facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Общините са с 340 млн. лв. излишък за април въпреки кризата

Кризата в икономиката покрай коронавируса не е ударила тежко общинските финанси и през месец април. Общините отчитат спад в приходите, но намаление има и в разходите и така равносметката към 30 април е за излишък от близо 340 млн. лв. 

Това става ясно от обявени от БГНЕС данни на МФ за изпълнението на общинските бюджети към края на април. 

Забавянето в изпълнението на бюджета спрямо април, 2019 година е видно. Тогава реализираният излишък към края на април е бил 426,4 млн. лв. или близо 100 млн. лв. повече от тази година. От финансовото министерство обаче очакват това забавяне да се компенсира с плащането на местните данъци. Крайните срокове за ползване на отстъпка при имотния данък и данък автомобил бе отложен за края на юни, до края на юни бе удължен и срокът за плащане на местните данъци. 

Детайлните данни на финансовото министерство показват, че към края на април събраната сума от имотния данък е със 75,7 млн. лв. по-малко от април, м.г. Изоставането на годишна база при такса битови отпадъци е 95,4 млн. лв. В кризата местните управи обаче  са успели да забавят и разходите - те са с 68 млн. лв. по-малко от м.г. С 27,2 млн. лв. са намалели и просрочените задължения на общините. На този фон от МФ считат, че засега местните управи не се нуждаят от държавно подпомагане. Те имат и натрупани наличности към края на 2019 г. - в размер на 991, 4 млн. лв., изтъкват от ведомството на Владислав Горанов. 

Към статията във в. СЕГА
×