Quantcast
Англия започва ваксиниране на лекари от 7 декември | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Англия започва ваксиниране на лекари от 7 декември

Ваксината на Pfizer вече се разпространява по света
Обновена
5 431
 БГНЕС

Болниците в Англия са получили инструкции да очакват първите доставки на ваксината на Pfizer/BioNTech на 7 декември, съобщи британският ежедневник "Гардиън". Според информация на вестника първи ще бъдат имунизирани лекарите на първа линия, а обитателите на старчески домове и хората над 80-годишна възраст ще трябва да чакат. Това обаче бяха приоритетни групи според плана на Великобритания за ваксиниране на населението, тъй като са с най-висок риск от летален изход при заразяване с COVID-19. Изключването им от групата за приоритетно ваксиниране вече предизвиква недоволство.

Вероятната причина за тази промяна в плана обаче е сложната логистика, която изисква ваксината на Pfizer/BioNTech. Нейният състав не позволява често местене, поради което не е толкова лесно да бъде транспортирана до домове за възрастни и отделни пациенти. Според здравните власти тя може да стане неизползваема при преместване повече от 4 пъти, обясняват източниците на "Гардиън". Докато стигне до болниците във Великобритания, ваксината вече ще е претърпяла две премествания - първо от завода на Pfizer в Белгия до складовете в Англия, а след това от складовете към болниците.

"Инструкциите ни са да имаме готовност да я посрещнем на 7 декември и да започнем ваксинация на персонала същата седмица. Тъй като става дума за Pfizer, не можем да я местим другаде и трябва да сме я приложили в рамките на 5 дни, защото толкова е нейната трайност", обяснява висш служител на болница пред "Гардиън". Така че поне в началото тази ваксина ще се прилага само на болничен персонал.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" също съобщи, че са започнали доставки на ваксината на Pfizer в САЩ и Европа. Американската авиокомпания United Airlines е започнала да изпълнява чартърни полети, съобщи изданието". Това се прави с цел да има достатъчно дози, които да се използват веднага щом препаратът бъде одобрен от съответните регулатори.

Авиокомпанията лети между международното летище в Брюксел и международното летище в Чикаго ''О’Хара'' като част от ''първата масова въздушна пратка с ваксини'', подкрепена от Федерална авиационна администрация, съобщава изданието. В момента се извършват доставки в складовете на американския щат Мичиган и в Белгия. По-късно се планират доставки в щата Уисконсин и в Германия.

Фармацевтичната компания използва замразено складово помещение в самолетите и камионите за разпространение на ваксината. United Airlines ще могат да пренесат пет пъти повече от допустимото количество сух лед, което обикновено е разрешено на борда, за да поддържа ваксината на необходимата температура. За да бъде ефективен, препаратът трябва да се държи на - 70 °C. Други товарни и пътнически авиокомпании също са започнали подготовка за бъдещи доставки на ваксини, съобщава вестникът.
 

Ключови думи:

ваксина, Pfizer
66

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Все още само 2% от аптеките работят с е-рецепти
Калифорния спря партида "Модерна" заради алергични реакции

18.01.2021

5993 38
Само 19 души са докладвали леки реакции от ковид-ваксината

18.01.2021

Обновена

2055 63

Коментари

Страници

ЙацкРоцк
снимка на ЙацкРоцк

 Евроатлантизма е опасен за вашето здраве...

Унгарският външен министър Петер Сийярто заяви, че в Европа има „силно лоби“ срещу ваксините, произведени извън Европейския съюз (ЕС), но ръководството на неговата страна ще действа в интерес на своите граждани, въпреки натиска

 

"Съществува силно лоби срещу ваксините, които идват извън Европейския съюз. Но това е животът, вече сме свикнали с него", каза Петер Сийярто в интервю за телевизионния канал "Русия-24" в петък.

На въпроса дали Европейският съюз оказва политически натиск на Унгария, за да се откаже от руската ваксина "Спутник V", Сиярто отговори, че ръководството на страната ще действа в интерес на своите граждани, въпреки натиска. „Много пъти сме показвали, че никое лоби не може да ни накара да не поставяме на първо място интересите на унгарците", каза той. „Нашият подход е много прост: ако ваксината е безопасна, ще позволим нейната употреба и ваксинацията в Унгария ще бъде доброволна и безплатна", добави унгарският външен министър.

 

https://glasove.com/categories/novini/news/ungariya-obyavi-che-v-evropa-ima-lobi-sreshchu-vaksinite-proizvedeni-izvn-es

Nickolas

Вчера акциите на Модерна скочиха с над 17%, а Бионтек си остана на цената от 91 Евро, със смешен плюс от 3-4%. Ако това съобщение е истина, в понеделник курсът ще е друг и то с много.

В същност става дума за милиарди дози, които една единствена компания, била тя американска, европейска, руска или китайска, сама не може да достави. Има хляб за всички. Възниква, обаче, един друг проблем - доста хора не искат да се ваксинират! Как сега да ги накараме, че акциите да се вдигнат!

Nickolas

Този, който е лепнал етикета, е бил голям майтапчия: Златна мина 12

Luft hans

Не е майтап. Това си им е адреса от основаването. Улица е.

Sine_metu

Съб., 28/11/2020 - 11:40 (нов)

Nickolas

 

Възниква, обаче, един друг проблем - доста хора не искат да се ваксинират!

 

Има и два други дребни проблема:

 

5-дневната трайност на ваксината.

Стоварват, значи, 100 000 дози на летище София. От лабораторията в САЩ до депото тук - 2 дена. Още 1 ден да ги разпределят. Колко обучени медици ще ти трябват за ваксинирането на 100 000 човека за два дни? Според мен - всичките налични. А колко инспектори, полицаи и водачи на МПС да докарат до пунктовете 100 000 човека за два дни? Май няма да стане без мобилизация.

 

Цената. Май ще бъде по-евтино да карат желаещите до Шикаджо

Luft hans

Две уточнения. Ваксината се произвежда в Европа и вече има около 40 млн дози на склад в Пюър, Белгия. Оттам и втория момент- 5 дена е гарантираната трайност в обикновен хладилник т.е. след като напусне транспортната верига на -70. Има вероятност и две седмици да са възможни, но Бионтех/Пфайзер още не ги гарантират. А ваксинирането ще става в центрове. В Германия първия център е готов в Улм и преминава тестове за да изградят и другите. 

Jassie

👍

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Декларациите за неотговорност производителят ли ги доставя или всяка държава ще си печата свои?

Nickolas

Тази, бързата ваксина, е само за страни, които могат да си връзват бърже гащите.

Каспър

"...посочи, че за момента ваксината ще е безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа. Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни.."
https://www.monitor.bg/bg/a/view/prof-baltov-vaksinite-za-covid-19-u-nas-na-15-i-januari-237039
А честито!!!

vrana2

  Я камилата, я падишаха. Например в Германия вече са определили поредността за ваксинациите. Лекари, полицаи, пожарникари. А на четвърто място кой е? Райхсбюргерите? Не, на четвърто място са мигрантите..

Flamand

Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни.."

Спокойно, проф. Балтов очевидно под "европейски" е разбирал "страни от ЕС". Вие тези страни тъй и тъй ги мразите, няма защо да ходите там. В Русия ще ви пускат.

Jassie

👍

Каспър

Всъщност обожавам някои от тях, но ако безропотно това се приеме, май ще ги намразя. Но щом ще трябва трябва ваксина за пътуване...в Африка ще бъде то😉

Антей

 

Интересно дали държавите в ЕС, могат да предложат няколко ваксини на своето население.

 

Например да предоставят възможност,

така щото гражданите европейци да имат избор между две или три ваксини на различни компании - АстраЗенека, "Оксфорд", Пфайзер,  Модерна, Кюревак или компанията на "Спутник" ...

 

Имат ли отделните държави ПРАВО да избират ваксина/производител или нямат?!

 

Интересно българските политици на какво мнение са - управляващите коя ваксина искат, а опозицията, а загряващите кандидат-управляващи по пистата - каква ваксина предпочитат?!

 

Демокрацията предполага - право и свобода на избор, нали така.

Особено пък, ако се наложи имунизационен паспорт и задължителна ваксина за ... свободно пътуване.

 

:) ☝️

 

Sine_metu

Съб., 28/11/2020 - 12:31 (нов)

Nickolas

Тази, бързата ваксина, е само за страни, които могат да си връзват бърже гащите.

 

А-а, и да ги свалят бърже. Или без гащи като нас.

Само сме за ваксиниране. От всеки, който ни пожелае.

Flamand

Имат ли отделните държави ПРАВО да избират ваксина/производител или нямат?!

Имат - държавите сами решават към кой договор за доставка на ЕС да се включат. Никой не им е забранил и да купуват други ваксини. Могат и да регистрират и разрешават продажбата на ваксини.

Sine_metu

Съб., 28/11/2020 - 12:38 (нов)

Flamand

„Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни.."

Спокойно, проф. Балтов очевидно под "европейски" е разбирал "страни от ЕС". Вие тези страни тъй и тъй ги мразите, няма защо да ходите там. В Русия ще ви пускат.

 

Друго си е болшевикът да ти каже, че щом не лазиш, мразиш.

Така се каляваше стоманата!

редник

Това се прави с цел да има достатъчно дози, които да се използват веднага щом препаратът бъде одобрен от съответните регулатори...

 

Не знаех, че в €С е разрешено внасянето на  големи количества неодобрени лекарствени препарати...

 

Май наистина:

В името на "демокрацията" потъпкваме всичко което крепи устоите на демокрацията, няма закони, няма правила... 

Nickolas

Препаратът, за който става дума Biontech се поизвежда в ЕС - в Марбург, в завода на Новартис. Малката фирмичка Бионтек го купи преди дни. Така че не е внос в ЕС, а износ от ЕС за САЩ.

---

А пък който си е накупил акции на Бионтек, в понеделник ще им се радва, както се радваха в петък държателите на Модерна. Още не е късно - Lang&Schwarz имат работно време и в събота/неделя.

Luft hans

Не знам, няколко пъти спират на 105 евро. Като отмине патакламата ще се разбере, че Бионтех са всъщност много напред в борбата с рака, а не само с ковида. Осъществи ли се и партньорството с Тесла Грооман за малките mRNA "принтери" и Бионтех ще станат сила.

hamel

Имах те за ноо умен човек. Какво ще стане в бъдеще, как да го кажем? Колко "ако" натрупа?  За какво ти е сичко това?

Гласът

Така че не е внос в ЕС, а износ от ЕС за САЩ.

Не бих казал. Пфайзър е приготвил три завода в САЩ за производство на ваксината - в Каламазу, Андоувър и Сейнт Луис. За европейския пазар сигурно ще я произвеждат в Европа, а за американския в САЩ. Това е и най-логично предвид нуждата от складиране при -80. 

редник

На въпроса дали Европейският съюз оказва политически натиск на Унгария, за да се откаже от руската ваксина "Спутник V", Сиярто отговори, че ръководството на страната ще действа в интерес на своите граждани, въпреки натиска.

 

Браво на унгарците!

Не мисля да се ваксинирам, но ако стане задължително и имам избор, бих избрал руската ваксина "Спутник V"!

Nickolas

Акции АФК «Система» выросли на 5% на фоне новостей о российской вакцине
Препарат «Спутник V» эффективен на 92%, считают в Центре Гамалеи. Массовым производством вакцины занимается дочерняя компания «Системы» — «Биннофарм»

Подробнее на РБК:
https://quote.rbc.ru/news/article/5fabe5199a79477ef7e836d3

----

Система се търгува в Европа, Биннофарм още не:

http://aktien.finanztreff.de/aktien_einzelkurs_uebersicht.htn?i=3727

----

Една Унгария да купи 10 милиона дози, акцията ще дръпне с много нагоре, на фона на поне 200-та милиона за Русия. Освен това сателитите може и те да си накупят!

Sine_metu

Съб., 28/11/2020 - 12:47 (нов)

Luft hans

Две уточнения. Ваксината се произвежда в Европа и вече има около 40 млн дози на склад в Пюър, Белгия. Оттам и втория момент- 5 дена е гарантираната трайност в обикновен хладилник т.е. след като напусне транспортната верига на -70. Има вероятност и две седмици да са възможни, но Бионтех/Пфайзер още не ги гарантират. А ваксинирането ще става в центрове. В Германия първия център е готов в Улм и преминава тестове за да изградят и другите.

 

Не знам. Преди две седмици министърът съобщи, че се отказваме от Файзър. Мен ако питаш от другите, с които ЕК има споразумения, твърдо Санофи Пастьор - ГлаксоСмитКлайн.

Освен че са французи - безспорните лидери в областта наред с Робърт Кох Институт, ма последният кой знае защо не се включи - имат изградена дистрибуция у нас на противогрипните.

„Недостатък“ им е, че няма да са най-скъпите, ако ме разбираш

Luft hans

Разбирам те напълно. За съжаление си прав.

От друг страна нещата напълно се объркаха. Астра Зенека "осраха" пейзажа със смесването на резултатите, като едновременно с това се оказа, че не са тествали на хора над 55 годишна възраст. Отделно днес статия за Швеция в която се описва, че са станали скептици по отношение на ваксините заради ваксина против свинския грип "Пандемрикс" на ГлаксоСмитКлайн. Сигурно това сега ще се използва срещу тях, но те и без това са назад в състезанието. Ако обобщя: правителството не ще руски и китайски ваксини, не желае Пфайзер, Астра Зенека се закопаха. Единствено остана Модерна с най-скъпата ваксина, която обаче ще получим последни, защото няма количества и за САЩ дори. 

Доц.Трътлев

Ако обобщя: правителството не ще руски и китайски ваксини, не желае Пфайзер, Астра Зенека се закопаха. Единствено остана Модерна с най-скъпата ваксина, която обаче ще получим последни, защото няма количества и за САЩ дори. 

Значи ще кацнем на путиновия или на китайския? 😉

Nickolas

Четох изказването на унгарския министър на външните работи Сиярто. Никъде не говори за натиск от страна на когото и да било. Просто хората искат да тестват Спутник V и ако е успешна ваксината - да започнат да я произвеждат в Унгария. За тази цел са получили безплатно 10 (десет) начални дози от Спутник V.

Освен това Унгария е купила към 3 милиона дози от три китайски фирми, както и 12 милиона от европейски фирми и такива от САЩ, вкл. германско-сащ-ската ваксина на Пфайзер-Бионтек.

Афтѝ ѝне ситуатсѝята с Унгария.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Ама нали ББ каза, че ние сме сред първите, които ще получат от ваксината. Май пак излъга

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш