Quantcast
Пикът на коронавируса у нас се очаква по Великден | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

157 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Пикът на коронавируса у нас се очаква по Великден

За съжаление пикът на разпространение на коронавируса у нас се очаква около Великден. Ситуацията около срока на противоепидемичните мерки е динамична и може да претърпи промяна, обяви в предаването на bTV "Лице в лице" началникът на кризисния щаб генерал Венцислав Мутафчийски. Тази година празникът се пада на 19 април.

21 са потвърдените заразени с коронавирус за деня. Кърджали и Хасково са новите градове, в които се регистрира вирусът. От новите случаи 14 са в София, в Смолян - 2, в Плевен - 1, във Велико Търново - 1 и във Варна - 1, съобщи на редовния си брифинг началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така общият брой на заразените стигна 264.

Изписаните след две отрицателни проби вече са 8. Заразени са и двама военослужещи, евакуирани от мисията в Косово, те ще бъдат настанени във ВМА. Има и заразен военнослужещ в Румъния, настанен е в болница в Букурещ. В "Пирогов" има един интубиран пациент, в болницата "Св. Ана" интубираните са двама - на 75 и 54 години. Към болниците в София с регистрирани случаи се присъедини и Инфекциозна болница.  

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за удължаване на противоепидимичните мерки до 12 април. 

В началото на деня бе отчетен един нов случай на диагностициран с COVID-19. Болният е от София и не е настанен в болница. Така общият брой на заразените в страната нарасна до 243, съобщи още ген. Мутафчийски. Въпреки че за последните няколко часа е констатиран само един нов случай, той уточни, че няма шанс епидемията у нас да се размине без да отчете пик. Пробата на едномесечното бебе, прието в инфекциозна клиника в Пловдив заради съмнение за коронавирус след контакт със завърнали се от Италия роднини, е отрицателна. 

В „Пирогов“ има четирима интубирани в тежко състояние и 7 в добро състояние. "Сред интубираните има един човек, който е в много тежко състояние. Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението", съобщи Мутафчийски с уточнението, че всички пациенти в тежко състояние имат съпътстващи болести. Междувременно от Столична община съобщиха, че заради потвърдени случаи на вируса в Пета МБАЛ приемът на пациенти се преустановява, с изключение на отделението за диализа. Вътрешното отделение, пулмологията, спешният кабинет и реанимацията са под карантина, болните в тези отделения ще се изписват след отрицателен резултат за коронавирус.      

Напълно излекуваните и изписани до момента са четирима човека. "Има 8 души, които напират да бъдат изписани от ВМА, но още не са изчистени от вируса", коментира ген. Мутафчийски. По негови думи първите диагностицирани у нас в Плевен и Габрово вече са здрави, но още не са изписани, тъй като вирусът е в тялото им. "Обсъждаме да се изработи стратегия за тези лица, които са здрави, но с вирус. Кога можем да преценим, че те са стабилни, няма опасност за здравето и могат да бъдат вкъщи. Ще дойде време, в което няма да можем да си позволим да стоят здрави хора в болниците, а други да умират пред тях", разясни председателят на кризисния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни също, че вирусът вече има вътрешна циркулация у нас. За вчерашния ден са изследвани около 350 души. Тестват се предимно хора, които са със заболявания. Той призова лекарите от цялата страна да тестват масово хора с респираторни заболявания, каквото нареждане има от Световната здравна организация.

От оперативния щаб разясниха и математическия модел, разработен от БАН, според който на всеки 11 души, заразени с коронавирус, се откриват двама. Ген. Мутафчийски е категоричен, че това е задоволителен резултат в тази ситуация. 

„Маските категорично трябва се поставят на болни лица, защото по този начин се предотвратява при кихане, кашляне да разпространяват аерозол, в който вируси …и за медицински персонал, който работи непрекъснато в такава среда. За останалите граждани - ако се чувствате сигурни по този начин, могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени 100% .Да, за собствено успокоение….Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, отговорни пред другите хора ще бъдат, ако носят маска“, коментира още ген. Мутафчийски.

Попитан дали България ще последва примера на Румъния, която започна масово тестване за коронавирус в Букурещ, ген. Мутафчийски изтъкна, че предстои да видим какъв ще бъде резултатът. Той даде пример с Германия, която първоначално предприе подхода с бързите тестове, но сега съобщила, че се отказва от него.

Той допълни, че има голям наплив от дарители. Вчера лице е заявило, че ще дари 1 000 000 лв., но ген. Мутафчийски не пожела да го назове, тъй като още дарението не извършено.

Към статията във в. СЕГА

Страници

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Ся така текстово ли ги броят?А Не мое ли сложат на Партийния дом и другаде светещи табла  заразени/умрели / free?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

👍

Голяма грешка допусна щаба, бих казал престъпна грешка...

Какъв е смисъла (резултата) от тази карантина в България,

когато 200 000 (на възраст до 65 години) са влезналите от чужбина,

и сега разнасят вируса и ще заразят поне 1 200 000 (на възраст над 65 години)

 

"Ще препоръчаме да отпадне поименното изреждане на страните от заповедта, с която трябва да бъдат карантирани пристигащите в страната, и да бъде за абсолютно всеки един, включително за чужденците, които желаят да посетят България.

Да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина.

И да удостоверят къде ще прекарат тази карантина, задължително", отбеляза ген. Мутафчийски."

   

Джиджи

Голяма грешка допусна щаба, бих казал престъпна грешка...

Никаква грешка не е допуснал ЩабА, камо ли престъпна ...

 

Щабът, начело с ген. проф. Мутафчийски си знае много добре работата и е наясно какво точно върши!!! 👌

 

Струва ми се че вчера някъде по ТВ показа кривата на разпространиние

на пандемията в България и Белгия, от която се вижда съвсем ясно, че

белгийците могат само да ни дишат прахта!!!👍👏

 

Някой от вас може ли да я изрови из нет-а и я постне тук,

за да спрат най-сетне укорите към хората, които знаят прекрасно какво вършат.

 

За жалост я няма и на този сайт, а аз повече време за търсене нямам.

 

https://news.bg/health/mutafchiyski-sega-ne-e-vreme-za-nauka-vreme-e-za-deystvie.html

 

Благодаря!

Su38

Джиджи, плътността на населението на Белгия е 365 ж./кв. км, а на България - 65.5 ж./кв. км. Тази разлика от 6 пъти смятам, че говори нещо, нали?

PlaNed
снимка на PlaNed

На нея само емотиконите ѝ говорят 💨

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Джиджи 👎,

 

ГРЕШКА е и то ОГРОМНА и дори ПРЕСТЪПНА....

Защото, цялата държава сега е под пълна карантина,

заради 200 000 пристигнали от заразени държави 

(Италия, Испания, Германия и така нататък....)

 

Дори само 1% от 200 000 = 2000 заразени

и сега ще заразяват в цяла България

Мисли и смятай, после пак смятай и пак мисли....

 

Джиджи

Джиджи, плътността на населението на Белгия е 365 ж./кв. км, а на България - 65.5 ж./кв. км.

Тази разлика от 6 пъти смятам, че говори нещо, нали?

Су, а ти по-добре намери диаграмата за сравнение между България и Белгия, на която се вижда

ясно "как у нас катерим много плавно кривата на разпространение на вируса

единствено поради наложените рестриктивни мерки", която показа по ТВ ген. Мутафчийски. 💞💋

 

Доказателство за тази диаграма има в следния линк, но самата диаграма я няма.

 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/broyat-na-zarazenite-narasna-242-dushi

 

И чак тогаз хората с развито пространствено мислене /които разбираме и от ЕМОТИКОНИ! 😂/

ще можем да разсъждаваме на база на конкретни доказателства, щото в момента

я караме само на "лаф да става" ...💨💨

Сладур

Благодарен съм на Бойко. Справя се засега. Ако беше Корнелия или Слави Трифонов - щеше да е чалга и половина. Всъщност БСП умишлено спъва правителството - колкото повече жертви толкова са по-близо до властта.- То иначе ще я гледат през крив макарон. Та БСП залага на вируса. Ще видим... 

Доц.Трътлев

Благодарен съм на Бойко. 

 Машалла!

Sergey Dimitrov

Журналистите КОЙ ще зададе въпросите:

Колко от новите маски с активен въглен са произведени? Къде, кой и как ги произвежда? Къде, колко и защо са доставени?

Колко ръкавици за еднократна употреба са произведени? Къде, кой и какви произвежда? Къде, колко и защо са доставени?

Колко дезинфектант е произведен? Кой и колко произвежда? Къде, колко и как се доставя?

Колко лампи за дезинфекция се произвеждат? Къде, колко и защо са монтирани там?

Има ли войски за БИОЛОГИЧЕСКА защита? Ако няма ЗАЩО? Какво точно правят в момента те?

Има ли техника за обезаразяване? Използва ли се? Къде?

Има ли ДЪРЖАВЕН резерв и как се използва той?

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Маски с активен въглен имат 10 %  полза при химическо обгазяване за Вируси Не стават..Приет вътрешно тоя филтър мое помогне  при сюргюн...

 

та експлоатацията на простотията нее патент на  умниците.

Sergey Dimitrov

Що бе Грейдер. Нали по телевизията се похвалиха, че са изобретили маска с активен въглен от кайсиеви костилки който не пропуска вируса 7 часа и може да се рециклира чрез обработване с пара. 7 часа е един работен ден на медицинско лице. Следва рециклиране и има още 7 часа. За тези маски говоря. А не за тези които си шием сами.

Ето и линк:

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/ucheni-ot-ban-aktiven-vaglen-ot-kostilki-ot-kajsii-mozhe-da-ni-predpazi-ot-koronavirusa.html

Или целта е да ОТЧЕТЕМ мерки БЕЗ ДА ВЪРШИМ работа?

sega_reader

👍

Кой да пита, след като по брифингите има орда млади ентусиазирани мисирки, готови на всичко само и само да останат на работа в софия и да се явяват на екран.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Точно наблюдение👌

 

Голям проблем е неразработените канали за информационни потоци, липсата на национални информационни пулове и достъпността им за всички специалисти.

 

Проф. Николай Витанов от от Инст. мех. - БАН обърна внимание на това.

Важно е да има данни, за да може да се насочват ресурсите с точен адрес и в нужните количества.

Важно е и за качественото прогнозиране, което пък сочи къде да се насочат ресурси в помощ на производството.

Sine_metu

Маски с активен въглен имат 10 %  полза при химическо обгазяване за Вируси Не стават..Приет вътрешно тоя филтър мое помогне  при сюргюн...

 

Прав си, ГРЕЙДЕР. Въглищата са безполезни, за костилките не знам, маските висок клас са FFP3, антибактериалният слой е активен до 48 часа на муцуната, НО! трябва да се прочетат инструкциите на производителя, щото пълната защита (98%) може да бъде ок. 2 часа, цената на едро е ок. 4 лева/брой

Sine_metu

Четв., 26/03/2020 - 19:00 (нов)

Simplicissima

Точно наблюдение👌

Голям проблем е неразработените канали за информационни потоци, липсата на национални информационни пулове и достъпността им за всички специалисти.

 

 

Масовите канали са катастрофа. Надприказване, полезната информация е много малко и неразпознаваема в словесните потоци.

Вместо кратки, ясни, отчетливи, повтаряни инструкции хората получават безкрайно дрънкане за неща без значение, но отвличащо вниманието и унищожаващо способността им да възприемат.

Интоксикация и информационна диверсия!

 

Ето и горе: видео, Борисов щял бил да говори на живо. Хубаво, сигурно е интересно някому. Но за разбиране е нужен преразказан писан текст

 

Талибан

И още един въпрос. Щом се откриват 2 на 11 заразени, според шефа на Щаба, не са ли нужни съвсем различни от предприетите мерки?

Su38

Поправка две положителни проби на 11 тествани...

Талибан

Мутафчийски говореше за математически модел, според който се определя реалният брой заразени. Поне аз това чух снощи.

Su38

"Въпреки че за последните няколко часа е констатиран само един нов случай, ген Мутафчийски уточни, че няма шанс епидемията от нас да се размине без да отчете пик "

----------------------------------------------

Какъв е този нонсенс? Може ли да не се отчете пик на заразяемостта и епидемията да си е отишла???

Освен това много ми хареса, че щабът вчера бил направил сметка...

Само ме притеснява това 112 + 17 = 127... И че не са знаели, че някои проби били броени по няколко пъти...

hamer

А колко е общият брой на тестваните? Ако е 243 х 11 - 2673, то при завърнали се 200 000, сложени под карантина 7000 /но дали са тествани, едва ли, защото тогава нямаше да са 2 положителни на 11 тествани ?:/  Та как изглеждат сметките и перспективите? Какъв 12 април1 след като 14-дневната карантина е само за 7 000 души, а останалите до 200 000....

Талибан
Ето го: Според математическия модел у нас се откриват двама от 11 заразени. Представяте ли са какво ще стане, ако се разчита на колективен имунитет, попита Мутафчийски и посочи, че при 70% заразени - един милион и 200 000 ще са заболелите сериозно https://news.bg/health/mutafchiyski-sega-ne-e-vreme-za-nauka-vreme-e-za-deystvie.html
Mars11

  Направо да удължават до есента, когато се очаква втората вълна COVID-19.

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

Ген. Мутафчийски обясни също, че вирусът вече има вътрешна циркулация у нас. За вчерашния ден са изследвани около 350 души. Тестват се предимно хора, които са със заболявания

Всякакви статистики на базата на тези тестове са бутафорни. Все едно да тестваш мъжки проститутки за ХИВ и оттам да си правиш сметка каква част от цялото човечество е носител на вируса.

Su38

Вътрешна циркулация на вируса.

Ми какъв вирус ще е този, дето не циркулира? Как ще стане епидемия, ако дошлите отвън не заразяват останалите, а пък заразените вътрешно не заразяват други?

Въпросът, който трябваше да се изясни, дали зараждането на огнището не е били последствие от пристигането на "мигрант" отвън, който, така да се каже, е драснал клечката. Отговорът на този въпрос би довел до вземането на актуални и адекватни мерки, които, струва ми се, биха били доста по-различно от предлаганото лекарство.

Това е все едно, да почнеш да лекуваш късогледство с аспирин, защото това ти е пред очите...

дъртреалист

Спрете това безумие с блокиране на пътищата!

ТОва е единствено тормоз на живеещите край града.

segal

Не е само тормоз. Всеки контактува с полицаите от близо, разменят си лишчета, лични карти... барат си колите. Завират ти се в лицето да ти мерят температурата, при положение, че се иска аклиматизация на термометъра и обекта на измерване в едни и същи условия поне 2-3 минути, за някои 5 мин. 
Имитация на борба с вируса върви. 

vasilevil

Колкото до маските някой от другия щаб е казал че маските не вършат работа.Били само за болни а останалите ако искат да ги носят за собствено успокоение.

Nashenec

Този вид маски, дето всички ходят по улиците стават само вие да не хвърляте капки слюнка към околните. Ако решите да кашляте - не помагат. Ако са се намокрили - пак вече не помагат.

За вдишване - погледнете какви отвори се получават отстрани на устата и покрай нова и ако вдишате от къде ще мине въздуха - през тъканта на маската (голямо съпротивление) или отстрани.

Sergey Dimitrov

Маските помагат - да не си пипаш устата и носа докато ги носиш. Това със спазването на хигиена и социална дистанция намалява значително риска да се заразиш, защото ако си измиеш ръцете няма как да попадне вируса от повърхностите върху лигавицата. Иначе да хирургическите маски (а и ушитите самостоятелно) не спират въздужното преминаване на вируса. За това трябва маска тип противогаз или с надналягане от филтриран въздух. Пък и филтъра трябва да е специален, недопускащ много малки частици.

Страници