Quantcast
Хиляди граждани молят Ананиев да разреши спорта и разходките в паркове | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Хиляди граждани молят Ананиев да разреши спорта и разходките в паркове

Хиляди граждани призовават да бъдат предложени законни варианти за практикуване на индивидуален спорт и регулирано индивидуално придвижване в природни и национални паркове по време на извънредно положение. Това става ясно от сайта peticiq.com. Петицията е от вчера - 6-и април, адресирана е до здравния министър Кирил Ананиев и до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, като само до днес са се подписали над 1150 човека. 

"Осъзнавайки опасността от глобалното разпространение на Covid-19, напълно разбираме и подкрепяме всички мерки, които правителството на Република България и Столична община наложи и прилага до момента", се казва в петицията. Гражданите обаче молят да бъдат разгледани възможностите за разрешаване на индивидуалния спорт и свободното индивидуално придвижване в природни и национални паркове, като това бъде регулирано с нужната разпоредба, позовавайки се на международни изследвания за здравето, доказващи ползите от движението сред природата, и това, че редица държави по-света да разрешават свободно индивидуално придвижване и спорт в природни и национални паркове, но с нужните регулации за ограничаване на разпространението на Covid-19.

В петицията се посочва, че е задължително да се спазват всички препоръки, свързани с хигиена по време на кризисното положение, да се спазва дистанция при разминаване по пътеки, както и да бъде ограничен достъпът за рисковите групи (в определени часове или категорично). Гражданите отбелязват, че разбират, че е задължително да се забранят струпването на групи хора, освен когато цялото семейство или домакинство се придвижва “заедно”, както и пикниците с повече от едно изолирано семейство. "Разбираме, че се изискват: съзнателност, дисциплина и отговорност от страна на гражданите по време на тяхното движение, контролни органи в натоварените райони или ако е необходимо изграждане на специални пропускателни пунктове, които да следят броя на влизащи и излизащи хора по натоварените пътеки, ясни правила, които гражданите да спазват", се казва още в петицията.

"Надяваме се, че Министерството на здравеопазването и Столична община имат ресурса да предприемат извънредни стъпки за прилагане на най-новите насоки от държавните и международните органи за обществено здраве, като подкрепят усилията на правителството за насърчаване на социалното дистанциране и забавяне на разпространението на COVID-19, но предложат варианти за законно придвижване в природни и национални паркове за гражданите, с цел запазване на физическо, емоционално и психично здраве", завършва петицията. Авторите й смятат, че от тази “възможност” за движение биха се възползвали основно семейства с деца, професионални спортисти и активно спортуващи млади хора, които в следващите месеци ще имат жизнена нужда от повишаване на имунитета, тъй като ще са активната работеща сила в страната.

Разходките в паркове, както и събирането в градинки, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места, бяха забранени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на 20-и март т.г. От забраната обаче бяха пощадени собствениците на кучета, които могат да разхождат домашните си любимци, но без да се събират с други стопани на кучета. Вече има и наложени глоби на граждани, които не спазват мерките.

 

 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА
Интервал

Ако властта наистина е загрижена за народа, то следва бързо да вземе това лесно решение:
Парковете се обявяват за "Розова зона", а разходката е позволена в тях за два часа, след изпращане на SMS на цена 1,80 лв. без ДДС, като в него се съгласяваш, че ще спазваш подходяща дистанция от кучета, котки, други разхождащи се, както и от милиционерите, проверяващи за изпратен SMS. За инвалиди и деца да е безплатно през първия час.
Толкова е лесно.

vasilevil

То и сега можеш да се разхождаш.Никой не е забранил ходенето по улиците.Има булеварди дълги по 5-6 километра с тротоари и велоалеи.Какъв е проблема?

Iberia
снимка на Iberia

Хиляди граждани молят Ананиев да разреши спорта и разходките в паркове

 

Кои са тези хиляди?

От къде?

 

По селата и малките градчета никой не е пропищял за разходки в паркове и спорт на открито.

Балабаец

Повече от половината от населението настраната живеят в София и в областните градове.🐑

Iberia
снимка на Iberia

Да се върнат на село, да си копаят градините, да гледат добитък - хем спорт, хем слънце, хем въздух.

 

А не в София и в областните градове да разхождат кучета и да отглеждат хамстери в клетка.

Иван111

Докато се молим .... ще е все така ...

Lillian
снимка на Lillian

тук дали мога да напиша нежно - лигльовци мамини😎

Slava
снимка на Slava

7

Вт., 07/04/2020 - 13:41 (нов)

Lillian

тук дали мога да напиша нежно - лигльовци мамини😎

 

Присъединявам се - спорт на терасата, чист въздух, слънце, тишина, само птичките пеят.🌞🐦🏃

Дохс_Читем

Като изключим факта, че "тераса" в последно време стана нарицателно у нас, немалка част от населението няма такава, или поради природнобитови и културни особености на собственика тя е остъклена. В малкото случаи, в които терасата наистина е запазила автентичния си вид, тя страда от природнобитовите и културни особености на комшията, който се чувства длъжен да си изхвърли угарките от цигари, целофана от кутията им, листата от цветя, които гледа на собствената си тераса и усърдно пощи за сметка на съседите.

KTP

Това да не може да излезеш и да потичаш в парка, щото ще си нарушител, е най-най-тъпото от изцепките на Ананиев... днес докато се връщах с колата от /не се чете/ и гледам че някакви хора са буквално принудени да тичат покрай булеварда! Такава тъпня ако не е измислена от ГЕРБ то няма от кого друг да е... 

Талибан

Никой не е забранил карането на колело и тичането. Забранено е да събират огромни тълпи, каквито неминуемо ще се съберат, ако Ананиев разреши ходенето в парковете. Все пак аз съм съгласен с исканията - нека естественият отбор реши задачата.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ананиев прави това, което е сънувал Боко.

Никой от правителството няма инициатива.

Няма дори правото да даде идея, рискува благоволението Му.

Звън®
снимка на Звън®

Онанев има характерното излъчване на пръдлив, плашлив и алчен чиновник. Душицата му е дребнава, скучна, сива като тротоар. Свряна е да живее в гарсониерата на подпръцкващия му задник. Влюбен е в Тиквония и често сънува как се любят с него под цъфналите банкянски магнолии. Според изследване на БАН, това е най-романтичният му сън. Апропо, Онаниев страшно мрази българския народ. В прощално писмо до своя бивша любовница, той пише:

 

- Мила ми Агрипино, знай че после тебе, най-много мразя българския народ!

Banshee
снимка на Banshee

:)) Може и да сме си лигльовци и лигли съвременните хора, сравнени с героичните си предци, ама все пак без кауза по-трудно се носи на мъка. Никаква кауза не е да угаждаш в името на Дисциплината на прищевките на неграмотни министри, решили, че ковида излиза от гората и парковете.

Съвсем здрави хора могат да се поболеят сериозно от обездвжване.

Талибан

Съвсем здрави хора могат да се поболеят сериозно от обездвжване.

Днес ходих на пазар с колело. Избрах възможно най-дългия маршрут. Какво пречи на хората да правят същото, за да не се обездвижват? Нима само в парковете е възможно движението?

Banshee
снимка на Banshee

Не, ама къде е логиката да е по-безопасно по улиците, отколкото в парковете? Със същия успех може да затвори някои  улици и да ни накара да се промъкваме през канализацията.