Quantcast
И аптеките се обявиха срещу коридорите за млади и стари | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

9 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
И аптеките се обявиха срещу коридорите за млади и стари

Съпротивата срещу забранените часове за пазаруване в хипермаркети и аптеки и разделянето на млади и стари расте. Оказа се, че здравното министерство не е съгласувало мярката с търговските вериги, а с аптеките дори не я е обсъдило. В момента хора под 65 години нямат право да пазаруват храни и лекарства между 13.30 и 16.30 ч., а в аптеките има и сутрешна забрана за по-младите - от 8 до 10 ч. Това води до нежелани парадокси - следобед примерно при празна аптека млад човек не може да си купи лекарства, а привечер започват да се трупат хора и се вият опашки.  

Вчера министърът Костадин Ангелов призна, че вижда опашки, но изрази учудване, че т. нар. зелени коридори будят толкова критики и страсти, защото бил съгласувал въпроса със "заинтересованите страни". Той цитира конкретно името на Йордан Матеев, председател на сдружението, което обединява повечето големи търговски вериги у нас. Тази сутрин обаче самият Матеев опроверга здравния министър, като каза, че наистина няколко пъти са обсъждали въпроса за разделното пазаруване за двете възрастови групи, но не са постигнали съгласие. Дискусията е била по телефона, поясни представителят на хипермаркетите в предаването "Чети етикета" на Би Ти Ви. Търговските вериги са настоявали да се прилага познатият от пролеттта вариант на "зелени коридори" - възрастните хора да могат да пазаруват по всяко време, но интервалът 8-10 ч. да е запазен само за тях, или просто да се препоръча на по-младите да избягват този часови пояс. 

Също в предаването "Чети етикета" стана ясно, че другата "заинтересована страна"  - фармацевтите, изобщо не са били питани за "зелените коридори". „Аптеките просто видяха заповедта на министъра“, каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. 

Ние сме здравни заведения, по принцип работим с пациенти и винаги сме взимали мерки, а сега още повече - в аптеката влиза само по един човек (ако е малка), или по един на гише (ако е голяма), така че изобщо няма нужда от никакви коридори и забрани, обясни фармацевтът. 

"Наличието на коридори и забрани води до това, че между 13:30 ч. и 16:30 ч. аптеките са практически празни, а след това се извиват огромни опашки. Има спешни ситуации и се налага ние да излизаме пред аптеката, за да можем да обслужим пациент, който не може да влезе заради забраната", посочи Вълев. И почерта, че в "Спешна помощ" няма и не може да има "коридори" за млади и стари.  

 

Кога и как

"Добре е да се следват естествените навици на хората – възрастните обикновено пазаруват сутрин, а младите следобед и вечер", обясни Йордан Матееев. „Настоявахме да няма два коридора, за да не се запълни почти целият ден с ограничения. Държахме следобедният коридор да не е повече от два часа. След 16 ч. вече отиваме в пикови часове за пазаруване. По всички телевизии се виждат кадри на струпвания около 16:30 ч.“, отбеляза представителят на хипермаркетите. Търговските вериги предлагат да има "доброволен" коридор между 8 и 10 ч. - без забрани и ограничения, просто на хората  да се препоръча да пазаруват в този интервал, ако са на 65 и повече години, а ако са по-млади, да се въздържат да ходят по магазините точно тогава. 

 

Здравният министър още вчера обеща, че ще има ревизия на "зелените коридори". Среща за обсъждане на промените обаче още не е насрочена. 

Към статията във в. СЕГА
Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...едва ли някой ги спазва тия коридори по аптеките...вчера следобед в 16 влязох в една аптека да купя парацетамол и ги питах първо дали може да вляза, заради коридора...казаха ми. разбира се...влизайте....

 

...в хранителните магазини имат охрана и там вардят но по аптеките няма пазачи и няма кой да варди...

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Непонятно ми е това настояване на интервала 8.00 - 10.00. Очевидно е неподходящо за възрастни хора с оглед идващата зима. Много по-логично ми се вижда да е по-късно, например от 9.30 или 10.00.

nebenebe

Царе сме на разделението. Време е да отворят коридори за грозни и красиви, после за умни и прости. Ред трябва да има в таз дръжава. И да се знае кой командува.

ejko

В зората на цирка,който сега у нас му казват "демократичен преход" в паспорта(още нямаше л.карти) се вписваше -"гласувал".Някои хора си задаваха въпроса :предстои ли време,в което ще се отбелязва в паспорта-"ял"?

Паисий2

Цесекар, тебе може и да са те обслужили, обаче мен ме отрязоха. Нищо, че аптеката беше празна и нямаше възрастни хора да чакат на входа! Та питам, беше ли ми отказана медицинска помощ или не? А, ако не ми трябваше парацетамол, а валидол и поради отказа получа инфаркт, тогава какво правим?

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Поредното разделение на хората с всички грозни сцени произтичащи от това. Мен са ме спирали сутринта да вляза в празния Лидл, щото пъдаря на входа не пуска. И колкото е по-илюзорна въпросната власт дали да те пусне или не, толкова повече се вживяват. Манталитет...

Разделението няма никакво смислено основание. И така всички сме с маски и доколкото ни е акъла спазваме дистанция помежду си. Често обаче има хора, които не спазват личната дистанция и ти се завират отгоре все едно не сте на опашка, а в препълнена дискотека...

   

 

 

zumer

 

Зелени коридори?

А в автобуса пътуват всичките заедно, чакаш 10-15 минути на спирката и вътре е 

препълнен до степен, че като си вдигнеш краката не може да паднеш.

Въобще за какви мерки говорим, каква дистанция?

Всичко ми се струва, че е пълна бутафория.

Като няма самосъзнание, нищо няма да се получи.

Азбукарче

Тези коридори са излишни и трупат напрежение между хора и институции. Изключително рядко виждам хора без маски или с неправилно поставени такива. Вече инстинктивно отстъпваме при по- близък физически контакт. Не социален, както искат да ни внушат. Как ли ще продължим размножаването при дистанция от 2 метра?!