Quantcast
Лозан Панов пита какво е качеството на обвинителните актове на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Лозан Панов пита какво е качеството на обвинителните актове на Гешев

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пити главния прокурор Сотир Цацаров за качеството на обвинителните актове на единствения кандидат за приемник на Цацаров Иван Гешев.

Трябва да се прецени качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор обвинителни актове, а не само на обема на неговата дейност в количествен аспект, настоява Панов.

От кабинета на Панов цитираха писмото му: "Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват преди всичко въз основа на непосредствено запознаване със съдържанието на изготвените от него актове. Тиражираната изключителна оценка на способностите на кандидата неминуемо означава, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес; способност за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умение за подбор на релевантните доказателствени материали; умение за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаване на съдебната практика. Съдържанието на актовете на кандидата е източник и на информация за прецизността на използвания от него правен език, общата езикова култура и умение за ясно изразяване.

Известно е също така, че преценката за професионалната квалификация на магистратите се гради освен на общи количествени, преди всичко на качествените резултати, постигнати в практическата му дейност. Те могат да бъдат преценени и коментирани само при наличието на непосредствени впечатления от конкретната му работа като прокурор.

С оглед изложеното информираният вот в процедурата за избор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата по конкретни дела, по-специално с изготвени от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, по които е протекъл редовен инстанционен съдебен контрол."

Панов припомня, че докладът за качествата на Гешев, написан от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е основан върху документи и статистически данни за неговата дейност като прокурор, като отразява обема на неговата дейност само в количествен аспект. Липсва каквато и да е информация за качествения аспект на извършената от него работа.

От документа става ясно, че за 10 години - Гешев е внесъл в съда 230 прокурорски актове, по които са осъдени 233 лица. Няма анализ и коментар на конкретни прокурорски актове на кандидата, поради което няма как да се изведат обосновани изводи за качествената страна на дейността му. Показателно, според Панов, ще е и да се проучи качеството на работата на Гешев в спецпрокуратурата, "тъй като съгласно констатациите в доклада преписките и делата в тази структура са се характеризирали със завишена фактическа и правна сложност и с обществен интерес".

"Най-достоверна база за изводи относно правната компетентност на кандидата са окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове, поради което следва да се предостави информация за номерата на съответните съдебни дела и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите наказателни производства", завършва Панов писмото, което е пратено и до Висшия съдебен съвет

Към статията във в. СЕГА
Solace

Ей ся Лозан пак ще бъде погнат от гешеф(т)арите...

Хулиган

какво е качеството

Защо пита?

Качеството го видяхме всички в шоуто "Арестуване на Иванчева"...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Stern

Вече не сме във време, когато е разумно да се задават такива въпроси.

Това време свърши, когато Цвък стана вътрешен министър и наложи "иновацията" обвиненията и присъдите да се издават по телевизията, от всеки друг, но не и от съд.

Като, успоредно с това, се осъзна, че в докладите и отчетите много добре стоят количествените показатели, числа, ясно разбираеми и смилаеми, докато качествените оценки не биха се разбрали от 80%.

Тата-ра

Много пък искате . То способности , то задълбочени познания от Гешев . Ей сега ще ви изпрати "Под игото " и ще ви затапи за някакви си човешки права .

Интервал

Качеството е гербаво. За ценители.

Хаджи Генчо-A

       Абсолютно правилен въпрос на Лозанов !

       Ха да видим ще има ли отговор и какъв ще бъде.

       Много ще ми е интересно.

       Щоуто "Гешев" няма да спре скоро.

 

 

Forza NATO

?  Лозан Панов

 

Ясно е какво (ако въобще) ще отговори Цацата, но пак е добре да се пита.

bay Dragan

Съдейки по това какво ни показвва тиливизура, балкан разлика има между Гешев и Панов.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Показателно, според Панов, ще е и да се проучи качеството на работата на Гешев в спецпрокуратурата, "тъй като съгласно констатациите в доклада преписките и делата в тази структура са се характеризирали със завишена фактическа и правна сложност и с обществен интерес".

Ма. то качеството дриймтимът го демонстрира съвсем наскоро - за всека нова инстанция - директно нов обвинителен акт. ?