Quantcast
Русия изгони български дипломат | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

37 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Русия изгони български дипломат

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.  Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Обявяването за персона нон грата на българския дипломат в Москва е огледалният отговор, за който предупредихме. Това пък съобщи източник на БНР в руското министерство на външните работи.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Всичко започна в края на октомври, когато прокуратурата изненадващо обяви, че е установен руски дипломат, който е уличен в шпионаж на територията на България. Тогава бе заявено, че  "след получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна.

Разследването било показало, че фактите в сигнала били потвърдени изцяло. Установено било, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в посолството на Руската федерация в София.

След това бе обявено, че дипломатът е изгонен. След кратка размяна на реплики и действия, той и семейството му действително напуснаха страната. По същото време бе обявено, че България е отказала да пусне в страната назначения за нов руски военен аташе. Оказа се, че той е име, посочено в списъка на лицата, които нямат прабова да пребивават в страни от ЕС.

Пак по това време се включи и премиерът Бойко Борисов, който след като обясни, че е сигурен как президентът Владимир Путин ще го разбере, обяви, че е направен опит за вербуване на ръководител на българска специална служба. Последният обаче бил достоен и патриот и сам подал сигнал. И до момента не е ясно кое е това лице. От съобщението на прокуратурата става ясно, че държавен служител се е срещал регулярно с руския дипломат. Ако Борисов е прав, то очевидно е проведена оперативна разработка за уличаване на чужденеца.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Дори и шпион не успяха да намерят, та се наложи да карат по рангове.

Кара Колю

Ъ с'я де

скайспирит

Очевидно Бай Онуй е на път да направи четвърта простотия в отношенията ни с Русия.  Първо оня ден Путин му размаха пръст, СЕГА гонят дипломат, уж на реципрочен принцип. Защо Русия обявяват наш дипломат за персона нон грата точно сега?  

Кара Колю

"Защо Русия обявяват наш дипломат за персона нон грата точно сега?"

Е, що... Щото до вчера нашия дипломат беше на курсове - в Шамони ?

ЗИП
снимка на ЗИП

Шот така се прави !

 

Ако го изгони веднага всичко ще потъне в "информационния шум" покрай гоненето на руски дипломат.

 

А сега ще се говори само за изгонването на българския дипломат.

 

:)

 

Пак казвам. Тои път Газпром не харчи пари за тръбата през България. Путин празни приказки не говори.

 

ТАНАП действа. ТАП и СП2 тръгват през 2020г. Да не заровим едни пари ?

 

:)

грантоед

   Тиквата проста зарови вече парите. Всички тези газопроводи са освободени от Третият енергиен пакет.

Han

Пак казвам. Тои път Газпром не харчи пари за тръбата през България. Путин празни приказки не говори.

 

ТАНАП действа. ТАП и СП2 тръгват през 2020г. Да не заровим едни пари ?

Не само ще ги заровим, а и с режим на тока ще сдобием. ЖивковизЪма така си отиде... ?

 

Но понеже вече сме пазарна икономика, то режим може и да няма. Затова вместо режим - пикови тарифи, от които без никой да те кара, сам вадиш щепсела от контакта по време на върхово натоварване от страх да не фалираш.

 

Така вината вместо на управлението се прехвърля върху неясния субект "Пазар"...

 

Модерна работа! ?

jarret

Научете се, бе хора. Аташе е от мъжки род!

Nashenec

Тези дни Путин директно си ни каза, че пак искаме да им прецакаме газовия поток през южната част на Европа. Само че нашият реши да се издърви и каза на Путин, че лъже.

Е, получихме плясване зад връта за да си знаем мястото в стадото. Само дето нашият няма нищо да научи, защото когато Господ е раздавал акъла Той е играел тежък център-нападател в мач на Бистришките тигри.

АлСал

?

скайспирит

Гледах целия Му монолог при очилатата жОрналиСка. Освен, че буквално каза, че Путин лъже, каза и още  глупости:

1.  Руските реактори ще се зареждат с американско гориво и ползват "диверсифицирано" западно оборудване . Не е ясно дали въобще е искано разрешение от производителя "Росатом", който поема гаранцията за сигурността на ядреното съоръжение.  Все едно да каже на Тойота, че ще обслужва Ландкруизера в кварталния сервиз и ще сипва гориво, гепено от някоя пожарна кола. 

2. Измрънка нещо за някакъв американски координационен център на Черно море, а то вероятно ще бъде реална военна база.

 

 

PlaNed
снимка на PlaNed

Пляс, пляс педалите, водно колело...

 

Леля_Стойка_III

Модерна работа! Сега нашите ще кажат, че това е реципрочност, а нашиОТ никак не е събирал информация. Руснаците я играят тая игра, откак ги има и никак не са лоши, за разлика от нашите парашутисти и лизци на задни части. Мога да сложа бас, че изгонения е бил нашият "най-работлив" оперативен и сега работата ни в Мацква рязко ще закучи ... Особено след размахания пръст вчера. Случаеност!

mi6osp.

САЩ се готвят да напуснат Турция.

Вероятно ще търсят заместваща база у нас.

Още по-вероятно Борисов се е съгласил това да стане.

Затова компромисите на Русия с действията на нашето правителство приключиха.

Гласът

САЩ се готвят да напуснат Турция.

Вероятно ще търсят заместваща база у нас.

Още по-вероятно Борисов се е съгласил това да стане.

А пък аз да ти кажа какво ми каза една баба! 

ИвКо

 Пиковите тарифи съчетани с чувствително намаление на цената на дневната енергия са едно много добро решение за мощностният баланс, но се съмняват второто да стане. Разбира се и самодисциплината по отношение на пиковете може да помогне, но при тая демокрация няма как да стане. 

 Е, аз го правя и до голяма степен се съобразявам с това и като избягвам натоварването по време на пика.

Ференги

mi6osp.

САЩ се готвят да напуснат Турция....

Твоите "новини" са както винаги опашати и без връзка с факти от обективната действителност.

 

Все още чакам да отговориш в кое пристанище в коя държава камиони под въоръжена охрана от сирийските кюрди са натоварили танкера с краден сирийски нефт, който после бил разтоварен в Украйна.

Това, което си писал в темата са празни приказки без никакви факти:

mi6osp.

Маршрутът на крадения нефт е: Сирия- Ирак -Саудитска Арабия -Червено море.... Украйна.

https://www.segabg.com/hot/trump-siriyskiyat-neft-e-nas-i-shte-pravim-nego-kakvoto-si-poiskame?page=3

На твоя маршрут никак не му излиза сметката.

Това са хиляди километри, колко струва превоза през пустинята, имаш ли идея?

За да се натовари танкер е необходим керван от хиляди камиони охранявани от стотици кюрди...

После имаш контрабанда през две граници...

И за капак и двете държави са износител на собствен петрол. Ти с какъв акъл изобщо си помисли, че ще оставят такъв керван да товари кораби?

А имаш ли идея как се охранява петролен терминал? Като външно лице те карат да си оставиш телефона на входа, а ти ми обясняваш, как сирийски камиони с кюрди влизали да товарят танкер. Ти как си го представяш, с маркуч от плажа ли го помпят крадения петрол?

 

Вземи се спри, докато не ти е станало втора природа.

Дяд Омраз

Няма да спре. От години вниса малоумната пропаганда от руските сайтове.

Шчекн-Итрч

То и аз го чакам Мишето да даде линк към интервюто на Мъск, в което той казва, че първите степени на ракетата му се деформират непоправимо и не стават за повторно използване. Ама тъй ще си останем, с чакането...

 

Инак, златни му уста на Мишето, дай Боже да стане работата с преместването на американските бази у нас! Та да се прекъснат веднъж завинаги злокобните попълзновения на империята на злото РоSSия към страната ни!

 

За съжаление, това все още е твърде далечна и чисто теоретична възможност, общо взето - в сферата на фантазиите. Но това не пречи на руските подлоги постоянно да я размахват като плашило - видите ли, ще станем цел на руските ракети. Сякаш СЕГА не сме! И сякаш не бяхме цел на американските и британските ракети по времето на Варшавския договор и противния, но непрежалим за другарчоците режим на правешкия негодник, когато България беше марионетка на СССР, нацвъкана със съветски военни комендатури, "съветници" и пр.

letec55

Твоите "новини" са както винаги опашати и без връзка с факти от обективната действителност.

Колегата форумец изказва предположения и прогнози. На същото основание биха могли да се поискат факти от обективната действителност, които да потвърждават, че САЩ остават в Турция. С оглед на събитията от последните две - три години е по-вероятно да се гласят да напуснат (камбани ще бият ли?), отколкото да останат, и предположението, че се канят да се настанят у нас (също - камбани ли ще бият за това?), изглежда доста вероятно. Вкл. и на фона на изключително засилената през тези години злобна и примитивна антируска пропаганда у нас.

Така че е разбираема е нервността, които предизвикват подобни съждения. Тяхната основателност е лесно разбираема и явно поради това е този нескопосан опит да бъдат неглижирани с друг проблем.

А про по - все някак краденият петрол бива реализиран на пазара. Иначе за чии невинни очи лично Тръмп ще откровеничи за тази явна кражба и в прав текст ще я "аргументира". Така че как се реализира е страничен въпрос (явно се реализира), важен е фактът на кражбата на чужд ресурс, собственост на суверенна държава, членка на ООН. Кражба, осъществявана от друга такава държава пред очите на цял свят. 

Шчекн-Итрч

Колегата форумец изказва предположения и прогнози.

Колегата ти форумец вчера се изцепи, че американците товарели някакъв танкер със сирийски нефт ... насред пустинята. После този всъдеходен танкер бил разтоварен в Украйна.

 

Малко по-късно колегата ти форумец изпляска "новината", че Мъск бил казал, че първите степени на ракетата му се деформирали непоправимо при кацане и не можело да се използват повече. Пък те си летят по 4 - 5 пъти, в бъдеще и по повече. За сведение, единственият български комуникационен сателит беше изстрелян на геостационарна орбита тъкмо с такава, повторно използвана и "непоправимо деформирана" ракета. Явно дори "кривите" ракети на Мъск безпроблемно достигат космоса...

 

Колегата ти форумец тъпо, упорито и редовно разпространява руска пропаганда, съставена предимно от дебелашки лъжи и фалшиви новини.

Дяд Омраз

Колегата ти форумец тъпо, упорито и редовно разпространява руска пропаганда, съставена предимно от дебелашки лъжи и фалшиви новини.

 

Но затова пък го прави с такъв авторитетен тон...?

letec55

Колегата ти форумец тъпо, упорито и редовно разпространява руска пропаганда, съставена предимно от дебелашки лъжи и фалшиви новини.

Не разбрах - кражбата на петрол, принадлежащ на суверенна държава, от друга държава, също толкова суверенна, дебелашка лъжа и фалшива новина ли е? С оглед на събитията от последните години възможността  САЩ да се изтегли от Турция и да се настани у нас ли е по-вероятна, или възможността те да си останат там? Питам пак, защото е явно, че не сте забелязали и не сте схванали основната мисъл на поста ми. 

Шчекн-Итрч

Не разбрах - кражбата на петрол, принадлежащ на суверенна държава, от друга държава, също толкова суверенна, дебелашка лъжа и фалшива новина ли е?

Пиша бавно, защото виждам, че четенето с разбиране ти е трудно. Дебелашка лъжа и фалшива новина е безаналоговата тъпня на колегата ти форумец за танкер, озовал се насред пустинята, за да го напълнят американците със сирийски петрол и пратят в Украйна. Надявам се, не е необходимо да ти обяснявам защо танкерите плават трудно през пустинята...

letec55

Пиша бавно, защото виждам, че четенето с разбиране ти е трудно.

 

Повтарям отново, защото виждам, че не само  четенето, а и отделянето на зърното от плявата ти е проблем:

А про по - все някак краденият петрол бива реализиран на пазара. Иначе за чии невинни очи лично Тръмп ще откровеничи за тази явна кражба и в прав текст ще я "аргументира". Така че как се реализира е страничен въпрос (явно се реализира), важен е фактът на кражбата на чужд ресурс, собственост на суверенна държава, членка на ООН. Кражба, осъществявана от друга такава държава пред очите на цял свят.

 

Тяхната основателност (предположенията за напускане на САЩ от Турция и идването им у нас) е лесно разбираема и явно поради това е този нескопосан опит да бъдат неглижирани с друг проблем.

19namo

На едни- домати, на други- дипломати.

Hauptmann
снимка на Hauptmann

Няма да спре. От години вниса малоумната пропаганда от руските сайтове.

 

гладен не му се стои

vasilevil

Паси каза че имало и американски шпиони у нас но те били от добрите-приятели а руските такива са от лошите.

Сръчко

 

Разликата е ,че ние заловихме и изгонихме техен шпионин, опитващ се да вербува български държавен служител, докато руснаците осъществяват просто реципрочно действие срещу наш дипломат.

За такива случаи, българският народ има лаф "Хем насрани, хем голями"

Леля_Стойка_III

Да не мислиш. че реципрочно значи случайно? Руснаците чистят някой наш работлив агент, понеже им дадохме право на "реципрочност" - не е нужно дори да доказват, че е вербувал, търсил информация или тем подобни. Гонят някой, от който ще имат най-голяма полза ако напусне и са с чисти ръце, защото ние сме им ги отвързали ... А нашите, че изгониха един, голяма работа, направихме се пред партнерите и нищо не спечелихме. Можеха да го оставят тоя първи секретар у нас и да го нашорат с каквато си искат информация, ама за тая игра се искат умения. Занаят е, дето нашите вече губят позиции ...

Страници