facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Как се каляваше карантината

Някои съображения по повод най-новите мерки.

Най-новите мерки са - има-няма маски по аптеките, длъжен си да носиш предпазното средство на публични места под заплахата от мултихилядна глоба. Аз направих едно проучване и тъй като сборовете, седенките и тлаките са забранени, социологическите ми наблюдения са от виртуални сборища - соцмрежи, групи, клубове - както и дочути реплики от съседни балкони.

(Моля властите да ме похвалят, че спазвам мерките за изолация, макар да не ми е санирано жилището.) 

Затягането на гайките и крутите мерки за борба с коронавируса тласкат настроенията на народа в две посоки. 

Едната посока на гражданските настроения вече я коментирахме много пъти - част от населението бурно аплодира всяка мярка, без много грижа за граждански права, свободи и други либерални глезотии. "Може да не харесваш този или онзи генерал/каскет/кубе, но са прави за военното положение."

Друга част от населението залита към другия полюс - те смятат, че няма никакъв вирус, това е измислица и демагогия, продавачи на страхове искат да ни заробят под благовидния предлог, че се грижат за здравето и живота ни. Венсеремос, долу тирана, долу вируса, дайте да счупим телевизора и да си гледаме живота. 

И двете тия посоки на съждение и реакция не водят към разумни изводи и достойно поведение - половината население е готово да посрещне диктатурата с хляб и сол, другата половина е готова да го удари на анархия и кърджалийство. Естествено - огрубявам и преувеличавам, но такива настроения има и те не са за пренебрегване. 

Логиката на властта изглежда е - тъй като мерките не се изпълняват хептен стопроцентово от населението ("Нема са да си играеме на жмичка, те си мислат, че е игра това..."), нека да ги натегнем по-яката тия мерки, белким шашкъните се излъжат да изпълняват поне разумната част. 

Разходката в парка е здравословен акт при спазване на разумна дистанция - но населението не се разхожда, а се струпва, затова властта забранява разходките изобщо.

На Витоша също е незаконно да се качиш, макар че гората е широка и място под слънцето има за всеки - с необходимата социална дистанция. Човеците биха могли да се разхождат като самотни маргинали - каквато препоръка дава и Световната здравна организация. Да си горят мазнинките, да си укрепват имунитета.

Но в сегашното извънредно положение това е забранено и който заобиколи КПП-та, за да се разходи в природния парк, би бил нарушител на обществения ред, макар с нищо да не утежнява пандемиологичната обстановка.

Така с полуадекватните мерки гайките се натягат и неустойчивите се радикализират - в условията на пандемия хората си захвърлят обичайните възгледи; либералки стават консерви, консерватори развяват знамето на свободата с голи гърди като Дьолакроа, Борисов сам не си вярва на мерките и ги нарушава непрекъснато ("заврях под тая маска!), Цветанов не може да си стартира политическия проект, а главният прокурор Иван Гешев единствен проявява разум и чака да му напишат новите думички, които трябва да изрецитира утре. 

 

Към статията във в. СЕГА
ЕМОКОМ

Средно за една година в България се регистрират 3282 смъртни случая от рак на белия дроб

 

3282/Година

274/Месец

 

Средно за един ден в България се регистрират поне 9 смъртни случая от рак на белия дроб

 

поне 9 смъртни случая на ден от рак на белия дроб

×