Quantcast
България вече е първа по смъртност от COVID-19 в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

България вече е първа по смъртност от COVID-19 в ЕС

В по-широк мащаб остана да настигнем само Босна и Херцеговина в "черната" статистика
22 859

Въпреки самочувствието на премиера Бойко Борисов, който не спира да се хвали как "ние най-правилно в Европа управляваме кризата", развоят на епидемията от Covid-19 в България отбеляза смъртоносен рекорд. Според статистиката ние сме страната с най-много починали от коронавирус (на 1 млн. жители) в Европейския съюз днес, със 17.1 жертви за всеки от близо седемте милиона население.

Извън границите на ЕС, в черната статистика ни изпреварва само Босна и Херцеговина, която в изминалото денонощие има 19.5 смъртни случая от Covid-19 на милион. Но както е тръгнало, сигурно и нея ще настигнем с бързи темпове. 

За последните 24 часа у нас от болестта са починали 119 души, което дори не е национален рекорд (на 17 ноември смъртните случаи бяха 152, а числото на жертвите в последната седмица се задържа трайно над 100 дневно), но е достатъчно да ни изведе начело в антикласацията. Втора е Полша с близка до българската смъртност при несравнимо по-голямо население, а другите европейски страни се справят - повече или по-малко - по-добре с оцеляването. 

В момента активните случаи на коронавирус в страната са 78 459, което при разпада на здравната система може само да ни плаши - кой знае колко от тях ще приключат в "черната" статистика.

Графиката е от сайта OurWorldInData, като за справка редом с 27-те държави от ЕС са оставени и САЩ, прословути със своето несправяне с епидемията. 

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, който обобщава случаите за последните 14 дни, за този период страната ни е на трето място в ЕС (след Чехия и Белгия) по брой смърти на милион, но при тях графиката бележи спад на дневна база, а при нас - обратното. 

 

93

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СЗО: Шеста поредна седмица случаите на COVID-19 намаляват

25.02.2021

Обновена

723 17
Какво се случва след първата доза ваксина

24.02.2021

Би Би Си

4833 31
Засилва се натискът за международни ваксинационни сертификати

24.02.2021

Обновена

4184 31

Коментари

Страници

Доц.Трътлев

Най-после да сме начело. За съжаление, разбира се.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Закономерен резултат - от 10 години копаем дъното...

bay Dragan

И УСА се справят по-добре.

usmivko

Без ковид-19 пак бяхме първи по смъртност в ЕС за 2018 г. За 2019 г. бяхме първи по смъртност в света, управлението е същото, само нямаше инфодемия.

usmivko

Ако редакцията е сбъркала със заглавието, възможно е и аз да имам грешка.

 

galia2

НСИ е публикувал фигура на  коефициенти на смъртност по седмици. Ясно се вижда, че смъртността от ковид се добавя към общата смъртност.

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_COEF_3_W45.png

HUMANOID
снимка на HUMANOID

с ковид или без ковид, България винаги си е първа по смъртност в ЕС

paragraph39

СПОКО!

Немой да се пУашите!!!

Защото 100% СИГУРНО Е, че всеки живороден ще достигне жив смъртния си час и края на живота си!!! 

КАЗАХ!

Гандю

Ще се мре 

Ама яко ще се мре

w_bro

Браво, братя Българи! Сега да се стегнем и да не допуснем някой да ни отнеме първото място! Не се отпускайте! Никакви мерки! Заразявайте смело и обилно!

Sergey Dimitrov

Смъртността не показва колко много хора са се заразили, а колко ефективно са лекувани. След пропуснатите 6 (ШЕСТ) месеца за подготовка, е нормално да се окажем на първо място във всички черни класации.

Когато те лекуват гинеколози, психолози, уролози от респираторно заболяване е нормално да допускат и повече грешки. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против лекарите от другите специалности, и те са учили медицина и те имат знания, но трябваше поне да се организират и проведат подготвителни курсове за всички тези специалисти. Да се изготвят НАСОКИ за лечение на корона вирус. Да се подготвят подходящи помещения за разкриване на болнични места. Да се направи СТРОЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ как се третират болните с ковид. Да се подсилят РЗИ с кадри.

Това са мерки, а не само "Носете маски". Защото маските не спират 100% вируса.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Що за манипулативно заглавие??? 

Първи сме за деня, а инак сме все още доста назад - на 12-то място в ЕС сме и на 35-то в света по брой починали на глава от населението.

По заразени на 1 млн. сме на 19-то място в ЕС и на 56-то в света. 

 

Аман от пост-истина! 

Аман! 👎

riapa

Кой е идиотът, ако не е тайна? И защо?

ПероВТ

Да, ако всичките 7 милиона си бяха в държавата щяхме да сме 12-ти в ЕС. Но не са. 2 милиона и отгоре са в чужбина и тях не ги отчита българската статистика. Само мои роднини има 13 - в Торонто и 4 - в Англия. Тук сме останали 4,5-4,8 милиона, а значи традицията е спазена  - да сме първи във всяка черна статистика и последни - във всяка бяла. 

цепи
Какви славни времена! Да псуваш и ругаеш безнаказано, и даже ти плащат за това... Като изключиш компа и се погледнеш в огледалото - пак същата дръглива кранта.
ловkия

Редакцията, усеща некъф перверзен кеф в обявяването на тоя пореден фейк...

Льо Клер

Според статистиката ние сме страната с най-много починали от коронавирус (на 1 млн. жители) в Европейския съюз днес, със 17.1 жертви за всеки от близо седемте милиона население.

 

Май не можете да четете! Редакцията и образователната система ви е виновна! И на английски е написано същото! На руски го няма!

whoever1

а вий мислите, че с тез безполезни управляващи и с таз отдавна известна с дупките си здравна система тази тенденция няма да се запази?!?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

А в туй време:

Бългaрия щe мoжe дa рaзчитa нa нaд пoлoвин милиaрд eврo oт EC, c кoитo дa пoкриe първoнaчaлни рaзхoди зa бoрбa c пaндeмиятa. Cумaтa щe бъдe прeвeдeнa вeднaгa, cлeд кaтo дoклaдът пo тoзи нoв инcтрумeнт зa пoмoщ бъдe oдoбрeн oт Eврoпeйcкия пaрлaмeнт.....

https://fakti.bg/bulgaria/530829-eto-kolko-ni-dava-es-za-razhodi-sreshtu-covid-19

Най-вероятно това е съвсем случайно и няма нищо общо с първото ни място, макар и за деня.

HBK

Да, този ФАКТ е най-печалния. От началото на Ковид-психодемията твърдяхме, че проблемът в страната ни не е бързо разрастващия се брой на хората с Ковид-инфекция, а броя на починалите от усложненията. Хората умират от остра дихателна, остра сърдечно-съдова и остра бъбречна недостатъчност. Независимо от причинителя.

 

Дори за човек без особенни медицински познания извода е един: Ниско ниво и ниска ефективност на родното здравеопазване. Към това трябва да добавя (и нещо което в себе си не исках да призная) – Ниско ниво на Медицината. Че Епидемиологията в страната ни не върши кой знае каква работа – се досещахме. Но сега стана ясно, че по една или друга причина и спешната ни помощ (имам в преди достъпността и качеството на отделенията за интензивни грижи и лечение) също не са на висота. Част от починалите хора вероятно биха били спасени при ... хм ... по-добри обстоятелства. Не виня лекарите.

 

P.S. Нужно е да обърна внимание и на друг един печален факт – в страната ни бяха вложени много усилия, кадри (и пари) за ненужно, некачествено и безполезно (по отношение на терапевтичното поведение) масово тестване. Като казвам „безполезно” нямам в предвид собствениците на PSR-лабораториите. Не е необходимо да си НОЩ-ен математик за да изчислиш, че Българинът вади от джоба си между 1.2 и 1.92 милиона лева НА ДЕН за безполезни тестове. Чудя се дали има друг термин за подобно деяние освен „Медицински рекет”.

galia2

Вие още ли продължавате да си мислите, че мерки не са необходими? А също, че здравната система има капацитет да обслужва нарастващия брой болни? 

Sergey Dimitrov

Неадекватните мерки не са необходими!

Адекватните са добре дошли!

зелен_хайвер

В момента активните случаи на коронавирус в страната са 78 459, което при разпада на здравната система може само да ни плаши - кой знае колко от тях ще приключат в "черната" статистика.

Разпадът на здравната система не е от вчера или онзи ден, нито е заради някакъв вирус. Здравната система на България е в такова състояние от много години - още отпреди ерата ГЕРБ. Защо е този вой сега? Говоря от личен опит - гледали сме болен на легло в болница, след това още двама възрастни на легло вкъщи преди да починат. Онзи в болницата почина в хематологията на голяма болница в голям град в Бг. Като онкоболен имаше право на безплатни консумативи. Но в болницата ги нямаше. Спомням си, че трябваше да търся катетър, който тогава, 2002-ра година, струваше 120 лева. За единия, който почина вкъщи трябваше да купя антидекубитален дюшек, който в 2004-та година струваше 300 лв. Не помня къде беше произведен, но бързо се повреди, спря да помпи въздух и човекът си направи декубиталните рани от залежаването. Добре, че почина скоро след това. Та такива ми ти работи. Седнали сега да ронят крокодилски сълзи за здравната система, но не забравиха да си увеличат заплатите наскоро. 

Е, додрапаха до първото място. 

Epikur

Ще се съглася с теб, защото цитираш лични преживявания, а освен това истината през онези години беше горе долу такава. Но защо не отбелязваш, че вече живеем толкова много години в ЕС и тук са привлечени много европейски пари, които трябваше да помогнат за икономиката ни, вкл. здравеопазването ?  Не следва ли да отчетем, че всичкия хаос и съсипване на държавата има един измерител-управлението на ГЕРБ ?

зелен_хайвер

Да, за ГЕРБ сте прав, но не мога да се съглася, че те са единственият измерител на разрухата. Те просто довършиха, каквото беше останало за досъсипване.

Sergey Dimitrov

Вината на ГЕРБ е, че за 10 години управление не направиха НИЩО за да подобрят здравеопазването.

Васик

По-точно твърденията на Мутафчийски бяха, че първи в света сме въвели мерките и другите държави се учат от нас

galia2

Мутафчийски не е твърдял подобно нещо. Никога. Твърдеше, че се учи от Израел и останалите страни. Това обаче беше прието за грешно. Не трябвало да гледаме другите, а да слушаме родните експерти. 

Nane vel Vute

Ало вестника, виждате ли къде е Швеция, нали според това което вече писахте са много зле, пък в графиката - Sweden 0,4 ?

Нашенец

Два дена да слушаш Нощниците- два дена различни статистики ще цитират. В зависимост от това какво искат за докажат. Сега пак са на вълна че сме най-зле и трябва да затваряме. Утре ще вземат някакви други цифри и от тях ще сме добре.  Преди виках- добре че на броя на починалите не могат да влияят, но след слчучаите в Пловдив съм сигурен- могат.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш