен.

Страници