facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Истината е там някъде

Казаха ни, че сме във война с невидим, но изключително яростен враг. 

И както във всяка война - първата жертва е истината. Едни лъжат, защото някаква теза им се струва изгодна, други фантазират според нрава и въображението си, трети подслушват шепота на небесните сфери, четвърти (най-голямата група) просто плямпат каквото им хрумне и дават воля на логореята си - особено, ако са членове на щаб и няма кой да ги перне през устата за неприлично държание на обществено място.

Примерно - броят на корона-жертвите в Китай. По официални данни те закриха епидемията в страната с краен брой жертви - 3292. Според публикация на движението Фалун Дафа жертвите в Китай са може би 2 млн. (Изчисления по косвени данни като мобилни абонати и под.) Фалун Дафа са силно репресирана в Китай общност, поради което и техните публикации срещу китайската държава са пълни с недоказуеми бомбастики. И както каза една приятелка -

 

истината за жертвите в Китай е някъде между 3292 и 2 млн. 

 

Друг пример - носете маски, не носете маски. Казват го лекари, доценти, професори, авторитети. Единият авторитет ти казва, че само маската ще спаси теб и баба ти, другият авторитет казва, че маската е вредна. 

При такъв остър и неразрешим конфликт на авторитети в кризисна ситуация, за да се запази единството, е необходим един краен авторитет - лидер или авторитарист, който да реши въпроса неекспертно и радикално. 

Като такъв кризисен мениджър през годините се е доказал Бойко Борисов и затова всички трябва да го подкрепим.

Аз например вместо да се закачам с него, ровя дебелите книги и си правя разни справки. 

Голям препъни-камък е крилатата фраза за

 

истината като жертвен добитък на войната 

 

Кой е произнесъл за пръв път фразата, че истината е първата жертва - и тя да полети през вековете, за да стигне до фейсбук-сборниците с цитати? 

Едни приписват фразата на древнокитаеца Сун Дзъ, други твърдят, че е родена от древногръка Есхил, който е участвал във войните с Персия и е съвременник на първия в света маратон. Трети, разбира се (най-голямата група), цитират фразата, както дойде или дори я приписват на свой роднина: "Както казваше дядо ми..." Между другото, Сун Дзъ и Есхил са живели долу-горе по едно време - към средата на 6 в. преди новата ера. Но не са се виждали face to face и tête à tête, защото между тях стояла Персия, през която и вирус не можел да прехвръкне по онуй време. Ако приемем, че истината е някъде по средата, може би трябва да се съгласим, че фразата "истината е първата жертва на войната" е създадена в Персия от някой мрачен поет. 

Повече съгласие има при цитирането на подобна фраза за войната и лъжата - това дори Бойко Борисов го знае и цитира правилно Ото фон Бисмарк - дето най-много се лъже преди избори, след лов и по време на война. Така че - когато Борисов цитира "Карамазови", Чърчил или Библията, си запушвайте ушите. Когато цитира дядо си или Бисмарк - може да му се отпуснат 3-4 см доверие.

Истината е като политиката - изкуство на възможното. Но и тук има разногласия - кой е казал за политиката като такова именно изкуство? Най-много я лепят на Бисмарк (тоя пък всички крилати фрази пуснал в полет!). Но се среща и като

 

рожба на Хенри Кисинджър или Николо Макиавели 

 

В тритомните мемоари на покойния олигарх Борис Березовски "Изкуството на невъзможното" този цитат е заложен в основата и се казва така. "Политиката е изкуство на възможното", според Макиавели, а пък според Березовски - "Революцията е изкуство на невъзможното. Контрареволюцията не е изкуство."

Березовски беше елцинист, после путинист, след това милиардер изгнаник заради непреодолими различия с президента.

Накрая искам да подчертая, че цитирането с грешки не означава липса на качества и отдалечаване от Истината. 

Ботев например в епиграфа си към "Гергьовден" цитира (явно по памет) Пушкин, обаче хем го цитира грешно, хем приписва стиховете на друг поет - Николай Языков. 

И пак си е Ботев, и пак е носител на велика национална Правда. 

Към статията във в. СЕГА
Mitnicharъ

Паралелът "Ботев-Боко" уби  децкото в мен. 🙈🙊

Google

Нито е умно, нито е смешно, нито информативно - докога ще се появявате?

Mitnicharъ

По-интересно  е, герботролите докога ще се появавате... То е ясно, де - докогато "Влади" има пари за вас.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Що бе всички ценители на  некадърника сте какви? Всички 💩 сте от 1 партия  - на дебилите.

Хресвате си доносници и нпо та.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Е ти като л💩нотрол нали си доволен?В Орландовци има места за вас.

Чичo

Бездарието и тъпотията винаги са били любими на пръмовците

Plamen Paskalev

Не мога да повярвам, че идиот като г-н Балев пише редовно в сериозен вестник като Сега.

×