facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Футболът ни ще учуди Европа с... глупост

Ситуацията в българския футбол се мени с часове, заяви генералният секретар на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Атанас Караиванов. И изглежда, че той е човекът, който най-добре знае това. Защото тъкмо негови бяха острите думи срещу осемте клуба, поискали незабавно спиране на първенството.

Ето как реагира Караиванов: "Всеки запазва своята надежда (б.р. - да завърши сезонът) и Бай Ганьо се появи на хоризонта. Футболът е най-популярният спорт и в момента даваме отвратително послание" (на 20 март). Но седмица по-късно, на 27-и, вече бе на друго мнение: "Ясно е, че футбол може и да няма. Болката на клубовете е какво ще се направи при окончателно прекратяване на първенството. Завършването на първенството по спортно-технически критерий е най-добрият вариант, но при тази ситуация в света и Европа той е почти невъзможен".

Така шефът на ПФЛ всъщност прегърна идеята на "Арда" и съмишлениците, излезли с декларацията за незабавен край на сезона. Той дори подчерта, че развива предложението на кърджалийския клуб: временното класиране да стане крайно, да няма изпадащи отбори от Ефбет лига и първите 4 във Втора лига да влязат в елита (б.р. - така в Ефбет лига идния сезон да има 18 тима). Да няма изпадащи отбори и от Втора лига. 

Тази идея ще бъде лансирана пред БФС и клубовете. Очевидно Караиванов е принуден да обърне палачинката. Защото насреща си има категорично мнозинство, което

 

просто не желае да доиграва сезона

 

в интензивен вариант през юни. Това мнозинство явно даде криле на "Ботев" (Вр) наперено да пусне декларация, че е за незабавен край на сезона, и то само ден след заседанието в БФС, на което се взе становище да се доиграва. В декларацията на врачани има категорични твърдения: "Няма как да изиграем по 12-15 мача до края на юни"; "Доиграването на сезона без публика на стадионите е неприемливо за нас!"; "Най-мъдрото и лишено от излишни емоции решение е първенството да бъде прекратено при настоящото класиране"...

И всички - мнозинството клубове, а вече и ПФЛ, дърпат тънката струна с риска за здравето на футболистите. То едва ли някой би позволил да се играе футбол и да рискува заразяване на играчи, ако заболеваемостта от COVID-19 не е спаднала до нищожни нива. Но ако ситуацията се подобри и през май строгите ограничения бъдат вдигнати, а тренировките и мачовете станат възможни?

Навсякъде се чудят как действително да си доиграят сезоните. УЕФА даже даде изрична препоръка да не се прекратяват първенства. Само у нас надделяват гласовете, че футбол не бива да се играе.

Ясно е, че

 

причините за тази наша упоритост не се крият в коронавируса,

 

нито в загрижеността за здравето на играчите. Просто повечето български клубове са на такова дередже, че дори само мисълта да имат разходи за този сезон през юни, а дори и през юли ги потриса.

Защо? В прав текст го каза финансистът Нено Ненов пред БНР: 90% от клубовете са финансирани от хазартни компании. А те не функционират в момента заради липса на събития и по този начин удрят жестоко приходите в бюджетите на отборите. Пак Ненов прогнозира и масови фалити на клубове - заради невъзможност да подсигуряват разходите (от които основната част са за заплати на играчи и служители) при споменатата липса на приходи. Макар да има гласове, че фалитите и съкращаването на бюджетите ще подействат оздравително на клубовете и ще помогнат за подмладяването на отборите с кадри от школите - хем евтини, хем свои. Не на последно място, стои и удобната възможност клубовете да се освобождават от скъпи играчи под претекст "форсмажорни обстоятелства" (като преждевременно спряно първенство, да речем).

Ето това са основните пунктове в развиващата се дискусия за прекратяване на сезона. Но липсват каквито и да е дебати за намаляване на заплатите на футболистите. Всеки взима решенията на парче, по свое усмотрение. И в това отношение бе прав изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев, че няма никаква дискусия по въпроса, за разлика от Франция, Италия, Англия и Испания, където влязоха или ще влязат в сила колективни решения. Но и в "Левски" вече действаха сами и обявиха 50% орязване на заплатите за периода, в който няма мачове.

Впрочем "сините" са един от малкото клубове, които са против преждевременен край на сезона. Нищо че така биха си осигурили второто място. Но пък ще секнат едни добри приходи от билети, още повече че фенската маса се бе активизирала да помага на клуба.

От "Славия", "Ботев" (Пд) и "Берое" също са против. Те пък имат някакви надежди да се преборят за място в евротурнирите. Старозагорци настояват, дори и да спре шампионатът, да се изиграят мачовете за купата, както и плейофите (б.р. - "Берое" сега е в позиция, даваща право на бараж за Лига Европа). Тук е мястото да се отбележи и

 

крайно инертната позиция на "ЦСКА-София",

 

откъдето предпочетоха да се снишат и да не вземат публично страна, освен че се включиха в искането на финансова помощ за клубовете от БФС и държавата. А тази изчаквателна политика контрастира с претенциите им, че са наследник на ЦСКА...

И така - на път сме да влезем отново в очите на Европа, пак не с добри практики: пионери сме в искането за моментален край на сезона, а и не отваряме дума за някакви колективни действия за намаляване на ефекта от кризата. БФС е в разкрачено положение, защото от една страна стои препоръката на УЕФА, а от друга - желанието на повечето клубове да се спре сезонът. И не е изключено, ако не се прекрати първенството, да се стигне просто до половинчато решение - анулиране на плейофите и безсмислено напрактика доиграване на двата кръга до края на редовния сезон.

Не, УЕФА засега не дава сигнал, че ще ни накаже, ако си прекратим първенствата (все пак ще бъде уважено правото на суверенитет на БФС). Но знаците, които даваме с прибързаното хвърляне на кърпата и недостатъчните (поне засега) усилия за що-годе нормално доиграване на сезона, ще ни се водят като минус. За кой ли път...

 

 

В другите държави държат да доиграват

Масовите настроения в Европа са сезонът да бъде довършен - дори с цената на по-малко мачове, сгъстена програма или късен край на шампионатите. 

Президентът на италианската федерация Габриеле Гравина отказа да отписва сезона в Серия А. "Докато има шанс, ще пазя жива надеждата да подновим първенствата", каза той и изчисли, че ще са нужни от 45 до 60 дни за довършване на сезона, допускайки дори последните мачове да са през юли или август.

"Трябва да сме готови за подновяване възможно най-скоро", потвърди и спортният министър Винченцо Спадафора. А Италия е най-засегнатата страна от коронавируса в Европа.

В друга от тежко пострадалите държави - Испания, са на сходни позиции. Президентът на футболната федерация Луис Рубиалес е противник на служебен край. "Първенствата трябва да завършат. Трофеите се печелят на терена. Загубите също се понасят на терена", каза той.

В Англия пък Висшата лига до момента не допуска клубовете да говорят за анулиране на сезона, а евентуално само за неговото съкращаване. 

Единствено Белгия засега спря първенството си и "Брюж" стана служебен шампион. Но това изглежда, по-скоро като изключение.

Към статията във в. СЕГА
×