facebook
twitter

Вие сте тук

66 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Над 100 съдии искат дисциплинарно преследване срещу Гешев и извинение от Данаил Кирилов

Над 100 съдии от цялата страна изпратиха отворено писмо, с което изразяват възмущението си от поведението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и избрания за нов главен прокурор Иван Гешев по време на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

Магистратите настояват министър Кирилов и Иван Гешев да се извинят публично заради репликите си, а срещу Гешев да започне и дисциплинарна проверка по Закона за съдебната власт за погазване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

"Съдържанието на техните изказвания и формата, в която бяха направени, не само грубо нарушават изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и са в очевидна несъвместимост с изискванията за притежаване на високи професионални и нравствени качества съгласно Закона за съдебната власт и Конституцията на Република България, но уронват недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание", пишат съдиите.

"Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във Висшия съдебен съвет, нито в съдебната система и държавното управление въобще. Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ заседанието на Висшия съдебен съвет използва недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други", се казва в отвореното писмо.

Според магистратите очевидната заплаха от страна на Гешев към съдия Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към съдия Олга Керелска при предходното изслушване представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт. Магистратите подчертават, че съдия Атанаска Дишева и съдия Олга Керелска са избрани за членове на Висшия съдебен съвет пряко от съдиите, те са носители на тяхното доверие и заради това подписалите отвореното писмо застават категорично зад всяка казана от тях дума, зададен въпрос и изразено становище на двете заседания на ВСС.

"Ние също мислим и казваме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни съдия Олга Керелска и съдия Атанаска Дишева! От друга страна, отправените към тях обидни реплики и недвусмислена заплаха възприемаме като обиди и заплахи както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България", подчертават магистратите.

Те допълват, че почти неограничените властнически и репресивни правомощия, с които разполага главният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност и личностни нагласи за силово налагане, за неравнопоставено третиране на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия съдебен съвет и гражданите.

"Още по-малко длъжността позволява поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти. За съжаление поведението на г-н Гешев не отговори на високите професионални и етични изисквания за длъжността и това беше непосредствено възприето от гражданите", се посочва в отвореното писмо.

Заради всичко това магистратите настояват за незабавно публично извинение от министър Данаил Кирилов и от избрания за нов главен прокурор Иван Гешев за "недопустимото им поведение по време на заседанията на Висшия съдебен съвет". Настояват и да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Гешев за неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към Дишева и Керелска в проведеното на 24 октомври заседание на ВСС.

Първоначално писмото беше подписано от 64 и са магистрати от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския районен съд, Окръжния съд в Русе, Окръжния съд в Стара Загора и от Районния съд в Луковит. До 17 ч в петък подписите станаха над 100, казаха пред "Сега" магистрати. Очаква се към призива да се присъединят още съдии. Вероятно призивът им ще бъде отворен и за други граждани, които искат да го подпишат.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Предводител на ...

даникирилоф е пцелютно невинен, за него целио свет е хоремако на родното му село, а там си се държат и мислят баш тека.

paragraph39

Както многократно казвах, твърдях и доказвах тук/ с текстове от Правилника/, самата организация и процедурата по избирането на Гешев за главен прокурор е в НАРУШЕНИЕ  на Правилника за избиране и на главен прокурор! Което прави процедурата и избирането НЕВАЛИДНИ!!!

Това е така, тъй като Правилникът е повелително изискван от закона/ЗСВ/ "подзаконов акт"- и нарушаването на Правилника е равносилно на нарушаване на Закона!

Отделно, че маститите "върховни" магистрати/прокурори и съдии/ НАРУШИХА Правилника, който сами са съчинили и приели, в изпъление на Закона! ПФУ!

А Правилникът е НАРУШЕН, тъй като, видно от т. 3 и т.4 от Раздел четвърти на Правилника, за ЛЕГИТИМНО избиране на главен прокурор задължително ТРЯБВА да има участвали минимум ДВАМА кандидати! А, при избирането на Гешев, имаше само ЕДИН кандидат- той! 

Впрочем, и самото организиране на избирането, при положение, че има регистриран само ЕДИН кандидат, е НАРУШЕНИЕ на Правилника/а оттам и на Закона-ЗСВ/!

КАЗАХ!

Справка:

RE:

paragraph39, Ср., 13/11/2019 - 18:33   

/болдването мое- §39/

.......................           

ПРАВИЛА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД И ГЛАВЕН ПРОКУРОР

...

IV. ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРА

...

3. Когато при първото гласуване никой от кандидатите не е получил седемнадесет или повече от гласовете на членовете на пленума на Висшия съдебен съвет, изборът продължава за двамата кандидати, получили най- много гласове.

4. Когато при повторното гласуване никой от двамата кандидати не е получил 17 или повече гласове от членовете на ВСС , процедурата се прекратява

.........................

Очевидно и логично, правилинкът говори и изисква за минимум ДВАМА кандидати за главен прокурор!!!

А при сегашното избиране на Гешев за главен прокурор НЯМАШЕ дори втори кандидат!

Ерго., НЕ само второто гласуване/прегласуване/ ще е НЕзаконно, но и ПЪРВОТО гласуване- поради липса и на друг/и/ кандидати, освен Гешев!!!

КАЗАХ

Стоф

За какъв избор става дума, когато има един кандидат?! 

geo_19

Параграфе, как зорлем да изкараш повече от един кандидат, ако няма желаещи? Ми то да касираме и кметските избори ако в тях има само един кандидат. Щото в България са повече от 50 такива случаи на последните избори. 

Доц.Трътлев

Ми то да касираме и кметските избори ако в тях има само един кандидат.

За избор на кмет нещата стоят по друг начин. Справка - не безизвестният Ценко Чоков. За Главен прокурор на Републиката не би трябвало да е така, но в случая за съжаление е така. С какво е по-различен шопарът на снимката от Ценко Чоков?

Minderbinder

Хайде бе !

И какво му е различното на кмета, че избор на кмет с един кандидат може, на Велчев може, а на Гешев не може ?

торбаЛан

Аз па ти казах, че трябва да са минимум трима. По твоите разсъждения, де.

Доц.Трътлев

И с Велчев беше същата далавера като сегашната. Беше удобен на всички. БСП да са казали нещо срещу този от снимката?

Stern

Нека пращането на писма в защита на Барни Ръбъла на правото от трудови колективи започне сега!

Джиджи

??

майор

Какво извинение, бе.

Направо оставка на тоя дъбуч, данито ръбъл ?

Джиджи

Нема КОЙ да го смени.

 

Дългата гербава скамейка е изпразнена отдавна ... ?

Liubo50

Можеше отдолу да обясниш какво значи дъбуч

майор

дабуч - олигофрен, изгавреняак

paragraph39

За да съм още по-убедителен:

Конституцията изисква:

............................................

Чл. 73. Организацията и дейността на Народното събрание се осъществяват въз основа на Конституцията и на

правилник, приет от него.

...........................................

А нарушаването на Правилника на Народното събрание се счита и третира, като нарушение на Конституцията!!! ТЧК

По същата юридическа логика, нарушаването на Правилника за избиране и на главен прокурор, е нарушение на Закона/ЗСВ/- който повелително изисква да има и действа такъв Правилник, и да се спазва и да НЕ се нарушава, разбира се! А, в случая, нарушаването на Закона води до НЕвалидност на избора и избирането на Гешев за главен прокурор!

КАЗАХ! 

П.П. А Правилникът за избиране и на главен прокурор е бил нарушен, тъй като е бил регистриран само ЕДИН кандидат-участник/Гешев/ в процедурата по избирането на главен прокурор, при изискването на Правилника за минимум ДВАМА кандидат-участници!

 

ДpaгaнOxpидcки

Мутренската прокуратура лека-полека го удари на сталински репресии.

Долу ръцете от БОЕЦ!

Долу ръцете от "Бивол"!

ata

Това е готино, още има съдии, които са пичове и дами... Но да искаш извинение от безмисленото лице Кирилов е все едно да искаш вогон да ти признае човешката поезия за най-велика във Вселената. ?

riapa

И то след одата за "Малката бучица маджун, която намерих под мишницата си една слънчева утрин"!?

Е, невъзможно е!

??

Paranormal

Капеесесбекапе, ураа!!! Минаваме в нелегалност, като едно време. Обаче кашкавалът вече е вносен. 

Повечето съдии са връзкари, а  в този смисъл може да напуснат.

slavabg

Тоз селяк още не са го назначили и се издъни емнайсе пъти... толкоф ли не се усещат, че слагат елементар  да ги пази !? 

Su38

Безсмислен прокурор, безсмислен министър, безсмислени техни трубадури...

Желязко Желев

             Тези двамата ще направят чудо.Ще изкарат 100 000 пред НС.Глупоста наистина е безгранична.

         

скайспирит

Не, че съдийското съсловие е читаво, но ако е вярно, че 100 и повече съдии са против Гешефф да е главен прокурор, Шайката ще трябва малко да се замисли. Срещу съдии не може да се играе - те винаги могат да саботират всеки прокурорски акт.

 

Имам едно усещане, че президента Радев ще откаже да подпише указ за Гешефф, въпреки, че конституцията го задължава. Може да се мотивира с "данни от специални служби" за Гешефф като съмнителен и опасен за националната сигурност. Това ще принуди шайката да му организират импийчмънт за нарушение на конституцията, което ще вдигне акциите на президента до небесата и нищо чудно да избута диктатурата на Бокаса зад борда. 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

От твоите уста, в Божиите уши ?

fisherman

Няма нищо необичайно в поведението на барни, гешев и всички подопечени му, он им дава сурат, само си си спомнете просташкото му ухажване на  посланника на САЩ от преди няколко дни.Тоя бабаит също е пример за стотици негови подръжници, които се подвизават тук.

Begemot
снимка на Begemot

Изборът е опорочен, процедурата ( поне двама кандидати) не е спазена, при гласуването има откровени заплахи и натиск, публично...Мисля, Президентът Радев има всички основания да не подписва указа. Пък да видим после кой кого. Тия наглеци си мислят, че няма кой да им се опре, властта е тяхна, опозиция няма,  с посланиците се гушкат, а  народът спи - в подобни ситуации са били много властници, а  всъщност само една искра е нужна. 

greenville

Уважаема редакция,

Моля снимката на главният прокурор на Република България в тази статия да бъде подменена.

Колкото и да е умен, начетен, интелигентен и т.н. Гешев, на тази снимка изглежда идиотски.

В края на краищата освен да уважаваме институциите в страната е нормално да уважаваме и личностите, които представляват тези институции.

Отдавна по научен път е доказана връзката между външния вид и характера/умствените способности на индивида.

Такива  изследвания са правени както в САЩ, така и в Русия. Резултатите се използват от ФБР, ЦРУ, полиция, профайлъри, и всякакви други служби.

Оставете ни възможността наивно да вярваме, че Гешев е най-подходящ за главен прокурор.Тъй като не го познаваме лично, а всеки път, когато си отвори устата хвърля в потрес всички, поне сложете свястна снимка.

Благодаря!

 

 

 

Oldten
снимка на Oldten

Странни неща стават в родината! Явно яденето в яслата е намаляло и ритането под кокалчетата започна. Съдиите, когото и да ги набиеш, винаги ще е късно. Много обидчиви тези хора, брей, а като регистрираха децата си, като безимотни, като строяха хотели, защо не се обиждаха? Това са последни напъни на част от олигархията да запази татуквото!

Доц.Трътлев

А  прокурорите вода ненапита? Кукинов, Цацо, Пацо ..............

geo_19

Да предложим за главен прокурор брата на Иван Гешев - Георги Гешев, който е началник на охраната на Президента. За него се казва:

 

Аристократ по природа, интелигентен мъж, който държи на думата си, с ясен и изключително подреден и премерен изказ - така го описват колегите му. Именно от тях Гешев е сочен за образец на служител в системата. Вероятно това е и причината той да е в центъра на единствения филм, сниман досега за НСО, по повод кръгла годишнина на службата.

Негови подчинени припомнят, че Георги Гешев, който е изявен каратист, е бил плътно и до президента Георги Първанов. Дългогодишната му успешна кариера не се дължи на израстването на брат му в прокурорската йерархия. Напротив - неговият пробив в системата е в годините, когато Иван Гешев работи още като редови служител. 

Парадоксът тук е, че точно Румен Радев, за чиято сигурност се грижи Георги, отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Сред мотивите на държавния глава за своето решение е това, че е номиниран само един кандидат за обвинител №1, което отнемало престижа и легитимността на главния прокурор. Радев подчерта, че очаква истинско състезание за високия пост, което няма нищо общо с любопитния факт, че братът на Иван Гешев е шеф на охраната му.

Докато бъде избран нов главен прокурор, а и след това основната отговорност за сигурността на президента ще продължи да носи шефът на охранителите му Георги Гешев.

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7865111

Страници

×