Quantcast
Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

66 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк

Голям политически скандал сътвори в петък министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Той успя да вкара темата за очертаващото се безводие по Черноморието в парламента и да възбуди остри страсти сред колегите си в управлението, а и в опозицията. Екшънът премина през следните етюди: Димитров нападна фронтално министрите Десислава Танева и Петя Аврамова, кмета на Бургас Димитър Николов, разкри нелепи взаимоотношения между ведомствата; опозицията безуспешно поиска изслушване на премиера Борисов, настоя и за оставки; Ревизоро получи контракритики, а за финал се отрече от думите си пред Борисов, но пък постигна обещание за кадрови промени в екипа си. И още важни нюанси съпътсваха драмата. С откровенията си Димитров

 

онагледи пълно институционално безхаберие,

 

което отдавна е известно на обществото, но никога не е признавано публично от такъв ранг. Но и той самият действа грубо, защото буквално "изпържи" пред Борисов заместничката си Атанаска Николова. Тя е от квотата на ГЕРБ.

За предстоящите водни проблеми на Бургас и Варна Димитров алармира безуспешно от лятото. Сега се концентрира върху Бургас, тъй като северният град ползва и алтернативно питейно захранване, тоест не разчита единствено на все по-празния язовир "Камчия". Пред депутатите Ревизоро алармира и за проблеми с напояването. Но той, освен да привлече вниманието на колегите си за предстоящата криза, очевидно целеше и съпътстващи мишени - разграничение от ГЕРБ заради приближаващите парламентарни избори (Димитров е от квотата на националистите), "да си постеле" при евентуална остра криза (а не да изгори подобно на Нено Димов), както и, очевидно, да изкадрува.

 

В ПАРЛАМЕНТА - РЕАЛНО И ТЕАТРАЛНО

От трибуната Димитров предупреди, че Бургас ще остане без вода до няколко месеца. Той посочи, че ако не завали, опасността е реална. От септември е изпратил схема, но не получил никакъв отговор от местните отговорни лица.

 

Кмета на Бургас окачестви като "зрител".

 

Министерствата на регионалното развитие и на земеделието пък воювали помежду си, за да се реши проблема. Разказа как някакви пиари решавали кога какво да се прави. "За това време няма да има построен язовир и станция за пречистване. Ще се случи Перник 2", категоричен бе Димитров. За всички универсалното извинение било "това е политическо решение".

"Дойдох при вас да поискам съдействие. Не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, но да вземем едно изключително важно решение - да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в министерството на околна среда и водите, да ви покажа всички карти. Догодина ще има водна криза в земеделието, ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове (явно има предвид и вот след протести - б.а.), защото обезпечеността е 40-45% към днешна дата", заяви Димитров. И в типично негов стил продължи: "Аз телефон с Дядо Боже нямам, не знам дали ще вали”.

 

"Кражбите на вода от язовирите продължават",

 

каза още Димитров. Изтъкна, че водопроводът на Перник все още не бил узаконен, макар въпросът да бил поставян на три заседания на правителството. "Политически решения съсипаха язовирите", атакува остро министърът. По думите му и софийският водопровод е незаконен.

След него лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че била чула „най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов”. „Но този път не от нас, опозицията, чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми”, каза тя. И навърза към питейната криза други проблеми - заплаха от суша, наводнения и т.н. Обръщайки се към министъра, Нинова заяви, че очаквала след тия признания

 

оставка - и на Ревизоро, и на кабинета.

 

Присъедини се е ДПС. Движението настоя Борисов да се яви в парламента. „И той от своя страна или да опровергае казаното и да предложи неговото освобождаване (на Димитров - б.а.), или да дойде тук да потвърди и да подаде оставка на целия Министерски съвет", заяви Мустафа Карадайъ.

После председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще разговаря с премиера. Но вместо него, десетина минути по-късно в Народното събрание пристигнаха министрите на земеделието и на регионалното развитие Десислава Танева и Петя Аврамова.

"Обвиненията на министър Емил Димитров към министерството на земеделието са абсолютно безпочвени", заяви Десислава Танева. Тя разказа как месеци наред темата с язовирите и водоснабдяването е обсъждана в ресорните министерства.

 

Всичко поискано било направено,

 

подкрепен бил и вариантът за водоснабдяване на Бургас. "За първи път чувам, че има война между министерство на земеделието и на регионалното развитие", каза Танева. Тя обясни, че по ОП "Развитие на селските райони "Напоителни системи"  ще получат 50 млн. евро за рехабилитация на основни канали, което ще увеличи площите за напояване. А от Националния план за възстановяване системите за напояване на дружеството ще бъдат цялостно възстановени.

"Не приемам думите на министъра на околната среда като обвинение, а като хвърлени хаотични разсъждения", заяви и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя контрира, че

 

точно МОСВ не са си свършили работата,

 

която се изисква, за да може резервните язовири "Порой" и "Ахелой" да бъдат трансформирани в питейно-битови. "МОСВ трябваше да направят експертен доклад, без който не можем да обосновем необходимите 60 млн. лв. за поставяне на водопроводи, помпени станции и санитарно-охранителни зони. В МРРБ такива експерти няма, а МОСВ забрави за доклада", каза Аврамова. 

Аврамова обвини екоминистъра, че се "упражнява в театрални постановки". "Ако смята, че Бургас е в бедствено положение,

 

да внесе предложение за бедствено положение, а не да плаши хората",

 

каза Аврамова за Ревизоро Тя добави, имайки предвид пернишкия водопровод, че по време на бедствено положение е допустимо документацията да се набави по време и след изпълнение на строителните работи.

След това депутатите от БСП отново настояха премиерът да дойде - да разсее съмненията или да вземе решение за оставка на някой от министрите. "Вчера е имало проблем с един пътнически влак, може да поканим началника на гара Подуяне", каза обаче Валери Симеонов. След него председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приключи дебатите по темата.

 

КОНТРА И ОТ БУРГАС

"Шокиран съм от обвинението, че бездействам. Община Бургас е създала комисия, която да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода", контрира Димитър Николов. "ВиК има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовира, който водоснабдява Бургаска област - „Камчия“. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“. Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. До месец май трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“", реагира  и местното ВиК.

 

ПРИ "БАЩИЦАТА"

Цялата драма накрая стигна и до Борисов. От прессъобщения на правителството стана ясно, че той е привикал първо Димитров, а после тримата с Аврамова и Танева.

По-интересна е била срещата с Ревизоро.

 

"Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов

 

министърът на околната среда и водите Емил Димитров", се казва в прессъобщението. Двамата обсъдили мерките за снабдяването на Бургас и поливните системи, държавата щяла да се справи. Най-любопитна е последната част от съобщението: "Министър-председателят посочи, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда. В рамките на срещата министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов заяви, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си". Така стана ясно, че на финала на страстите Ревизоро не просто се е отрекъл от черното си пророчество, но и 

 

подлял вода на Николова,

 

искайки други двама заместници. Атанаска Николова отговаряше за водите до август 2018, после й отнеха ресора. Тя е и бивш зам.-кмет на Бургас

На втората среща четиримата се разбрали да се форсира ремонта на напоителните системи по Плана за възстановяване. "До старта на проекта премиерът възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите", се казва в съобщението. Борисов обърнал внимание, че трябва да се акцентира върху нови сондажи, да се подава регулярна информация на населението и т.н. „Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите", рекъл накрая Борисов. И министрите, очевидно, тръгнали да я вършат.

 

РОКАДИТЕ

В края на деня бяха потвърдени кадровите промени в МОСВ. Със заповед на Борисов бе освободена Атанаска Николова, а заместници на Димитров станаха Славея Стоянова и Илияна Тодорова. Първата, според обявените по-рано пред премиера ресори, се очаква да отговаря за опазването на околната среда, включително за проблема с отпадъците. Втората е в момента е шеф на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ и най-вероятно ще отговаря за водните ресурси от по-високо ниво. Само по себе си името на Стоянова е интересно, защото през лятото се

 

задъжа по-малко от три седмици на същия пост.

 

Напусна сама, а кадрилът се разви малко след арестите на Красимир Живков и други лица заради аферите с боклука. "Капитал" написа тогава, че по неофициална информация тя е един от защитените свидетели на прокуратурата по делото за незаконния внос на отпадъци. А самият Ревизоро бе дал да се разбере, че държи на нея. И даде версия защо е напуснала: "Аз съм причината тя (Славея Стоянова - б.а.) да се съгласи да стане зам.-министър на екологията. Това е бройка на ГЕРБ (постът - б.а.). Тогава трябваше да излъчат човек, а нямаха подходящ. Преценихме да бъде експертно лице. Тя се съгласи насила. Аз я молех. В продължение на две седмици всяка една нейна заповед се атакува. Когато си експерт, а не политическо лице, каквато и заповед да издадеш, пристига другата партия и казва: „Това е срещу нас”.

Още по темата от днес и от преди:

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Льо Клер

Тоя плачлив информатор, с какво друго се занимава, освен да занимава другите със себе си. 😰

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️:) Погрешна и пагубна 🏴‍☠️ е тезата че Червено/Кафявият Комунистически елит който загуби Студената Война и икономическото  "съревнование" през 80 те на миналия век има възможностите и уменията да построи Капиталистическото Общество днес. 🏴‍☠️ Вторият ешалон на БКП шофьори и т.н от който е и Премиера Бойко М. Борисов и Партия ГЕРБ раздава ¥€💶 парите по абсолютно същата схема както преди 30/35 години, и на 10 Ноември 1989 г. :)🍒

Бойко Методиев Борисов е паникьосан за политическото и физическото си оцеляване. Министърът на Войната/Отбраната Каракачанов би трябвало да вземе личното си оръжие GLOCK или там каквото му е подръка и да свърши това което е обещал или да си го #а#ре там където слънцето не свети. А за Ангел Джамбазки един съвет 🏴‍☠️Стига си фърлял пиратки по българските граждани бе🏴‍☠️
 

🇧🇬

Катя Матева ​

 Гражданство ​

 Корупция ​

 Паспорти ​

 ВМРО

прокуратурата, който е довел до образувано досъдебно производство. Повече от две години делото е държано на трупчета, а накрая министерството обявява, че самото му съществуване уронва престижа на институцията. Така делото е използвано, за да се мотивира уволнението на неудобния за властите служители.

В крайна сметка Министерството на правосъдието е осъдено да плати и 1200 лв. разноски по деото.

Преди две години Матева обяви, че има доказателства как ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Това не доведе до изявен интерес от прокуратурата.

Малко преди това нейно изказване прокуратурата нахлух в Държавната агенция за българите в чужбина, която издава необходимите документи за започване на процедурите по натурализация на основание български произход. Арестуван бе шефът на агенцията Петър Харалампиев, който бе назначение на ВМРО. Връзка на управляващата партия с корупционни схеми не бе открита.

Преди това Матева бе обвинена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония. В своя защита Матева цитира и данни за 15-годишен период. От 2011 г. до 2016 г. 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония, и 31 хил. от Молдова. При това става дума за родени в Турция деца на български граждани.

Матева е казвала, че докато е била на служба в Минитерството на правосъдието е получавала множество сигнали, даже на опашката за взимане на документите бъдещите български граждани си говорели кой колко е дал на посредниците за покупка на необходимите документи.

Тя обясни преди време, че през 2016 година е изпратила сигнал до премиера, а година по-късно и до президента.🇧🇬
https://www.mediapool.bg/kritik-na-dalaverite-s-grazhdanstvoto-e-bil-uvolnen-nezakonno-news315036.html

 


 

 

de_Ruyter

Нима най- успешния кмет на ГЕРБ бездейства?! нима двете областни управи по Черно море, с герберски областни си бъркат в носовете? Нима има кражби по време на управлението на ГЕРБ!? Това ли казва този министър?

 

Е що го приказва в парламента? НС гласува това което шефът на сръчната и лофката калинка нареди... онзи от Жипката...

Slava
снимка на Slava

Каква схема, нали и другите язовири са в същото положение.

Epikur

 

 Да наречем срамно състоянието на държавата  след 11 години управление на ГЕРБ и милиарди евра пристигнали от ЕС, ще е неточно. Защото от думите на този министър излиза че е страшно. Той  нарисува библейски ужас, глад, жажда, мръсотия и ...логично- смърт. Защото едва ли е само Бургас и южното Черноморие. Един след друг проблемите  ще започнат да пукат като лешници ! Преди години искаха да правят проучвания за шистов газ в Добруджа, с което бъдещето на цялата плодородна земя там и водите се очертаваше загинало. А това е Северното Черноморие. Добре че хората се разбунтуваха, разни подписки и референдуми го спряха...

  Интересно, защо тези проблеми не са били така страшни през "соца" ? Тогава нямало ли е пак сухи, безводни години, нямало ли е течове, загуби на вода, кражби..?  Но и хората са имали достатъчно вода, при това евтина, и земеделието се е развивало с добри темпове..?

илианм
снимка на илианм

Не те знам на колко лазарника си, но явно не знаеш няколко неща: по"комунистическо" дет не е било(доклатихме до развит социализъм) дърводобив у нас почти нямаше.Сечахме в ССР Коми срещу строителни услуги.И си имахме гори.Язовири НЕ СЕ ПЪЛНЯТ от дъжд, а от реки.Няма гори, няма пълноводни реки= празни язовири.Не са виновни само ГЕРБ, а и останалите преди тях.С това не адвокатствам на Баце-Боже, опази! Но сал онази с косата може да го капичне май.

bay Dragan

Господ си знае работата. Ей сега като напраска 2 метра сняг, стой че гледай.

Forza NATO

Господ наистина си знае работата и именно затова може и да не напраска никакъв сняг или да напраска чак през март.

 

Тогава ще стане (още по-) ясно дали някой по нашия край на земята е знаел общата или само най-своята си работа.  

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Дори силите на природата не могат да насмогнат на герберастката некомпетентност и лакомия. Изсякоха и палиха горите, унищожиха вододайни зони, тръгнаха свлачища, занемариха язовирите, разграбиха напояването, нароиха една камара ВЕЦ и нелегални консуматори на питейна вода. И после - нямало било дъжд. Море, няма достатъчно тояги по крадливите ви кунки...

редник

Epikur

Интересно, защо тези проблеми не са били така страшни през "соца" ?

 

Защото "комунистите" бяха атеисти и разчитаха на собствени сили!

Сегашните управляващи са вярващи - кръстят се, вярват в €С, САЩ, ЕТАЦ и, най-вече - в собственото чекмедже...    ;-)

Мариана Кълвачева

Ревизор на поста министър по водите и околната среда.

Финансист на поста министър по здравеопазване.

Пожарникар на поста премиер.

И всичките до един са експерти, дават акъл, дават оценки и получават възнаграждения отговарящи на експертната им длъжност.

А после се чудим защо няма професионална реализация за наивни млади учили по чужбините.

Доц.Трътлев

Ревизоро е хореограф по образование.

bay Dragan

Всичкото  ни е таша? работа .

Попитали кучето, защо макарите му са отзад , а на хората са отпред.

Кое да ми е наред, та и мъдете да ми са отпред , отговорил песът.

Оттам и " кучешка работа".

Jules

Няма ли кой най-после да спре кражбата на вода от язовирите и безразборната сеч на горите ? Прокуратура, МВР, съдилища - толкова ли е трудно да хванете престъпниците за ушите и да ги тикнете в затвора ! Страх ви е, нали ?  Министър плаче от трибуната на Парламента !!! Ами ти си министър бе, облечен си във власт. Използвай я тая власт. Или се махай !

ПероВТ

Да вземем да върнем соца за 5 години - колкото да се ремонтират язовирите, да се направят нови и да се възстановят напоителните системи. После - 40-50 години пазарна икономика, следвани от 5 години соц.

mi6osp.

След 30+ години пазарна икономика  само 5 години  соц няма да стигнат да оправим България. 

Но ако продължаваме все така, управниците да се интересуват само от пълненето на чекмеджета, и господ няма да е в състояние да оправи страната. 

Weiß

Да го върнем, ама като го върнем

освен ремонт на язовирите и възстановяване на напоителните системи

ще започнат и едни национализации,

експроприации,

народни милиции,

народни съдилища,

едни пионерски и разни други лагери...

И тогава кво праим?

 

Скитник-1

  ама през първата - народен съд ,нали ?

HBK

Министър Е. Димитров явно има топки и явно не е калинка. Дори и да приемем че си „връзва гащите” и се застрахова срещу бъдещи обвинения за бездействие, той поне се осмелява да предупреждава за възможни бедствия. Скачащите срещу него колежки-кокошки са усетили, че този тарикат (за разлика от тях) не държи на министерската си позиция (и заплата), а гледа на нея като на заплаха тип – „изгорял бушон”. С тоя „трик” Банкянският Бащица си е служил много пъти. Май, че с „Ревизоро” си намери майстора. „Винкелът” от Перник явно иска да избегне съдбата на кроткия си и послушен предшевственик. Кой иска да сменя министерско кресло със раирано облекло.

Евала и Машала!

bay Dragan

Министър си ! Решавай и почвай ! 

Чакате да чуете ТОЙ какво ще каже. Така ви научи ГЕРБ-еристанското управление.

ЕСОФ

Браво на министър Димитров - той наистина реши и почна! Надявам се да повлече крак.И другите пъзльовци в НС и МС трябва да се поучат от него. Премиерът може да вярва на такива министри. Останалите са риск.

Irresistible
снимка на Irresistible

Интересно, защо тези проблеми не са били така страшни през "соца" ? Тогава нямало ли е пак сухи, безводни години, нямало ли е течове, загуби на вода, кражби..?  Но и хората са имали достатъчно вода, при това евтина, и земеделието се е развивало с добри темпове..?

 

Ти за тоя соц явно само си подочувал нещичко. Инак щеше да знаеш лафа за сушата, кишата и Гришата. Сега малко видоизменен:

 

Т.Ж.: "Виновни са сушата, кишата и Гришата!"

Б.Б.: "Виновни са сушата и кметовете"

mi6osp.

Лафът за сушата, кишата и грижшата е на Радой Ралин. 

Критикувай, не се бой,  ще го препишат на Радой.

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Плахо искам да припомня, че една интелигентна дама от Кържали заяви, че много сме се къпели и затова, те така с водичката

maznilsav

Картината е в пъти по-лоша... И няма да е толкова за питейните неща колкото онези дето имат да усвояват над 3 милиарда в земеделието поискат вода... 
Е те тогава ще стане страшно  щото няма да има от къде и няма как да прилапат кинтите. Той за това връзва гащи - боли го някой за хората дето ще са на воден режим - успешно мина теста с Перник - скоро и в много , ама много други градове. Който спечели изборите март го чака голям и дебел и най-вече сух :) 

 

Кара Колю

А бре... стига стова дребнотемие, бре... На Бочко му е пламнала главата с тия дизайнери... за интериора на президентския кабинет, а те  - вода? А млъкнете малко!!!

ЛАФЪРДИЕВ

Тъй де!!

Цирка с комисийката на ДЕСА ОБЩАТА приключи безславно..

Що пък Ревизоро да не е следващия клоун за отвличане на вниманието..

Ми то иначе тулупите и матряла пак ша хочнат да питат - де е Баце.. Де е Каскет Каренин..

А тъй - НАМЕСТНИКО НА НАЧАЛНИКО гарантира, че няма да има повече водна криза.. Щото той и гравитацията ша спре..

Ако поиска, де..

ЛАФЪРДИЕВ

И Бочко през ЯНУАРИ Т.Г. заглавията по медиите бяха:

" По следите на 500-те милиона за ремонт на язовирите.

Фирма със 134 служители трябва да санира 418 язовира."

 

Пък ти сега говориш за 100 милиона евро, демек 200 мили. лева..

Та за 300 милиона само тръбата до Перник ли пуснахте, бе джанъм.. Щото Ревизоро си го каза в парламенто - РЕМОНТИРАН ЯЗОВИР ВСЕ ОЩЕ НЯМА!!!

de_Ruyter

Къде е Сръчната калинка?

Къде е ЛоФката калинка?

 

Да не се готвят за зам министри в кабинета на Ревизорния? 😂

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

.Тя обясни, че по ОП Развитие на селските райони "Напоителни системи"  ще получат 50 млн. евро за рехабилитация на основни канали, което ще увеличи площите за напояване. А от Националния план за възстановяване системите за напояване на дружеството ще бъдат цялостно възстановени, както са били в най-добрия си период.

Деситу е покъртителна. И 50 милиарда да даде на напоителни системи, ако не завали и не се понапълнят язовирите, в източната половина на  България, от една страна. От друга страна, ако не спрат депутатските и тарикатските вецове, които източват всяка капка вода до която се докопат, във въпросните язовири, "Напоителни системи" ще могат да поливат само, ако работещите там отидат да се изпикаят на някоя нива. 

Страници