Quantcast
100 млн. лв. глоби в тол системата ще бъдат събрани спешно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

100 млн. лв. глоби в тол системата ще бъдат събрани спешно

3 595
 EPA/БГНЕС
Гроздан Караджов

"В тол системата са се натрупали наложени нарушения за 100 милиона лева. Наредих спешно да се съберат. Става дума за т.нар. претоварки, когато камионите се движат свръх натоварени. Случва се най-вече през лятото, когато пренасят зърното към пристанищата. Парадоксът е, че постъпленията от винетките, т.е. от леките коли, са два пъти повече отколкото от таксите за камиони. А именно камионите повреждат пътищата много повече от автомобилите. По тази причина от 1 април камионите ще плащат тол такси и за движение по второкласната пътна мрежа. Преди това ще разговарям и с браншовите организации", заяви вицепремиерът и министър на рагионалното развитие Гроздан Караджов по БНТ.

Той съобщи още, че проектът за тунела под Шипка е грешно проектиран и ще го отмени. Вместо двулентов пътят в тунела е еднолентов и ако стане авария с тир, това означава тунелът да бъде затворен. "Ще канселирам сегашния проект и ще бъде изработен нов", каза Караджов. 

По тежкия казус със строителството на АМ "Хемус" министърът отново заяви, че това е капан и измъкването от него може да бъде решено единствено от Народното събрание със специален закон. "Няма да има вече инхаус, всичко ще става по Закона за обществените поръчки. И в 10-те лота на "Хемус", чието строителство е възложено по време на правителството на Бойко Борисов, работата не върви. Фирмите подизпълнители на "Автомагистрали" са получили 1.3 млрд лева за материали - асфалт, битум, баластра, храсти и треви, но строителство няма. В момента държавата няма задължения към тези фирми. Но за да започне реално работата по магистралата, е нужна намесата на Народното събрание", заяви Караджов. 

В най-скоро време неговият екип заедно с представители на АПИ ще направи проверка по цялото трасе от Калотина до София. "Пристигаш от Западна Европа в България. Влизаш от една осветена, модерна магистрала в, извинете, тъмна Индия. Няма маркировка, няма осветление. ", обясни Караджов. Министърът анонсира и създаването на Фонд за регионално развитие и благоустройство за 1 млрд. лева за общините. С приоритет ще се проектите на общините от изостаналите райони, а не от Варна и София. 

ВиК дружествата ще получат 100% компенсация за сумите, които са плащали за пет пъти по-скъпия ток от юли до декември 2021. Става дума общо за 70 милиона лева. "Идната седмица заедно с министрите на финансите и енергетиката ще обсъдим как ВиК дружествата да купуват ток на регулирания пазар, за да не трупат тежки загуби. Ако няма проблем с ЕК и държавната помощ, ще е най-добре те да останат на регулирания пазар, защото осигуряват най-ценното - водата", каза Караджов. 

По повод вчерашното изявление на министър Борислав Сандов за нуждата от специални тунели за костенурките в Кресненското дефиле Караджов реагира емоционално: "От мен се иска да строя пътища, а ме занимават с тунелчета и мостчета за костенурки! Нека да не се разправяме с колегата Сандов през медиите. Ще изчистим въпроса!"

 

Още

Едва 29% от българите имат базови ИТ умения
Базарът на професиите представя: химик, енергетик, подкастър
Икономиките на Стара Загора и Велико Търново настигат големите градове

16.11.2022

4822