Quantcast
МВнР: Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

47 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
МВнР: Руски военно-транспортен самолет е прелетял над България

Руският военно-транспортен самолет е прелетял над България в съответствие с приложимото за случая българско законодателство. Това заявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирани от БГНЕС.

„Военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство“, се казва в изявлението.

Коментарът на външнополитическото ни ведомство бе по повод на интервюто на проф. Тодор Тагарев за БГНЕС, че руски самолет със зенитни ракети С-400 е прелетял над България, за да участват във военното учение „Славянски щит 2019 г.“ в Сърбия.

В нощта на 22 и 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград, посочи той и подчерта, че не става дума за граждански полет.

„Абсолютно задължително е да се получи разрешение от българските официални власти. В противен случай такъв самолет на чужда държава би бил цел на нашите ВВС. Ако ВВС не са уведомени, че ще има такъв полет, би трябвало да го спрат, но изглежда всичко е минало спокойно и предполагам, че са били уведомени. Най-вероятно от съответната дирекция на МВнР“, обясни проф. Тагарев, който е бивш министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г.
Според Закона за отбраната разрешението трябва да бъде получено от Дирекция консулска във външно министерство, което информира оперативния център на ВВС, обясни процедурата той.

Проф. Тагарев посочи, че България е можела да спре подобен полет и припомни, че през 1999 г. страната ни, която още не беше член на НАТО, не допусна руски самолети за Сърбия в разгара на Косовската война, когато диктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония.
Подобен случай имаше и наскоро през 2015 г., когато нашите власти отказаха полет на руски самолет за Сирия, за който се твърдеше, че превозва хуманитарна помощ, а според друга информация военно оборудване и муниции.
„През 1999 г. имаше полет от Русия за Сърбия и българското правителство не му даде коридор. И в по-скоро време се е случвало с руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия, които не са били допускани от МВнР през 2015 г., когато министър беше Даниел Митов. Така че това не е прецедент. Още повече има една статия на АП, в която се казва, че Румъния и Унгария не са дали коридор на руснаците. Обяснявам си го като неразбиране значението на този факт. Това би било най-лекото обяснение“, каза Тагарев.

БГНЕС припомня, че на 24 октомври руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е изпратила ЗРК С-400 и Панцир-С в Сърбия за участие в съвместно руско-сръбско военно учение. Учението беше посетено от президента Александър Вучич, който заяви, че Белград иска да придобие ЗРК С-400, но не може да си го позволи. "Искаме и С-400, но само ако руснаците ни го оставят, иначе не можем да си го позволим", каза тогава той.

Съвместното военно учение приключва утре.

Миналата седмица на посещение в Белград беше и руският министър-председател Дмитрий Медведев, а веднага след това в Москва беше сръбският премиер Ана Бърнабич, която подписа там договора за присъединяването на Сърбия към Евразийския икономически съюз.

Брюксел направи официално изявление по този повод, предупреждавайки Сърбия, че не може да членува в Евразийския съюз и да преговаря за членство в ЕС.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Johnny2965

Е, и?

банда

А ма а де....

Къф наистина е проблема?

Непримирим

Ами България, като членка на НАТО показва, че е един пробит цървул... Другите членки на НАТО отказват, защото е ясно като бял ден, че въпросните ракети няма да се завърнат в Русия и че "учението" е просто банален предлог за фактическа доставка на оръжие. Според Вучич, Сърбия не може да си позволи ракетите, но пък руснаците ще ги разположат безплатно.

Генчо Бончев

Няма никакъв проблем.

Всяка сутрин като изляза на балкона и виждам следи от нощни полети посредством които ни пръскат някакво вещество, което после с часове не се разсейва.

Е, това са братята американци.

А ние сме в ролята на опитни мишки.

Grim
снимка на Grim

Е някой си преминават, че даже и остават без да питат и без да плащат. Въпросът тук е къде е новината? Хората са си пратили заявка минали и заминали където си имат работа. Преди две години с очите си видях как през София мина конвой с Пейтриът СМ 3 в 3ч. сутринта дали беше за Румъния или остана тук ни гък ни стон ни вопъл, някой осведоми ли ви тогава?

Apolitichen

някой осведоми ли ви тогава?

Осведомиха ни - след неуспешния преврат срещу Ердоган Турция беше "наказана" с извеждането на американските "Патриоти" от Инджирлик в Румъния. Тогава агентите на ДС, Сашко 11 (Илиян Василев), БОГДАН (Веселин Дремджиев), агент Димитър (несъстоялият  се стипендиант на разузнаването Иво Инджев) врякаха тревожно, че САЩисаната техника подминала България и отишла в Румъния.

Хулиган

Схемата е повече от 100-годишна.

Първо великите сили обучават местните, колко е патриотично да станат пушечно месо.

После се хващат за главата, че полуостровът се превърнал в буре с барут...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/04/kmeta-prikazva-s-voennen-dostavchik/

Любопитkо

 Въпросът тук е къде е новината?

Ама наистина ли не съзнаваш къде е новината?!?

 При условие, че нашите МВнР и МО знаят за къде и защо лети руският Ан, при условие, че по всяка вероятност са  наясно за естеството на товара  и при условие, че Румъния и Унгария са забранили прелитането му над тяхна територия!?! И въпреки всичко нашите  разрешават?!?

Това  е новина, която не може да се отмине току-така...

Apolitichen

Румъния и Унгария са забранили прелитането му над тяхна територия!?!

В Румъния и Унгария доходите са по-високи от тези в България и може да не им трябват приходи от транзитни такси от самолети. Или пък техните РВД-та не са толкови добри като нашето да осигурят въздушен коридор.

Всъщност за какво е тово сравнение? Да се докаже, че България трябва да остане стабилно бедна!?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Нека не забравяме,че прошлата неделя край Спаската Башня се въртеше едно очилато ухилено момиченце.Не знаейки изопще как е попаднало там.Както само се оправда пред един микрофон девойчето:''Русский пАнимиу, но не гАвАриу''.Оказва се, че она солгала.Опять!Никакой русский не понимала, тъй като на въпроса на тов. Тъжния Кон:''Катенька, ты даёшь мне....?'', тя сразу го прекъснала с офертата:''Даю Сергей, даю!'', хвърляйки немногозначни белтъци към събеседника си.Червеният кремльовски дувар мълчи греховно какво е станало после, обаче баш тогаз(точнее на другата вечер) е прехвърчал аероплана с гирлянди и конфети ''земля-въздух''.Тая издънка явно е подразнила ангелите небосни из параклиса ''Св. Коза Задокеанска'', находящ се в Южния Парк до степен местният селски поп Боконит Факлоносец да се припоти многократно.Последвали са и люти заплахи за разпопването Му.В искрено разкаяние и за да получи опрощение, се наложило няколко деня позже, пърдон-афтър, да биде въйгнат из страната ни фърст секретар на русския пАсоль.С обвинение, че не бил никакъв дипломат, а просто Гарабед Шпионина.

Любопитkо

Нека не забравяме,че прошлата неделя край Спаската Башня се въртеше едно очилато ухилено момиченце.Не знаейки изопще как е попаднало там.

Едно уточнение - до Спаската башня не го допуснаха. Само във висотката на Смоленская площадь.... Факт, сам по себе си говорещ, че "ухиленото момиченце" многократно е надскочило нивото но собствената си компетентност.

Желязко Желев

                 Ами на дипломатичен език са си припикали територията.Моя шаро прави същото.Лошото,че и други я припикават, даже................! За нас остава вонята и сметките по пребиваването.

                 Спомням си демократичната общност Три деня мълча август девейсет и първа беше.Ся пак ша помълчи дян два,че знаели се дали само припикаване е.

Каубой
снимка на Каубой

С удоволствие ще гледам надървените сърби, евроазиатци обкръжени от НАТО членове. О, стори зло, памаги!

Boris65

Да фюрера , императора Наполеон, разни шведски и пруски крале гледаха с удоволствие надървените евразийци. После някои се самоубиха, други ги убиха от удоволствие. 

TRIF007

Сега следва втора серия на играта. Не им даваме да се върнат с товара и го оставят в Сърбия. Пък комшиите черпят по една препечена за успугата...?

paragraph39

Пак НЕ разбрах:

ЗАЩО България НЕ трябвало било да дава разрешение на руски военен транспортен самолет/Ан 124/ да прелети транзит през въздушното пространство на България към Сърбия?! А?!

Само защото Унгария и Румъния НЕ били му разрешили?! Ами ако те са сгрешили?! А?!

Та, питам пак: на какво основание България НЕ трябвало било да дава разрешение руски военни транспортни/!!!/ самолети да преминат транзит за към Сърбия?!

А?!

ЛАФЪРДИЕВ

Само да попитам:

Мечтата на Баце - Хъб Балкан, откъде ще транзитира газ за Западните Балкани и Европата (Баумгартен Австрия)? Дали не е по продължението през Сърбия?

Щото към богатата на газ Румъния е все едно хладилници на ескимосите да предлагаш.

Или на Турция? Със Син и Турски потоци вече..

А за Гърция - от пускането на Син поток тя черпи газ и оттам. Не разчита единствено на българската тръба.

( Непросветените да се поинтересуват как Гърция мръзна с нас. Но на следващата година мръзна и поради авария на газопровода от Турция.) 

slavabg

Те С-ките отдавна са в Сърбия, ма БОКО трябва да си купи малко подкрепа за изборите от менте демократите... цирковете му не ли ги научихте вече? 

 

Таз антируска тема ще е само до балотажа, важното е едни "умници" да му подкрепят лелята, че иначе - страшотно - направо газове получава ?

 

Панаири, панаиииири ... и таз леля за кашмер стана  на стариииии годинииии! ?

paragraph39

/:/Брюксел направи официално изявление по този повод, предупреждавайки Сърбия, че не може да членува в Евразийския съюз и да преговаря за членство в ЕС.

..........................................................................................................................

Евразийският съюз, за разлика от Европейския съюз, НЕ е и политически съюз, а е митнически/ и в малка степен икономически/!

Евразийският съюз НЯМА негов Парламент, нито негово Правителство- за разлика от Европарламента и Европейската комисия на Европейския съюз!

Така че, НЕ виждам други причини, освен ПОЛИТИЧЕСКИ, Европейският съюз да е против участие на Сърбия в Евразийския митническия съюз, като кандидат за членство в Европейския съюз?!?

Май, пак става въпрос за увеличаване на Данъкоплатците, които да пълнят бюджета на Европейския съюз, чрез разширяването му- за радост на чичковците и лелките  в Брюксел?!

 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

С-400 ще донесат мир и сигурност на Балканите !

 

Чрез С-400 в Сърбия  Русия ще контролира  голяма част от Балканите и най-важните военни обекти в страните членки на НАТО - Румъния, Гърция и България.

 

Не искам да ви стряскам но не е далече времето, когато в Сърбия ще пристигне тактическо ядрено оръжие от Русия !

 

ТЯО също ще донесе мир и сигурност в нашия регион !

 

:))

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....туй хубаво, 'ма нищо не казваш за новите дрехи?

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо един Ан-124 може да пренесе доста минимално количество от "един дивизион С-400".

 

Полетите са били "десетки" и ако над България е бил само един е ясно, че другите са дошли през Полша и Унгария откъдето минава основния "военен въздушен мост" на Русия за Сърбия !

 

Да да, през Полша минава. Шот Полша ползва мноо руски газ и всичко при нея е само "думи"....

 

Явно този полет над България е бил "тестов"...

 

 

:))

Любопитkо

 

Каубой

С удоволствие ще гледам надървените сърби, евроазиатци обкръжени от НАТО членове. О, стори зло, памаги!

Нямаш ли си други източници на удоволствия?

 

slavabg
Единствено от гледката се интересуват руснаците - друго не ги вълнува... А представете си една такава гледка и от Сърбия ? пък натото колко иска да си обикаля...
Сгугню
снимка на Сгугню

когато диктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония.

Некакси ей тия моменти все ги забравят осъждащите западното бомбене на Сърбия форумци!

Пуста памет.

Сгугню
снимка на Сгугню

Та, питам пак: на какво основание България НЕ трябвало било да дава разрешение руски военни транспортни/!!!/ самолети да преминат транзит за към Сърбия?!

Колегата Непримирим ти е отговорил по-горе.

Чети, бре.

 

 

А инак ентусиазмът на форумният русофилиат е доста безпочвен - с един дивизион С400 Сърбия може да направи точно нищо срещу обкръжилите я отвсякъде държави - членки на НАТО. И въобще Сърбия - съюзник на Русия, при положение че едната е силно изолирана от другата,  е просто поредно руско упражнение по недодялана имперскост и поредна сръбска глупост.

майор

Тъй, тъй, важно е сгугнявия ентусиазъм да е на мах ?

ЗИП
снимка на ЗИП

Кат дойде ядреното оръжие в Сърбия ще стане наистина доста вълнуващо....

 

:))

 

Апропо Сърбия граничи с Унгария а Унгария, както и Турция фактически вече не са членове на НАТО !

 

Съобщавам :

 

Днес Лидерът отива в Будапеща !

 

:))

slavabg

Сгуне, остави го ЗИПа, той е твърде хард в мечтите си, до ядрени оръжия едва ли ще се стигне, още повече, че според мен - ядрените оръжия отдавна са на позиция, а С 400 е черешката на тортата ?

 

С 400 е всевиждащо око за Русия, изобщо не е интересно натото и границите му /каквото изобщо да представлява тоз нато, щот за мен е обикновена рекетьорска организация/... по-скоро, Бондстийл ще трябва да се мести ?

Любопитkо

когато диктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония.

 

Некакси ей тия моменти все ги забравят осъждащите западното бомбене на Сърбия форумци!

Пуста памет.

Ааа, ти на къса памет не разчитай! Помним и още как. Тогава "кръволокът Милошевич депортира над милион албанци в Македония" . Днес, кой знае защо и как,  "диктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония."

Дано Господ  даде време, пък белким си разбрал истината. 

 

Страници