Quantcast
Борисов: Никъде в света не избират ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Борисов: Никъде в света не избират ваксини

Реален избор между различните производители ще има след средата на март
Обновена
4 158
 ВМА
За два дни във ВМА с "Астра Зенека" бяха ваксинирани почти 1900 човека.

След като дни наред Министерство на здравеопазването уверяваше, че няма  проблем с правото на избор на ваксини и такова съществува, премиерът Бойко Борисов обяви темата за световна нелепица. "Никъде в света не избират ваксини. Най-добрите ваксини, приети от ЕК,  потвърдени от Европейската агенция по лекарствата. Все едно да дадем на българина да избира или да си говорим коя кола е по-хубава, по-лоша. Всеки има некакъв избор. Тези са одобрени, еднакво добри, както идват, така се ваксинират", обяви Борисов при посещение на Самуилово, където инспектира работата на мобилен екип за ваксинация в отдалечен район. 

Новата версия по тема избор подкрепи и шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. "Между другото само в България върви полемика коя ваксина е по-добра. Такова нещо в цивилизования свят не съществува в момента. В Западна Европа не се говори коя е по-добра, как е по-добра. Слагат се всичкик ваксини, които са одобрени", коментира Мутафчийски. 

По-рано днес Борисов разпореди на здравните власти ваксини да бъдат осигурени и за най-отдалечените и най-малките населени места. "Организирате екипи. Колкото има желаещи - да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места", е поръчал Борисов на превърналото се в традиция работно съвещание с Националния оперативен щаб в понеделник сутрин.

„Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбелязва министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба. В същото време обаче определени съсловия имат избор, който не е достъпен до повечето хора по опашките - в момента масовата ваксинация се извършва с "Астра Зенека", но има групи от приоритетните, при които се слага двете РНК ваксини - на "Пфайзер" и "Модерна". В огромна част от страната няма свободен достъп до ваксини. В последните 3 дни, когато бе отворен свободен достъп до ваксиниране, първа доза са получили близо 30 000 души. 

Пред Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев призна, че реален избор ще има след средата на март. Тогава се очаква Европейската агенция по лекарствата да издаде разрешение на още една ваксина - на компанията "Янсен", която ще е еднодозова. През март се очаква да бъдат доставени общо 500 000 дози ваксини, така че ще има възможност и за избор, изтъкна Кунчев. На конкретен въпрос защо се позволява ваксини, които са по-подходящи за възрастните, да се слагат на по-млади групи като изборна администрация, преподаватели и други представители на приоритетните фази, Кунчев бе категоричен, че няма никакви опасения за ваксинацията на възрастните с продукта на "АстраЗенека". "След натрупването на над 3 млн. ваксинирани със същата ваксина във всички старчески домове във Великобритания, след данните от Австралия, Бразилия, най-голямото проучване от САЩ свършва тази седмица с 32 000 души в тази възрастова група, няма никакви опасения. Не искам да обявявам предварително резултати от проучването в САЩ, но данните са чудесни", коментира Кунчев. 

От началото на март се очаква да заработи и информационна система за регистрация на желаещите, в която да се посочва желано място на ваксинация и предпочитана ваксина. От отговора на Кунчев не стана ясно как ще се процедира, ако във въпросния ден няма от съответната ваксина и как ще се пази ред до получаването на съответния продукт. Здравните власти препоръчват ваксинацията така или иначе да не се отлага. Поставянето на втора доза ще е възможно и на различно място от първата, но отново не се препоръчва. 

Стартирането на масовата ваксинация не означава, че събраните списъци за ваксинации от предходните етапи на ваксинационния план пропадат, коментира още Кунчев. Двата процеса ще текат паралелно, като ваксинациите на приоритетните групи от първа, втора и трета фаза продължават. Очаква се денонощни кабинети за ваксинация да заработят във всички области, като за целта най-подходящи са пунктовете на Бърза помощ, където има дежурни, или болници със спешни портали, коментира още Кунчев. Според него не е невъзможно да се откриват по повече от един денонощни кабинети, но това вероятно няма да се окаже неоходимо на фона на интереса. 

Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират, докладва на съвещанието здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той отчита, че във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес би трябвало да започнат да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Те обаче имат пореден проблем със софтуера, който трябва да се пренастрои, за да отчита ваксините, стана известно в края на миналата седмица. „Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че  при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация“, увери въпреки това зам.-шефът на лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски докладва още, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19. Налице е и ръст на новохоспитализираните, което обаче не надхвърля капацитета на болниците.

НЕПУКИЗЪМ

В отговор на въпрос кога България ще стигне нивата на ваксиниране на съседни страни като Сърбия, Турция и др. Кунчев директно заяви, че за това "изобщо не му пука". Според него след като е създадена организация всяка получавана пратка ваксини да се разпределя светкавично и след като вече има възможност за ваксиниране на всички желаещи, властта е направила, каквото е необходимо. "Не искам да влизам политически в тази тематика, вие ме бутате натам. Знаете ли, че една от ваксините, които се слагат, е с 55% ефикасност", коментира още Кунчев. "Повече ме интересува кога ще достигнем 70% желаещи да се ваксинират", коментира още той. България няма какво да наваксва и според премиера Бойко Борисов, защото темпото зависело от доставките. На въпрос възможни ли са и в България въвеждане на механизми като зелени значки и други привилегироващи знаци за ваксинираните Кунчев отвърна, че в момента е нелепо да се коментират такива на фона на процента ваксинирани. Ако стигнем 40-50%, тогава може да се мисли, но възникват много други съображения трябва ли да се пристъпва към такава дискриминация, допълни още здравният инспектор. 

Още за масовата ваксинация - тук.

 

ДОСТАВКИ
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“. „Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат, без да се изчаква“, добави Кирилов. Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

Още

В 7 области на страната няма новозаразени с COVID-19

23.06.2021

1000
Рим поиска да вземе от Лондон финала на Евро 2020 заради COVID-19

22.06.2021

Обновена

1765
И Белгия маха ограниченията за българи

22.06.2021

Обновена

2265