facebook
twitter

Вие сте тук

98 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Глоби за близо 7 млн. лв. са наложени за разходки в парка

1340 са съставените актове за разходки и събиране на забранени за това места като паркове и градини, съобщава БНР. Това означава, че наложените глоби са за близо 7 млн. лв., като се има предвид, че размерът им досега е фиксиран - по 5000 лв. 

Над 500 досъдебни производства за нарушаване на карантината в цялата страна са образувани до момента в различни полицейски управление. В тези случаи законът предвижда дори затвор до 5 години и до 50 000 лв глоба. 

В София наложените актове на граждани, които са се разхождали в градини и паркове, са около 180, а досъдебните производства са близо 30, добавя Националното радио. Оттам съобщават и, че например  30-годишен мъж и 20-годишна жена от ботевградското село Скравена са напуснали страната, докато са били под карантина. Те са били потърсени на адреса, който са дали в полицията. След като е установено че ги няма, при проверка в информационната система на МВР станало ясно, че двамата са минали границата.

При друг случай в Етрополе 22-годишна жена е напуснала дома си, докато е била под 14-дневна карантина. Тя пък е посетила личния си лекар.

В същото време стана известно, че столичният инспекторат е наложил глоба от 5000 лв. на младеж, надраскал фасада на НДК. "С акт за установяване на административно нарушение се сдоби драскач на графити, дръзнал в неделния следобед да пише със спрей по една от страничните фасади на НДК, цинични надписи, в близост до вход А 3", съобщават от столичния инспекторат. "Лицето е заловено от служители на Общинска полиция в момента на проявата" и "на нарушителя веднага е съставен акт за установяване на административно нарушение от бързо отзовали се на място дежурни инспектори от Столичен инспекторат".

Глобата е на основание общинската Наредба за управление на отпадъците, поддържането и опазването на чистотата на територията на Столична община, където е предвидено нарушителите да се санкционират от 100 до 5000 лв.

"С оглед циничния характер на деянието и то в условията на ситуация на въведено извънредно положение, ограничаващо безцелното движение на граждани на територията на СО, в случая Столичен инспекторат ще наложи максимално предвидената санкция от 5000 лв, въпреки собственоръчно написаното в акта разкаяние с текст: "Извинявам се за делата си“ от страна на провинилото се лице", назидателно посочват инспекторатът.

Съобщението е придружено от снимки на надрасканата фасада и копие от собственоръчното извинение на момчето.

ГЛОБА ЗА ЦИГАРА

Мъж се оплака, че е бил глобен с 5000 лв, защото е изпушил цигара в близост до дома си в Пловдив. Той слязъл да запали пред входа, защото няма тераса, но се преместил, за да няма контакт с хората наоколо. Секунди след това бил санкциониран заради забраната да се посещават паркове и градини, разказва Нова тв. 

„За да спазя един от законите, явно съм нарушил друг. Излизайки от входа, видях, че има медицински лица и пациенти, и реших да спазя дистанция“, казва глобеният Любомир Яньов.

След това той отишъл до парапета на реката, намираща се на метри от реката да си допуши и допие кафето. След по-малко от минута дошли служители на реда, които му написали акт с глоба от 5000 лева. Яньов е категоричен, че ще обжалва глобата и се надява тя да бъде отменена или поне намалена. По закон обаче глобата не е до 5000 лв., а точно 5000 лв. 

Междувременно с 5000 лева е глобена жена, която обяснила, че е излязла да изхвърли боклука.

ГЛОБА, АКО СИ НА УЛИЦАТА

Жители на София алармират, че са глобявани неправомерно за движение по улицата, съобщава bTV. За такъв случай разказва Георги Митовски, който излиза на разходка с още трима души от семейството си в неделя следобед в столичния квартал "Горна баня". След като виждат полицейски патрул, който спира хора да не преминават към близката местност, групата решава да се върне вкъщи, но са догонени от полицай.

Съставен е акт за нарушение на Георги. "Основанието за акта беше, че непрекъснато гонели хора оттук, които се опитват да преминат в Люлин планина, и поради това вече трябва да се действа по друг начин", разказа той. От Столичната дирекция на МВР заявиха за bTV, че мъжът е глобен, защото не изпълнил първоначално предупреждение да не отива към близката местност.

ЗАКОНЪТ

Глобите са на базата на променен закон за здравето, свързан с пандемията от коронавирус. С изменения в извънредния закон сега се предлага намаляване на размера на тези глоби и те да станат 300 лв. при първо нарушение и 1000 лв. при повторно.

Ден по-рано полицията в Бургас се похвали с актове на 11 картоиграчи. "Засилваме мерките, защото преди час ми докладваха нещо, което е недопустимо - в помещение 11 човека се събрали и играят карти. Ще бъдат съставени актове на всички тях и съответно отново преписката утре ще бъде докладвана в Районна прокуратура - Бургас.", обяви по време на редовния брифинг в общината комисар Радослав Сотиров.

"Продължаваме с контрола върху лицата, поставени под карантина. Значително спада тяхната бройка и това позволява да бъдем по-чести в проверките и вече едно лице може да бъде проверявано по 2 пъти на ден", добавя той. МВР вече активно използва и видеонаблюдението за установяване събирането на лица в парковете, градините и спортните площадки, които са в заповедта. За последните 24 часа има 7 съставени такива актове и установени 5 случая на лица, неспазили условията на карантина.

"В петък изследвахме процент от служителите, които работят с граждани пряко - от български документи за самоличност, Дирекция Миграция, Пътна полиция, служители от КПП-та, които сме обособили, а също така пряко работещи в кв. "Победа". Всички тестове са отрицателни на 100 %. Това е важно за успокоение на хората и колегите, които извършват проверките", посочва още комисар Сотиров..

Към статията във в. СЕГА

Страници

R.Atkinson

Полицията в Бургас се похвали с актове

Аз на мястото на полицията не бих се хвалил.

11 картоиграча с лошо настроение са си сила. На мястото на юначните полицаи бих се постарал с всички сили да не срещна никого от тях втори път в Бургас.

VBA...

Ти да не си един от глобените?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Хм...11 заловени?Значи са хванали само Вальо.Нека му.И без туй Го лъже-я с терца, я с пе'есе.12-тия играч се е изнесъл в свински тръс към жипката си и е тръгнал на ''инспекции'' по магистралите.

ppipi7766

А четиримата дето хвърляли зарове на "Не  се сърди човече" защо ги прикриват?😂

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Браво комисар Сотиров! Так держать!

А няколко бутилки домашна ракия без бандерол не конфискувахте ли междувременно?

 

Смешници. Да ви даде човек малко власт и да ви гледа после сеира.

 

 

 

 

мимето71

Сега на всички неосъществени доносници е дадена възможността за изява.

R.Atkinson

- познай за кого гласуват на избори

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...духа на поп Кръстю е жив....да изкажеш 11 картоиграчи...при положение, че  Метрото в София официално работи и тумби от хора преминават през него всекидневно...

 

...ми то на входа на всеки блок в България е като да играеш карти с няколко души...ето днес например се прибирам и докато отключа входната врата една пенсионерка се спусна и ми отвори отвътре...в същото време от асансьора слязоха други двама съседи и в един момент 4-ма се сбутахме и се озовахме на входната врата почти един до друг...без маски и всеки поздравява учтиво другите...не е е ли толкова опасно, колкото да играеш карти бридж белот с още трима..?

 

...това извънредно положение им се услади...могат да си правят каквото им скимне...

Koчо

Смешни картинки. Предателят смешник, а полицията - дважди с това публично докладване. Но е мило да си говорим за такива неща - връщат ни в детството.

lalluger

Че на Запад това не е лоша черта, а будна гражданска съвест. Как иначе се прави общество? 

 

Умберто Жеко

а на  Бонсови поляни миналаат седмица имаше 2000 на съборче...

Ужазт.

 

па з аметрото..дубря ,че никога не съм влизал в това съоражение. калпаво и мръсно.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Да реднеш едно покерче с приятели и да те глобят за карантина, не за хазарт- това е обидно!Докторе, пишете в причина за смърта "сифилис" , не "Ковид 19".Да ме запомнят като ебач на 90 години, не като сополанко и посерко!

SgtTroy
снимка на SgtTroy

тва в комлука или не е уточнено?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

В комлука няма да стигне остатъчната армия да влезе.Ако само ги бият ще е добре.

Georgi Georgiev...

Няма такъв закон за неизлизане от домовете! Нито пък за пушене на открито. Как ги мислите бре?!😄

Mars11

   Изроди. Казвах ви, не давайте на шебека граната в ръцете.

Johnny2965

А иначе ги е страх да влязат в циганските махали!?! Нещастници!

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

Сега масово  булгаристанеца  кодоши в полицията " Пък Петров излезе да се разхожда  а няма куче"

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

"Междувременно с 5000 лева е глобена жена, която обяснила, че е излязла да изхвърли боклука. "

 

Предлагам полицията в помощ на гражданите, периодично да минава от апартамент на апартамент и да пренася боклука до кофите. Така няма да има нарушения.

nebenebe

Полицията у нас никога няма да бъде уважавана. Съставът и е под всяка критика, като се започне от министъра. Безброй служби за лежачи.

3biri

Нали се сещате, че тези истории за цигарата и боклука са пълна глупост! Вървях си аз из гората и един застрелян глиган се метна на рамото ми.

Дежурния

Има снимки на пловдивския пушач. Обстановката около него не прилича на вход на блок, а на алея на парк. Жената дето си изхвърлила боклука, също отишла да го направи в този парк, според дописката със снимките.

"Близост до дома" е доста разтегливо понятие, например и 1-2 километра също може да се сметне за близо, на фона на разстоянието до Бергамо например.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Човекът ми е съсед,

Изгледай репортажа да видиш, къде е блока.

Разстоянието до входа е не повече от 10м.

Алея е ,ама, крайбрежна, не е парк.

Булевард се води, даже.

Всеки ден е пълно с хора ,дето си разхождат кучетата.

Интересно тях що не ги глобяват.

Освен това адресната регистрация би следвало да е достатъчен повод да приемат думите му за достоверни.

Да не говорим, че човекът е бил сам, не са били група.

Пълни смешници.

Invisible

  Журналистките за за е.ане, защото разпространяват непроверени истории.

wreckage
снимка на wreckage

За разлика от?

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

PR отделът на МВР пристига яростно и лавинообразно.

Кога гражданите ще приемат, че е напълно нормално да те глобят 5 средни работни заплати, че си се разхождал в парка?

wreckage
снимка на wreckage

немалък процент од гражданите одобряват. 

Отделен въпрос е доколко одобряващите одговарят на неопходимите условия, за тва да се нарекат "граждани".

 

Предвит малобройността на населението и факта, че че границата между "офце" и "граждани" е доста размита у нас, доста од принадлежащите към първата група активно членуват и въф фтората.

3biri

Офце!? А да не би да са уфсе?

Invisible

  На 27

 

  "че че границата между "офце" и "граждани" е доста размита у нас, ..."

 

    Но всичките са народ.  И могат да гласуват даже.  Вчера стана дума за народа.  

    А овцете трябва някой да ги води.

KTP

Офце!? А да не би да са уфсе?

 Всъщност са уфзе. А ако е единствено число женски род е уфзъ! 

Страници

×