facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Китай и САЩ влязоха в технологична война

Китай забрани на държавната администрация да използва компютърна техника и софтуер, които са произведени в чужбина, писа в. "Файненшъл таймс". Институциите имат срок три години да инсталират напълно технологии и машини, произведени в Китай. За първи път Пекин предприема конкретни стъпки, за да ограничи употребата на чуждестранни технологии в страната, отбелязва изданието. От известно време Китай се опитва да намали зависимостта си от произведени зад граница части за компютри като чипове, след като избухна търговският конфликт със САЩ. 

Решението на Пекин е удар срещу американските мултинационални компании като "Хюлет пакард", "Дел" и "Майкрософт", а освен това е и реципрочна мярка срещу намеренията на Вашингтон да ограничи използването на китайски технологии. Търговската война между Китай и САЩ прераства в технологична "студена" война, коментират анализатори. 
Администрацията на президента Доналд Тръмп забрани на американски компании да правят бизнес с китайската телекомуникационна компания "Хуауей" по-рано тази година, а през май "Гугъл", "Интел" и "Куалком" съобщиха, че ще замразят сътрудничеството си с "Хуауей", припомня в. "Файненшъл таймс". САЩ обвиняват "Хуауей", че върши шпионска дейност в полза на Китай, а изгражданите от нея мрежи от пето поколение имат сериозни недостатъци.

Решението на властта в Пекин ще засегне между 20 млн. и 30 млн. устройства като компютри и др., чиято подмяна трябва да започне от 2020 г. Според в. "Файненшъл таймс" догодина предстои да бъдат заменени 30% от произведените зад граница компютри и софтуер в държавната администрация, през 2021 г. - 50%, и през последната годината от определения от Пекин краен срок ще бъдат подменени 20% от използваните в китайската държавна администрация технологии. Преходът няма да бъде лесен, тъй като голяма част от софтуерните продукти, ползвани от институциите, са разработвани за програмата "Уиндоус", която е дело на "Майкрософт", а компоненти в китайските компютри "Леново", използвани в правителствени агенции, се правят основно от компании в САЩ.

 

НАКАЗАНИЕ

Глоба от 3.6 млн. евро наложи Унгария на компанията Фейсбук заради лъжливи послания към потребителите, съобщиха местните медии. Според Агенцията за защита на конкуренцията в Будапеща, която следи и за защитата на личните данни, твърдението, че социалната мрежа е безплатна, е подвело потребителите. Според ведомството Фейсбук генерира печалби от използването на активността на потребителите в интернет и на техни данни, които служели за “заплащане“ за услугите. Унгарският регулаторен орган твърди, че подвеждащите твърдения са били видими в социалната мрежа от 2010 г. до 23 октомври 2019 г. Агенцията подчертава, че Фейсбук е променил правилата и условията за ползване тази година под натиска на ЕС.

Към статията във в. СЕГА
Ракурс
снимка на Ракурс

ау то в булгаристан  ката ден лъжи но няма кой да наложи  милярди глоби.

×