Quantcast
В Англия изпращат покани за ваксиниране с трета доза | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

В Англия изпращат покани за ваксиниране с трета доза

935
 Илияна Кирилова

В Англия от днес започва изпращането на покани за трета ваксина на около 1,5 милиона души, предаде БНР. 

Бустерната доза ще се предлага на най-уязвимите британци, както и на здравни и социални работници, които са на първа линия.

Министърът на здравепозването Саджид Джавид заяви, че това е важен начин да се контролира коронавирусът преди настъпването на зимата.

Трета доза ще бъде предлагана на девет приоритетни групи, които включват всички над 50 години. На по-млади хора, които са изключително клинично уязвими или попадат в рискова група, също ще бъде предлагана бустер ваксина.  Тя ще се поставя обаче само на хора, получили втора доза преди най-малко 6 месеца. Препоръчително е третата доза да бъде на „Пфайзер“, независимо каква и била предишната ваксина, но като алтернатива може да бъде използвана и половин доза от „Модерна“. 

Кампании за бустер ваксини се водят и в останалите части на Обедиенното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. От националното здравеопазване съобщиха, че се очаква скоро да започне и ваксиниране на децата от 12 до 15 години.

Швейцария въвежда по-строги изисквания за влизане в страната. От днес хората, които не са ваксинирани или преболедували Covid през последните 6 месеца, ще трябва да представят PCR или бърз тест,  съобщават от българското Министерство на външните работи. Гражданите ще бъдат тествани повторно между 4-тия и 7-ия ден от влизането си в Швейцария и са задължени до два дни да уведомят за резултата от втория тест съответните кантонални власти.
Става задължително  и представянето на формуляр с данни за контакт за всички влизащи в страната, независимо дали са ваксинирани или преболедували.

Още

Напусна ни големият художник Михалис Гарудис

17.10.2021

1249
Ковид пациентите в болниците застрашително се увеличават

16.10.2021

Обновена

5735
САЩ отварят отново границите си, но само за ваксинирани

15.10.2021

Обновена

1138