Quantcast
Андрей Бабиш: Чехия не планира да приеме еврото | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Андрей Бабиш: Чехия не планира да приеме еврото

Причината са сериозни проблеми в еврозоната, които могат да бъдат преодолени единствено, ако тя бъде напусната от Гърция и Италия, казва чешкият премиер
1740
БГНЕС архив

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че Прага свързва своя икономически ръст със запазването на националната си валута и не планира да приеме еврото, предаде ТАСС, цитирана от Фокус.
„Чехия, за разлика от Словакия, не планира да приема еврото“, заяви Бабиш, който се намира на работно посещение в Словакия. 
По неговите думи, отказа на Чехия от преминаване към еврото, е свързан „със сериозните проблеми, които изживява еврозоната“. Според Бабиш, тези проблеми могат да бъдат преодолени, само в случай, че еврозоната бъде напусната от Италия и Гърция, които не реализират болезнените за населението, но необходими за оздравяване на собствените им икономики реформи. 
Бабиш разкритикува плана за увеличаване на бюджета на ЕС, с които излезе Европейската комисия. Според чешкият премиер, това не трябва да се прави в момент, когато Великобритания напуска ЕС, в резултат на което съюза ще се лиши от значителна част от бюджетните си приходи. Премиерът на Чехия смята, че финансовото бреме, което Брюксел иска да възложи на оставащите 27 страни-членки на ЕС, може да се отрази негативно на социално-икономическата ситуация в тях. 
 

Още

Българи са евакуирани заради големия пожар на Тасос

12.08.2022

1082
"Булгаргаз" обяви търг за закупуване на втечнен газ

10.08.2022

Обновена

1845
Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро

10.08.2022

765