Quantcast
4 области у нас нямат нито един новозаразен с COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

4 области у нас нямат нито един новозаразен с COVID-19

Изминалата седмица е първата от месеци без нито един ден с над 100 жертви на коронавируса
Обновена
4 406
 Илияна Кирилова

4 са областите у нас, в които за последното денонощие няма нито един регистриран с коронавирус - Велико Търново, Видин, Габрово и Търговище. С по един новозаболял се отчитат 9 области - Враца, Добрич, Монтана, Кърджали, Перник, Разград, Силистра, Хасково и Ямбол. Това показва единният информационен портал за 25 януари.

Данните в понеделник са традиционно ниски заради забавяне на отчитането през почивните дни, но и в последните седмици се забелязва трайно намаление. 121 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 1207 теста през последното денонощие, или 10% положителни проби от всички направени, показват данните в единния информационен портал към полунощ. За сравнение миналия понеделник делът на положителните проби беше 6.4% - 77 случая при 1194 теста. Общо от началото на пандемията потвърдените случаи на коронавирус у нас са 214 817.

Смъртните случаи са девет - колкото и миналия понеделник. Жертвите на коронавируса у нас от миналия март до този момент са 8820 души. Оздравелите днес са 180 (общо 179 хиляди). В болница остават 2874 души, 283 от тях в интензивни отделения. 24 души са ваксинирани през последното денонощие, показват още данните.

Най-много новозаразени са отчетени за последното денонощие в София - 35 човека, следват Бургас и Кюстендил - с по 13 новозаразени.

Вчера без нито един регистриран новозаразен бяха областите Видин, Разград, Габрово, Силистра и Търговище, а починалите с COVID-19 бяха 12 души. Миналата седмица като цяло беше положителна за страната ни, тъй като продължи тенденцията за намаляване на броя на заразените с коронавирус. Ако през 11-17 януари у нас бяха регистрирани 3330 новозаразени, в периода 18-24 януари броят им бе 2960. Понижение на седмична база бе отчетено и в броя на починалите - от 377 души на 337 души. Смъртността започна да намалява в седмицата около Коледа, когато изтекоха първите три седмици на локдауна. Изминалата седмица е първата от много време насам, в която няма ден с повече от 100 смъртни случая - пикът беше в петък, когато бяха регистрирани 90 починали.

 

ПРОГНОЗИ

"Проблемът е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи в Западна Европа". Това коментира пред БНР математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков. Според него трябва да сме "много предпазливи при отварянето". Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища. Математикът продължава да държи на тезата си, че отварянето на училищата е рисково. Според него със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките. "В зависимост от това какви мерки разпуснем, случаите ще нарастват два-три пъти дори. Зависи как ще отворим", коментира той.

Спроед него с тестването на учителите еднократно няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. "Това тестване трябва да е периодично. Скритата заболеваемост е сред децата", посочи Велков. "Притеснително е, че все още не е ефективно системата на тестване, проследяване и карантиниране", подчерта той. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице. 

"Вече започва да сработва колективният имунитет... Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси... Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така". Това пък коментира пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.  Той подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос. "Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен", посочи той. 

 

ГРИП

До момента няма доказан случай на грип у нас, което е доста необичайно. Това заяви пред Би Ти Ви проф. Нели Корсун от Националната референтна лаборатория. По думите й обаче доказан новият вариант на коронавируса, засечен за пръв път във Великобритания, който е с до 50-70% по-заразен от познатия досега. Тя заяви, че той не е свързан с по-висока смъртност, а по-скоро увеличаването на смъртността се дължи на препълването на болниците и невъзможността им да окажат качествена медицинска грижа на всички нуждаещи се пациенти. Проф. Корсун заяви, че имунитетът, създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу новия английски щам, но не и срещу новите два генетични вариант, открити в Бразилия и Южна Африка, при които е възможно повторно инфектиране.

 

 

Още

Броят на новите случаи на коронавирус остава висок - 4004

07.04.2021

Обновена

1899
В неделя излекуваните от ковид-19 са повече от новите заразени

04.04.2021

1808
Новозаразените и излекуваните се изравниха - 4013 срещу 3996

03.04.2021

Обновена

2800