facebook
twitter

Вие сте тук

228 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ВСС избра единствения кандидат Гешев за главен прокурор
 
ВСС провежда избор на нов главен прокурор

ВСС провежда избор на нов главен прокурор

Posted by Novini.bg on Thursday, October 24, 2019

Висшият съдебен съвет избра с 20 гласа "за" и 4 "против" единствения кандидат Иван Гешев за главен прокурор. В опозиция бяха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и Олга Керелска, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев от съдийската квота в съвета. Първите трима оспориха професионалните качества на кандидата да заеме най-високия пост в държавното обвинение за следващите 7 години. Шекерджиев обясни, че според него прокуратурата има нужда от началник, който да не влиза във всяка битка. Иначе Шекерджиев нямал проблем с това, че Гешев е безалтернативен кандидат, или че за него валяха еднотипни писма за подкрепа от прокуратурите в цялата страна. Останалите членове на съвета се надпреварваха да засвидетелстват подкрепата си за Гешев и да хвалят качествата му. От заседанието отсъства единствено Цветинка Пашкунова.

Изказването на Лозан Панов против Гешев вбеси главния прокурор Сотир Цацаров. Той нападна Панов и начина, по който той самият беше избран за председател на ВКС. По думите на главния прокурор изборът на Панов не е станал само във ВСС, но и в две други сгради. Той не доразказа как е вървял процесът, защото имал уважение - не към Панов, а към съда. 

10-часовото заседание на съвета премина под тежка полицейска обсада.

Плътен полицейски кордон пазеше подстъпите към сградата на съвета. Служители на реда проверяваха документите за самоличност на всички преминаващи в района при безпрецедентни мерки за сигурност. Видео във "Фейсбук" обаче показа, че блокадата може да бъде премината, ако сте от протеста в подкрепа на Гешев. В улиците в района, се събират малки групи хора - при тях идва организатор и ги вкарва, като според очевидци това става само след устно уточнение, че са "за" Гешев. Така блокадата преминава и Николай Стайков, който обясни пред "Дневник" че се е "залепил" към такава група, макар че полицията изрично го проверява къде отива - вижте записа в началото на текста. Така едни влизат, а други от участниците напускат митинга в подкрепа, на който звучи руска музика.

 

Едно “за” много полицейски ленти маха:

Posted by Nikolay Staykov on Thursday, October 24, 2019

 

"Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стояли пред мен, ако бъда за главен прокурор. Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност - прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата”, заяви Гешев пред съвета. Той поясни, че е мотивиран най-вече от доверието на цялата прокурорска колегия. Известно е, че след като Гешев беше номиниран от всички членове на прокурорската колегия на съвета, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, в негова подкрепа заваляха еднотипни становища от прокуратурите в страната, от областни дирекции на МВР, от ДАНС и т.н.

"Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, да всяват страх, че ще се събудиш с поредната компроматна война срещу теб и семейството ти", каза още Гешев, който часове наред отговаря на въпроси.

"Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака, означава едно – да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ми го гласували. Аз не мога да забраня, не смятам да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение, но не уважавам това да ми се казва на мене какво трябва да мисля и не харесвам този подход. Второто, което ще кажа е, че това не е политическо говорене, а това е отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт и такъв отговор аз дължа и като човек, и като магистрат, защото тези атаки дългогодишно, бавно и постепенно уронват престижа не само на прокуратурата, а и на цялата съдебна власт”, заяви той.

Назначението приключва с президентски указ. Държавният глава може да откаже да парафира избора само веднъж. Ако съветът му върне същия кандидат, президентът ще трябва да подпише указа.

Към статията във в. СЕГА

Страници

seyko

За какво ни е главен Прокурор. До сега не разбрах, че сме имали подобен.

 

  Важното е какво казва накрая Той.

ГАМЕНЧЕТО

НАП се готви да отпише двадесет милиарда крадени данъци и главния пазач на държавата ни успива с надуваеми кукли

Banshee
снимка на Banshee

Някаква друга дума, по-подходяща от 'избор', дали се намира за това, дето ще го дават по БНТ? 

Елемент Э
снимка на Елемент Э
И ще докарат десетки дечица , които да викат възторжено- Гешев, Гешев . Е това вече е порнография
Banshee
снимка на Banshee

И цялата футболна агитка на Левски да пише по форумите хвалби за него, представяйки се за група компентентни юристи. :))

Pstr

Да се обзаложим ли дали слабохарактерният ни президент ще одобри кандидатурата, без да смее да гъкне? Него жена му го мачка, какво остава за Д.П. ?

Krasimir Chenov

Гаварит Масква му шепне на него на ушенце!

 

Ураа

Затова ходи два пъти у Фашингтон на инструктаж ?

Джиджи

Пъстри привидения в ясен сленчев ден ... ????

Magi

Ще го одобри веднага!

Banshee
снимка на Banshee

Не знам за жена му (сигурно и ти толкова знаеш), но пише горе в статията, че и да  гъкне, пак ще му дадат за подпис. И втори път няма право та откаже. Разбира се, ако все пак и един път не посмее да откаже, ще е признак за нещо доста страшно.

JollyRoger's

Студио Х...

Кочината вече стана бутафорна, но смраднята няма как да се скрие. Сюргюнът от преяждане със суджук е в акутна фаза...???

Krasimir Chenov

Путин кога идва да оправи нещата?

Диагностик

Този път президента няма да се излага и ще подпише указа от раз.

Какво разбира летеца от прокуратура?!

JollyRoger's

А ГеШеф? 

Джиджи

Къф летец, бре?! Нали беше шИфьор на самолет?! ????

Васик

Няма такова правило, според което Гешев ще бъде кандидат за втори път, защото това не е поправителен изпит, а конкурс. Така че след отказа на Радев Гешев ще плува по течението.

Krasimir Chenov

Да видим Радев!

Хулиган

БНТ ще предава пряко избора на Гешев

Доколкото разбирам става дума не за избор, а за назначаване.

При търпеливо население и шушумиги, оглавили опозицията, режимът на Бойко Борисов може да си "избере" дори магаре за главен прокурор.

А беше достатъчно да подкокоросат Корнелия да се обяви в подкрепа на Гешев и площадите щяха да кънтят от възмутени вувузели.

Груб тактически пропуск на недоволните...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

 

ThePal
снимка на ThePal

???

Krasimir Chenov

Корнелия не го ли подкрепи?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Тържествена Инаугурация на главния авгур.

:) 

Weiß

Не пропускайте!

Масонска сбирка , която ще бъде предавана по телевизията.

Спомням си тази преди 7 години.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Редакцията е пропуснала да отбележе, че имаше и контрапротест.

няманищо

няманищо – редакцията пропуснала, но бонговците бдят.

И защо бонговците се срамуват да манифестират подкрепата си са покровителя на най –агресивните и незачитащи законите ултраси и обитателите на едни гета, много от които вероятно са с десетки висящи дела, а претендират, че контрапротестират.

Контрата на протеста си е точно подкрепа. И защо не си я манифестирате тази подкрепа в дните, когато няма  истински протести? Ами, защото тогава няма КОЙ да плати. А, ето защо се избягва думичката ПОДКРЕПА. Такава няма. Има само кинти, мерзост, срам, позор....

Асол
снимка на Асол

Ся, да се уточним - България няма нищо общо с правовата държава и въпросният ГешеФ е само черешката на тортата. Проблемът е, че беснодесните искат да го врътнат с техен Гешеф - дето да удуши комунезете и да срови, квото още не е сровено в свинарника. 

 

Аре,  "десните" любители на "правото" - да врътнем една сделка (с вас по никакъв друг начин не може да се говори) - вие бутате гербавите у София, гласувайки за "камунезете", като подтиснете херостаратовите си нагони, пък после ще преговаряме дали ще имате думата да си турите нов "Филчев" или "Татарчев".  На вас доверие за нищо не трябва да се има - пърформансите ви 2014 година го доказаха. Ся кво точно искате??

Krasimir Chenov

Искаме Делян Бекапеевски за шеф на ДАНС! Корнелия да го предложи пак!

Джиджи

❓❓❓ Туй – към Асол! ??

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ся, да се уточним - България няма нищо общо с правовата държава и въпросният ГешеФ е само черешката на тортата. Проблемът е, че беснодесните искат да го врътнат с техен Гешеф - дето да удуши комунезете и да срови, квото още не е сровено в свинарника. 

 

Аре,  "десните" любители на "правото" - да врътнем една сделка (с вас по никакъв друг начин не може да се говори) - вие бутате гербавите у София, гласувайки за "камунезете", като подтиснете херостаратовите си нагони, пък после ще преговаряме дали ще имате думата да си турите нов "Филчев" или "Татарчев".  На вас доверие за нищо не трябва да се има - пърформансите ви 2014 година го доказаха. Ся кво точно искате??

Са, само да напомним за некои неща:

1/ "Нашият" Филчев колко точно беше "наш"? Няма как "наш" да стане главен прокурор - за това са необходими непоклатими позиции в следствие и прокуратурата, които "ние" нямаме. Затова егоистичният интерес съвпада с обществения: край на модела (да напомням ли кой заложи този модел в конституцията) "Над мене само Бог.... и едни добри хора с тефтерчета" ....

2/ Дори след като видехте 2013-2014 как Цаци с "двойните дъна на автомобилите в Костинброд"  и обвиненията срещу Цецо, се извъртя след връщането на Борисов, БСПто продължи с ухажването. Другарката Нинова неколкократно демонстрира доверие в него. Нито думичка за подмяната на смисъла в "Колеви среу България" в законотворческите инициативи на Барни.

3/ А за какво трябва на "вас" да ви се има доверие - нима 2013-2014 не ви обслужваха същите грухтящи медии , които сега обслужват Борисов? Нима не бехте в плен на ДПС? Нещо повече, БСПто сама низвергна, охули и жигоса главните си герои от 201302014. Да напомня, че в продължение на краткото участие на РБ във властта, същите медии не спряха да обливат с мръсотия "беснодесните".

4/ Асолче, колчем си помисля да подкрепя Манолова на втори тур, се сещам за теб и още неколко форумци, та започва да ме влече към гъбите ....?

Krasimir Chenov

Бонго, 2014 не можаха да направят делянчо шеф на ДАНС, но ако кудкудякащата Манолова стане кмет , прасчо ще стане шеф на СДВР! Мая избягва въпроса за Гешев.

Страници

×