facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ

България вече е под 7 млн. души

3411
Снимка: Архив

В България вече живеят под 7 млн души, сочат данни на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН, който пресмята броя на населението на всяка страна в реално време, съобщи БТВ. В 14.07 часа на 29 юни в страната са живели 6 999 999 души. Днес по обед те са с 937 по-малко.
Най-многобройно е било населението на България през 1986 година - почти 9 милиона. Оттогава с всяка година броят на живеещите в страната намалява

Една от причините за това е високата смъртност и ниската раждаемост. По данни на ООН от началото на годината до днес са починали 54 322 души, а са се родили едва 33 870 деца.

Най-малко деца се раждат в област Габрово - 6.5 на хиляда, а най-много в Сливенско - 13 на хиляда. Следващото официално преброяване на населението на България ще е през 2022 година.

Има 183 коментара

Влез или се регистрирай за да коментираш

buratinob

Малко геноцид + малко джендър ценности се отразяват много добре на социалните и здравни фондове.

Още малко напън и населението ще изчезне от територията, ще остане само бюджетът.👍

rover

бюджет нема. всичко е Негово - Той прибира, Той раздава...

buratinob

После няма да му се налага да раздава.

Чист приход, без загуби.

Тодор1

Само бюджета с малко чиновници разпределящи този бюджет и сега не сме далече правителството парламента си живеят във виртуална нереалност нямаща общо с народонаселението

micky73
снимка на micky73
"Снимка: Архив" Снимка е... Архивна е...
Begemot
снимка на Begemot

По скоро под 6 милн, сега се смятат и българите с двойно гражданство, които по някакъв повод (летен, вероятно) са у нас. Но както и да е, отдавна е ясно накъде отиват нещата. Няма какво да ми се говори за БВП, счетоводен, агрегиран показател, че и с добавени врътки, за чужди инвестиции, за кавито минават заемите на европейските централи към клоновете им в България и прочее стъкмистики. Има три основни параметъра за здравето на една нация - демографията, образованието ( социалните лифтове) и здравеопазването. По трите - катастрофа.

buratinob

👍

българче
снимка на българче

Българите в България се има впредвид. над 2 млн българи избягали при първата възможност след падането на соца и след Виденовата зима не са измрели а успешно си живеят в загнилия САЩ и гадната Гейропа. Има и стотина нещастни люде емигрирали в Рашка.

rover

е, и два файтона "българчета" имаме. за атракция.

българче
снимка на българче

Все някой трябва да има здрав разум. За атракция. 

buratinob

"Аз съм българче, обичам..."

Това май не е писано за теб.

Най-обичаш да мразиш май?😀

българче
снимка на българче

Колко интересно ... и кого обичам да мразя ?!

Butch
снимка на Butch

Нека да направя българчето "happy":

Да обобщя: При "престъпния комунистически режим" на Т. Живков в БГ се раждаха на година 100000 до 120 000 деца всяка година. От тях поне 85% бяха етнически българчета. 30 години "демо" и вече сме дръпнали здраво напред в опразването на територията. Раждат се по 30 000, от тях Бог знае колко са българчета. 

И няма да минат още 30 и територията ще се казва фанагория или циганория, но не и България. Пълно тържество на ЕТАЦ (каквото и да значи това).

 

българче
снимка на българче

Грешиш. по 1 милион деца са се раждали от 9.9.1944 г та чак до 1989 г. След което българина става изведнъж джендър мендър и отказва да има деца.

Butch
снимка на Butch

Няма никаква грешка. Половината от тези 100К беше войнишкия набор. Момчетата. Две години казарма и това ни даваше 100К до 120К армия. Колкото ни беше и армията.

българче
снимка на българче

Две години без задръжката. Не си спомням да е нямало задръжка. 

Не помня колко беше армията, но в тези 120к включваш ли и онези модерни роби за ония времена - строителни и транспортни войски ?

Тодор1

Българче, 

чети внимателно какво ти е написал колегата 

Butch преди да пишеш Али бали

То си е самата истинс

inventus

Тия дето забегнаха по чужбина и там раждат и отглеждат децата си да не ги броят към населението на България? Щото според мен не би трябвало.Те са над милион но няма да се върнат и децата им също няма да се върнат а и е малко вероятно децата им  да се чувстват българи.Със мъка на сърцето /защото и аз имам близки от тях  / ще кажа  че са отписани като население въпреки че не са отписани като българи.Като българи ги търсят само по избори ...колкото да изкривяват вота на живеещите тук.Точно както турците живеещи в Германия изкривиха вота на сънародниците си и гласовете им решиха въпроса на референдума и на изборите също.

Марпъл
снимка на Марпъл

много ме е срам. и ми е много мъчно. как можахме така да се оплескаме.. :-\

българче
снимка на българче

Ако помниш Виденовата зима, БКП/БСП успя да прецака и последните спестявания на всеки обикновен българин с което буквално зачеркна възможността за малък и среден бизнес за 90% от българите. С което всъщност обрече близо 1 млн българи да направят прост избор и да напуснат България. Млади, образовани и пълни с желание за работа българи. 

Та, това оплескахме - БКП/БСП на власт.

buratinob

Помня я.

Само, че аз живея и днес,не само в спомените си.

Днес "процъфтяваша България", член на ЕС, НАТО.... се разпада по-бързо от Виденовата, преходна държава.

българче
снимка на българче

Изглежда имаме твърде различни идеи за разпадане. Икономиката цъфти, безработицата е по ниска от най-ниската за последните 20 години, кръчмите са пълни, граничните пунктове се задръстват при всяка по дълга празнична събота/неделя/понеделник, .... дори МРЗ е х2 на руската без да имаме океани от нефт и газ.

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

...и като всичко процъфтява - що така всичкото патриот и българин бега да почива извън тоз прелестен рай?

За пълните кръчми - не коментирам, то няма смисъл...

българче
снимка на българче

Щото може. Пълните кръчми са си показател отвсякъде. Нали разбираш - не е безплатно.

Grim
снимка на Grim

Леле леле, момче събуди се малко и спри тоя хероин, кое процъфтява здравеопазване, образование отбрана икономика земеделие? Разбирам, че ти се плаща при всяко споменаване на Православната и славянска империя но темата е България и къде са ТРИ милиона от населението й.

buratinob

Павка, тили си бе?😁

Лазо

Ако българчетата у нас са като това "българче" – тежко ни и горко.

Проблемът е именно за тези, които са тук. Че и те не са читави и не могат да се нарекат българи.

българче
снимка на българче

Представи си България пълна с Виденов клонинги. Направо ще цъфне и върже, а ?

Лазо

Апропо, всички признават, че единствено Виденов не крАде, а и се опита да се пребори с Ран-Ът и го шитнаха. Не беше силен, а и нямаше как някой да бъде силен без външната тояга и морков.

българче
снимка на българче

Гътна го ГАЗПРОМ и редица негови съпартийци. За което не става по малко виновен. Ако не е бил компетентен за длъжността, да не беше се пробвал. 

Колкото за Ран-Ът - това си беше един нормален план за преминаване от държавна към пазарна икономика с единствен недостатък. Не предвиди червената корумпирана съдебна система. 

buratinob

Не предвиди червената корумпирана съдебна система. 

 

 И така вече 28 години, а планът бил перфектен!😁

Diocletian
снимка на Diocletian

Братче, Виденов колко управлява? 2 години имаше ли? Ама от тогава минаха 20 години. Нали след него имаше пълен мандат на Костов с 2000 приватизационни сделки. Па после цар, тройна коалиция и 9 години ГЕРБ. Някой върна ли се, или продължиха да заминават след Виденов?

buratinob

Представи си България пълна с Виденов клонинги. Направо ще цъфне и върже, а ?

 

Не си я представяй.

Ела тук и я живей!

Ако все още има България, това се дължи на такива като мен, останали да живеят тук, не на такива избягали надалеч при първите трудности.

Малко "българче", в смисъл малко ти е било българското и това не се променило.

българче
снимка на българче

Живея си в България, бъди спокоен.

Тези които избягаха са направили собственият си избор и не са ти длъжни с нищо. 

buratinob

В твоя случй да живееш тук не е много добре.

Трябва и малко патриотизъм ( малко ) само с плюене и ровене в миналото не се стига в бъдещето, особено в по-доброто бъдеще.

българче
снимка на българче

Патриотизъм имам в изобилие. Не мога да разбера обаче защо подобните на теб свързвате путинофилията с български патриотизъм. 

Колкото за ровенето в миналото... знаеш за повторенията на миналото, да не се клишираме излишно.

Все пак, има една малка но особено гласовита шайка родоостъпници в последно време които упорито изгражда някакъв измислен романтичен и лъжлив образ на скапания соц.  Това трябва да бъде пресечено и един от начините е този. Такива като мен непрекъснато да ви напомнят за престъпният комунистически режим.

buratinob

престъпният царски режим.

къде 50 години

престъпният комунистически режим.

45 години.

Ще трявва да Ви изтраем още 5-10 години.😁

taidzi_chuan
снимка на taidzi_chuan

Една от причините за това е високата смъртност и ниската раждаемост.

 

причините са много и най-различни, но основната е че България не успя да се развие и попадна в блатото, благодарение на .......

няма да продължа, защото и като погледнем в бъдещето си, пак няма да се разберем. няма да с разберем поне в този форум. а след малко ще почне мача, ще пием по едно две и ще си изкараме бановете, а лично на мен ми писна.

jarl_Ragnar
снимка на jarl_Ragnar

Валерко щеше да бори негативните тенденции в демографията, ма с шума му е по лесно... пък и ефекта пред електората е видим веднага, не след 20-30 години

:)
Националисти популисти... с шеф пожарникар... единия бос на армия без войници, другия с вечен златен пръст, третия бикоборец на дискотеки... 

българче
снимка на българче

Ех, ако имахме някой като Чичко Путин, нещата щяха да бъдат решени безаналогово. Издава се указ за повишаване раждаемостта и готово ! 

buratinob

Ние си имаме нещо такова, ама по-лайт версия.

Намеренията на Борисов по принцип не са лоши.

Лошото е, че се сменят по 2-3 пъти на ден.

Сам не знае какво иска, какво прави и резултатите Му са такива - пет минути екстаз пред камерите.

 

inventus

Българче? Не знам каква безработица те е патила...в последните години не може да се намерят хора за каквато и да било работа.Няма хора ! Това разбираш ли го? И назначените ни пишман бизнесмени реват и вият като карпатски вълци че няма хора да им работят!И дори не се сещат че те са в основата на причините днес у нас да няма хора за работа.Ако плащаха нормални заплати ...ако реинвестираха в производството ...вместо да обръщат цялата си принадена стойност в коли ..яхти ...купони ...курви ...любовници....и каквото още се сетиш сега нямаше да е така. Но те дори не разбират какво са натворили.

buratinob

Ако плащаха нормални заплати ...ако реинвестираха в производството ...вместо да обръщат цялата си принадена стойност в коли ..яхти ...купони ...курви ...любовници....и каквото още се сетиш сега нямаше да е така. Но те дори не разбират какво са натворили.

 

Не всички са такива.

Не всички са медиини звзди и определено не са натворили това.

Тези по телевизията са от друг сериал.

българче
снимка на българче

Безработица за мен лично не е имало. от 1992 г насам имам може би 4 месеца общо 'безработен'. Не, че съм представителна извадка. 

Сега чета за същото което казваш - няма хора. Опцията хората да отказват работа заради ниска заплата наистина съществува но естественото развитие е да се предлага разумна по-висока заплата. Производство в България има и е факт. Вчера струва ми се четох за нов завод за микрочипове в Горубляне на световноизвестна фирма. Инвестиция за над 100 млн долара във високотехнологично производство. 

buratinob

Ако не е тайна, колко работни места осигуряват тези 100 милиона?

българче
снимка на българче

200 да са, повече от нула е. 

Тодор1

Модерните роби от ТП и ЖП си бяха много по добре от реалната войска в Елхово и Хрудово 

още Пи вече че циганите го ограмотяваха и им даваха занаят може да ти звучи клише но си е самата истина Какво срамно има в трудовата военна повинност като алтернатива на реалната служба в каши мети ята и флота не вади фактите от контекста на обичайте и законите НС времето иначе става безсмислицс

българче
снимка на българче

Срамното е липсата на избор. Колко добре са били не знам, като слушам спомени на приятели от ЖП войски, било си е малък ад. Колкото за професията, квалификационни курсове от 2-3-5 месеца биха свършили далеч по добра работа.

inventus

Ако не се пребориш със малкият ад никога няма да успееш да се пребориш със големият ад който така или иначе те очаква в живота

българче
снимка на българче

Доста интересна логика. Да разбирам ли, че подлагате децата си на малък ад за да се преборят с големия ад после ?

inventus

Относно децата правилото наследено от древни времена е: до седмата година го гледай като цар...до петнадесетата година го имай като роб...а от там на сетне да ти е като равен.Отнася се най вече за момчетата.

Хулиган

Не е страшно, че вече  сме под 7 милиона.

Ужасяващото е, че прогресивно оглупяваме.

Тогава да не се сърдим, че стигнахме Cucurbita maxima да ни управлява...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/inteligentna-nacia/

paparol

Значи, трите правителства "Борисов" - от 2009 до днес - като между тях има и три служебни, са виновни за демографската криза, за проблемите със здравеопазването и емиграцията. А петте правителства на БСП, двете на СДС...на Царя? 

buratinob

Те си носят вината, не са във власта.

Вината на тези кога ще я коментирамя?

Трябва ли да чакаме първо да увсинат по стълбовете?

И защо забравяте,че за да има 2 паузи в управлението на ГЕРБ е виновен ББ.

Големият мъж на два пъти каза:

Аз така не мога

marksman
снимка на marksman

Абе туй българче да не е драгалевския лаборант бе? Нали имахме демократ президент - бастисахме селското стопанство. Дойде драгалевския - наприватизирахме се. После мадриТския ни оправи, оправи и  юпитата, и най-вече себе си. И сетне кеф - еврофондове! Спирани, пускани, все яко ущипвани. Вече и някой като Чичко Путин не може да ни помогне. Няма ни, загинахме като нация

българче
снимка на българче

Другарю, приватизацията я започна Луканов (банковата), Виденов я продължи, Костов я завърши. 

Костов с всичките му недостатъци и простотии, измъкна България от блатото в която я бяхте заровили. 

Тодор1

Разговорът е безкраен но работата с демографията отива на зле

сега не ни се обяснява как беше решен този въпрос по времето на соца но беше решен в полза на мнозинството и естествено имаше засегнати индивиди и групи които бяха малцинство сега е обратното

Stern

Имаше още една информация в тази връзка. Всеки час намаляваме с 9 човека.

Но! Умират 13 българи и се раждат 4 чавета.

buratinob

Много работи са наобратно.

Прди строяхме язовири и централи за ток, сега ги спираме и ли източваме.

как може една упадъчна държава да строи, а сегашната европейската да не може да боядиса построеното.

Това спомняте ли си кой го каза?😡

Лъч0

Моля, не хранете "трола" под името "ечраглъб" (прочетено обратно).

Истината е, че реставрацията на капитализма след 1989 г. ни убива.

българче
снимка на българче

Трол ще викаш на сина на баща ти. 

Истината е, че няма социалистическа държава в която населението да не е бедно и гладно. Конкретният пример в момента е Венецуела.

onzi

***

buratinob

И капитализмът ни както и социализмът ни ще се окаже недоносче.

Колкото имахме социализъм, толкова имаме и капитализъм.

Едни същи хора и техните деца и внуци са ни елита.

Сгугню
снимка на Сгугню

Има три основни параметъра за здравето на една нация - демографията, образованието ( социалните лифтове) и здравеопазването.

Демографията определено не е такъв параметър.

Щото в Нигерия или в Етиопия са бъкани с демография, ама хич не са добре и от това даже по-зле стават.

buratinob

Сгугню пак се прави на интересен.

Не вади един от праметрите в уравнението.

сам по себе си той е нищо.

Комбинацията е показател за здравето на нацията.

Германия например има здравеопазване и образование, но демографията и куца.

В резултат става заложник на мигрантските и емигрантски потоци, което води до промяна обществото.

българче
снимка на българче

Да не би в Рашка да е различно ? Погледни им статистиките - регионите с преобладаващо население от етнически руснаци има траен отрицателен прираст, за разлика от другите региони с населени с други националности. Да не споменаваме, че Москва е столицата с най много мюсюлмани като % и абсолютно изражение сравнено с коя да е европейска столица.

buratinob

В Лондон само кметът им е мюсюлманин.

Други няма.😁

българче
снимка на българче

Съвсем скоро мюсюлманите няма се обръщат към Мека при молитвите си а към Москва 😂

Invisible

Българчето е казало доста истини.

 

buratinob

Да не говорим, че стане за каквото и да говорим все вмъквате Русия.

Завист усещам вповедението Ви.😁

българче
снимка на българче

Няма завист. Рашка се е доказала като враг на България за последните поне 100 години. Освен това, наясно съм с любвеобилността на редица 'форумци'  към Путин и компания, та сравнения и аналогии с прелюбимата ви Рашка (а.к.а. Мордор) са само повод за забавление за мен.

buratinob

А англичани и САЩ=ци само са ни бомбардирали, после в новите демокрадски времена ни и и опоскаха.

Приятели,какво да ги правиш.😁

Няма да им се сърдим за дреболии.

българче
снимка на българче

Не знам за англичани и американци, но знам че близо 30% от икономиката ни е притежание на руски фирми които изненадващо десетки години са на нулева печалба или направо на загуба. За сметка на това, едни 6-7 млрд лева ежегодно отиват към Рашка.

Например Лукойл. За последните 7 години са декларирали 45 млрд лв оборот и 0 /нула/ лева печалба. 

Публични регистри, кво да праиш. 

 

Н16
снимка на Н16

Ами, как да е бил решен въпроса с демографията по време на соца. НРБ имаше пазара на СССР. Имаше българско селско стопанство, промишлена електроника, металургия, машиностроене и какво ли не още. Пазари и в Ирак, Либия, отделно соц. страните. Произвеждало се е и са се получавали ресурси за преработка. Тоя "бизнес модел" си замина след 1989 година, а нов - не се появи. Това, което се появи - се оказа, за 30 години - едно недоносче. Както и социализъма се е оказал едно - "недоносче". Обаче по демографията се видя, кое какво е било.

 

А на "българчето" - американофилче - много поздрави.😊

paparol

Имаше и кльонове и стрелба на поражение по всеки който искаше да напусне "ЛАГЕРА"!

българче
снимка на българче

Може би трябва да прочетеш доклада на Петър Младенов през 1989 г на пленума на БКП. Там се казва, че от началото на 80 години в България се внасят традиционни земеделски култури както и че производството и металургията и машиностроенето са непрекъснато на загуба. Включително се споменава и огромните задължения към външни банки и невъзможността да се плащат вноските.

Иначе, към 1944 година близо 70% от населението е селско. 1989 г 70% е вече градско население въпреки 'жителството' на комунягите.  

Произвеждало се е с огромни загуби и нерентабилност. 

За 45 години соц, държавата успешно фалира цели три пъти. Браво !

Колкото за 'американофлчето', грешиш. Обикновен българофил съм.

buratinob

Българче, каото сме почнали с икономиката, ако разтвориш един по-стар учебник по география, може да прочетеш, че сегашният Лукойл, тогавашен Нефтохим дава 15% от БВП на НРБ.

Сега сериозно се конкурира с Национална лотария, ама времената и ценностите са други.😁

И щот съм прост си мисля,че по-добре да са собственост на европейска държава, а не на отвъд океанска.

Най-малкото от добросъседски отношения.

българче
снимка на българче

Абе аз помня как по надолнище се изключваше двигателя за да се пести гориво.... представи си само какви отрепки с буржоазен уклон и неправилни идеологически представи са били тогавашните соц шофьори ! Провокатори усъмняващи се активно в предимствата на този прогресивен соц строй и отказващи да приемат, че соц бензина е евтин и достъпен (според рекламите поне) !  

buratinob

българче -ПавелМаринов.

Преди да се преродиш ти обясних, че докладчето дето много го харесваш, е направено за оправдание на превратаджиите.

Иначе как да се легитимират.

Нещо като " Ние ги хващаме, те ги пущат." но на много по високо ниво.

българче
снимка на българче

Не знам кой е ПавелМаринов. Да ти кажа, не вярвам в прераждането. 

Докладчето викаш, подправено .. добре, защо Луканов наложи мораториум върху плащанията по външните дългове ? Защо имаше купонна система и опашки за ляб от 4-5:00 сутринта ? Защо имаше пълен дефицит на всичко ? Защо баба ми вземаше 42 лв пенсия на село и гледаше като луда овце, кокошки, прасета, агнета .. всичко де що може да се заколи и яде ? Защо всеки крадеше от ТКЗС-то и не само. Защо нямаше тоалетна хартия ? Защо Некермана беше като библия ? Защо за кола се чакаше 7-8 години но се плащаше предварително ?....аре да не се лъжем, а ? Ти ако не си живял по това време, аз имах това 'щастие'.

buratinob

Имал съм това щастие.

Беше трудно, дънките бяха лукс, но вратите  на къщите не се заключваха.

Когато ми откраднаха изстраданите дънки, МВР-то ги намери.

когато бащами,лека му пръст го оперираха, не се наложи да си ипотикираме апартамента.

Признавам си, бананите ми липсваха, но сега мисля, че съм живял добре и без тях.

българче
снимка на българче

Сигурно си спомняш и как си критикувал тогавашната власт и си нямал никакви опасения за здравето и свободата си ?

buratinob

Не съм бил роден през тези години.

По мое време вече се говореше по-спокойно.

Нямаше ексцесии, не ни биеха по дискотеките, не ни режеха панталоните.

А ако си толкова курназ излез сега да критикуваш ГЕРБ и Баце по някоя телевизия.

да видим за колко дена ще те погнат, НАП, пожарна, прокуратура,служби за зашита на информацията и други за които даже не си подозирал,че съществуват.😉

inventus

Българче.Аз си спомням

Н16
снимка на Н16

Може би трябва да прочетеш доклада на Петър Младенов през 1989 г на пленума на БКП. Там се казва, че от началото на 80 години в България се внасят традиционни земеделски култури както и че производството и металургията и машиностроенето са непрекъснато на загуба. Включително се споменава и огромните задължения към външни банки и невъзможността да се плащат вноските.
Пешо Младенов е всъщност един от играчите, които участваха в преврата срещу държавата (НРБ). Внасяли са се какво - картофи? Или празни приказки?
А само с едната електроника, с тия нови заводи - НРБ е правила повече оборот, от селското стопанство на Турция. Сметнато през валутни рубли и т.н. 
И също - колко точно е бил външния дълг на НРБ към края на 1989 г.? И колко е сега? Факти - а не празни приказки. Аkо си запознат - казвай да ги видим. 

българче
снимка на българче

Некачествена електроника продавана под себестойността си предимно за Рашка /СССР тогава/. Мантрите за великата електронна индустрия са преди всичко митове. 90% от 'производството' е сглобяване на електроника по краднати иновации. Например, Правец-82 - клонинг на Apple ][ при това некадърно сглобяван. Чиповете също не бяха български а западни. 'Иновациите' ни тогава бяха преди всичко интелектуални кражби и неплащане на лицензи.

Н16
снимка на Н16

защо Луканов наложи мораториум върху плащанията по външните дългове ?
И Луканов е бил от групата на превратаджиите срещу държавата. Няма как да го питаме, щото го отстраниха навреме - да не се разприказва много.
Ето и оттука нещо интересно:
Като министър на външноикономическите връзки Луканов вдъхнови разрастването на външнотърговските организации и невижданото разширяване на мрежата от задгранични фирми. След 1990 г. това става базата, която осигурява изтичането на най-големите валутни траншове зад граница. Само за две години фирмите на Машиноекспорт в чужбина се нароиха на 17, при Изотимпекс те са над 10, следват ги Интеркомерс, Електроимпекс и т.н. По данни от 1992 г. задграничните дружества на външнотърговските централи и други български предприятия наброяват повече от 400 и през тях към западни банки, базирани главно във Виена, са изтекли над 2 млрд. долара.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/10/07/1010049_mrejata_lukanov/

Н16
снимка на Н16

Некачествена електроника продавана под себестойността си предимно за Рашка /СССР тогава/. Мантрите за великата електронна индустрия са преди всичко митове. 90% от 'производството' е сглобяване на електроника по краднати иновации. Например, Правец-82 - клонинг на Apple ][ при това некадърно сглобяван. 
Като не си запознат - трай си))
Става дума за промишлена електроника. 
Електрониката на руските ракетни системи от онова време -откъде мислиш, че е била? 

българче
снимка на българче

Да разбирам ли, че електрониката за руските ракети е била българско производство и е било в мащаби да докарва 15% от БВП на страната ... за едни примерно 1000-2000 ракети ?

Н16
снимка на Н16

Можело е да се направят много неща - но имаме това, което имаме (получихме). След още 30 години България ще е сигурно 4 милиона, или 3. Около въпроса с циганите- отделно, но и те сигурно ще се изнесат нанякъде.

Н16
снимка на Н16

Да разбирам ли, че електрониката за руските ракети е била българско производство и е било в мащаби да докарва..
Няма смисъл да разбираш) Станало е, каквото е станало - a и вече няма значение. Който иска да разбере миналото - ще го направи. Ти едва ли имаш желание за това=)

българче
снимка на българче

:)) Съжалявам, вече съм уморен и лакърдии и разбиване на митове ми идва малко в повече .. за днес. По нататък ще си пограем с теб по темата 'българска електроника' или кое е по некачествено от китайските боклуци за ония времена. 

kukumber

НеБългарче, чиповете в Правец-82 бяха НАШЕ РОДНО ПРОИЗВОДСТВО. Произвеждаха се в Правец !

И престани с напъните, за да не хванеш хемороиди !

😁

българче
снимка на българче

Отвори който си искаш Правец 82/8д/8м/16 ... и ако намериш български чип/процесор, ще те черпя. Дори платките са с напечатани английски надписи/термини и само не ми обяснявай, че това било за износ или английския език е бил международен в соц България.

българче
снимка на българче

Как "стопанското чудо" на социализма се провали

 

 

 

Специално за другарите с къса памет.

vortep
снимка на vortep

ООН да си гледа работата!

По-важното е, че според правителството право на глас имат 6+ милиона!

Masek
През 1986 г - 9 млн. 2018 г- под 7 млн. Какво е станало в страната ни само за 30-тина години - 2 млн фира ?
nikcv

Демокрация това е положението!Пъклените планове на запада в действие!

4il4irik
снимка на 4il4irik

***

Begemot
снимка на Begemot

Много разбирачи тука. Да повторя, за ...разбиращите. Трите признака, по които се оценява състоянието на нацията ( не на индивидите й в Лондон или Чикаго, това е друг разговор) са; демография( раждане /смъртност, вкл по етнически групи), образование(социални лифтове) и здравеопазване ( трудоспособност, продължителност на живота). Това са измерими, поддавщи се на статистика критерии. Не са въпрос на мнение, виждане, харесване или нехаресване.Фаакти са. По трите сега сме в катастрофа. Пък някои  продължават да ни обясняват, че живеем в най хубавия от всички светове.

Iezuit
снимка на Iezuit

А защо България трябва да бъде поне 7 - или 9, или 15 милиона?

България е толкова, колкото е. Има държави с много по малко население. В които хората са по щастливи и живеят по добре отколкото в България. И обратното - държави с многократно по голямо население от България, където това население живее в мизерни условия и под заплаха от глад, война или криминални изстъпления... Каква е тази абсурдна масовост - "България требе да е 9 милиона и на три морета! И с поне 120000 армия!"? 

Има милиони българи извън България. България е част от общност с население 500 милиона. Get a life!

micky73
снимка на micky73
България ще бъде на три морета! Е, да не вангувам от сега може пък да са две, а може и четири да са. Но всичко това след Войната, както ни отреди руският император! :)
ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

ЦоциализЪмът сам наричаше себе си "лагер".

Ако границите на "лагера" бяха отворени само "партийните другари" щяха да останат дебелооки мои.

 

 

ata

😄7 - 7. И 6 става, кой ти ги дава. Нека има, другото е куртоазия. ;-)))

Anana
снимка на Anana

Нацията си заминава, онази българската, издържала на какво ли не!

Заминава си, а разни "евро-атланто-глобалисти" обясняват за 500 милионно население, а други все още пеят за "цоциализъм" и "лагери".

За съжаление това са част от "съвременните българи", но за щастие - малка част и предимно далеч от България!

 

Invisible

Искал си да кажеш, че бългаският етнос си заминава, мейби?

А нацията си заминава в културен план, демек опростачва се.

eric marsai
снимка на eric marsai

Аз съм съгласен с повечето тези на "българче", с изключение на загатването, че някакви партии, като цяло, са могли да завъртят колелото на историята в една или друга посока. Според мен без значение кой е на власт (а на власт е този, когото суверена избере, е, извън периода 1944-1989, когато не бяхме суверенна държава, а подлога на русия), нещата не биха се променили. Това сме си като народ, такива сме били, такива сме сега и такива ще си останем. Наскоро отново изгледах "Записките..." на Захари Стоянов. Картината, нарисувана обективно от един умен човек, свидетел на, и участник в заверата е красноречива за това колко сме стрували като народ тогава, преди 150 години. В периода посочен по-горе, всички божем "сателити" на русия правиха бунтове, потушени със сила и кръвопролития, или пък се държаха настрани като румъния, само ние - нищо. Ние сме винаги доволни от властниците. Ако не ни харесват - бягаме и си търсим други, при които да сме по-добре. Разбира се, "бягат" можещите, щото "добрите" управници не обичат много-много мързеливите и некадърните.

 

На друга нота - в "новия" форум неприятно впечатление оставят разни заядливци, които явно искат да докарат старата атмосфера и тук. Например наскоро въскръсналият ник "buratinob" (това име ново) като една Ванга помни участници далеч преди рождението си ;), че и обвинява други в това, което то самото прави. Призовавам него, а и останалите от неговата агитка да престанат с простотиите, с които превърнаха стария форум в клоака.

buratinob

"Новия форум" да се пази неопетнен.😁

Колкото за buratinob , мисля, че не е възкръснал, а е нов участник във форума, от преди месец и половина.

Тук преди година ме докара Джимо - харесвам го и го следя. Малко останаха авторите с неговото трезво отношение към света.

 

Ако ти напомня някой друг, радвам се , че не само аз мисля така.

Много добре описваш недъзите на българите и много се стараеш да покриеш всички от тях.

Съжаляваш, че не сме се опълчвалина властта, но сега и тук си склонен да се покриеш и да не мърдаш. 

Старото:

Да не се изложим пред чужденците."

Да и това помня роден съм отдавна, живял съм и в двата строя активно, работейки.

И тогава съм се опитвал да оспорвам правата линия на партията.

Не може да хвърляме цялата вина на тези преди нас, а ние да сме целите в бяло.

труфалдин

 

Къде остана финеса на форума, тънкото чувство за хумор, духовната наслада от разговорите, макар и политически. 

Всички се надпреварват да отговарят на някакви кухи декларации, съдържащи лъжи и полуистини, на някакво бясно участниче във форум.

Оставете този ентусиазъм да закърнее от самосебе си. Не му се предлагайте за публика и опоненти.

Направете го ненужен и непотребен.

генек

Не хранете трол!

Павлик е изгладнял няколкото дни, додето се вмъкне във форума и сега набира точки. И разлива зелена злоба...

--------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

buratinob

Не се получавт линковете ти.

Питай ЗИП как го прави.

Неговите се отварят.

D4D5
снимка на D4D5

"Има и стотина нещастни люде емигрирали в Рашка."

 

Говориш глупости. Към тридесет хиляди са. Или с други думи - българите в Русия са повече, отколкото българите в Португалия, Холандия, Чехия, Норвегия, Ирландия, Швейцария...

 

"Млади, образовани и пълни с желание за работа българи."

 

Мдам, на запад хората не стареят. :D

taidzi_chuan
снимка на taidzi_chuan

за жалост под тази статия - от андроид и cm brouser - положението изглежда зле и непоправимо.

май се пробвате да нагодите някакъв зле скалъпен сайт и не виждам как ще го оправите.

успех на разработчиците, но и с иконите проблема си стои

 

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

 

ЕТО това го пиша на СМ на Андроид.....и какво

✌️🎁🌊🎡🚸

Сгугню
снимка на Сгугню

Да обобщя: При "престъпния комунистически режим" на Т. Живков в БГ се раждаха на година 100000 до 120 000 деца всяка година. От тях поне 85% бяха етнически българчета. 30 години "демо" и вече сме дръпнали здраво напред в опразването на територията. Раждат се по 30 000, от тях Бог знае колко са българчета. 

Обобщението бъка от неверни неща, които го правръщат в чиста проба манипулация за целите на автора му.

Първата лъжа - че намаляването на прираста е от демокрацията.

Намаляването на раждаемостта е налице още от началото на 70те години в България, както и в цяла ЕВропа.

Още 1988 имаме нулев или почти нулев прираст.

Така че причините за въпросното намаляване не са в демокрацията, както мнозина като горецитирания старателно се опитват да внушават на всеки, който дава вид, че ги слуша.

Промените през 1990 и икономическия срив просто ускориха този процес. Масовата емиграция в годините до към 1998 влошиха още повече картината, тъй като мнозина от емигрантите бяха хора във фертилна възраст и това изкриви възрастовата пирамида.

Втората лъжа - че 85% от децата били етнически българчета. 

По това време - 80те - българите бяха 85-86% от населението. Но и циганите, и турците имаха много по-висок естествен прираст. Това автоматически означава, че няма как родените деца като процент да съответстват на дела в населението на всяка от трите групи. При българите процентът е по-нисък. Мога и да го изчисля, но ме мързи.

Трета лъжа - че се раждат по 30 000 деца. Тя е най-фрапантната и най-манипулативна, тъй като цели да внуши на фона на 100 000 - 120 000 раждания преди това (по-скоро 100 хил., 120 хил. бяха в началото на 80те) колко много е намалял прираста. Ражданията са ок. 65 000 на година, което при 7 млн. население дава 9.3 промила раждаемост, което е равно на средното в ЕС. И като се отчете, че в много страни на ЕС влизат ежегодно много млади емигранти, а у нас не, и като се отчете влошената възрастовата структура у нас поради емиграцията, то излиза, че раждаемостта ни е съвсем нормална в географския контекст, в който сме.

Делът на българчетата от раждащите се деца - българите и сега са ок. 85% от населението, защото процентът на емигриралите цигани и турци по-висок от техния дял (особено турците, половината от които емигрираха в Турция). Оставащите турци имат сходен прираст както българите. Изкривяването идва най-вече от циганите, които при 6.5% дял от населението имат 18.5% от ражданията. С отчитане ражданията на турците и другите етноси, българите имат ок. 47-48 хил. раждания на година.

Проблемът не е толкова в раждаемостта, която е средна за ЕС, а в смъртността, която е огромна, една от най-високите в света - над 16 промила.

fierce 2

като сравняваш раждаемостта преди и сега,

коректно беше да сравниш и смъртността!

D4D5
снимка на D4D5

"И като се отчете, че в много страни на ЕС влизат ежегодно много млади емигранти, а у нас не, и като се отчете влошената възрастовата структура у нас поради емиграцията, то излиза, че раждаемостта ни е съвсем нормална в географския контекст, в който сме."

 

Изобщо не е нормална. Тва с "географския контекст" е все едно да кажеш, че един луд е нормален, ако е на самотен остров. :D

Slava
снимка на Slava

Задавам прост въпрос - ако през годините между 1944 - 1989 можеше свободно да се мигрира, колко милиона щеше да е населението на България на 10.11.1989 г.?

D4D5
снимка на D4D5

Триста милиона. 

buratinob

Първата лъжа - че намаляването на прираста е от демокрацията.

Намаляването на раждаемостта е налице още от началото на 70те години в България, както и в цяла ЕВропа.

Още 1988 имаме нулев или почти нулев прираст.

 

Сгугню

Процесите които коментираш не започнаха през 1989 г.

Малко- по рано, през 1985, когато Горби яхна метлата и започна да саботира СИВ.

Така,че е нормално 1988 вече да имаме резултати.

buratinob

Слава, ако можехме да мигрираме и имаше силна държава щяхме и да сме повече.

Пишеш за сръбския модел.

Те пътуваха свободно по света и редовно се връщаха.

Има една приказка:

"Дръж кучето отвързано зада е привързано."

Нашите управници не се поучиха и сегашните също.

Сега границите са отворени и всички се разбягват, но тук няма какво да ги върне ( към какво).

Разрушихме дома и смейното огнище.

 

Slava
снимка на Slava

Пишеш за сръбския модел.

Те пътуваха свободно по света и редовно се връщаха.

 

Ми не е вярно, че всички са се връщали. От онова време има десетки хиляди сърби, мигрирали в Германия, родили децата си там. Пак десетки хиляди са в Холандия, цели родове. И така нататък. И моделът не е сръбски, а югославски.

българче
снимка на българче

Изглежда една част от другарите срамежливо пропускат или просто не знаят, че в България има над 200 хиляди (според различни източници, някои сочат над 270 хиляди) семейства с репродуктивни проблеми и това е около поне 10 години насам. Простата аналогия е с Хирошима -  25-30 години по късно там огромно количество от японците имат същите проблеми. Та, това са последствията от радиоактивните дъждове под които марширувахме през май 1986 г пред празните трибуни. Благодарение на Партията, Другарите и мирния съветски атом.

kukumber

НеБългарче, Чернобил е само един случай в СССР. Що не коментираш другите случаи,тези в любимата ти кравария, Фукушима, авариите в НаноБритания и т.н.

Щото те идат от "ценностите", нъл ?

българче
снимка на българче

Фукушима е на майната си бре... при това никой не лъга за нищо по темата. 

Но пък за инцидента Маяк чувал ли си ? Потърси и ще се шокираш, ако ти е останало поне малко съвест/морал

D4D5
снимка на D4D5

List of nuclear weapons tests

 

"The table in this section summarizes all worldwide nuclear testing (including the two bombs dropped in combat which were not tests). The country names are links to summary articles for each country, which may in turn be used to drill down to test series articles which contain details on every known nuclear explosion and test. The notes attached to various table cells detail how the numbers therein are arrived at. As of 1993, worldwide, 520 atmospheric nuclear explosions (including 8 underwater) have been conducted with a total yield of 545 megaton (Mt): 217 Mt from fission and 328 Mt from fusion, while the estimated number of underground nuclear tests conducted in the period from 1957 to 1992 is 1,352 explosions with a total yield of 90 Mt."

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests

 

Обаче нищо не мое се сравнява с Чернобил...

fierce 2

ясно, за проблемите с демографията също са виновни комунистите!😁

българче
снимка на българче

Аз не помня някой от другарите или Партията да предупреди официално за Чернобил и опасностите. Оставиха народа да се прецака задържайки жизнено важна информация. Не, че има някой наказан за това престъпление срещу целия български народ, де.. Те другарите са винаги невинни и виновно е международното положение, знаем.

buratinob

Българче, тия 200 хиляди двойки с репроддуктивни проблеми, не са марширували под радиоактивен дъжд.

Те отдавна са се възпроизвли.

Проблем на тези двойки са новите ценности.

Секс до 40 години с предпазни средства,карияра, коли, къщи и почивки вчужбина.

Нормалното възприозводство е до 30 години, поне така мислят медиците, ама те какви са.

Гледаме разни холивудки знаменитости как жени на 50 години стават първескини и се чудим защо на нас не нис е получава.

Колкото до Япония, статистиката нещо прекрасно.

Знаеш ли,че 99,99% от хората яли краставици през 1918 година вече са умрели?Канцерогенни са краставицете, нал?

30 години след бомбите, под мъдрото ръководство на САЩ се е променила японската култура.

Разпад на семейните ценности и последвал деографски проблем.

Не напразно САЩ още от основаването си за демографията разчитат основно на имигранти.

 

 

българче
снимка на българче

една огромна част от марширувалите май 1986 г бяха деца/ученици. Наблюденията за последствията от бомбата в Хирошима са достъпни и може да ги намери всеки и да ги провери. 
Зелената карта (ако това визираш за САЩ) има една единствена цел - разнообраяване на генофонда им. Затова е и на случаен принцип. 

Иначе, опитите ти за хумор не ти се получават - за твоя информация.

D4D5
снимка на D4D5

Че колко па още да го разнообразяват тоя генофонд? То там няма само марсианци. 

len

Марширувалите на Първи май 86 са вече на 40, най-малките /голямата ми дъщеря беше тогава първи клас/. Поколенията след тях са с репродуктивни проблеми. Няма начин Чернобил да не се е отразил, но не е само Чернобил. 

Zmeja

СЕДНАЛ МИ ТРОЛ ДА ТРОЛИ
(Народна песен от българско)
*
Седнал ми трол да троли,
да троли и да глаголи,
във форум наший да спами,
да спами и да ни мами.
Бил с атлантически нрави -
все на всезнайко се прави.
Бил за народно единство,
все НПО-шко слугинство.
Вяра и рОда продава,
и акъл все дава и дава:
- земята да си продаваме;
- морето да си продаваме;
- небето да си продаваме;
- децата да си продаваме;
- страната да си продаваме!
И не за пари да продаваме -
а всичко даром да даваме!
……….
И все тъй нататък, и тъй нататък,
и тъй нататък – до без остатък!
И всичко това за паницата леща,
която му дават ония отсреща.

българче
снимка на българче

Сигурно първото име на това 'нещо' е било Автобиографично

kukumber

👍👍👍

НеНългарчето си оплю брадата.

😁

Delius
снимка на Delius

Змей,

 

👍

taidzi_chuan
снимка на taidzi_chuan

колега, надявам се не си изкарвате хляба с поезия :)

hamel

"че подлагате децата си на малък ад за да се преборят с големия ад после".

Това се нарича "ваксиниране".

hamel

"Биете ли децата си ... ей така, здравословно и за подобряване кръвообращението ?"

Я раздуй, ъбаут здравословността.

българче
снимка на българче

Според някои комуноидни, "Боят изгражда" характера. Та, чудех се .. дали и вие сте на подобно мнение и дали го практикувате с вашите деца. Ако не разбирате въпроса, ще се опитам да го обясня още по подробно. С примери и графики.

hamel

"Според някои комуноидни, "Боят изгражда" характера".

Като например? Таман да разбера кво значи "комуноидни".  По останалата част - нека да има графики и таблици.

българче
снимка на българче

Може да пробваш с бърз поглед пред огледалото. За останалата част - ще се въздържа но ти препоръчвам да гледаш (отново може би ) Учителя от 'Улицата'.  

Както знаеш надявам се, в Рашка декриминализираха домашното насилие. Вярвам си във възторг от този прогресивен акт и начало на изграждане на здрава семейна клетка на правилната основа.

hamel

Къде са обещаните графики? Иначе, работата е ясна За всичко са виновни комунистите

българче
снимка на българче

Изгаждане на характер - руският начин

 

Направо видео уроци :)))

българче
снимка на българче

...

българче
снимка на българче

Имаше три вида любов - френска, шведска и българо-съветска, ако помниш :))
Ако не помниш, ето ти картинка :


Българо Съветската Любов

hamel

Дискусията вече е много над възможностите ми.

българче
снимка на българче

Що бе, да не те хвана срам от българо съветската любов ?

kukumber

"С примери и графики."

Двай, да се просветим, ние тъпите, от тебе "острия".

svetulka

Това се нарича каляване.

Сгугню
снимка на Сгугню

като сравняваш раждаемостта преди и сега,

коректно беше да сравниш и смъртността!

Като абсолютни стойности смъртността сега и тази преди 1990 са сходни - 108-115 хил. на година.

Само че тогава тази смъртност беше спрямо 9 млн. жители, или ок. 12 промила, а сега е на 7 млн. или над 16 промила.

Н16
снимка на Н16

Как стопанското чудо на социализма се провали
Провали се, защото се разпадна СССР. Голяма тема, защо и как се разпадна. Основно - защото едни хора са искали да живеят като на Запад. Искали са още след отстраняването на Сталин от Хрущов и Жуков, ама не са можели да направят бързо такъв завой. От социализъм и за народа - към демокрация и за себе си. Хората тогава още не са били "готови".

Туй БВП нищо не означава. Не казва, хората зимата дали си отопляват жилищата с централно и евтино отопление. Или колко печалба са направили разни банки. Aко например в Норвегия за 2 сандвича и 2 бири се плащат 60 евро, а в НРБ са се плащали 1 лев и 20 стотинки. Колко пъти единия БВП ще е по-голям от другия?

 

Както и - тия български язовири, от които се произвежда ел. енергия - колко милиарда евро биха стрували, да се построят към днешно време?

 

А кредитите, от онова време - са се ползвали за машини, заводи и производство. Не за банани и скъпи коли.

 

И да направим една груба сметка. Колко пари на месец трябват, за да живее нормално 1 човек? Да речем, 1.000 лв. От тях да плаща за наем, за храна и т.н. Тоест, 9.000 милиарда лева е имало на разположение в НРБ за хората - всеки месец. Нито гладни е имало, нито бездомни. Реално, по покупателна способност - за да живеят хората нормално. Че чистачката в завода е получавала колкото инженера - отделен въпрос.

 

 

 

българче
снимка на българче

Човече, за 45 години докато соца 'строеше' България, Западна Германия (ФРГ) построи 4 Българии. След обединението на ФРГ и ГДР, ФРГ наля трилиони марки и все още има разлика в стандарта между изтока и запада. 

Всичко беше на дотации в соц България, та цената на стоката / услугата не е довод. Абсолютно всичко в България се продаваше под себестойността му. Буквално.

Трите фалита на соц България сами по себе си доказват какво недоносче беше соца.

gogin
снимка на gogin

Човече, за 45 години докато соца 'строеше' България, Западна Германия (ФРГ) построи 4 Българии

Абе ти чувал ли си за плана Маршал, та плещиш глупост след глупост. Не те знам кога си роден и какъв комунист е бил баща ти, щом не ти е разказал какво представляваше България след 1944 г. Отде се извъдихте такива многознайковци. Аман от вас. 

българче
снимка на българче

Планът Маршал беше предлаган и на България. Комунягите на власт тогава отказаха. 

Малко не се ли срамуваш да лъжеш като съветски вожд ?

Butch
снимка на Butch

Кога точно план "Маршал" е предлаган на БГ? Нещо информация? 

kukumber

А ни просветли - КОГА са били тези ТРИ ФАЛИТА, че не ми е ясно.

Н16
снимка на Н16

за 45 години докато соца 'строеше' България, Западна Германия (ФРГ) построи 4 Българии

ФРГ си присвои ГДР на съвсем ниска цена, въпреки че ГДР си беше икономическа сила по онова време. Какво точно са построили - и колко още ще строят, за новопоканените араби и африканци - отделна тема))
 
А България, такава каквато я заварихте 90-те години, я построиха поколението на моите и техните родители. Вече 30 години минаха, и вие "приватизирахте" почти всичко. 

българче
снимка на българче

😂

Ние сме приватизирали ?! Абе ти вярваш ли си ?! Техноимпекс да не би аз да го приватизирах ?

Освен това, заграбихте частната собственост на всички българи, накарахте цяла България да ви работи безплатно и доброзорно, после 'вие' сте построили нещо ?! 

Оная чиния на Бузлуджа, помниш ли колко пъти събираха пари 'доброзорно' от всеки ? 

Строителни и транспортни войски - роби за единия ляб строиха и те горките.... за да се хвалите вие ! 

срам нямате...

hamel

И населението безсрамно се увеличи с два мильона.

А после - нали ви реституираха бозаджийниците?

И понеже си спец по Строителните войски - коя година и защо беха създадени?

българче
снимка на българче

Както вече се каза, 8 милионния българин се ражда 1952 г. Точно по това време (+/- 1 година) комунягите 'национализират' (тоест, открадват) пенсионните фондове на българите. След което за 35 години населението се увеличава с едва 1 млн. 

 

Което принципно е странно. Като си спомним режима на тока, вечер освен да праиш деца, нямаше какво друго да се прави.

 

hamel

И ква е корелацията на раждаемостта с пенсионните фондове?

българче
снимка на българче

*

hamel

Сигурно съм си такъв. И сепак - говорим за прираст на населението. А не за материални активи, създадени в 44-89-та.

Странно, че Ваша високоучена и високонадарена милост, не отдиференцира нещата, за които се напряга като констипейтед такова.

българче
снимка на българче

Виж, човече ... това твоето е преливане от пусто в празно.

1. Населението не е нараснало с 2 млн през соца а с 1 млн

2. 1980 г започва твърд отрицателен демографски прираст.

3. Изчезването на 2 млн българи зад граница е директен принос на БКП/БСП

4. Никое правителство не може да накара свободни хора да създават деца против волята им и няма никакъв начин БСП/БКП или която и да е партия да го направи.

5. Съществуват обективни причини (като Чернобил) за репродуктивни проблеми на огромна част от българските семейства.

 

нещо друго да ти обясня ? Примерно защо изгрява слънцето ?

hamel

"1. Населението не е нараснало с 2 млн през соца а с 1 млн"

Що? В 1951 г. България кво е била - Монархия или Народна република?

"3. Изчезването на 2 млн българи зад граница е директен принос на БКП/БСП"  - спорна работа. Хелем ако видим некои картинки, които Ваша милост ми обеща, ама ... например от тук картинка

"5. Съществуват обективни причини (като Чернобил) за репродуктивни проблеми на огромна част от българските семейства." - таман тук да ми пратите неква графика.

gogin
снимка на gogin

Стига си лъгал бе. Не те ли е срам да лъжеш като дърт циганин. България става 8 млн през 1962 г. Многознайко си ти. Личи си комунистическата ти закалка. Давам ти линк и повече не се занимавам с теб.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България

Н16
снимка на Н16

Ако плащаха нормални заплати ...ако реинвестираха в производството ...вместо да обръщат цялата си принадена стойност в коли ..яхти ...купони ...курви ...любовници....и каквото още се сетиш сега нямаше да е така. 

То е все едно, маймуни (нищо против тях- само за пример), да намерят голям самолет. Останал там от предишната цивилизация. Най-много да го направят за тоалетна - за нищо повече. И ще откъртят лостовете от управлението, за да се замерват с тях. Или ще си направят дрънкулки. Но как работи, как да летят с него - няма да се сетят.

Н16
снимка на Н16

Освен това, заграбихте частната собственост на всички българи, накарахте цяла България да ви работи безплатно и доброзорно, после 'вие' сте построили нещо


Иди във ФРГ, днешна обединена Германия. Там да видиш, какво са построили и как. Както и - на кой ще трябва да плащаш наем, за да живееш във вече построеното)

 

И да, всичко създадено по времето на НРБ, не е било видимо веднага и с просто око. Стойността - тогава и сега. Вижда се донякъде - след години. При сравнение, какво е било - и какво е сега. Колко днешни пари са необходими, за да се направи това или онова. 

 

И защо ли тогава западняците се наместиха в златодобива, енергетиката и т.н.. 

българче
снимка на българче

Нещо пречи ли на българска компания да златодобива ? Интерком изглежда като българска компания... за разлика от Лукойл например - имат ВЕИ парк чрез който източват по стотина милиона всяка година, да изпреваря следващият ти въпрос. а да, и не плащат данък печалба. Горките, все на ползу роду и на загуба са всяка година.

Лазо

А спри се вече! Човек трябва и мярка да знае! Българче ли си, турче ли си, американче ли си... не знам, ама много лошо говори за българите всичко, което пишеш!

 

българче
снимка на българче

През друго време щях и за по-малко да свърша в Белене, нали ?

българче
снимка на българче
hamel

Коя точно картинка да разгледаме? Първата? ОК. От нея виждаме, че максимумът е в 1985 г. След което има отрицателен наклон, демек спад (особено селското население) - но в коя година именно общият брой е спаднал с два мильона?

Даже в 2011-та населението е било 7 360 хил.

После има и други картинки - образователен ценз например.

Н16
снимка на Н16

Нещо пречи ли на българска компания да добива българското злато в Родопите?

Не пречи и държавата да се занимава с тая явно доходна дейност. Ама е трябвало златото да отива в Америка, че да се печатат повече долари - като вестници) Затова и войска си пратиха, американска. Че да не би някой да национализира- "американското"))

 

И я разкажи, защо унищожиха (ваште, демократите) - БГА Балкан ?) Какво стана със собственоста на БГА Балкан по света и у нас - кои хора си го прибавиха като плюс?

 

Няма да минавам през всички предприятия, и какво е станало с тях - няма да ни стигне мястото)
 

Кире
снимка на Кире

Само да отбележим, че 1975 г. е върхова по отношение на раждаемостта със 158 хил. раждания. През 80-те години има плавен спад до 112 хил., но все още с положителен прираст от 0,6%0. С избухването на демокрацията започва и резкия спад на раждаемостта, когато раждаемостта устойчиво пада под 100 хил. раждания при отрицателен естествен прираст. Между другото това е интересен блог, с добри обяснения

 

Както е ясно, основната причина е емиграцията и то сред млади хора в репродуктивна възраст. За сметка на това на територията остават или се завръщат хора в по-високи възрастови групи, което естествено обяснява и по-високата смъртност и отрицателен естествен прираст (през 2015 г. той е -0,6%0). 

 

Това са сухите данни. Причините обаче са преди всичко социално-икономически, които обясняват едновременно високите нива на емиграция, както и отлагането на първото раждане след 30-годишна възраст. В това число са:

- липса на гаранции за връщане на работа след майчинство

- намаляване на работните места, което е свързано с експортната ориентираност на страната

- липса на гарантиран достъп до държавна помощ, но и с последващи обвързаности

- по-ниско ниво на подкрепа от разширеното семейство до голяма степен поради вътрешна миграция

- разрушена връзка между земеделско производство и преработвателна промишленост и изчерпване на демографските резервоари в малки и средни населени места (в които, впрочем, все още фертилността е по-висока без значение от етноса)

 

Обаче преодоляването на посочените проблеми и само част от решението, което няма как да се изпълни, ако нямаме справедлива, бърза и ефективна съдебна система, която да се пребори тежката криминогенна обстановка - имам предвид корупцията във всеки сектор. Щото съвкупността от всички тия проблеми води до ерозия на народностната общност. 

hamel

И ний да отбележим, че прирастът не е само раждаемост, а и ноо други неща - напр. продължителност на живота, здравеопазване, детска смъртност и разни такива работи.

Ох, Боже!

Кво означават тея глупости?

"

- намаляване на работните места, което е свързано с експортната ориентираност на страната

- липса на гарантиран достъп до държавна помощ, но и с последващи обвързаности

"

Баси, тъпотийте!

Кво означава това, като държавни мерки, бе, партнер! Я раздуй ена програма! Конктретна - в тоа отрасъл, в оня отрасъл, толко манги за обучение, толко проекти , толко заплати, толко пазар!

Баси нищопрафците

Н16
снимка на Н16

Съществуват обективни причини (като Чернобил), които създават проблеми на българите

Тия проблеми дали ги има в Полша, Белорусия и Украйна, които са съвсем наблизо? B Япония, около от една американска фирма проектираната Фокушима - и там ли ще имат проблеми? B Ирак, където бомбеха доста време с обеднен уран?

 

Чернобил е била вероятно "спецоперация", между другото. Затова и не е известно, кой и защо е взел решението за провеждането на тоя "тест" на реактора. И го е спуснал надолу - да се изпълнява без въпроси. 

 

Както и кацането на Матиас Руст на площада в Москва. След което тия около Горбачов са позачистили несъгласните с него. 

buratinob

Виж, човече ... това твоето е преливане от пусто в празно.

1. Населението не е нараснало с 2 млн през соца а с 1 млн

2. 1980 г започва твърд отрицателен демографски прираст.

3. Изчезването на 2 млн българи зад граница е директен принос на БКП/БСП

4. Никое правителство не може да накара свободни хора да създават деца против волята им и няма никакъв начин БСП/БКП или която и да е партия да го направи.

5. Съществуват обективни причини (като Чернобил) за репродуктивни проблеми на огромна част от българските семейства.

 

нещо друго да ти обясня ? Примерно защо изгрява слънцето ?

 

 

В горния текст, само "виж човече" и "слънцето" не са манипулации.👄

Лазо

Отде се пръкна туй "българче"? Много агресивно. То е българче, а ние кви сме останалите?

Ма как пък едно вярно нещо не написа?!

Прав е пост 180 – освен двете нещица, другото плява и лозунги.

Неприятно.

Петолучков
снимка на Петолучков

Сега кат пуснем новата руска телевизия и ще пораснем, не бойте се!

dissidentbg

1986 година - почти 9 милиона - Има точни данни. "Почти" не е сериозно за един журналист.

 

Една от причините за това е високата смъртност и ниската раждаемост. По данни на ООН от началото на годината до днес са починали 54 322 души, а са се родили едва 33 870 деца. - Това е незначителна причина. 54322 - 33870 = 20452 Ще са нужни 100 години за да се свие населението с 2 милиона. От 1986г до днес са 32 години.

vvatkov

  Сгуньовците и пишман българчетата са доволни от положението, щото така им е по-широко.