Quantcast
Борисов се разбра с медсестрите да започнат проверки по болниците (видео) | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Борисов се разбра с медсестрите да започнат проверки по болниците (видео)

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер
6050
БНТ

Медицинските сестри и премиера Бойко Борисов са се договорили да започнат засилени проверки в болниците за нарушения, информация за каквито те изнесоха пред него, съобщи БНТ.

В проверките ще участват МВР, ГДБОП, Икономическа полиция. Договорено е следващия четвъртък да има нова среща след подписването на Националния рамков договор. Сестрите са поискали отново 950 лв. заплати, а премиерът се е ангажирал там, където болниците не могат да достигнат желания размер, държавата да помогне.

---
Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата с премиера Бойко Борисов тази вечер
---

Борисов прие представителите на медсестрите още тази вечер, след като те в неделя излязоха на протест, прераснал  среднощен палатков лагер пред Министерския съвет и  продължил през целия ден днес. Той ги прие по-рано заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Борисов прие сестрите и първо им се скара, че ги чакал половин час. После обясни, че ги е приел, защото не е искал те да мръзнат навън. 

На срещата бяха също вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда Деница Сачева.

Медсестрите разказаха на премиера за злоупотребите в болниците и фалшифицирането на болнични листове и клинични пътеки. Една от тях даде конкретни примери за злоупотреби в лечебни заведения, което предизвика реакцията на Борисов, който обеща спешните проверки.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казаха медицинските сестри на Борисов, който от своя страна отправи три въпроса към тях: "Нужни ли са толкова болници за България?"; "Трябва ли да се откриват частни болници?" и "Каква е разликата между общинска и държавна болница?"

"Няма болница, която да работи по правилата на Република България, работи се на няколко трудови договора, на 12 часа, на 16 часа, трябва да има проверка, ама такава, за която не се знае предварително", посочиха медицинските

Те настояха за въвеждането на електронна здравна карта, както и на пръстови отпечатъци и идентификация за лекарите и обявиха, че са готови веднага да изнесат данни за мащабни злоупотреби в сектора на здравеопазването, като издаването на фалшиви болнични листове и клинични пътеки.

Заради разкритията им, премиерът се разпореди спешно да бъде извикан и вътрешният министър Младен Маринов, който малко по-късно се появи на срещата.

Протестиращите настояха да няма търговски дружества в здравеопазването, а също така връщане на младите специалисти от чужбина у нас. Те описват системеаа като "здравеопасна".

"Работят 80% пенсионерки, които невинаги са адекватни, заради това, че младите хора отиват в чужбина. Заради това, че работим на 24-36 часа без почивка, на по няколко трудови договора, не се обгрижват качествено пациентите, заяви Мая Илиева, която от миналата седмица е председател на новия Синдикат на медицинските специалисти.

“Болниците трябва да има колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 хил. лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите", предложи Борисов. Това веднага беше контрирано от медицинските сестри, според които няма как някой лекар да се откаже от заплатата си в тяхна полза.

Според премиера в България има много болници, като не всички са нужни. Именно заради това предложи въвеждането на колективен трудов договор, за да може да се проследи коя болница какви харчове има и има ли смисъл тя изобщо да съществува. По думите му ненужните болници могат да се преобразуват в центрове с доктор, медицинска сестра и 2-3 линейки. Той даде за пример родния си град Банкя, където е приложено подобно нещо.

Първоначално срещата бе планирана за утре, 17 декември, в 10 часа в Министерския съвет. Новината едва след първото денонощие на поредния протест на медицински специалисти. С искане за реформи и по-достойни възнаграждения те пренощуваха на палатки пред Министерския съвет. Според Мая Илиева, през нощта в протестния лагер са останали около 15 души.  

"Имаме една заложена точка в исканията си и това е колективният трудов договор  да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той (Борисов - б.р.) нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват", обясни Мая Илиева пред БНР.

Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват: "До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано".

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева. 

Още

Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

7931
Полицаите извършиха престъпление спрямо протестиращи деца

31.08.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3008
Оставка!

12.07.2020

14521