facebook
twitter

Вие сте тук

111 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ВСС потвърди избора на Гешев за главен прокурор

С 20 гласа "за" и само 4 "против" Висшият съдебен съвет повторно избра Иван Гешев за нов главен прокурор само седмица, след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за назначаване и върна предложението на съдебните кадовици. Въпреки аргументите на държавния глава, а именно липсата на състезателност, ВСС реши да не прекратява настоящата процедура по избор. Против откриването на нова така гласуваха 20 от членовете на ВСС, а 4 бяха "за". Гласуването беше съпроводено от горещ спор как да бъде формулиран въпросът.

"Благодаря на професионалната общност и на Пленума на ВСС за подкрепата. Благодаря, че не се поддадоха на безпрецедентния политичекси натиск", заяви Гешев след избора. По време на заседанието съдия Атанаска Дишева заяви, че се чуства заплашена от страна на кандидата: "Само преди броени минути в коридора Гешев ми заяви в присъствието на Сотир Цацаров в очите: "Поздравявам Ви, Дишева ! Пред Вас стои прекрасна политическа карирера като общински съветник". Попитах го: "Заплашвате ли ме" ? Той ми отговори: "Не, не". И се изсмя. Считам това за заплаха", разказа съдия Дишева пред съдебните кадровици.

По време на дебатите, предшаствали вота, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изрази мнение, че ВСС трябва да се вслуша в мотивите на президента. "Напълно ги споделям и смятам, че сме длъжни да инициираме нова процедура", заяви той. Според него неглижирането на аргументите на Румен Радев за отказа му да назначи Иван Гешев за главен прокурор означава президентската институция да се превърне в печат, който заверява решенията на ВСС. "Никой от тук не е участвал в пряк вот, подкрепен от над 2 млн. гласоподаватели", категоричен е Панов. 

На подобно мнение е и Атанаска Дишева от Съдийската Колегия. Тя заяви, че ВСС и президенстката институция имат споделена компетентност при избора на главен прокурор. Президентът до най-голяма степен изразява народния суверинитет, така както е избран. За да има смисъл връщането на избора от президента, е необходимо да се зачете действителната власт на президента, такава каквото му е дадена от Конституция. Затова единственият начин е да се прекрати започната процедура и да се открие нова", коментира съдия Дишева. Според нея при нова процедура биха могли да се отстранят пороците, каквито бяха посочени от Румен Радев.

Правосъдният министър Данаил Кирилов от своя страна беше категоричен, че според него законът задължава да бъде продължена настоящата процедура и да се престъпи към повторно гласуване на кандидатурата на Иван Гешев.

В крайна сметка Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще гласува повторно за единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев. Днешното заседание, също като това на 24 октомври, ще мине на фона на протести и контрапротести. От едната страна на сградата на ВСС са се събрали граждани, организирани от инициатива "Правосъдие за всеки" и сдружение БОЕЦ, които искат нова процедура за избор на главен прокурор. Те хвърлиха кофички с кисело мляко и домат по сградата на ВСС. От другата страна пък има организиран митинг в подкрепа на единствения кандидат Иван Гешев. И двете акции са предварително обявени и съгласувани с общината, а още вчера столичната полиция обяви какви ще бъдат ограничението в движеннието, как е организиран градският транспорт и какви ще са мерките за сигурност. Заседанието бе обявено за 10 ч. в сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф", а час по-рано в района започнаха и протестите.

Единственият кандидат Иван Гешев пристигна във Висшия съдебен съвет около 9:30. Веднага след него дойде и главният прокурор Сотир Цацаров. За да има избор, Гешев трябва да бъде подкрепен от поне 17 души. Ако не се съберат достатъчно гласове, процедурата трябва да започне отначало с номиниране на кандидатите. На днешното заседание няма да присъстват двама от съдебните кадровици - Красимир Шекерджиев и Стефан Гроздев.  На 24 октомври Гроздев гласува „за“ Гешев, а Шекерджиев „против“. Те са в отпуск. На 24 октомври Гроздев гласува „за“ Гешев, а Шекерджиев „против“.

Час преди днешното гласуване от пресцентъра на Специализираната прокуратура разпространиха съобщение, в което се казва, че "на 24 октомври 2019 г. във Върховната касационна прокуратура бе внесен сигнал от председателя на ГД "Боец" Георги Георгиев за извършени престъпления срещу правосъдието от Иван Гешев". На 30 октомври 2019 г. сигналът бе изпратен по компетентност на Специализираната прокуратура за проверка на изнесените в сигнала данни. Въз основа на извършената лична проверка от наблюдаващия прокурор, на когото е възложена, на 11 ноември  е постановен отказ за образуване на досъдебно производство срещу Иван Гешев поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление. Сигналът на "Боец" е основан на публикация на сайта "Бивол".

Става дума за записи, в които се чува как Гешев уговаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през  2011 г.

ВСС ще изпрати повторно предложение до държавния глава да издаде указ, с който да назначи Иван Гешев. Радев няма право на повторен отказ.

Към статията във в. СЕГА

Страници

volog2

Нали уж и БСП хъкътъмъкъта под сурдинка се обявиха срещу избора на Гешев. Защо те не направят допитване до КС, да подадат по-лесна топка на президента?

Evasion

днес Мая Манолова, рамо до рамо с Христо иванов, ще поведат протеста....

Weiß

 Физиономията на конферансието от ляво излъчва загадъчност и непредсказуемост.

Диагностик

Вече са се събрали към 50 протестиращи срещу избора и 700 подръжници.

 

Съдиите от КС отбелязват, че когато ВСС направи първо предложение за “назначаване на конкретно лице като ръководител на институция от висшата магистратура”, държавният глава може да упражни право на преценка и да не издаде указа.
При повторно предложение той “вече е поставен в условията на обвързана компетентност”. Това означава, че не разполага с избор “измежду юридически равностойни варианти”, тоест не прави преценка.
В същото време обаче “ВСС и в двата случая има на разположение своята оперативна самостоятелност”. Ето какво казва КС: “Включително и да гласува повторно лицето, без да се съобразява с неодобрението му от президента”.
Решението на КС е подписано с три особени мнения. Те по същество не засягат трактовката на останалите съдии как трябва да постъпи ВСС при връщане на първото предложение и какво прави президентът при прегласуване.

Конституционният съдия Тодор Тодоров е един от подписалите с особено мнение:
По въпроса как постъпва държавният глава, Тодоров е категоричен:
“Президентът не може да откаже да издаде указ. Поради тази причина повторното предложение има окончателен характер.
Конституцията го лишава от каквото и да е право на преценка
Съдията стига дори още по-далеч. Посочва, че формулата “не може да откаже” е само една по-мека редакция на изрично конституционно задължение”.
“Неизпълнението на това задължение е нарушение на конституцията и е санкционирано с конституционноправна отговорност по чл.103, ал.1 от конституцията”, е становището на съдия Тодоров.
Споменатият от него текст от конституцията всъщност гласи, че “президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията”.
На по-популярен език това означава, че според Тодоров, ако президентът не изпълни задълженията си по конституция, може да се мисли за процедура на импийчмънт.
“При повторно предложение подписването на указа не е конституционно право, а конституционно задължение на президента”, смята Тодор Тодоров.
 

Su38

В какъв срок???

Диагностик

Какво излъчва лицето на Корнелия Нинова?

Aniki

ясно е, че ти плащат да споменаваш Корнелия ама поне се постарай да има връзка със статията.

Диагностик

Какво лошо има в това, че всички я харесваме?!

Aniki

Лошото е, че спамиш опорките си и това, освен че не би трябвало да е позволено е и дразнещо.

Интервал

Aniki, според мен е хубаво :) Човекът с диагнозата прави чудесна реклама на Партията и Банкянския Бабуин. Дразнението в случая е полезно. Само някой да дръзне да гъкне срещу Него, веднага следва нещо за БСП и КорНи  :) Още я карат на старата чугунена логика, че щом не си за ГРЕБ, значи си за БСП ? Толкова си може или нЕма подадени други опорки. Няма да се учудя, ако някое от мургавите и дълбоко интелигентни лица сред митинга в подкрепа на прокурор Иван, принадлежи на тоя с диагнозата. Нивото е тъкмо там някъде.

devane

Лицето на Курнелата излъчва НАГЛОСТ.

майор

Диване, немаш никаква представа какво означават думите, които изпползваш.

И по точно думичката НАГЛОСТ. Ако знаеше, немаше да дрънкаш тия глупости

F1

поради що споменаваш тук името Кукундрелино?

Доц.Трътлев

Още я карат на старата чугунена логика, че щом не си за ГРЕБ, значи си за БСП

Диагностик

http://tv.bnt.bg/bnt1/16x9/

 

 

Хулиган

Онзиденшното театро вече е оперета...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Simplicissima
снимка на Simplicissima

След като Президентът извади само процедурни аргументи, именно:

1) самотността на кандидатурата

и

2) незачитане на мнението на неправителствените професионални и лаишки организации,

които възражения нямат никаква юридическа стойност,

то естествено е да последва прегласуване в едно сборище, което вече даде доверието си на кандидата, който вече веднъж се оказа според сборището един  уникален уникум, безалтернативен по своята професионална и етична пригодност.

 

Кандидатът обаче е негоден по всички обективни професионални и етични критерии, нещо което никой от участващите в избора по конституция, с изключение на Панов, Дишева и Керелска, не посмя да засегне.

Не че не им е известно

https://www.mediapool.bg/koi-e-dp-v-dokumentite-po-deloto-ktb-news296333.html

 

Оттук насетне, след като ВСС се запъва още веднъж и не желае да чуе гласа на гражданското общество (по думите от Мотивите на Румен Радев), на Президента не му остава друга възможност да реагира на една скандална кандидатура, освен да шиканира с всички възможности, предоставени от скапаното законодателство.

 

За което ще има подкрепата на всичките хора, които преди 10 дни и преди 17 дни гласуваха ПРОТИВ Боко и Делян и Цацаров.

2019
Колкото повече оплюват Гешев, толкова повече му правят услуга. Важното е какво са решили САЩ.

БСП-БКП може само да си лижат раните и други части на тялото, президентина да фърли един спиич, написан от женка му.

Интервал

Че кой плюе прокурор Иван :) Достатъчно е да се посочат няколко интересни факта от професионалната му дейност и безсмислието на конкурс с 1(един) кандидат. Или ти сериозно, че БСП е опозиция? ? Иначе, прав си за сахибите, а и по един своеобразен начин, прокурор Иван е наистина уникален кандидат. Не за всеки цацаратурата би била преименувана в гешевтура.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ако Гешев бъде прегласуван, мнозина ще се намерят в голямо затруднение

да правят занапред разлика между Държавния департамент и Делян Пеевски,

когато някъде срещнат абревиатурата ДП.

 

Как се води сборището от кривосъдния министър, не е истина...

Отвреме-навреме излиза навън заедно със Сотир, който налива в кухата глава.

Интервал

Simplicissima, смея да не се съглася. Тези, които не биха направили разлика, не я правят и в момента. Не виждам прегласуването какво ще промени. За съжаление, има едни 80 на сто. Държавата - това е Той, а Той е ББ + ДП и така е от доста години.

Джиджи

Как се води сборището от кривосъдния министър, не е истина...

???

ПероВТ

Не се безпокойте. Когато Борисов се сурне по нанадолнището, Гешев първи ще му подложи крак. Тези, които го слагат днес, ще си хапят лактите. Същото беше с Филчев, и с Татарчев. Ако Борисов  бе по-предпазлив и разумен, щеше да избере юрист от категорията на  Борис Велчев, а не да си слага таралеж в гащите.

nobody2

колега, това е в десятката.

има всички белези, че така и ще се случи.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Оттук насетне, след като ВСС се запъва още веднъж и не желае да чуе гласа на гражданското общество (по думите от Мотивите на Румен Радев), на Президента не му остава друга възможност да реагира на една скандална кандидатура, освен да шиканира с всички възможности, предоставени от скапаното законодателство.

Какво гражданско общество? В България такова няма.

Интервал

Е, моля, не чак толкова грубо :) Разбира се, че си имаме общество, изглеждащо почти като гражданско ? Може някой от обществото да може да чете и да се обиди.

https://i.imgur.com/KbYs8Lk.jpg

fisherman

Какво гражданско общество? В България такова няма.

И никога не имало: че ние имаме работа с едно недоразвито общество и т.н......Т.Ж.

https://www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw

ssto

 

Личността май не осъзнава каква беля си взима с това назначение.

Ако можеше да поразмисли, защо точно него са избрали?

 

Разпоредбата на  чл. 288 от НК ще му диша във врата, докато го захапе:

 

"Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6."

Simplicissima
снимка на Simplicissima

кривосъдният министър още малко и ще изтърве: най-добре танковете да дойдат ?

принцеса Даяна

"щеше да избере юрист от категорията на  Борис Велчев,"

*

За този нумизматик, потомък на ЦК на БКП никой не разбра, че е бил гл. прокурор. Вероятно и той не е разбрал. Синьо-червената крадлива мъгла го назначи за да е спокойна за крадените си мащабни активи . Гешев нещо ги страхува, що ли?!

 

Страници

×