Quantcast
12 независими кандидати се устремиха към „Дондуков” 2 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

12 независими кандидати се устремиха към „Дондуков” 2

Тепърва предстои да разберем колко ще бъдат партийните претенденти за президентския пост
Обновена
2 274
 БГНЕС
Поддръжниците на Лозан Панов подадоха документи в ЦИК малко преди да изтече крайният срок.

12 инициативни комитета, издигнали независими кандидати за президент и вицепрезидент, регистрира Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес изтече последният срок, в който комитетите можеха да подадат документи за участие в предстоящите избори на 14 ноември. Те са по-малко от предния вот за държавен глава през 2016 г. – тогава бяха регистрирани 14 комитета.

С това обаче не се изчерпват всички желаещи да спечелят „Дондуков” 2 – тепърва трябва да станат ясни чисто партийните кандидати. Срокът, в който могат да се правят предложения до ЦИК, изтича на 12 октомври.

Сред независимите кандидати се откриват имената и на претендентите, които имат най-големи шансове за президентството. Това са настоящият държавен глава Румен Радев, който се радва формално на подкрепата на редица формации – БСП, „Има такъв народ”, ИБГНИ и „Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. След това идва ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, който беше „убеден” от ГЕРБ да се включи в надпреварата. Троицата се завършва от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който се радва на значителна популярност сред градската десница и се очаква да бъде припознат като кандидатът на „Демократична България”.

Между останалите претенденти изпъкват колоритни фигури като попфолк певицата Луна Йорданова, вечният протестиращ срещу всяка власт Йоло Денев и осъжданият за наркотици Венцислав Ангелов, по-известен като Венци Чикагото, който от години се опитва всячески да пробие в политиката. Боян Расате, Росен Миленов, Цвета Кирилова, Йордан Малджански, Юрий Елисаветов, Марина Малчева завършват списъка на устремилите се към „Дондуков” 2.

Списък на кандидат-президентските двойки, издигнати от Инициативни комитети:

Луна Йорданова - Иглена Илиева,
Румен Радев - Илияна Йотова,
Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова,
Росен Миленов и Иван Иванов,
Боян Расате - Елена Ваташка,
Цвета Кирилова - Георги Татунов,
Анастас Герджиков - Невяна Митева, 
Йордан Малджански - Илия Григоров,
Марина Малчева - Савина Луканова,
Йоло Денев - Марио Филев,
Юрий Елисаветов - Иван Йорданов,
Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе

 

Още

ЦИК назначи за шефове на РИК хора от ГЕРБ и ДПС

12.08.2022

5067
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

3745
Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

9293