facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Не е възможна процедура в КС срещу избора на Гешев

"Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се съгласи с този избор (б.р. - на Иван Гешев за главен прокурор), който беше извършен по странен начин, или да се съгласи с аргументите на хората, извън сградата на ВСС, които са и днес по площадите". 

Това заяви пред БНР съдия Здравка Калайджиева - правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (2008-2015 г.).

Според нея пред президента Румен Радев стои само моралния избор дали да върне, и то мотивирано - като обясни защо той не е съгласен, или да потвърди, било то с мотиви или без мотиви, изборът на Висшия съдебен съвет. "Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд", уточни тя.

"Проблемът е дали някога някой ще инициира сериозна реформа, която да елиминира тази хегемония на прокуратурата и методите, с които тя се ползва, включително и безнаказаност", каза Калайджиева.

"В изявленията на Иван Гешев имаше много заявки за непознаване на правата на човека и гаранциите, които българското правосъдие трябва да предостави за тяхното спазване - категорична бе съдия Калайджиева. - Станахме свидетели на нападки срещу плурализма, срещу правото на защита, на пряко нарушаване на презумпцията на невиновност, посочване на лица, които ще бъдат мишени на правосъдието. Бяхме свидетели на погазване на основни принципи на Конституцията".

По думите ѝ това е тревожно, защото главният прокурор е методически ръководител на всички прокурори в страната - по закон. Той би трябвало да насочва работата на прокуратурата в посока на спазването на правата на човека, а не на тяхното пренебрегване в интерес на работата на прокуратурата.  

Според съдия Калайджиева единодушната номинация за Гешев от всички членове на Прокурорската колегия във ВСС е било заявка, че няма да приемат друг кандидат. Тя припомни множеството писма, изпратени от различни организации и структури, в подкрепа на Гешев и коментира:

"Тези пози напомнят на партийни събрания на БКП по месторабота. Не смятам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, защото представата за железния юмрук на партията, който беше характерен за еднопартийните условия преди 1989 г., в многопартийни условия може и лесно се превръща в инструмент, бухалка за разправа с политически и икономически опоненти. ... Това не е борба за законност, това е сплашване".

Съдия Здравка Калайджиев запита риторично защо трябва да ни е страх от прокуратурата, тя би трябвало да е институция, призвана да пази законността и да изправя престъпниците пред съда: "Нима ние всички сме престъпници и не искаме върховенство на закона?". 

Според нея методите на прокуратурата не просто всяват страх, те имат за цел да всеят страх. "Пред този страх ние не можем да си позволим да мълчим, защото страхът не може да бъде аргументът за осигуряване на законност. Аргументът за осигуряване на законност се намира в съда и ние очакваме изправянето на виновните в престъпления пред съд", мотивира се тя.

Към статията във в. СЕГА
p-2

Има ли КОЙ да се вслуша в тези аргументи? Тези, за които Гешев(таров) е удобен имат и властта да го наложат. Направиха го и пак ще го повторят. Колко силно трябва да е гражданското недоволство за да не се получи повторен избор и кои имат нагласата да повторят сагата "Орешарски"? Народе ?????

JollyRoger's

Заглавието не отговаря на текста. 

Защо? 

майор

Не е възможна процедура в КС срещу избора на Гешев

 Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд

Открийте смисловите разлики 

paragraph39

/:/Аргументът за осигуряване на законност се намира в съда и ние очакваме изправянето на виновните в престъпления пред съд", мотивира се тя.

.........................................................................................................................

Ей туй, "изправянето на виновните в престъпления пред съд.", ако го е казала тази висша евросъдийка, направо си е съдийска подигравка с Правото!

НЯМА "виновен" преди влязла в сила осъдителна присъда на наказателен Съд! НЯМА- и НЕ трябва да има! ТЧК

Дотогава има само нечии Твърдения/оборими в Съд!/ за нечия Виновност- пък били тези Твърдения прокурорски, медийни, форумски  и т.н.!

Дано тези думи на тази бивша евросъдийка да НЕ са излизали от устата ѝ, а да са журналистическо/ жалко, че и във в. "СЕГА"/ "творчество"!

КАЗАХ!

П.П. Една присъда "влиза в законна сила", когато са изчерпани всички законови възможности за обжалване пред по-горна инстанция, или пък са пропуснатите законовите срокове/преклузивни!/ за обжалването ѝ!

×