facebook
twitter

Вие сте тук

9759 постове / 0 нови
Последно съобщение
sybil
Прежде оубw словене не имехом книгъ, и рахатомъ бехом (езикови бележки)

 

Линк към темата в стария форум: 

 

http://old.segabg.com/replies.php?id=244647

Страници

LePenseur
снимка на LePenseur

Небесата се отвориха! Бъдете рахат, буквоедци, но все пак без издребняване, нали? 

 

P.S. Един чисто типографски въпрос. В предишния форум заглавията на темите не можеха да възпроизвеждат шрифтове извън стандартния и по тази причина старинните кирилски букви не бяха предадени особено сполучливо. Дали днешният дизайн позволява оригиналното изписване на текста? Би било красиво!

пил_и_пял
снимка на пил_и_пял

Прѣжде ѹ҆бѡ словѣɴе ɴе и҅мѣ́хѫ кɴигъ, и рахатомъ Бѣхѫ. 

пил_и_пял
снимка на пил_и_пял

Прѣжде ѹ҆бѡ словѣɴе ɴе и҅мѣ́хѫ новъ форумъ, и рахатомъ Бѣхѫ. 

LePenseur
снимка на LePenseur

 Въ истинѫ рахатомъ бѣхѫ...

 

Добре дошел, пил-и-пѣл!

Даскал Цеко

Емотикониада

 

Гледам тук страстите, които се развихриха около емотиконите във форума, гледам и се чудя. А бе какви ти страсти, то си е жив Джи(джи)хад за възвръщане, утвърждаване и масово налагане на емотиконите, като най-правоверна, образна, фигуративна, релефна, барелефна, красноречива, компактна, убедителна, поразителна и въздействаща форма на изразяване на чувства, мисли и преживявания, способна да замести купища напълно излишни думи и фрази.

 

И наистина, защо е нужно например някой да пише: «Това деяние е възмутително и трябва да бъде наказано с цялата строгост на закона», когато може просто да тури една огненочервена озъбена муцунка, бълваща огън и жупел? Кратко, ясно и убедително. Или защо е трябвало Яворов да се хАби и да го удря на словоблудство: «Обичам те – въздушно нежна, в нежна младост, // като на ангела сънят»? А бе, аланколу, шибни едно сърчице, едно цветенце и едно ангелче, и работата заспива!

 

Та «в тоя ред на мисли» си мисля за литературните класици и ми дожалява за тях – как са могли да измислят какви ли не изразни средства и да изпишат планини от произведения, пък да не се досетят за такова елементарно и мощно нещо, каквото е емотиконът?! Ами съвременните писатели, поети и журналисти, дето ужким поназнайват интернет-чалъмите – те защо продължават да пишат без емотикони? Е тях вече живи да ги оплачеш – хем знаят за най-могъщото и универсално изразно средство – емотикона, - хем се ослушват и не го използват, продължавайки да дращят като в прединтернетната ера – старомодно, многословно и досадно.

 

Какви са преките ползи от замяната на думите с емотикони? Да споменем само няколко:

 

- значително се съкращава общият обем на писаниците; същите ще станат компактни, с което ще се намали съответно и времето за прочитането им. Спестеното време на свой ред ще може да се използва за още по-интензивно и екстензивно писане по форуми, фейсбуци, туитъри и инстаграми, както и за писане на мейли, есемеси, за чатене или за електронни игри.

 

- отпада досадна необходимост да се пише граматически правилно. Никой няма да ти намали оценката или да ти се присмее, че не си турил пълен член на емотикон.

 

- нараства степента на разбираемост на написаното – не е нужно човек да е чел, писал и въобще учил. И най-големият глупак разбира, че става дума за майтап, когато види широко ухилена муцунка. И т.н., и т.п.

 

Даскал Цеко

Въвеждането на емотиконите с крайна цел същите да заменят почти изцяло текста, трябва да става внимателно и постепенно, и да започне още от училище. Ето например как би изглеждало началото на романа «Под игото», допълнено и освежено с емотикони за по-голяма читабелност и по-плътно приближаване до бита и душевността на съвременния потребител (вариантът «шльокавица/емотикони» засега няма да се разглежда):

 

Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора. /хи-хи/

Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и между високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. /палче нагоре/ Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта. /пак палче нагоре/

А тя беше многобройна. До бай Марка, до старата му майка и до стопанката му седяха около трапезата рояк деца - големи и малки, които, въоръжени с ножове и вилици, опустошаваха мигновено хлябове и блюда /доволно ухилена муцунка/. Те напълно оправдаваха турската дума: сомун душманларъ /у-у-у, турцизъм! Палче надолу/.

Бащата хвърляше от час на час добродушни погледи на тия запъхтели работници с остри зъби и несъкрушими воденици, усмихваше се и казваше весело:

- Яжте, татовата, да порастете! Пено, налей паницата пак! /хи-хи, палче нагоре/

Слугинята отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова паница. Бай Марко я поднасяше на децата, като казваше благоразположено:

- Пийте бре, маскари! /хи-хи и човече, надигащо чаша с питие/

И паницата изреждаше всичкия народ. Очите на народа светваха, бузите се зачервяваха и той си облизваше с наслаждение устните. /пак човече, което пие и се облизва/ Тогава Марко се обърна към жена си, която се понавъси неодобрително, и каза строго:

- Нека да пият при мене - да не са жедни за вино. Аз не ги ща да станат пияници, като пораснат. /хи-хи и три палчета нагоре!/

 

LePenseur
снимка на LePenseur

Я, изведнъж Даскала пристигна със гръм! (Ръчички, произвеждащи аплаузи, х10)

 

 

 

TheBahurKing

Даскале, приятелю, емотиконите са ключови за писаното слово в същата степен, в която небапчетата за бирата, чесъна за таратора и филийката стар хляб за пържените кюфтета.

Майтапът настрана (аз си го турям надесно), но в тоя линеещ форум почти не останаха хора, отбиращи от тънка ирония и незлобив сарказъм, а често и от откровен ташак, и често именно емотиконите са графичната подправка, която помага да бъдеш разбран.

Един емотикон, и можеш да подкрепиш, осмееш или препикаеш някого без една написана буква и без да си навлечеш санкции.

 

LePenseur
снимка на LePenseur

Ловки, понеже отбираш от тънка ирония и незлоблив сарказъм, нека добавя, че текст без емотикони е като варено яйце без сол и целувка без мустак. Тази метафора e използвана от вещия познавач на женската любов Ги дьо Мопасан: "Никога не позволявай да те целува мъж без мустаци! Неговите целувки нямат никаква сладост, никаква, никаква! Липсва очарованието, пухкавостта… и пикантността, да, пикантността на истинската целувка. Мустаците са все едно подправката на целувката." С последното е искал да каже, че е все едно шкембе-чорба без чесън, което и ти казваш.

TheBahurKing

Ми ето, в стария форум имаше един точно такъв емотикон - на зализан чичка с бесни мустаци.

LePenseur
снимка на LePenseur

Сигурно още го има и дамите в новия форум си плачат по него... А теб, Ловки, си те представям като рекламата на Gillette от 40-те години.

TheBahurKing

Ми дай емотикон, де.

LePenseur
снимка на LePenseur

Е, как да дам, като системата не го допуска! Снимка ще ти намеря, пък Чавдар1 (или някой от неговите ипостаси) да помогне за емотикона.

Даскал Цеко

The BahurKing: "Даскале, приятелю, емотиконите са ключови за писаното слово в същата степен, в която небапчетата за бирата, чесъна за таратора и филийката стар хляб за пържените кюфтета".

 

Друже, аз не съм против емотиконите - едно симпатично и изразително нововъведение в новото писмовно пространство, но съм против прекалената и/или неуместната им употреба. Сиреч, против злоупотребата с тях. Също както самун (а не филия) баят хляб, добавен към 250 г. кайма, разваля идеята за пържени кюфтета, или пет глави чесън, добавени към кофичка кисело мляко за таратор, опорочава идеята за таратор, да не говорим за 20 кебапчета, поднесени с една бутилка бира.

 

 

bobongo
снимка на bobongo

Даскале, поклон.

Ако ми позволиш една добавка:

 

До бай Марка, до старата му майка и до стопанката му седяха около трапезата рояк деца - големи и малки, които, въоръжени с ножове и вилици, опустошаваха мигновено хлябове и блюда

 

Следва да се напише така:

До бай ? (пусто, нема магаре), до неговите ? и ? седяха около ?? рояк ?- ?????, които, въоръжени с ?, опустошаваха ? ? и ?.
пил_и_пял
снимка на пил_и_пял

Та «в тоя ред на мисли» 

Аре ся, фукни... "в тази връзка" - и толкоз! ?

67

"Никой няма да ти намали оценката или да ти се присмее, че не си турил пълен член на емотикон."

Кръстниче, това е немилостиво! Пълен член на емотикон - сега ще се въртя като пропелер до три през нощта в опит да развидя това видение! ?

Джиджи

Ср., 01/08/2018 - 21:21 (нов)

@TheBahurKing

Даскале, приятелю, емотиконите са ключови за писаното слово в същата степен, в която небапчетата за бирата, чесъна за таратора и филийката стар хляб за пържените кюфтета.

Майтапът настрана (аз си го турям надесно), но в тоя линеещ форум почти не останаха хора, отбиращи от тънка ирония и незлобив сарказъм, а често и от откровен ташак, и често именно емотиконите са графичната подправка, която помага да бъдеш разбран.

Един емотикон - и можеш да подкрепиш, осмееш или препикаеш някого без една написана буква и без да си навлечеш санкции.

?

И да добавя - от kaily:

Един емотикон замества понякога десет реда, а друг път – 10 години фризер.

?
Даскал Цеко

Четв., 02/08/2018 - 00:03, bobongo: Даскале, поклон. Ако ми позволиш една добавка:

 

bobongo, не само позволявам, но и се радвам, поощрявам, потупвам по рамото и предлагам снимка пред развяното бойно знаме на хвърковатата езикова чета (а бе, къде е баш Дорис Княгиня да ушие байрака, да му тури знака и да го донесе за снимката?)

 

Това, което си предлжил, е на следващия етап на развитие - все по-пълното задоволяване на постоянно нарастващите нужди на пишещите от емотикони, картинки, линкове, клипове и т.п. илюстративни, информативни и онагледяващи средства и материали. И вече крайната цел - изписване на малкото останал между емотиконите и картинките текст с помощта на шльокавица/маймуница:

 

Do bay /картинка на Марко/, do starata mu /картинка на възрастна жена/ i do /картинка на по-млада жена/ mu sedqha okolo /картинка на софра с храна/ roqk /картинки на големи и малки дечурлига/, koito, vaorajeni s /картинка на прибори за хранене/, opusto6avaha mignoveno /картинка на хлябове/ i /картинка на паници с манджи/

 

Така класическият роман ще стане значително по-лесен за четене от младото поколение и ще въвзвърне предишната си популярност, позападнала в резултат на използването на архаични писмени средства и неразбираеми думи.

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Четв., 02/08/2018 - 11:16

@Даскал Цеко

Това, което си предлжил, е на следващия етап на развитие - все по-пълното задоволяване на постоянно нарастващите нужди на пишещите от емотикони, картинки, линкове, клипове и т.п. илюстративни, информативни и онагледяващи средства. И вече крайната цел - изписване на малкото останал между емотиконите и картинките текст с помощта на шльокавица/маймуница:

Само за протокола и за яснота на изложението искам да ви обърна внимание, че пътя за който си хортувате вече е минаван преди 30-40-50 века:

 

http://www.courseweb.unt.edu/gknezek/07spring/4100009/quevedo/hieroglyphics.jpg

Даскал Цеко

"Само за протокола и за яснота на изложението искам да ви обърна внимание, че пътя за който си хортувате вече е минаван преди 30-40-50 века"

 

Сега остава и да се възползваме от призива на Жан-Жак Русо за "връщане назад към Природата". На четири крака.

 

Само за протокола и за яснота на изложението: самият Жан-Жак Русо никога не се е възползвал от собствения си призив и не се е върнал "назад към Природата", а е предпочитал да живее сред богаташи и меценати, които с типичен за повечето философи цинизъм дълбоко е презирал.

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Четв., 02/08/2018 - 11:40

@Даскал Цеко

Сега остава и да се възползваме от призива на Жан-Жак Русо за "връщане назад към Природата". На четири крака.

 

Само за протокола и за яснота на изложението: самият Жан-Жак Русо никога не се е възползвал от собствения си призив и не се е върнал "назад към Природата", а е предпочитал да живее сред богаташи и меценати, които с типичен за повечето философи цинизъм дълбоко е презирал.

Ами от вас зависи. Аз лично се старая да не злоупоотребявам с емотиконите.

 

PS А защо го приехте толкова лично, още повече, че bobongo направи каламбура с баш картинките ?

мизийка
снимка на мизийка

'незлобив сарказъм'

 

Такова животно няма. Съчетанието е оксиморон.

Сарказмът не се поддава на характеризиране като злобив/незлобив, нито на степенуване. 

 

Оригиналният превод от старогръцки е: 'да дереш живо месо на някого'.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sarcasm

The word comes from the Greek σαρκασμός (sarkasmós) which is taken from σαρκάζειν (sarkázein) meaning "to tear flesh, bite the lip in rage, sneer". 

 

Miranda
снимка на Miranda

Темичката вече е на мястото си, но къде е Дорис ?

?
заместващ

Списва „Наблюдател„ , и няма време да се занимава с истериите из форума.

пил_и_пял
снимка на пил_и_пял

а бе, къде е баш Дорис Княгиня да ушие байрака, да му тури знака и да го донесе за снимката?...

Не е рахат - И он к устам моим приник, И вырвал грешный мой язык... 

Чавдар1
снимка на Чавдар1
Той и Иисус Христос е презирал богатите, но ако не са били те, Той и неговите ученици са щели да рупат пясък. По отношение на емотиконите съм против и за това ги ползвам. Както вече знаете, демагогията е навсякъде.
Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Ако искаш да носиш бял панталон в Рио законите трябва да се четат

Чавдар1
снимка на Чавдар1
  Miranda --- 02/08/2018 - 12:57  

Темичката вече е на мястото си, но къде е Дорис ?

Може да са хакнали акаунт "Дорис". Знае ли се?! Или са й забранили да удря сталински балтии. И на мен ми е тъжно без нея.   < Горката женица. Сигурно скучае с котарака "Бегемот". ?
TheBahurKing

Моля част от участниците да се фиксират върху коментари по темата, а не по отношение отсъствието на Дорис, което е изцяло нейно лично решение.

Страници