facebook
twitter

Вие сте тук

24 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Евростат: Населението на България се топи бързо

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на "Евростат", разказа пред БНР генералният директор на агенцията Мариана Коцева. България се намира в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на икономиката.

Коцева посочи, че въпреки това демографските тенденции са негативни - населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. България остава начело на тази печална статистика.

"Ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да - ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст - България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания", обясни Коцева.

По думите й най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа - Литва, Латвия, Хърватия, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция.

"2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г.", обясни още шефът на агенцията. Според нея социалните протести в Европа имат своето обяснение - голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място.

"Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България - осем пъти", обясни тя.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

"Когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели", допълни Коцева. Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.

Към статията във в. СЕГА
Архангел

Чудесно! Стига навалица!

Я какво е хубаво като идеш в някой провинциален град!

Гларyс

Ти ходил ли си?

Архангел

Да, средно 10 дена всеки месец, като турист.

Гларyс

Иди в "туристически" места като Монтана, Берковица, Павликени, Антоново, Дряново, Ловеч...

В Ловеч в цял вход с апартаменти обитаваните бяха само два. Всички останали бяха някъде другаде.

Архангел

Редовно ходя в Ловеч на път за Централен балкан.

Великолепен град с река, пролом, етнографски квартал, крепост, парк! И великолепни евтини хотели, както и чудесни ресторанти с великолепна кухня!

Обмислям да взема малък апартамент, но не виждам хубава сграда дето да ми хване окото.

123456us

А обмисляш ли  все пак да се прегледаш?! За твое и наше добро...

FuFighter

Същевременно се строи като за световно, ще речеш, че се множим като скакалци...

ablepsia

Хората в Литва, Латвия и Хърватска намаляват още по-скоростно, но заради миграцията

 

Да бе, щото миграция има само в Литва, Латвия и Хърватска, пък ние сите  българи барабар с циганите си седим у нас  и хич никъде не мигрираме.

 

2-of-spades

да мигрират - и без тва архангелите ми идват в повече

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

8 пъти благодарение е еврофондовете.

Желязко Желев

                          Топи се снега.Човеците умират,раждат се,мигрират.Растежа пък си има характеристики и фактори.Растежа в ЕС е заради фактор Кредит и то в най-лошия възможен вариянт-печатане на пари.Няма печатане няма растеж.Тъй че сравнението по растеж на БГ и ЕС е некоректно.Освен ако не сме напечатали пропорционално левове.Но не сме.И следва че някой е расъл и за наша сметка.

                         Манипулативна статия.Умишлено или незнание.

вила

Ама пък си имаме премиер незалязващ  планетарин-оправи сите балкани,сега е подхванал африките...За България няма време,ама си е турил спецпремиер по демографията,който...абе такова на майките майките.Щото кво общо има демографията с майките?

Кире

На където и да се обърнете има емигранти. Няма фамилия без роднини в чужбина. Хем са млади хора, с деца - всички бягат от тук. После гърмят социалните системи и иде махалото надясно към национализъм и производните му. 

 

И да ви кажа, от известно време не става въпрос за пари. Изчезна нормалното общуване между хората. И когато средата не е приемлива, започва отчуждение. След тая точка е все тая в коя страна си. 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Тия от Евро-мевро-стат имат много здраве!Народът добрува веч' трийсе лета,а най-голямото добруване е през последните десет!Под сянката на Суджук Паша и верния Му сол-таш....,опс съратник-Флориан фон Вършецщайн цъфнахме и даже вързахме!Изключая три-четири големи града,навсякъде другаде вече народът преимуществено се състои от люде в пенсионна и предпенсионна възраст,радостно стискащи 100-200 еврака пенсийка или "заплата".Младите заминаха на дългосрочен раб(роб)-туризъм в странство,а на три проплакали бебета в родилното,сал' едното е българче.Тъз жизнерадостна действителност ни дава криле!Най-вече към Терминал-две!

Дерсу Узала

Само за 29 години капитализмът  ни доведе до трета национална катастрофа.

Bozhilko

И то при положение, че се строи от наши верни другари марксисти-ленинци. Кой знае какъв ужас щеше да е ако се строеше от антикомунисти.

braun100

От тук може да се види, че демографският проблем и стопяването на населението е започнало още през 80-те:

 

https://kiselec1.blogspot.com/2018/11/4-1988.html

 

Там са използвани материали от обсъждане в народното събрание, явно проблемът още тогава е бил остър, и се е обсъждал на високо ниво....

Сега като се замисля, по времето на дядо ми семействата са имали по 3-4-5 деца. По времето на родителите ни по 1-2. Та сега просто по-възрастните от т. нар. бумово поколение са измрели....

6veik
снимка на 6veik
Xe xe xe ! Интеуектуален веуикан !
Пантелей

Топяло се било населението на България?

Ами ще се топи я. Куту правите секс с руски ракети, вместо, както е нормално, с жени ?

Invisible

    Не бива да се правим на гръмнати.

    Феминизмът и по-високото образование са причината.

    Все пак по-удобно е с котка.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

С котка не съм пробвал, но ще ви се доверя.

von Müller
снимка на von Müller
Форумът се топи, а за населението на България ви е еня.
Nickolas

С котка не съм пробвал, но ще ви се доверя.

С котка не е трудно, само трябва ботуш.