Медия без
политическа реклама

2500 българи са в карантина с болничен

810 души са със съмнения за коронавирус, 40 души ще връщат обезщетението на НОИ, тъй като са нарушили ограниченията

25 Март 2020Обновена
БГНЕС
Ивайло Иванов

2500 души са под карантина с болничен от личния лекар, 810 са със съмнения за коронавирус. Те се проверяват от МВР дали спазват ограниченията. „Около 40 вече са случаите, за които сме сигнализирани от органите на реда, че не спазват карантината. Ще лишим тези лица от парите, които трябва да получат“, каза управителят на НОИ Ивайло Иванов пред Би Ти Ви тази сутрин. Под задължителна карантина трябва да са и стотици българи, които се върнаха от Европа след 17 март (тогава здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед връщащите се от 15 страни да се подлагат на 14-дневна карантина).

Иванов призова хората да избягват посещенията до институцията в ситуация на извънредно положение. "Моят призив е хората да не идват в НОИ, техните пенсии ще бъдат преизчислени служебно. Ще си получат възнаграждението за работата, която са положили през последната година. Спестяваме на хората да идват при нас. Безработните също не трябва да идват в НОИ, защото ще попълват документите за безработица в бюрата по труда, които ще ги придвижват по електронен път", заяви Иванов пред bTV. Той визира най-вече онези 258 000 работещи пенсионери, чийто пенсии ще бъдат служебно преизчислени и няма да има нужда да подават никакви документи. Преизчисляването започва на 1 април.

Иванов отчете, че НОИ разполага с достатъчно пари. "12,5 милиарда лева е бюджетът на НОИ. От тях 1,3 милиарда са за изплащане на различни видове болнични. Средства за момента има", каза управителят.

Той очаква на днешното заседание на Министерски съвет да бъде взето решението за великденските надбавки на пенсионерите. Всички лица, които получават до 363 лева ще получат допълнително за Великден по 40 лева. Тази мярка ще засегне 1,249 милиона пенсионери.