facebook
twitter

Вие сте тук

26 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Почина Алексей Леонов - първият човек, излязъл в открит Космос (ВИДЕО)

Алексей Леонов – първият космонавт, излязъл в открития Космос, почина в Москва на 86-годишна възраст, предава руската информационна агенция TACC, цитирана от Фокус.
Съветският космонавт ще бъде погребан на 15 октомври. Причините за смъртта му не се уточняват.
Леонов ще остане в историята като първия човек, който на 18 март 1965 г. излезе в открития космос. Полетът с „Восход 2“ (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос с продължителност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането възниква извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат „Восход“ се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

През юли 1975г. Леонов участва и в първия съвмествен полет между съветски и американски космически кораби "Союз-Аполо".

 

 

Към статията във в. СЕГА
Ад мин

Не знам дали е трябвало да се приземяват там тогава, но ако е било както обикновено, то е било на няколко хиляди километра от определеното място за приземяване. Прекрасно се е справил Беляев. Най-малкото не е кацнал в Мухаве

Хулиган

И първият руснак, подал ръка на американец в космоса, при съвместния полет на Союз и Аполо през 1975 година, когато още не беше се пръкнала налудничавата идея на Рейгън за междузвездни войни...

Поклон!

.............................................

http://www.drago.info/

Baskerville
снимка на Baskerville

Гагарин, Леонов, Армстронг...Първите.

Dedovec

Вечна памет и нека да почива в мир!

Ще наглежда Земята в небесния илюминатор завинаги...

??????

Moby-Dick

Леонов е герой, първопроходец и историческа фигура. Мухин е завистливо леке и номенклатурна мижитурка. Сравнението между двамата е като между исполин и амеба.

Карапетров

Вечна му памет! Поклон!

Moby-Dick

Светла и вечна му памет на Алексей Леонов! Поклон доземи!!! Жалко е, че предадохме надеждите на такива титани като него, Нийл Армстронг, Джийн Сърнан, които доживяха до дълбока старост, но не и постиженията им в усвояването на Космоса да бъдат надградени и надминати.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Вечна му памет!. Впрочем:

https://www.sega.bg/comment/146685#comment-146685

JollyRoger's

Светла му памет! 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Респект

Светла му памет

Скрудж

А, вчера почина един голям български писател и драматург - Панчо Панчев. Медията не съобщи за кончината му!

хикса
снимка на хикса

 Полетът с „Восход 2“ (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба.

Беляев беше командир, а Леонов втори пилот.

хикса
снимка на хикса

Не знам дали е трябвало да се приземяват там тогава, но ако е било както обикновено, то е било на няколко хиляди километра от определеното място за приземяване.

Не е било хич както обикновено. Бордкомпютърът е забъгнал, почнал е да подава излишно много кислород и се е наложило да го изключат. А да насочиш кораба към Земята ръчно е доста сложно, ако ъгълът е прекалено остър, ще се забие в атмосферата и ще изгори, ако е прекалено тъп, ще отскочи от атмосферата и ще се върне в орбита, а имаш само един опит. Корабът се движи по елипса и във всеки момент ъгълът се променя, а трябва да уцелиш и точното място, за да паднеш, къдети искаш. Та е доста учена работа без компютър, който да смята. Направо си е малко чудо, че са успели.

хикса
снимка на хикса

Между другото, Беляев е бил полуинвалид след един неуспешен скок с парашут и е имал забрана да лети, взел е участие в този полет, защото Леонов е отказал да лети с друг командир, те са били дългогодишни партньори преди злополуката.

Meto_ot_Interneto

Вечна му памет!

Delius
снимка на Delius

??

Любопитkо

В момента по руския Канал 1 дават филм за полета на Леонов и Беляев.

Предводител на ...

В момента играят Црна гора и България.

Banshee
снимка на Banshee

Отишъл си е един щастлив човек, видял и преживял неща, които не са били дотогава и все още не са за смъртните. 

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Голямо име. Светла му памет ! Беше много уважаван от американците. Защо толкова много , едва ли ще научим. И до днес упорито вървят слуховете за секретната съветско-американска мисия Аполо 20 с участието на Леонов. През 1976 изглежда Леонов е бил заедно с американците на Луната за изследване на останки от извънземни космически кораби. https://www.youtube.com/watch?v=iZ3ylbAQWf4 Тези шокиращи разкрития се появиха преди 12 години , едва ли някога ще разберем пълната истина. Но е факт , Леонов беше от най-големите поддръжници на американската лунна програма .Той винаги се изказваше презрително и крайно негативно към скептиците /руски и неруски/ , които поставяха под съмнение истинността на лунната програма на САЩ.
Сироко Леванти

През 1976 изглежда Леонов е бил заедно с американците на Луната за изследване на останки от извънземни космически кораби.

Мифки къртим всякакви

Verbis verbis

Не беше ли и един от акционерите на ротшилдовата „Алфа банк„?

Наистина постигна много, но едва ли за Русия и руският народ.

Banshee
снимка на Banshee

За човечеството е постигнал много, поне за тези, които го оценяват. 

Кара Колю

https://youtu.be/zTNvB7rBHDo

https://blitz.bg/goreshtite-novini/legendarniyat-kosmonavt-leonov-razkri-istinata-za-smrtta-na-gagarin_news205144.html

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

през 1975 година, когато още не беше се пръкнала налудничавата идея на Рейгън за междузвездни войни...

Нито пък жизнерадостният православно-кагебейски термин "остъкляване"...